Vario DuplexEX a JetiboxProfi

Přijímače, serva, regulátory, BEC, palubní napájení, ale i telemetrie
Zpráva
Autor
OldaS
Kontaktovat uživatele:

Vario DuplexEX a JetiboxProfi

#1 Příspěvek od OldaS »

Mám dotaz na ty kteří používají Vario DuplexEX a JetiboxProfi. Je tato kombinace schopna indikovat stoupání a klesání změnou tónu nebo je indikace stejná jako u staré verze protokolu kde modul ve vysílači píská jenom tečky nebo čárky.
Multiplex Royal Evo9 upgradované na Pro9 (fw 2.62) + 2,4GHz DuplexEX (Neboť jak praví Avenger: Duplexák nehádá Duplexák ví.)
michalv

Re: Vario DuplexEX a JetiboxProfi

#2 Příspěvek od michalv »

Ahoj, nahrál jsem na youtube ukázku zvuků vária v Profi boxu. Je to úplně něco jiného než pípání z vysílače s jeti boxem mini. Ale pořád mě trápí, jak je vidět na videu občasné vypadávání hodnot z MGPS a z dalších čidel. Jinak je vše OK. už bez telemetrie nemohu být-zvyknul jsem si.
http://www.youtube.com/watch?v=GfyX4bkN790
mip

#3 Příspěvek od mip »

Koukám že síla signálu na anténách taky nic moc, mě se pohybuje ve výšce okolo 500 metrů 0-3 ale letadlo poslouchá i v 1000 metech, to mám vyzkoušené. Zajímalo by mě jak máš nastavené vario, mě to pípá jak o závod ale nic z toho nepoznám (zatím) protože to mám vrlmi krátce a je to ve stádiu zkoušek. Zajímavá je na gps třeba uražená dráha, i 35 km !!! na jeden let, mám to namontované zatím v Ionu.
michalv

#4 Příspěvek od michalv »

No ta síla signálu je ještě zlatá, když jsem profi box koupil, tak neustále vypadával signál. Je to však signál zpětný z přijímače k vysílači, ten je o řád slabší než vysílací signál k přijímači. Je pravda, že když zazní signál ztráta signálu, tak se trochu bojím, ale stává se to pouze vyjímečně. Po několika emailech a telefonátech do Jeti udělali upgrade a je z toho supr zařízení. Jinak ty zvuky vária čím vyšší tím to více stoupá a hlubší klesá. Jinak teď se zabývám problémem s Flight monitorem, protože se nedá uložit 2hod. let (projekt) s trasou kolem 75Km, což je pro mojí Proximu 2 prkotina a ještě jsem se všiml, že směrová růžice u ukazatele rychlosti nesouhlasí se směrem letu a pořád se točí dokola.
mip

#5 Příspěvek od mip »

Jo tak ta směrová růžice mi lítá taky jako potrefená slepice a nic z toho nejde určit, zatím jsem udělal několik třičtvrtě hodinových letů a ty sou v pohodě, s variem musim eště laborovat abych z těch tónů něco poznal.
mip

#6 Příspěvek od mip »

Jo a eště výška z varia a výška z gps se o dost liší, i o 50m !! což se mi zdá dost
bitovod

#7 Příspěvek od bitovod »

mip píše:Jo a eště výška z varia a výška z gps se o dost liší, i o 50m !! což se mi zdá dost

Prozradím ti malé tajemství - GPS je systém pro měření výšky krajně nevhodný, odchylky v desítkách metrů jsou normální. Může za to princip měření.

Mám tu na stole vedle sebe GPS modul se SiRF Star III+, čili takový slušnější průměr, výborný výhled na oblohu. Podle geodetických map mám výšku domu asi 288m, plus dejme tomu 4m do patra k přijímači, teoreticky by měl tedy zjistit výšku 292m. Když jsem to měl zapnuté několik dnů v kuse, našel jsem odchylky od cca 260m do 360m... Čtu přímo NMEA data, neprochází to žádným průměrováním.

Vedle jsem položil tlakoměrný výškoměr a ten se zase v závislosti na počasí a "kolemjdoucího" tlaku hýbe řádově o metry.

Nic jako přesné měření nadmořské výšky neexistuje, ale GPS je už z principu nepřesná, 50 metrů není nijak podstatná odchylka...
Startuji čím dál častěji, ale počet přistání, po kterých se letadlo nedá odnést v jedné igelitce, se i nadále limitně blíží nule...
michalv

#8 Příspěvek od michalv »

Ahoj, teď jsem se díval na moje uložené projekty a z 90% výška souhlasí a liší se jen málo. Našel jsem ale místo, kde jsem měl 250m na Variu a na MGPS bylo 200m, tak že ono taky záleží na kvalitě GPS družic atd... Když jsem volal do Jeti a ptal se jak je na tom přesnost GPS oproti Variu, tak mě řekli, že rozhodně Vario je nejpřesnější.
mip

#9 Příspěvek od mip »

Ví někdo jak nahrát do jetiboxu svoje vlastní hlášení? potřeboval bych polopatickej návod já na to nepřišel,
michalv

#10 Příspěvek od michalv »

Ahoj,tak to jsem nezkoušel. Když máš vše v EX tak není potřeba nahrávat jiné zvuky.
mip

#11 Příspěvek od mip »

No jo ale píšou že to de tak proč to nezkusit, chtěl sem si nahrát to odpočítávání času pro Nka
petrajksner

#12 Příspěvek od petrajksner »

michalv píše:Ahoj,tak to jsem nezkoušel. Když máš vše v EX tak není potřeba nahrávat jiné zvuky.

Jelikož vidím že jetibox profi s variem a flight monitorem máš zmáklý, prosím tě o radu: nedaří se mi vyčítat data z jetiboxu do flight monitoru, neposlal by si mi nějaký stručný návod abych zjistil co dělám špatně? Anglicky neumím tak ani nevím co tam píšou :D
michalv

#13 Příspěvek od michalv »

Musíš připojit Profi box k USB a potom spustit JBP_Read.exe a z výběru vybereš Read SD card records. Potom se ti ukáže seznam s nahranými lety, potom klikneš na Download a začne se to stahovat, až bude 100%, tak se automaticky zapne Flight monitor a musíš to nechat zase doběhnout až dokonce letu 100%. Potom si můžeš teprve let prohlédnout.
Tady je návod od Jeťáků http://www.jetimodel.cz/data_products/downloads/236/fm-0.7-info_cz.pdf
petrajksner

#14 Příspěvek od petrajksner »

děkuji, zkusím se s tím poprat :D
michalv

#15 Příspěvek od michalv »

Kdyby si něčemu nerozumněl, tak napiš
Odpovědět

Zpět na „Palubní elektronika“