POZOR - přijímače Hitec Optima napájet zásadně přes SPC
POZOR - přijímače Hitec Optima napájet zásadně přes SPC
Chci se s vámi podělit o poměrně draze získanou zkušenost (a to jak časově tak koneckonců i finančně) s napájením přijímačů Hitec Optima (od 6 až do 9). Vlastním celkem 7 ks přijímačů Optima různých typů - převažují Lite 6. U téměř všech z nich se občas a naprosto nepochopitelně a nepravidelně projevoval problém s výpadky funkce - občas to skončilo jen lehkou opravou modelů (většinou elektrovětroňů), jedna havárie ale skončila totálním odpisem EPP Mustanga P51-D - skončil v neřiditelné spirále až do země.
Vyzkoušel jsem měnit orientace antén - vysílač, přijímač - bez výsledku. Zkoušel jsem zlepšit uchycení a kontakty konektoru VF modulu na vysílači - bez výsledku. Pořídil jsem si doplněk HPP-22 a přehrál jsem firmware jak v modulu vysílače Optic 6, tak ve všech přijímačích (dokonce se mi podařilo najít i návod na upgrade Optimy 6 i Lite 6, které standardně nelze upgradovat, a upgrade jsem úspěšně provedl) - opět bez výsledku, problémy pokračovaly. Použití scan funkce na vysílacím modulu a měření dosahu s omezením výkonu také nepřinesly nic nového.
Až jsem objevil na jednom z konkurenčních fór radu na použití napájení přijímačů Optima zásadně přes SPC konektor - prý toto řeší většinu problémů s výpadky. Hned jsem tedy vyřadil z výroby osazenou propojku na SPC konektoru a připojil jsem dodávaným kablíkem napětí přímo z baterií - lze připojit napětí v rozsahu 5 - 35 V, které je použito pouze pro napájení vlastního přijímače - serva jsou nadále napájena přes BEC na kanálu 3 jako obvykle. A mohu po delší době - cca 1 měsíc létání téměř denně - potvrdit, že toto řešení konečně a snad už definitivně odstranilo vleklé problémy.
Resumé - zbavte se propojek na SPC konektorech svých přijímačů Optima a přiveďte sem napětí přímo z baterií - propojky na SPC NEPOUŽÍVEJTE - hrozí opravdu totální neřiditelnost modelu v nejnevhodnější chvíli. Problémy se mi vyskytovaly naprosto náhodně - někdy bylo možno létat hodiny bez problému a pak se to projevilo po 5 minutách po startu. Škoda, že výchozí zapojení z výroby je se zapojenou propojkou a použití napájení přes SPC je uváděno jako alternativa - podle mých zkušeností i z PC techniky a odjinud, 99% uživatelů používá vždy pouze výchozí nastavení ...
Pro úplnost - zde jsou odkazy na návod na upgrade firmware i pro Optimu 6 a Optimu 6 Lite - doporučuji pouze zkušenějším elektronikům - je třeba se trefit na vývody součástek v plošné montáži! http://www.rcgroups.com/forums/showthre ... 314&page=2
http://www.rcgroups.com/forums/showthre ... 314&page=6
Vyzkoušel jsem měnit orientace antén - vysílač, přijímač - bez výsledku. Zkoušel jsem zlepšit uchycení a kontakty konektoru VF modulu na vysílači - bez výsledku. Pořídil jsem si doplněk HPP-22 a přehrál jsem firmware jak v modulu vysílače Optic 6, tak ve všech přijímačích (dokonce se mi podařilo najít i návod na upgrade Optimy 6 i Lite 6, které standardně nelze upgradovat, a upgrade jsem úspěšně provedl) - opět bez výsledku, problémy pokračovaly. Použití scan funkce na vysílacím modulu a měření dosahu s omezením výkonu také nepřinesly nic nového.
Až jsem objevil na jednom z konkurenčních fór radu na použití napájení přijímačů Optima zásadně přes SPC konektor - prý toto řeší většinu problémů s výpadky. Hned jsem tedy vyřadil z výroby osazenou propojku na SPC konektoru a připojil jsem dodávaným kablíkem napětí přímo z baterií - lze připojit napětí v rozsahu 5 - 35 V, které je použito pouze pro napájení vlastního přijímače - serva jsou nadále napájena přes BEC na kanálu 3 jako obvykle. A mohu po delší době - cca 1 měsíc létání téměř denně - potvrdit, že toto řešení konečně a snad už definitivně odstranilo vleklé problémy.
Resumé - zbavte se propojek na SPC konektorech svých přijímačů Optima a přiveďte sem napětí přímo z baterií - propojky na SPC NEPOUŽÍVEJTE - hrozí opravdu totální neřiditelnost modelu v nejnevhodnější chvíli. Problémy se mi vyskytovaly naprosto náhodně - někdy bylo možno létat hodiny bez problému a pak se to projevilo po 5 minutách po startu. Škoda, že výchozí zapojení z výroby je se zapojenou propojkou a použití napájení přes SPC je uváděno jako alternativa - podle mých zkušeností i z PC techniky a odjinud, 99% uživatelů používá vždy pouze výchozí nastavení ...
Pro úplnost - zde jsou odkazy na návod na upgrade firmware i pro Optimu 6 a Optimu 6 Lite - doporučuji pouze zkušenějším elektronikům - je třeba se trefit na vývody součástek v plošné montáži! http://www.rcgroups.com/forums/showthre ... 314&page=2
http://www.rcgroups.com/forums/showthre ... 314&page=6
Re: POZOR - přijímače Hitec Optima napájet zásadně přes SPC
SPC používám od začátku, kuli to u jsem také rádio pořizoval
Bohužel měl jsem trable s několika vysílači, no zatím ta dosavadní maká
Jinak to co popisuješ tak způsobuje BEC v regulátorech
Jestli je to špatně usměrněné nebo tam jsou špičky nevím
Ale jeden regl mi vubec s propojkou nefungoval
Když jsem zkoušel přijímačovky tak bylo po starostech
Takže SPC všude nebo opravdu kvalitní regulátory nebo přijímačovky
To je má zkušenost
Bohužel měl jsem trable s několika vysílači, no zatím ta dosavadní maká
Jinak to co popisuješ tak způsobuje BEC v regulátorech
Jestli je to špatně usměrněné nebo tam jsou špičky nevím
Ale jeden regl mi vubec s propojkou nefungoval
Když jsem zkoušel přijímačovky tak bylo po starostech
Takže SPC všude nebo opravdu kvalitní regulátory nebo přijímačovky
To je má zkušenost
Nikdy nikomu nevěř, pak budeš věřit všem stejně....
Tiez mi to znie ako chyba BECu, kedze OPTIMy celkom slusne žerú. Pouzivam aj s SPC aj bez SPC a zatial ziaden problem
EXTRA MX,EF extra 300 78"
http://adamweinzettl.webnode.sk/
http://adamweinzettl.webnode.sk/
Mohl by jsi popsat co za regulatory pouzivas a jaky maji BEC,pripadne pocet serv a druh serv? Mam nekolik prijimacu Optima a pouzivam jen bec z regulatoru na napajeni a nechavam tam propojky SPC a zatim jsem nikdy problem nemel.
Túto radu som písal vždy keď som sa zaplietol do vlákna kde bol Hitec príjmač..
Je to tak že tie príjmače vedia fungovať spoľahlivo, ale ak im príliš zakolíše napätie, padajú. Napájané cez SPC výrazne vyšším napätím než 5V, nepadajú.
To je podľa mňa uplne kompletný popis ku ktorému nie je čo dodať...
- rýchle servo dnes môže žrať či generovať také špičky prúdu že to už len servokonektor v napájaní nezvládne preniesť a stabilizátor v príjmači zrejme nedokáže prekryť pokles alebo možno pri malom rozdieli napätí reagovať dosť rýchlo (niečo ako transient response... alebo kondík nabitý na 11V vydrží dlhšie kým sa vybije pod 4V, než keď je na ňom len 5 z becu.. ale to je úplne jedno aký je presne dôvod). Pohonná tvrdá baterka to podrží, aj to môže byť ten rozdiel.
Je to tak že tie príjmače vedia fungovať spoľahlivo, ale ak im príliš zakolíše napätie, padajú. Napájané cez SPC výrazne vyšším napätím než 5V, nepadajú.
To je podľa mňa uplne kompletný popis ku ktorému nie je čo dodať...
- rýchle servo dnes môže žrať či generovať také špičky prúdu že to už len servokonektor v napájaní nezvládne preniesť a stabilizátor v príjmači zrejme nedokáže prekryť pokles alebo možno pri malom rozdieli napätí reagovať dosť rýchlo (niečo ako transient response... alebo kondík nabitý na 11V vydrží dlhšie kým sa vybije pod 4V, než keď je na ňom len 5 z becu.. ale to je úplne jedno aký je presne dôvod). Pohonná tvrdá baterka to podrží, aj to môže byť ten rozdiel.
Znam hodně lidi co maji Auroru9 ja ji mám také a nikdy jsem nemel žádný problém s Optimama a mam tam propojky.
HITEC, TRAXXAS, ALIGN, RC FACTORY
Keby to padalo každému a ob týždeň, asi by to všetci rozšlapali. Ale ak to padne raz za rok, a len tým čo sa spoľahnú napríklad na jeden originál kupovaný servokonektor medzi zdrojom a celou elektronikou (kade ide napätie do príjmača), a možno len tým čo majú lacnejšie alebo príliš výkonné servá, tak rozumnejšie je poučiť sa z tých správ a nie obhajovať to.
- výrok "nemám problémy" je rovnocenný výroku "u mňa sa to EŠTE neprejavilo".
- výrok "nemám problémy" je rovnocenný výroku "u mňa sa to EŠTE neprejavilo".
- mior
- Kontaktovat uživatele:
Pre podrobnejšie usúdenie by to chcelo uviesť typ BECu (alebo réglu), typ serv a popis inštalácie - dĺžky káblov a pod.
Realistické RC modely - http://rcmodely.cevaro.sk
Ahoj, Auroru mám dva roky a ve všech přijímačích Optima 7 a 9 používám SPC propojku bez sebemenšího problému.
Hitec Aurora 9, Aero Fly Prof.
Katana S 120E, Mini Corado, FunCub, SU 29 EPP (1,2m), Griffin 450
Katana S 120E, Mini Corado, FunCub, SU 29 EPP (1,2m), Griffin 450
Mám jednu z prvních AUROR 5přijímačů regulátory SPIN a žádný problém .
A takhle vznikají fámy o strašlivé nespolehlivosti některých výrobků...
Jedine co dela propojka na SPC - propoji stredovy koliky od servo konektoru s napajenim elektroniky prijimace, takze kdyby ti serva zvladli tech 35 v, mohl by si napajeni pustit rovnou do nejakeho servo vystupu a ne jen na SPC.
Priklanim se ke spickam od serv, ktera donutila prijimac k restartum.
But pouzit mohutnejsi BEC, nebo nacpat na volne kanaly nizko impedancxni elity.
Priklanim se ke spickam od serv, ktera donutila prijimac k restartum.
But pouzit mohutnejsi BEC, nebo nacpat na volne kanaly nizko impedancxni elity.
Pletuchy
s Horusem
s Horusem
Podrobnosti o jednotlivých instalacích jsem neuváděl záměrně, protože jsou velmi různé a na nich podle mých zjištění nezáleží - padalo to občas jak v malém slowflyeru se dvěma servy a kablíky bez prodloužení, tak i ve zmíněném velkém EPP Mustangu 1600 mm rozpětí s celkem 6 servy a bezserverovými zatahovacími podvozky - téměř všechny kablíky byly prodloužené, regulátory vesměs HK nebo jiná Čína - některé měly SBEC některé UBEC, rozsah od 15A do 80A, napájení vždy z LiPolek - dvou, tří i čtyřčlánky od 600 mAh do 5 Ah. Všechna serva byla vždy analogová, žádné digitální - běžné mikro i standardní typy.
V žádném případě jsem nechtěl hanět kvalitu Hitec přijímačů nebo vyvolávat fámy - pouze jsem se chtěl podělit o získanou zkušenost - nic víc. Naštěstí existuje alternativa napájení přes SPC a já jen zastávám názor, že toto by mělo být výchozí řešení a naopak propojka by měla být alternativou např. pro velmi stísněnou instalaci s nedostatkem místa nebo pro instalaci, kde extrémně záleží na hmotnosti. Pro většinu běžných instalací není problém doplnit jeden dvoužilový kablík navíc - třeba pro některé pochybovače zbytečně, ale horší spolehlivost než s propojkou to rozhodně mít nebude - naopak.
V žádném případě jsem nechtěl hanět kvalitu Hitec přijímačů nebo vyvolávat fámy - pouze jsem se chtěl podělit o získanou zkušenost - nic víc. Naštěstí existuje alternativa napájení přes SPC a já jen zastávám názor, že toto by mělo být výchozí řešení a naopak propojka by měla být alternativou např. pro velmi stísněnou instalaci s nedostatkem místa nebo pro instalaci, kde extrémně záleží na hmotnosti. Pro většinu běžných instalací není problém doplnit jeden dvoužilový kablík navíc - třeba pro některé pochybovače zbytečně, ale horší spolehlivost než s propojkou to rozhodně mít nebude - naopak.
KaP píše:i ve zmíněném velkém EPP Mustangu 1600 mm rozpětí s celkem 6 servy a bezserverovými zatahovacími podvozky
No jestli tohle všechno táhnul jen BEC v regulátoru tak se výpadkům vůbec nedivím.
Ahoj, tak cca rok lítám Ricco s Optimou 6 a baterka 3S zapojena mimo SPC, bez problémů, i když je to pohodovka. Do 450 se chystám dát Optimu 6 Lite, baterie samozřejmě 3S, tak jsem zabrousil do zapojení a teď nevím, jestli to nemám všechno špatně. Můžu něco odpálit, když to mám a 450 chci zapojit mimo SPC. Nerad bych. Dík hosa