Stabilizovaný průlet lesem - jak na to?
Stabilizovaný průlet lesem - jak na to?
Zdravím všechny,
delší dobu si pohrávám s myšlenkou vytvoření videa z průletu lesem. Rád bych znal vaše názory, nápady a postřehy, jak na to. Jsem nadšenec pro všelijaké technické věci, studuji magistra na čvut v oboru umělé inteligence, takže mám i nějaký ten technický background a znalosti, ale jen všeobecné. Proto bych rád probral svůj nápad s někým, kdo má zkušenosti s létáním. S RC modely a létáním nemám žádnou zkušenost.
Nejdřív, čeho bych rád docílil:
Výsledkem by mělo být video ve vysokém rozlišení z průletu lesem ve výšce cca dvou metrů. Průlet by měl být provedený nad lesní cestou, takže by nebylo potřeba se vyhýbat větvím a podobně. Důležitým parametrem by pak byla délka pořízeného videa, která by měla být ideálně okolo jedné hodiny. Obraz ve výsledném videu by měl být plynulý, tzn. kamera by měla prolétnou lesem s konstantní rychlostí, a jakékoliv změny směru by měly proběhnout hladce, tedy se stanovenou maximální úhlovou rychlostí.
Jak si to představuji:
Cílem je pořízení onoho dlouhého videa ve vysokém rozlišení. Mohl bych sice kameru jednoduše pronést lesem v ruce, ale obraz by byl neplynulý a ani stabilizovaný. Jako řešení se nabízí připevnění kamery na kvadkoptéru, která les proletí. Je tedy potřeba kvadkoptéra, která unese nějakou lehčí zrcadlovku. Další problém vidím v zásobě energie. Je mi jasné, že kvadkoptéra nemůže nést zásobu energie pro hodinu letu. Zásobu energie, v podobě baterií nebo generátoru bych proto vezl na vozíku za helikoptérou a samotnou helikoptéru napájel za letu energii z vozíku. Poslední větší problém vidím v řízení helikoptéry tak, aby se helikoptéra pohybovala cca konstantní rychlostí, zatáčení bylo provedeno se stanovenou maximální úhlovou rychlostí. Představuji si to tak, že bych napsal program pro ulehčení řízení helikoptéry. Samotná helikoptéra by byla řízena vysílačkou, ale povely s vysílače bych upravoval programem, tak aby se helikoptéra pohybovala stanovenou rychlostí a se zmíněnou rychlostí zatáčení.
Budu všem vděčný za jakýkoliv nápad, postřeh, radu.
Všechny výš uvedené problémy mám rozmyšlené, ale zas z tohoto příspěvku nechci udělat celý článek. Pokud by to někoho zajímalo, rád to rozepíšu.
Díky všem!
delší dobu si pohrávám s myšlenkou vytvoření videa z průletu lesem. Rád bych znal vaše názory, nápady a postřehy, jak na to. Jsem nadšenec pro všelijaké technické věci, studuji magistra na čvut v oboru umělé inteligence, takže mám i nějaký ten technický background a znalosti, ale jen všeobecné. Proto bych rád probral svůj nápad s někým, kdo má zkušenosti s létáním. S RC modely a létáním nemám žádnou zkušenost.
Nejdřív, čeho bych rád docílil:
Výsledkem by mělo být video ve vysokém rozlišení z průletu lesem ve výšce cca dvou metrů. Průlet by měl být provedený nad lesní cestou, takže by nebylo potřeba se vyhýbat větvím a podobně. Důležitým parametrem by pak byla délka pořízeného videa, která by měla být ideálně okolo jedné hodiny. Obraz ve výsledném videu by měl být plynulý, tzn. kamera by měla prolétnou lesem s konstantní rychlostí, a jakékoliv změny směru by měly proběhnout hladce, tedy se stanovenou maximální úhlovou rychlostí.
Jak si to představuji:
Cílem je pořízení onoho dlouhého videa ve vysokém rozlišení. Mohl bych sice kameru jednoduše pronést lesem v ruce, ale obraz by byl neplynulý a ani stabilizovaný. Jako řešení se nabízí připevnění kamery na kvadkoptéru, která les proletí. Je tedy potřeba kvadkoptéra, která unese nějakou lehčí zrcadlovku. Další problém vidím v zásobě energie. Je mi jasné, že kvadkoptéra nemůže nést zásobu energie pro hodinu letu. Zásobu energie, v podobě baterií nebo generátoru bych proto vezl na vozíku za helikoptérou a samotnou helikoptéru napájel za letu energii z vozíku. Poslední větší problém vidím v řízení helikoptéry tak, aby se helikoptéra pohybovala cca konstantní rychlostí, zatáčení bylo provedeno se stanovenou maximální úhlovou rychlostí. Představuji si to tak, že bych napsal program pro ulehčení řízení helikoptéry. Samotná helikoptéra by byla řízena vysílačkou, ale povely s vysílače bych upravoval programem, tak aby se helikoptéra pohybovala stanovenou rychlostí a se zmíněnou rychlostí zatáčení.
Budu všem vděčný za jakýkoliv nápad, postřeh, radu.
Všechny výš uvedené problémy mám rozmyšlené, ale zas z tohoto příspěvku nechci udělat celý článek. Pokud by to někoho zajímalo, rád to rozepíšu.
Díky všem!
Re: Stabilizovaný průlet lesem - jak na to?
nebude snazsi to resit spise po "filmarsku"? - pojezd, steadicam apod ... Nastrihat jde vse naprosto nerozpoznatelne 
A co si radeji nekoho pronajmout s kvalitnim steadycamem a kvalitni kamerou. Tak docilis plynuleho obrazu a kvalitniho. Musel by si mit hodne drahou copteru aby ti to za zadnych okolnosti neuletelo. Navic si omezenej akumulatorama v copteru ty moc dlouho nevydrzi. V heline ti vydrzi max 5-6 minut.
HITEC, TRAXXAS, ALIGN, RC FACTORY
- OPR
- Kontaktovat uživatele:
Dobrý den
Malujete si to jak hurvínek válku ... ale jako sen je to hezký.
První věc je, ta délka videa potažmo letu. Blbost. Prostě na to zapomeňte.
Dálší věcí je, ža tak dlouho lesní cestu aby to vydalo na hodinu plynulého a pomalu tekoucího videa nenajdete.
Na vrtulník jaké koliv kategorie i konstrukční koncepce také zapomeňte.
Jediné co by bylo použitelné je nějaký copter. A s tím už musí poradit někdo hodně jiný. Ale i tak to bude daleko od Vaší představi a požadavků.
Tohle je defakto sci-fi.
Pokud by nevadilo, že onen hodinový záznam z letu bude sestříhaný, a nějak upravený. Je vše diametrálně jednodušší a velice dobře proveditelné.
PS: Ještě malý detajl. Bude potřeba se naučit lítat tím co onu kameru má sebou tahat.
Malujete si to jak hurvínek válku ... ale jako sen je to hezký.
První věc je, ta délka videa potažmo letu. Blbost. Prostě na to zapomeňte.
Dálší věcí je, ža tak dlouho lesní cestu aby to vydalo na hodinu plynulého a pomalu tekoucího videa nenajdete.
Na vrtulník jaké koliv kategorie i konstrukční koncepce také zapomeňte.
Jediné co by bylo použitelné je nějaký copter. A s tím už musí poradit někdo hodně jiný. Ale i tak to bude daleko od Vaší představi a požadavků.
Tohle je defakto sci-fi.
Pokud by nevadilo, že onen hodinový záznam z letu bude sestříhaný, a nějak upravený. Je vše diametrálně jednodušší a velice dobře proveditelné.
PS: Ještě malý detajl. Bude potřeba se naučit lítat tím co onu kameru má sebou tahat.
Toš kurňa chlape.máš dnes velké štěstí,že su tady,mám dobrů náladu,a s průletem lesm mám kurňa moc dobré zkušenosti.Jak tak občas lítám u lesa,toš ty svoje éra občas neukočíruju a lesem sa proletím.Zrovna minulý týden sem kurňa vletěl do lesíčka,ane kurňa na hřiby,ani na čekanů.Zkrátka minimag mi vletěl do lesa,a velice brzo z něho kurňa vyletěl.Ale aji ten krátký lesní let mi ho kurňa pořádně vytunil.Do lesa vlítl kurňa hodný hornoplošník,a z lesa vyletěla stíhačka-dvůplošník.Ale toš kurňa k věci.Puč si nějaký nejlépe dvůkolový vozík od nějakého teho zahradního traktůrka,mosí kurňa mět aji sedačku.Na vozík kurňa naláduj co nejvíc velkých baterek,nejlepší sů kurňa ty z velikého traktora.Puč si kurňa nejakého teho vrťasa,naláduj na něho tu kameru,natáhni káble od tých baterek k vrťasovi a vrťasa spřáhni ocelovým lanem s tým vozíkem.Sedni si kurňa na ten vozík,vrťasovi pořádně oroštuj,a uvidíš,jak si to krásně budete štrádovat tů lesní pěšinů.A vem si kurňa bič jak na koně a pořádně jím kurňa práskaj,ať to trochu vypadá.Toš to sů moje rady synku pro tebe. 
- TomasC
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Myslím, že pokud by se vzala nějaká solidní deska na coptéru, tak by situace, kdy bude napájená ze země kabelem byla řešitelná. Odběr není ve visu nijak extrémní.
Co vidím jako problém je je hodinový výlet. Pokud to bude řídit pilot, tak udělá nějakou chybku. Hodinu se nedá koncentrovat a přitom jít. Nejsem si jist, že to elektronika uřídí bez nějaké odchylky takovou dobu.
Dle mě je to zatím neuskutečnitelné.
přehazuji do copterů
Co vidím jako problém je je hodinový výlet. Pokud to bude řídit pilot, tak udělá nějakou chybku. Hodinu se nedá koncentrovat a přitom jít. Nejsem si jist, že to elektronika uřídí bez nějaké odchylky takovou dobu.
Dle mě je to zatím neuskutečnitelné.
přehazuji do copterů
[quote="211"][/quote]
Ahoj,
Zajdi se podivat do kabinetu vedle KN:E-132. Nedavno jsem tam videl nejakyho koptera. Pak se jeste podivej na projekt RAMA, vede (nebo vedl) to Ondřej Špinka (na mojehobby.cz vystupuje pod nickem "spinkao") v budově G na karlaku. Urcite ti pomuzou daleko lepe nez ta banda kecalu tady (to neplati na vsechny)
Ahoj,
Zajdi se podivat do kabinetu vedle KN:E-132. Nedavno jsem tam videl nejakyho koptera. Pak se jeste podivej na projekt RAMA, vede (nebo vedl) to Ondřej Špinka (na mojehobby.cz vystupuje pod nickem "spinkao") v budově G na karlaku. Urcite ti pomuzou daleko lepe nez ta banda kecalu tady (to neplati na vsechny)
T-Rex 600N Spirit, Tx Aurora.
Vzhledem k tomu, že s filmaři spoupracuji docela často, tak pokud opravdu jde o výsledek (vizuálně to má vypadat jako půlet, jak se toho docílí je podružné) a ne o sázku že proletíš s coptérou hodinu lesem, tak jsou v zásadě 3 možnosti:
1. Počítačová animace - pro tebe asi nereálné z finančního hlediska
2. Cable cam - ovšem to je do dvou metrů výšky zbytečné (kdybys chtěl průlet v 50 metrech, tak by to stálo za úvahu) a pro zakřivenou lesní cestu nepoužitelné, muselo by se hodně přestavovat, hodně střihů a pod.
3. Steady cam - finančně nejpřijatelnější, technicky nejjednodušší. Půjčíš si ho za pár tisíc i s obsluhou (ne každý s tím umí dělat, chce to cvik) a výsledek bude naprosto profesionální - ne nějaká cukatúra nad cestou. Co se průletů týče, tak např v kombinaci se Stradou nebo Akélou (kamerové jeřáby, takoví "malincí drobečci" o délkách 100 a 60 m) se dají udělat skoro neuvěřitelné záběry bez jediného střihu:
http://vimeo.com/41958708
Někde jsem viděl i demo reel, kdy po odpoutání chlapík prošel asi 5 pokoji mezi lidmi v domě a na druhé straně jej zase šoupli na jiný jeřáb a zpátky nahoru - amatér na výsledném záběru prostě nepochopil, jak ta kamera mohla takhle proletět bez jediného střihu.
Jinak se steadycamy používají právě na tyhle "průletové" záběry v nízké výšce:
http://www.youtube.com/watch?v=tgILEmJFw2o
On teda ani "nějaký" steadycam není záruka dokonalosti - pokud máš jekési lowcost řešení nebo něco samodomo a ještě s tím ke všemu neumíš pořádně dělat, může to taky dopadnout takhle:
http://www.youtube.com/watch?v=yZ9__aGeH68
Není to úplná hrůza, ale k dokonalosti to má teda sakra daleko (je to případ dobrého steadicamu, ale poněkud ještě "nevycválaného" operátora.
Modelářské řešení je v tomhle případě zejména kvůli letovému času dost nereálné, navíc stabilizace kamery na čemkoliv pohybujícím se taky není sranda, i když to tak nevypadá (vím, o čem mluvím, s kamerovými jeřáby točím už pár let).
Chápu, že tohle jsi asi nechtěl slyšet, ale bohužel zatím vymýšlíš složitě něco, co jde udělat jinak - a v současné době levněji a lépe...
Na druhou stranu - pokud to vymyslíš tak, aby to opravdu fungovalo a splňovalo nároky na kvalitu záznamu, maníci pod Hollywoodským kopcem ti utrhají ruce (a nereálné to není, pro koho myslíš, že vyrábí 99% své produkce plzeňský Technocrane
- vymysleli, zrealizovali a ejhle, filmaři zjistili, že je to bomba)
1. Počítačová animace - pro tebe asi nereálné z finančního hlediska
2. Cable cam - ovšem to je do dvou metrů výšky zbytečné (kdybys chtěl průlet v 50 metrech, tak by to stálo za úvahu) a pro zakřivenou lesní cestu nepoužitelné, muselo by se hodně přestavovat, hodně střihů a pod.
3. Steady cam - finančně nejpřijatelnější, technicky nejjednodušší. Půjčíš si ho za pár tisíc i s obsluhou (ne každý s tím umí dělat, chce to cvik) a výsledek bude naprosto profesionální - ne nějaká cukatúra nad cestou. Co se průletů týče, tak např v kombinaci se Stradou nebo Akélou (kamerové jeřáby, takoví "malincí drobečci" o délkách 100 a 60 m) se dají udělat skoro neuvěřitelné záběry bez jediného střihu:
http://vimeo.com/41958708
Někde jsem viděl i demo reel, kdy po odpoutání chlapík prošel asi 5 pokoji mezi lidmi v domě a na druhé straně jej zase šoupli na jiný jeřáb a zpátky nahoru - amatér na výsledném záběru prostě nepochopil, jak ta kamera mohla takhle proletět bez jediného střihu.
Jinak se steadycamy používají právě na tyhle "průletové" záběry v nízké výšce:
http://www.youtube.com/watch?v=tgILEmJFw2o
On teda ani "nějaký" steadycam není záruka dokonalosti - pokud máš jekési lowcost řešení nebo něco samodomo a ještě s tím ke všemu neumíš pořádně dělat, může to taky dopadnout takhle:
http://www.youtube.com/watch?v=yZ9__aGeH68
Není to úplná hrůza, ale k dokonalosti to má teda sakra daleko (je to případ dobrého steadicamu, ale poněkud ještě "nevycválaného" operátora.
Modelářské řešení je v tomhle případě zejména kvůli letovému času dost nereálné, navíc stabilizace kamery na čemkoliv pohybujícím se taky není sranda, i když to tak nevypadá (vím, o čem mluvím, s kamerovými jeřáby točím už pár let).
Chápu, že tohle jsi asi nechtěl slyšet, ale bohužel zatím vymýšlíš složitě něco, co jde udělat jinak - a v současné době levněji a lépe...
Na druhou stranu - pokud to vymyslíš tak, aby to opravdu fungovalo a splňovalo nároky na kvalitu záznamu, maníci pod Hollywoodským kopcem ti utrhají ruce (a nereálné to není, pro koho myslíš, že vyrábí 99% své produkce plzeňský Technocrane
Naposledy upravil(a) draceq dne úte 29.05.2012 12:36, celkem upraveno 2 x.
Nahoru to padat nebude a dole to najdem.....
Díky, toto vypadá že splní účel velmi dobře.
Tady je i pár záběrů, které by tě mohly zajímat 
http://www.youtube.com/watch?v=8hgYoam9RB4&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=8hgYoam9RB4&feature=related
Nahoru to padat nebude a dole to najdem.....
Maxipes píše:211 píše:
Ahoj,
Vůbec sem nic nepíšu, ale tedle příspěvek se mě líbí:-)
http://lee93.rajce.idnes.cz/Cabarna_13.6.08/
-
oplu
- Kontaktovat uživatele:
a co něco stylu vzducholodi? nebo spise kombinace x-copteru a vzducholodi?
mohlo by to o dost snížit potřebu energie 
Co takhle vůbec neletět, udělat si nosič do ruky, nějaký solidní madlo a třeba popruhy na snadný nošení, + RC ovládání nesené plošiny s kamerou (dvě serva: vertikálně a svisle + 3-osé gyro) - použít třeba z nějaké RC helikoptéry. Nemusel bys řešit napájení létacího stroje a ta gyra se servy by zajistila patřičnou hladkost pohybu a stabilizaci. RC řízení by sloužilo k tomu, abys mířil objektivem kam potřebuješ, většinou tedy asi dopředu. Pilot - kameraman by řídil jako by letěl letadlem nebo helikoptérou, a pomocný nosič by šel za objektivem, nebo po cestě.
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz
http://rc.ludl.cz
Ake máte finančne prostriedky?
Taranis X9D Plus, Heavy lift hexacopter, Phantom 4 Pro
Doporučuju obrátit se na Davida Šachla z http://www.helicam.cz/kontakty/helicam-cz sympatický profík ve všech směrech a v oborech které potřebuješ k realizaci tvého projektu.
Něco málo info o Davidovi : http://www.helicam.cz/nas-tym
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... vkoEuJiy6k
Něco málo info o Davidovi : http://www.helicam.cz/nas-tym
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... vkoEuJiy6k
Rádio a nabíječ = základ modeláře .