Z čeho udělat rám na kabině z PETky

Sem můžete psát své zkušenosti se stavebnicemi konkrétních modelů.
Odpovědět
Zpráva
Autor
centusak
Kontaktovat uživatele:

Z čeho udělat rám na kabině z PETky

#1 Příspěvek od centusak »

Zdravím, mám dotaz co lepíte na vyfouklou kabinu z petky aby jste vytvořili rám kabiny ?
Je to papírová čtvrtka a pak ji nabarvíte ?
Děkuji za radu
tester1
Kontaktovat uživatele:

Re: Z čeho udělat rám na kabině z PETky

#2 Příspěvek od tester1 »

Mám řezací plotter, tak si jí vyříznu z reklamní samolepící folie :D
Mig 15 (Alfamodel), FW 190A (LM model), Fokker Dr.1 (VA models), Twinstar (Multiplex), Supermarine Spitfire (FMS), BF 109G (Parkzone), P-47 Thunderbolt (E-flite)
Cermi
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Cermi »

Jasně, ať ti to Martin vyšlehne na mašině, nebo to podle šablony vyřež sám.ˇJinak bych to asi řešil až po záletu :wink: Ahoj
centusak
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od centusak »

Cermi píše:Jasně, ať ti to Martin vyšlehne na mašině, nebo to podle šablony vyřež sám.ˇJinak bych to asi řešil až po záletu :wink: Ahoj

Čus pilote ... přeci nebudu dělat zálet bez kabiny no to teda ne .... jak by to vypadalo :-) Už se to blíží akorát teď musím makat na baráku však to znáš :-(
Zdar
Kiwira
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Kiwira »

Buď to samolepící reklamní folii - prodává se v různých barvách a nebo stříbrnou folii ( asi něco jako alobal ) prodávala nebo ještě se prodává ?? jako nálepka na dveře auta , obvykle měla nápis Škoda a dále na ní byla černostříbrná šachovnice. Ta černá barva šla setřít pomocí acetonu.
Mirek
Hrom do vrtule !!
corsair
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od corsair »

Kiwira píše:Buď to samolepící reklamní folii - prodává se v různých barvách a nebo stříbrnou folii ( asi něco jako alobal ) prodávala nebo ještě se prodává ?? jako nálepka na dveře auta , obvykle měla nápis Škoda a dále na ní byla černostříbrná šachovnice. Ta černá barva šla setřít pomocí acetonu.
Mirek

No to už je hoooooooooooooooooooooooooooooooooodně dlouho :mrgreen:
veka1
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od veka1 »

Kabina z PETky na akrobatu F32B mě v letním období celkem zlobila ( zahřátím měnila velikost až tak, že se odlepovala od trupu).
Vyřešil jsem to pásky ustřiženými z tiskařského plechu a několika hliníkovými nýty pr.1mm ( foto) .
Po této úpravě , provedené v roce 1996 , kabina doposud setrváva na svém místě při provozu i skladování modelu v každém ročním období. :wink:
kabina 1.jpg

veka1
centusak
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od centusak »

veka1 píše:Kabina z PETky na akrobatu F32B mě v letním období celkem zlobila ( zahřátím měnila velikost až tak, že se odlepovala od trupu).

veka1

Zajímavé řešení akorát by mě zajímalo jak toto aplikovat u warbirda kde toho plátování na kabině je docela dost.
Radek
veka1
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od veka1 »

centusak píše:
veka1 píše:Kabina z PETky na akrobatu F32B mě v letním období celkem zlobila ( zahřátím měnila velikost až tak, že se odlepovala od trupu).

veka1

Zajímavé řešení akorát by mě zajímalo jak toto aplikovat u warbirda kde toho plátování na kabině je docela dost.
Radek

Rozhodující je tvar kabiny. Např ME 109 žádný problém. Z tiskařskéo plechu vyřízneš (nastříhaš) a naohýbáš rámečky, pak je přilepíš ( případně i přinýtuješ) na výlisek kabiny .
U sférických kabin je vhodnější použít reklamní samolepící folie , které můžeš navrstvit na sebe (aby rám měl přiměřenou tlouštku) a z takto upraveného pásu nakrájiš proužky ,které nalepíš na PETku.

Kdybys byl zarytý maketář ,tak si ještě od Jirky Adámka koupíš ( nebo necháš někde jinde na plotru vyříznout) foliové nýty a šroubky , které pak na rámeček , nebo i na letadlo nalepíš.
Pozn . o vrstvení foliových pásků a následném vytvoření rámečku z polyesterového tmelu jsem psal v tomto článku :
http://www.vekamodel.cz/jednoduchy-post ... hu-modelu/

Nevím jak by PS tmel ulpěl na PET kabině , ale myslím si ,že když bys koupil primer a tmel na plasty v auto lakovně, pak by to mohlo fungovat.

veka1
basa.basa

#10 Příspěvek od basa.basa »

Já jsem po vyfouknutí ještě na kopytu opatrně přižehlil barevně odpovídající nažehlovačku ačekal co to udělá. Držela a tak jsem jí použil i na připevnění k trupu( spitfire cca 1200mm). už přes rok to drží. No ale uznávám, že metoda je to značně improvizační a né každému se musí líbit.
centusak
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od centusak »

Možná jsem měl rovnou napsat o jaký model se jedná. Je to Nakajima KI-84 a kabina je opravdu sférická .... no zkusím se s tím nějak poprat. Popravdě mě vůbec nenapadla samolepicí folie, tak jsem přemýšlel jestli to není z nějakého tvrdšího papíru a pak mě neznámým lepidlem nalepeno na PET kabinu.
Možná, že maketáři třeba jako Karel Mojžíš ( apod. ) by nám to určitě objasnili, protože praxi a zkušenosti bádáním nenahradíš.
Radek
StanleyT28
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od StanleyT28 »

A nebude lepší nalepit pásky rovnou na kopyto? Potom to zevnitř vybarvíš.
centusak
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od centusak »

StanleyT28 píše:A nebude lepší nalepit pásky rovnou na kopyto? Potom to zevnitř vybarvíš.

To je možná dobrý způsob jak zvýraznit kde se rám nachází, ale jaksi to pohledově ve výsledku ztratí na maketovosti modelu.
Nesnažím se sice dělat makety ( na to nemám čas ani nervy ), ale aspoň polomaketovost modelu by tu měla být.

Každopádně dík ... zajímavý nápad.

Radek
StanleyT28
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od StanleyT28 »

No pokud bych chtel maketovy ramecek, nalaminoval bych si ho primo na vymaskovane kabince. Potom to sundat, dobrousit, dotmelit a nalakovat. Budes mit presnou kopii.
Odpovědět

Zpět na „Stavebnice“