Řezání lamina

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Zpráva
Autor
Dareba

Řezání lamina

#1 Příspěvek od Dareba »

Jakým kotoučem řezat laminovanou dřevotřísku, aby se to lamino na řezu neštípalo? Pilu mám na kotouče D 160 x 20. 40 zubů bude dost nebo málo?
Kotouče nejsou nejlevnější tak to nechci řešit pokus omyl.
Dareba

90% mozku je kapalina. Škoda, že u většiny lidí brzdová
Homer.Simpson

Re: Řezání lamina

#2 Příspěvek od Homer.Simpson »

Ahoj podla udajov by to mohlo byt OK.Ale ide tam aj o to v akom stave je dany kotuc.A dokonca zavazi aj aku LDTD s tym chces rezat.Ak odrezes nejaky tvrdy laminat a nevytrhava, neznamena to, ze makksi nebude :?

Pre priklad ako vyzera kotuc na LDTD a masiv...
Přílohy
Masivne drevo
Masivne drevo
LDTD
LDTD
Futaba T-14MZ,Proxima II,Skywalker EPO,DJI F450 + NAZA M V2 + H3-2D,Tricopter
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od JirkaA »

Trochu kousat bude vzdycky. Rezej to z rubu a nemej kotouc zbytecne vysunuty. Nejlepsi skocit do stolarstvi, kde maji formatovaci pilu s predrezem.
OK2WY
macek11

#4 Příspěvek od macek11 »

Hlavně ta pila musí být ostrá!!! Ztupená tí vždycky lamino oštípe.
Lamino si nechávám řezat už v obchodě na přesný rozměr a jsem spokojený, mají tam přece jenom předřez a udržované pily.
Jinak když řežeš, tak pila se má seřídit tak, aby vyčnívala tak 5mm nad řezaný materiál. Zub potom nevbíhá do materíálu kolmo, ale trochu podélně.
Mám stolní pilu Makita MLT100 a s dodaným koutoučem mi zatím lamino nevyštípala - je nový ostrý.
Naposledy upravil(a) macek11 dne úte 01.05.2012 9:50, celkem upraveno 1 x.
StanleyT28
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od StanleyT28 »

Přelep obě strany řezu papírovou lepenkou, výrazně to zpevníš a pak se to tolik neštípe.
Kiwira
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Kiwira »

Já jsem kdysi dělal hodně s tímto materiálem , je fakt, že pilový kotouč - čím více zubů tím lépe . Také hodně záleží na řezné rychlosti , ale na samotných úhlech zubů pilového kotouče ( úhel čela , břitu, hřbetu a řezu ) . Malý kotouč 160 - ka chce alespoň 5000 ot/ min , což bude v Tvém případě asi nereálné. Tak že vycházejme z toho co máš - dej tomu maximální otáčky a lamino řež na dvakrát , jelikož nemáš pilu s předřezem tak pro první řez schovej pilový kotouč tak , aby Ti udělal jen zářez o hloubce maximálně 2 mm ( to je ten předřez ) , potom pilový kotoč vysuň na maximum a dřevotřísku přeřízni.
Mirek
Hrom do vrtule !!
macek11

#7 Příspěvek od macek11 »

Těžko ti někdo poradí více, protože nikdo nemá většinou odzkoušené hobby nářadí s profesionálními kotouči (které nestojí stovku)
Na kvalitu má vliv také nářadí a levný mafl většinou háže (normálně se to nepozná, ale pokud chceš super kvalitu tak to uvidíš).
Zkusil jsem nařezat lamino pomocí levného maflu Black Decker o průměru kotouče 170mm 5000otáček s levným kotoučem Jobi Profi 170x20x 40 zubů (stál něco přes stovku) lehce ztupeným.
Tady jsou fotky
Přílohy
2_Kotouč_JOBi_Profi.jpg
1_mafl_BD.jpg
0_Stůl-sestava.jpg
Naposledy upravil(a) macek11 dne úte 01.05.2012 18:56, celkem upraveno 1 x.
macek11

#8 Příspěvek od macek11 »

Tady je kvalita řezání bez předřezu.
Přílohy
Horní strana nebyla tak špatná
Horní strana nebyla tak špatná
Kvalit nic moc
Kvalit nic moc
Zuby už jsou lehce ztupené
Zuby už jsou lehce ztupené
macek11

#9 Příspěvek od macek11 »

Takhle to dopadlo po předřezání.
Odhadl jsem, že to chceš na mafl, kdybys byl profík koupil by sis ponornou pilu a neptal by ses tady na foru :-).
S ponornou pilou už se dá řezat super kvalita je ale trochu dražší než běžný mafl. Truhláři ji používají na montážích u zákazníka na přiřezávání přesných rozměrů.
Ponorná pila s vodítkem
http://www.narex-makita.cz/pily/ponorne/festool-ts-55-q-fs/
Tohle je něco levného tak nevím jak na tom bude s kvalitou
http://www.noto.cz/dilna-naradi/elektronaradi/pily/pokosove-pily/ponorna-pila-set-woodster-divar-55.html
Přílohy
Dalo by se to i líp, ale o něco lepší to je.
Dalo by se to i líp, ale o něco lepší to je.
7_Předřez kvalita.jpg
6_Seštelování předřezu.jpg
Dareba

#10 Příspěvek od Dareba »

No tak to jsem zvědavý jak to dopadne. V Ostravě mi nikde z doneseného matroše nechtějí nařet a já mám plno materiálu ve sklepě ze zrušené vestavěné skříně :-(. K dispozici mám jen ruční okružní pilu. Myslel jsem, že koupím nový kotouč a budu vyrábět šuplíky protože firma co mi vyrobila nové skříně stojí za .... S těma vyštípanýma hranama by mě asi moje drahá polovička vyrazila :-). No ještě to nějak zkusím pořešit. Dík za informace
Dareba

90% mozku je kapalina. Škoda, že u většiny lidí brzdová
JMalik

#11 Příspěvek od JMalik »

Takhle to nevyřešíš.
Profíci co dělají s těma deskama to řežou na dílně na formátovacích pilách už jmenovaných vlastností. Na montáž mají profi mafly, ale ani tím nemůžeš řezat hranu, kde to bude vidět.
Prostě s tím nesedícím výkrytem mažou zpátky na dílnu, pokud to není řezem na stěnu, kde se to začuní tmelem.
Vřele Ti doporučuji si to rozměřit a dovalit to někam na truhlárnu, kde budou ochotní to rozřezat. Doma to s tím čím disponuješ neuděláš, na pokusy postupně spotřebuješ spoustu času a desek.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
los_carlos

#12 Příspěvek od los_carlos »

Vyřešit to jde, ale je to práce navíc. Řezal jsem lamino přímočerou pilkou za 300 z Tesca s několika milimetry přesahu. Pak jsem řez zarovnal podle pravítka horní frézkou za 400 z Tesca. Pilové listy do pilky jsem ale koupil o něco lepší.
JardaRůžička

#13 Příspěvek od JardaRůžička »

Ano. frézkou to jde. Je to ale dost práce a fréra musí mít SK plátky a i tak se dost rychle otupí.
Homer.Simpson

#14 Příspěvek od Homer.Simpson »

S tou hornou frezou to pojde urcite!
Akurat ze je to robota navyse.Osobne doporucujem ziletkovu frezu s loziskom(najlepsie hore).Ak sa ziletky otupia, tak ich jednoducho zamenis za nove.Tie tupe, sa daju dat este kludne 2x nabrusit :wink: Ma to aj vyhodu oproti okruznej pile, ze sa nemusis obmedzovat iba na rovne rezy :)Proste polozis sablonu na kus a odfrezujes podla nej akykolvek tvar :wink:
Přílohy
Ziletkova freza s loziskom.jpg
Futaba T-14MZ,Proxima II,Skywalker EPO,DJI F450 + NAZA M V2 + H3-2D,Tricopter
macek11

#15 Příspěvek od macek11 »

Díky za technickou inspiraci
Pokud bych nechtěl nakupovat další zařízení, frézky a podobně...
Tak bych korpusy šuplíku nařezal maflem s novým pilovým kotoučem (Tam se drobné vyštípnutí ztratí, navíc nový kotouč řeže většinou slušně). Čela zásuvek bych si nechal nařezat v Bau-obchodě z jejich materiálu. Osobně donesu do Avexu ve Valmezu lístek s rozměrama a počtem kusů, jdu si nakoupit do Tesca, za hodinu se vrátím a mám nařezáno. Cena kolem 250 Kč/m2 bílého lamina je ucházející.
Ty čela šuplíků určitě nebudou mít velkou plochu a máš to za pár korun navíc (3/4 materiálu bude z tvých zdrojů).
Odpovědět

Zpět na „Dílna“