Jak polepit nebo přestříkat EPS?

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Zpráva
Autor
Jane

Jak polepit nebo přestříkat EPS?

#1 Příspěvek od Jane »

Přečetla jsem si tady hodně diskuzí na podobná témata, prošla jsem dílnu až po devadesátou stranu, ale stejně se mi nepodařilo najít konkrétní řešení pro mě, protože většinou píšete o modelech z EPP, EPO nebo XPS. Mám model Apprentice 15e a ten je z EPS. http://www.astramodel.cz/cz/katalog/E-F ... ic-(Mode-1)-p3813.html
Jde mi o to, že zvažuji, že mu nějakým způsobem změním design. Původní nálepky jsou nalepené otřesně, jsou tam samé bubliny, moc práce si s tím nedali, proto přemýšlím, že bych to možná odstranila a buď nalepila něco nového nebo bych to případně nabarvila/přestříkala.

Chci hlavně poradit tak, aby výsledek byl opravdu pěkný, tady jsem od někoho z vás narazila na pěknou práci http://www.rcmania.cz/download/file.php ... &mode=view
Určitě ocením, pokud byste sem i vy ostatní, co s tím máte zkušenosti přihodili odkazy na vaše přebarvené modely.

Pokud nové polepy, tak kde je seženu, případně kdo mi je může vyrobit a kolik to může stát?
Pokud barvy nebo spreje, tak jaké? Doporučujete tady STYRO od Pelikána nebo foukací fixy na textil. Bude to na EPS držet a neublíží to nějak tomu materiálu?
Prosím taky o nějaký postup, jak takovou změnu provést, aby to vypadalo pěkně, nechci žádné fleky ani čmáranice... Nechci přebarvovat celý model, stačí nějaké barevné prvky, jak třeba na té fotce toho modrožlutého modelu.

Děkuji za vaše rady :mrgreen:
Jane
corsair
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak polepit nebo přestříkat EPS?

#2 Příspěvek od corsair »

xps=eps
xps nemá vidět kuličky
eps ano
a je to v oboje polystyrén
použij styro pelikoš ,barvu na textil neznám,ale pokud se ředí lihem či vodou tak lze také použít
rbiciste
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od rbiciste »

Zdravím,
Ohledně materiálu se jedná o normální polystyren, čili leptají je nitro barvy. Barvit se dá vodou ředitelnými barvami, např. balakryl. Hlavně je potřeba povrch před nátěrem odmastit lihem. Je možné ho taky přebrousit jemným brusným papírem (hrubost asi 200) a vykitovat případné nerovnosti šlehaným tmelem, např. One Time. Z fólie se lepí většinou pouze doplňky jako písmena apod.
Na finální povrch je nejlepší bezbarvý lak Polyurex, ale v případě nouze lze použít ředěně disperzní lepidlo, např. Herkules. Polystyren se zatáhne a je mnohem méně náchylný na poškození.
U mne třeba: http://www.rcalbum.com/index.php?action ... e=&id=2320
Ať se daří,
Radovan
petrcorrado
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od petrcorrado »

therccustomjets.cz
customwings.cz
arda1
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od arda1 »

Zkoušeli jste někdo tohle? http://www.motipdupli.cz/dep/235-polystyren-zaklad/ Radek
ICQ 638556901
slim

#7 Příspěvek od slim »

ahojda,
barvim akrylem http://www.jino.cz/barvy-mini-color-leskle-2141.html a stetcem
vysledek zde: http://www.rcmodely.sk/Algol/zobrazclanok.php?id=47 ev. se misto stetce da vzit kousek molitanu a "tupovat". Barvy to chce malo, aby to zbytecne nenabralo na vaze, je lepsi vice tenkych vrstev nezli jedna silna.
Nalepky tisknu na barevny laserovce na pruhlednou samolepici folii, moc to nedrzi, proto je potreba misto kam prijde samolepka podmaznout lepidlem (uhu-por nelepta polystyren)
Na samokridle jsem zkousel foukaci fixy na textil, vysledek dobry, akorat se z toho foukani mota makovice (je to celkem fuska) :-).
REX

#8 Příspěvek od REX »

rbiciste píše:Zdravím,
Ohledně materiálu se jedná o normální polystyren, čili leptají je nitro barvy. Barvit se dá vodou ředitelnými barvami, např. balakryl. Hlavně je potřeba povrch před nátěrem odmastit lihem. Je možné ho taky přebrousit jemným brusným papírem (hrubost asi 200) a vykitovat případné nerovnosti šlehaným tmelem, např. One Time. Z fólie se lepí většinou pouze doplňky jako písmena apod.
Na finální povrch je nejlepší bezbarvý lak Polyurex, ale v případě nouze lze použít ředěně disperzní lepidlo, např. Herkules. Polystyren se zatáhne a je mnohem méně náchylný na poškození.
U mne třeba: http://www.rcalbum.com/index.php?action ... e=&id=2320
Ať se daří,
Radovan

Tak jsem si četl, jak ti létal Hawk.... 8)
Asi kvalitně školil, co?
Hele já před nedávnem postavil Me 163 Komet, z výřezů z EPP, dal jsem nějaký vhodný motor podle mě a lítalo to, docela dobře, byl jsem nadšený, ale odešly ložiska, holt číňan, nepovedlo se!
Tak jsem se porozhlédl po něčem silnějším :twisted: a asi jsem to přehnal, je tomu jedno jestli to letí hlavou dolů, nahoru, doleva nebo doprava, i na vybité baterky před sednutím :!:
Zatím si zvykám, naštestí to uřídím, ale je to fakt mazec, lítat s něčím takovým a ještě jsem dnes namontoval rychlejší vrtuli, tak nevím, co se bude dít :?
Jo a asi jsem málo vyztužil křídla, konce se dost ohýbají na plnej, ale po přistání se časem srovnají :lol:
Tak doufám, že se nerozpadne za letu a přistávat bude tam kam budu chtít já...
Létám jak umím, ale hlavně pro radost z toho co dělám...
REX

#9 Příspěvek od REX »

Malinko jsem odbočil od tématu.
Já bych použil barvy na polystyren od Pelikána, s nimi jsem kamufloval již zminěnou Me 163...
Létám jak umím, ale hlavně pro radost z toho co dělám...
Jane

#10 Příspěvek od Jane »

slim

Bude to držet i na plastovém čumáku? Jinak povrch letadla bude asi potřeba nejdřív zdrsnit, ne? Je to docela hladké...
Jane
corsair
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od corsair »

1.bude
2. není potřeba
3.nejsem slim :D
Jane

#12 Příspěvek od Jane »

corsair

Děkuji, tak doufám, že to bude držet :mrgreen:
Jane
robotmz

#13 Příspěvek od robotmz »

každú farbu si na kúsku - najmenej viditeľnom odskúšaj....
Ja som si kúpil akrylovú farbu v spreji v domnení, že to bude nejaký balakryl....
Polystyrén mi žral jak hladný vlk... Ešte že striekaný diel bol z 90 % potiahnutý baliacim papierom a farba bola rýchloschnúca, takže iba vyleptala nie moc viditeľné miesta a nie do hĺbky...
kope
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od kope »

Já se chystám v nejbližší době (až budu mít čas se stavit v obi) tyhle barvy:

http://www.barvylaky.com/produkty/aqua- ... 50-ml.html

Už jsem na ně koukal, mají na sobě přímo napsáno, že nežerou polystyrén. Cena v obi nějakých 180-190 Kč, oproti barvám na styro z modelářského obchodu dvojnásobný objem.
Wind Dragon slow 2,4 GHz byl první...
slim

#15 Příspěvek od slim »

Jane píše:Bude to držet i na plastovém čumáku? Jinak povrch letadla bude asi potřeba nejdřív zdrsnit, ne? Je to docela hladké...

to Jane:
- asi jedine zkusit, neni plast jako plast, akrylat je pomerne tvrdej a muze se loupat
- lehke zdrsneni jemnym smirkem urcite neuskodi (jak ten plast, tak i to ero)

Pokud budes delat nejaky pruhy, mozna by stalo za uvahu misto barev pouzit barevny papir (modelspan, kloboukovy papir, ...) ev. si bily papir nejdriv obarvit dle svych predstav (barvy na textil Duha ci neco podobnyho) a pak lepit napr. naredenym lepidlem Herkules, Pattex Wood express, ... (proste nejakou disperzi).

Pak dej vedet jak se zadarilo.

P.S. Ten papir ma i vyhodu v tom, ze si muzes vyrezat (vystrihat) motiv, zkusit jak to vypada na eru a az pak ho teprv nalepit.
Odpovědět

Zpět na „Dílna“