Rotační motor
- kope
- Kontaktovat uživatele:
Rotační motor
Objevil jsem na netu obrázek "makety" rotačního motoru. Jak se zdá, tak je "rotační motor" nalepený na plášti oběžky (viz obr). Myslíte, že se tím oběžka nějak víc zatíží - jinými slovy nemůže dojít k přetížení motoru ? Mooooc se mi to líbí, tád bych to použil...
Wind Dragon slow 2,4 GHz byl první...
Re: Rotační motor
Na plášti oběžky? To je trochu blbý ne? Já žil v tom, že se válce u reálného motoru neotáčejí.
No, budiž. Jestli dojde nebo nedojde k přetížení motoru, to se nedá odpovědět. To záleží na motoru. Každopádně to co přiděláš na plášť bude fungovat jako setrvačník. Záleží od hmotnosti. Pokud to bude například z balzy, tak to navíc bude fungovat jako izolace, takže horší odvod tepla z motoru.
Spíš bych se bál tepla než přetížení vlivem dodatečné zátěže.
Jo a samozřejmě vyvážení.
No, budiž. Jestli dojde nebo nedojde k přetížení motoru, to se nedá odpovědět. To záleží na motoru. Každopádně to co přiděláš na plášť bude fungovat jako setrvačník. Záleží od hmotnosti. Pokud to bude například z balzy, tak to navíc bude fungovat jako izolace, takže horší odvod tepla z motoru.
Spíš bych se bál tepla než přetížení vlivem dodatečné zátěže.
Jo a samozřejmě vyvážení.
Ticcino píše:Na plášti oběžky? To je trochu blbý ne? Já žil v tom, že se válce u reálného motoru neotáčejí.
http://cs.wikipedia.org/wiki/Rota%C4%8Dn%C3%AD_motor
...s větrem o závod.
Ticcino píše: Já žil v tom, že se válce u reálného motoru neotáčejí.
Žil jsi v mylném domnění.
- kope
- Kontaktovat uživatele:
Na wikipedii pisou ze odpor vzduchu roste s otackama na druhou. Tak to asi nejakej vliv na vykon mit bude.
Určitě to bude hezky vypadat. Jen bych se bál otáček. Původní motor měl dle wiki 1200-1400 otáček. Na takové oběžce máš desetinásobek, jak to bude asi vypadat? Hlavně to udělat pořádně aby to vlivem vysokých otáček neuletělo a nebylo to nebezpečné.
Hledej, u nějakého modelu jsem to už viděl.
Hledej, u nějakého modelu jsem to už viděl.
- kocour
- Kontaktovat uživatele:
Ty rotační motory přece opravdu rotovaly - kliková hřídel byla pevně ukotvená v trupu a celý motor se otáčel s vrtulí. Kvůli chlazení to byla dobrá myšlenka, ale tím byl v čumáku obrovský setrvačník, který měl taky obrovský negativní vliv na letové vladtnosti a obratnost. Takže to dlouho nevydrželo a během 1. světové války se od tohoto řešení upouštělo.
Naposledy upravil(a) kocour dne čtv 16.02.2012 21:07, celkem upraveno 1 x.
Lítám blbě, ale rád http://www.kocour111.rajce.idnes.cz
- JirkaA
- Kontaktovat uživatele:
takhle je to blbý, bude to zbytečně žrát výkon motoru na víření vzduchu. Ve velké maketě jsem to viděl udělaný tak, že maketa rotačního motoru byla na hřídeli toho opravdovýho motoru volně na ložisku, takže se přes odpor toho ložiska docela slušně roztáčela aniž by se motala nesmyslně rychle a brala pohonu zbytečně výkon.
OK2WY
Tak díky chlapci za vyvedení mě ze tmy. Fakt jsem netušil, že klika mohla být pevná a rotovaly válce. Si nějak nedokážu představit, jak do toho pouštěli palivo.
Že odpor roste s kvadrátem rychlosti, to je obecně známé pravidlo. To co napsal jirkaa je samozřejmě možnost, ale já bych se s tím nedělal.
Jako, hvězdicové motory jsou fakt lahoda pro oko. Spíš bych šel cestou imitace, která nebude pevně spojená s oběžkou, ale bude jí jen obklopovat. S vůlí řekněme 1mm. Čili se to monstrum nebude otáčet.
@kope: Hele, můj soukromý názor po tom, co jsi dal odkaz na víc fotek a video. Ten člověk to dělal víceméně pěnový. Váží mu to 6g. Když to vyrobíš podobně, tak se rozvážení bát nemusíš. Má to zakrytovaný v letadle, které tipuju na WWI. Vypadá to hezky. Zas tak brutálně negativní efekt na výkon to mít nebude. Má to přilepený jen na předku oběžky, čili tam je stále dost místa, které může v klidu ventilovat (čti předávat teplo). Takže, pokud se ti to líbí, jdi do toho.
Že odpor roste s kvadrátem rychlosti, to je obecně známé pravidlo. To co napsal jirkaa je samozřejmě možnost, ale já bych se s tím nedělal.
Jako, hvězdicové motory jsou fakt lahoda pro oko. Spíš bych šel cestou imitace, která nebude pevně spojená s oběžkou, ale bude jí jen obklopovat. S vůlí řekněme 1mm. Čili se to monstrum nebude otáčet.
@kope: Hele, můj soukromý názor po tom, co jsi dal odkaz na víc fotek a video. Ten člověk to dělal víceméně pěnový. Váží mu to 6g. Když to vyrobíš podobně, tak se rozvážení bát nemusíš. Má to zakrytovaný v letadle, které tipuju na WWI. Vypadá to hezky. Zas tak brutálně negativní efekt na výkon to mít nebude. Má to přilepený jen na předku oběžky, čili tam je stále dost místa, které může v klidu ventilovat (čti předávat teplo). Takže, pokud se ti to líbí, jdi do toho.
JirkaA píše:takhle je to blbý, bude to zbytečně žrát výkon motoru na víření vzduchu. Ve velké maketě jsem to viděl udělaný tak, že maketa rotačního motoru byla na hřídeli toho opravdovýho motoru volně na ložisku, takže se přes odpor toho ložiska docela slušně roztáčela aniž by se motala nesmyslně rychle a brala pohonu zbytečně výkon.
Takhle bych to udělal.
Jednak to nebude nesmyslnou rychlostí vířit vzduch za požírání výkonu, ale hlavně si ušetříš obrovské problémy s vyvážením a celým dimenzováním těch nalepených válců na tak vysoké otáčky.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
- kope
- Kontaktovat uživatele:
2 Ticcino: já bych to měl v podstatě ve stejném letadle - v Camelovi.
Ticcino píše:Tak díky chlapci za vyvedení mě ze tmy. Fakt jsem netušil, že klika mohla být pevná a rotovaly válce. Si nějak nedokážu představit, jak do toho pouštěli palivo.
Jsi přemýšlivý chlapec
To co je na fotce jenom budi zdani ze je ta maketa motoru osazena na plasti motoru. Je to maketa klasickeho hvezdicaku, neni to rotacni motor. Soudim uz jenom z toho ze rotacak mel jenom jednu tycku k ovladani vyfukoveho ventilu. Saci ventil byl ve dnu pistu, zavirany pruzinou a otvirany podtlakem ve valci.
A jeste kdyz vidim to velky heblo na male obezce
kolik otacek by to vydrzlo, nez by se to rozletelo do okoli? Podle me to ma jen hezky udelane, s co nejmensi sparou. Nak
A jeste kdyz vidim to velky heblo na male obezce
Ticcino píše:... Fakt jsem netušil, že klika mohla být pevná a rotovaly válce. Si nějak nedokážu představit, jak do toho pouštěli palivo...
Karburátor byl nastavenej natvrdo bez plynový klapky (akorát šlo doladit bohatost) a omezování výkonu bylo řešený přerušováním zapalování. Krásně je to slyšet třeba při přistávání.