Jak spočítat vztlak křídla
- cassiopeus
- Kontaktovat uživatele:
Jak spočítat vztlak křídla
Dobrý den, můžete mi poradit, kde najít, jak spočítat vztlak křídla?
Re: Jak spočítat vztlak křídla
Skoro bych se obával, že odpověď zní "Vystudovat jeden až dva semestry aerodynamiky, parametrizovat profil, vyřešit ty diferenciální rovnice a na závěr pro jistotu provést nějaká měření v aerodynamickém tunelu."
ex Modela T4, QB-15
Phoenix, DX6i, Easystar II, Blade Nano CP X
Phoenix, DX6i, Easystar II, Blade Nano CP X
- Diskobarel
Neměl jsem čas to projet o aerodynamice toho moc nevim, jen, že vztlak na křídle vzniká tím, že nad křídlem se vzduch pohybuje rychleji než pod.. pardon jestli jsme to napsal obráceně, ale myslim, že ne:D. Ale pan gůgl našel tohle: http://www.vutbr.cz/www_base/zav_prace_soubor_verejne.php?file_id=6983 třeba ti to pomůže...
Myslím si, že lidé by měli chodit bosi, je to mnohem zdravější.
Například já když se ráno vzbudím obutý, tak mě bolí hlava...
Například já když se ráno vzbudím obutý, tak mě bolí hlava...
Třeba by to mohlo být jak doporučuje dyskobarel. Je to ale trochu namáhavější.
Šlo by to mnohem jednodušeji, sice jen přibližně, ale pro mnohé účely dostatečně přesně.
Jiná je otázka zdali se jedná o stanovení rozložení vztlaku podél rozpětí a to již není zas tak úplně jednoduché.
J.Lněnička
Šlo by to mnohem jednodušeji, sice jen přibližně, ale pro mnohé účely dostatečně přesně.
Jiná je otázka zdali se jedná o stanovení rozložení vztlaku podél rozpětí a to již není zas tak úplně jednoduché.
J.Lněnička
Vztlak= 0,6 x koeficient vztlaku x rychlost na druhou v m/s x plocha křídla v m2
- cassiopeus
- Kontaktovat uživatele:
JJ02 píše:Vztlak= 0,6 x koeficient vztlaku x rychlost na druhou v m/s x plocha křídla v m2
neexistuje nějaká "tabulka" koeficientů vztlaku?
Díky
myslím že pro tebe mám odpověď 
za prve:
ideálně mít program profili2, z tama si podle Re čísel a profilu odečteš z grafu hodnotu Cl
za druhé:
mrkneš sem:
http://lmk.vsetin.org/index.php?clanek=78
a dosadíš do tabulky rychlost a dáš vypočítat vztlak
za prve:
ideálně mít program profili2, z tama si podle Re čísel a profilu odečteš z grafu hodnotu Cl
za druhé:
mrkneš sem:
- cassiopeus
- Kontaktovat uživatele:
Diskobarel píše:Neměl jsem čas to projet o aerodynamice toho moc nevim, jen, že vztlak na křídle vzniká tím, že nad křídlem se vzduch pohybuje rychleji než pod.. pardon jestli jsme to napsal obráceně, ale myslim, že ne:D. Ale pan gůgl našel tohle: http://www.vutbr.cz/www_base/zav_prace_soubor_verejne.php?file_id=6983 třeba ti to pomůže...
Díky. To si postuduju. A je tady krásně vidět, že člověk nikdy nemůže vědět, co ze školy v životě potřebuje. Se slzou v oku jsem si vzpoměl, jak jsem na VŠ řešil fourierovy transformace. Jdu hledat skripta.
- cassiopeus
- Kontaktovat uživatele:
blesk píše:myslím že pro tebe mám odpověď
za prve:
za druhé:
mrkneš sem:
Dá se to odečíst i v neregistrované verzi?
Díky
předpokládám že ano
cassiopeus píše:Dobrý den, můžete mi poradit, kde najít, jak spočítat vztlak křídla?
Předpokládám, že to požaduješ obecně pro jakýkoliv profil, jakoukoliv rychlost a jakýkoliv úhel náběhu.
Mlčky předpokládám, že "kapalinou" bude vzduch.
Takže:
Vystuduj nějakou VŠ techniku se zaměřením na aerodynamiku a dále se můžeš zdokonalovat individuálním studiem.
(pokud se mýlím, určitě mě někdo opraví. p. Lněnička ? např.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
- cassiopeus
- Kontaktovat uživatele:
JMalik píše:cassiopeus píše:Dobrý den, můžete mi poradit, kde najít, jak spočítat vztlak křídla?
Předpokládám, že to požaduješ obecně pro jakýkoliv profil, jakoukoliv rychlost a jakýkoliv úhel náběhu.
Mlčky předpokládám, že "kapalinou" bude vzduch.
Takže:
Vystuduj nějakou VŠ techniku se zaměřením na aerodynamiku a dále se můžeš zdokonalovat individuálním studiem.
(pokud se mýlím, určitě mě někdo opraví. p. Lněnička ? např.)
Jistě chápete,že tato odpověď mne příliš nepotěšila.
- cassiopeus
- Kontaktovat uživatele:
blesk píše:předpokládám že ano
Mi to nejde, proto se ptám, jestli je to rukama nebo programem.
cassiopeus píše:
Jistě chápete,že tato odpověď mne příliš nepotěšila.
Ano, chápu to.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
JJ02 píše:Vztlak= 0,6 x koeficient vztlaku x rychlost na druhou v m/s x plocha křídla v m2
Podle tohohle vzorce je to v pořádku a zdá se že i snadno spočitatelné. Malý detail je koeficient vztlaku Cx.
Na jeho správné určení má vliv
- přímo: tvar profilu, okamžitý úhel náběhu (vzhledem k proudu vzduchu), Reynoldsovo číslo (stanovuje se na základě rychlosti, vztažného rozměru a viskozity obtékajícího média),
- zprostředkovaně tvar (obdélník, lichoběžník, elipsa,..) a povrch nosné plochy, způsob zakončení křídla, postavení křídla k ostatním částem modelu (trup, podvozek, zlomy z důvodu vzepětí křídla, víceplošník,...) a v neposlední řadě tlak a teplota okolního vzduchu.
Proto je precizní určení vztlaku křídla na dva semestry techniky. A přibližné? Tak eroplán hoď a buď poletí dobře nebo hůř. Metoda pokus-omyl je odborně nazývána experimentem a patří také mezi vědecky uznávané postupy.
Jardah