Zdroj pro test regulátoru

Nabíječky, zdroje, přístroje
Odpovědět
Zpráva
Autor
blacklight

Zdroj pro test regulátoru

#1 Příspěvek od blacklight »

Lidi, zkoušel někdo testovat třeba 6A regulátor na normálním zdroji (ne baterky)?

Pokud bych měl dostatečně silný zdroj, můžu trvale provozovat regulátor s motorem na zdroji?
Potřeboval bych postavit extra silný ventilátor, ale nechci řešit baterky.

Pak ještě jeden dotaz... jsem schopen nějak střídavý regulátor donutit chodit na střídavý proud? Pokud bych měl totiž trafo třeba 15V a 10A, tak by byla škoda převádět proud na stejnosměrný a potom znovu v regulátoru na střídavý, ale něco mi říká že to nebude tak jednoduché a jednodušší bude ten proud převést na stejnosměrný.
Katana 3m ZDZ160 a další 3m v přípravě
JosefSvejk

Re: Zdroj pro test regulátoru

#2 Příspěvek od JosefSvejk »

blacklight píše:Lidi, zkoušel někdo testovat třeba 6A regulátor na normálním zdroji (ne baterky)?

Pokud bych měl dostatečně silný zdroj, můžu trvale provozovat regulátor s motorem na zdroji?
Potřeboval bych postavit extra silný ventilátor, ale nechci řešit baterky.

Pak ještě jeden dotaz... jsem schopen nějak střídavý regulátor donutit chodit na střídavý proud? Pokud bych měl totiž trafo třeba 15V a 10A, tak by byla škoda převádět proud na stejnosměrný a potom znovu v regulátoru na střídavý, ale něco mi říká že to nebude tak jednoduché a jednodušší bude ten proud převést na stejnosměrný.

To s tím střídavým proudem je naprostá blbost. Jinak se stejnosměrným zdrojem ti to samozřejmě fungovat bude, ale modelářské motory nejsou, myslím, vhodné pro dlouhodobý či nepřetržitý provoz.
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od jyrry »

Pouzivam regl a BLDC motor ve frezce, samozrejme se sitovym zdrojem (spinany prumyslovy 12V 5A) a bezi casto nekolik hodin, bez problemu. Je to ovsem otazka dimenzovani, co je to "extra silny ventilator" ? Vreteno mi zere 30W pri frezovani topolove preklizky 3mm rychlosti 20mm/sec.

Jinak ty motory NEJSOU stridave, to se jen tak vzilo, jsou to BLDC motory = BrushLessDC bezkartacove stejnosmerne, s elektronickou komutaci...
jyrry.webnode.cz
slim

#4 Příspěvek od slim »

blacklight píše:... jsem schopen nějak střídavý regulátor donutit chodit na střídavý proud? ...

Ne, jak jiz psal jyrry, regulator "simuluje" funkci mechanickeho komutatoru, coz jsou u bezneho komutatoroveho motoru (plechovka, Speed 400,...) ty tři plíšky na hřídeli rotoru + kartáčky.
Z komutatoroveho motoru muzes udelat "stridak" (po patricne mechanicke uprave - z rotoru udelat stator a ze statoru rotor) staci na ty tri "plíšky" (vinutí) pripojit "střídavý" regulátor, ten ti pak spina vinuti (zastupuje funkci kartáčků).

P.S.
...by byla škoda převádět proud na stejnosměrný a potom znovu v regulátoru na střídavý...
regulator "nevyrábí" střídavý proud ale jen postupně spíná vinutí
coro

#5 Příspěvek od coro »

To že regulátor prepína vinutia ako keby to bol mechanický komutátor, je v pohode.

Ale nespomínate to že aj riadi výkon prerrušovaním obvodu PWM,
a navyše pri stiahnutí plynu brzdí motor, rovnako pwm prerušovaným skratovaním vinutia.
To prináša so sebou indukované prúdy ktoré nabíjajú baterku.

Modelársky regulátor je závislý na tejto vlastnosti baterky, t.j. že funguje aj ako záťaž a nabíja sa. Má vlastný kondenzátor ktorý pritom pomáha, ale ten je menší než aby mohol stačiť na všetky možné druhy motorov.
Takže hrozí že regulátor vyšumí rovnako ako sa to stane občas v modeloch keď zablbne konektor alebo je mäkká baterka - prekročí sa prierazné napätie fet tranzistorov a tie sa trvale skratujú, čím následne skratujú baterku/zdroj a vyšumia.
Preto musí mať zdroj pre regulátor na výstupe veľké a kvalitné kondenzátory a káble k regulátoru musia byť krátke a kvalitné.

Ak to niekomu funguje bez toho, má šťastie na motor s malou indukčnosťou alebo regulátor s dostatočne dimenzovaným kondenzátorom alebo fetmi na dostatočne vysoké napätie - ale to sa nedá len tak zovšeobecniť že to je v pohode, príde niekto iný s iným reglom alebo motorom, a zostane len smrad.
silcom

#6 Příspěvek od silcom »

coro píše: a navyše pri stiahnutí plynu brzdí motor, rovnako pwm prerušovaným skratovaním vinutia.

Brzdí motor? To sa mi nezdá - jedine v prípade, ak je tento parameter nastavený v samotnom regulátore v setupe (napríklad brzda pre sklopné vrtule). Je tak?
Sejny

#7 Příspěvek od Sejny »

Pokud bude vypnutá brzda v nastavení regulátoru tak není problém. Běžně doma zkouším regulátory z laboratorního zdroje.... no zkusil jsem i zabrzdit a i na voltmetru zdroje bylo vidět, že napětí poskočilo na okamžik nahoru. Reglu se nic nestalo, ale brzdil jsem samotný motor bez zátěže.... jakmile na hřídeli bude nějaká vrtule tak při brždění se projeví její moment setrvačnosti..... bude se mařit více energie a to už by mohlo být zle.
TRX E-Revo, NEU 1515, eZRun 80A, Futaba 3PM, iCharger 3010B, Mystery B6, Schulze LiPoCard.
TRX Revo 3.3 5309, TRX E-Revo VXL. Sbírám Traxxasy :)
coro

#8 Příspěvek od coro »

Podľa mňa vôbec nezáleží na tom ako dlho to trvá, t.j. aké závažie tam je roztočené. Záleží len možno na tom aký je počet závitov a objem zmagnetizovaného železa, a aj momentálny prúd, ten v momente rozpojenia (ten indukovaný sa mu v prvom momente rovná) a ako rýchlo ten prúd teda klesá a či to kondík reglu zvládne..
Ak ide o prerazenie fet tranzistorov napätím, je úplne jedno či sa to dotáča sekundu alebo 15 sekúnd - ide o to či sa prekročí napätie alebo nie, a ak raz ano tak to stačí na zlomok milisekundy alebo možno mužskú najobľúbenejšiu fyzikálnu jednotku.. Ak sa prierazné neprekročí, tak nič, všetko je v pohode.

Ak sa nebrzdí, tak jedine že by regl nezvládol indukciu pri spínaní pri pomalom rozbehu. Nie je to tak zlé ako brzdenie. Ja to vnímam hlavne tak, že prúd pri rozbiehaní je závislý od odporu zdroja, (lebo prúd pri brzdení nie je - je to o odpore vinutia a fetov a zdroj to neovplyvní, akurát je povinný po pochytať).

Spínaný zdroj má z princípu na výstupe kondík (ak nie je schovaný za nejakou prúdovou poistkou). Skorej sa bojím roztočiť regl na laboratórnom zdroji, lebo tam kondík na výstupe nie je (inak by sa ťažko napríklad skúšali ledky, prepálil by ich náboj kondíku skorej než by sa prúdové obmedzenie mohlo prejaviť...)
Sejny

#9 Příspěvek od Sejny »

Pokud motor brzdí něco víc než jen sebe tak energie zmařená bržděním zákonitě musí být větší a pokud tento stav trvá déle tak musí být i vyšší pravděpodobnost, že se něco stane..... už je to, že se brzdným proudem tranzistory ohřejí..... alespoň u bipolárních tranzistorů mám ověřeno, že při zahřátí se závěrné napětí snižuje.

No stejně jsou to jen kecy kecy kecy :) prostě mezi zdroj a regulátor navěšet ještě tak dvoj/troj násobek kapacity kondíků než co jsou v reglu a vypnout brzdu..... pak bych to prohlásil jakože OK :)
TRX E-Revo, NEU 1515, eZRun 80A, Futaba 3PM, iCharger 3010B, Mystery B6, Schulze LiPoCard.
TRX Revo 3.3 5309, TRX E-Revo VXL. Sbírám Traxxasy :)
blacklight

#10 Příspěvek od blacklight »

díky moc za odpovědi :-)

U mě to bude fungovat že to zapnu, nastavím konstantní otáčky a pak vypnu, takže ty zpětné proudy nebudou tolik hrozit. Snad pomůžou kondenzátory, taky zkusím aby to ubíralo pomalu otáčky. Nevím jestli jde na nějakém reglu nastavit pomalé ubírání, což je sice nelogické ale mě by se to hodilo.

Teď musím najít Jeti regulátor, Jeti kartu, nějaké návody programování k HexTroniku a budu zkoušet a hledat. Myslím že i ty levné černé regulátory jsem kupoval programovací, tak budu laborovat :-).
Katana 3m ZDZ160 a další 3m v přípravě
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od jyrry »

blacklight píše:..... Nevím jestli jde na nějakém reglu nastavit pomalé ubírání, což je sice nelogické ale mě by se to hodilo........ Myslím že i ty levné černé regulátory jsem kupoval programovací, tak budu laborovat :-).

nejspis to nenajdes, udelej to ovladane treba PICem, ten ti udela pozvolny nabeh (ten by sel u reglu s governorem a nabehem pro mixery) i dobeh (ten asi nepujde u niceho, tak pozvolny). Ale staci vypnout brzdu.
jyrry.webnode.cz
Odpovědět

Zpět na „Pozemní elektronika“