OSD AEO APACHE

Létání na výlety s přenosem obrazu je tu. Vysílače, přijímače, kamery či video-brýle. Pokus te se co nejvíce dodržovat zákony ČR. Samozřejmě, že i natáčení z modelů, výběr kamer a foťáků. Prostě věci související.
Odpovědět
Zpráva
Autor
pad
Kontaktovat uživatele:

OSD AEO APACHE

#1 Příspěvek od pad »

OSDéčko právě dorazilo, číňan je šikovnej, objednáno 16.11., dnes je 30.11. a mám to na stole. Tradičně v dodávce HK je jeden list A4 s popisem ze kterého moc zřejmé jak vše zapojit není. Pokud někdo tuto sadu máte uvítám info se zkušenostmi.

Zatím jsem našel:
- Apache osd tools vč. driveru pro připojení osd přes usb http://www.aeorc.com/english/?article-68.html
- návod http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... 597X26.pdf
Naposledy upravil(a) pad dne čtv 01.12.2011 21:08, celkem upraveno 1 x.
no_gold

Re: Môj prvý FPV let

#2 Příspěvek od no_gold »

Zdar, mám ho pár týdnů, tak přidám pár postřehů:
1) Manuál přiložený od číňana je jenom výcuc z kompletního seznamu z webu - doporučuji poižívat ten z webu.
2) OSDčko je skutečně blbuvzdorné - když zvládlo i mně :-) , Pokud se budeš držet manuálu, nemůže se nic stát.
3) záznam letu na SD funguje skvěle.. doporučuji využívat. Ukládá sice jen souřadnice a výšku, ale to stačí. - na ten jejich vygenerovaný soubor je nutné použít aplikaci makekml.exe, která je přiložená v tom OSD tools, ta přejmenuje vygenerovaný soubor podle data a času a udělá trasu vhodnou pro zobrazení v google earth. Pak se to už dá jednoduše převést do jakéhokoliv dalšího formátu. ( ideální soft pro převod je GPSBabel)
4) Připojení k NB nebo PC je v pohodě, pokud ti ale zrovna nějaké zařízení neblokuje COM porty - OSD tools povoluje jenom porty do 10. Jakmile jsem si je uvolnill, tak se chytnul bez problémů.

Tady je záznam prvního letu: http://www.youtube.com/watch?v=5eRO0np_NXA

Kdyby něco, nahoď dotazy. Když můžu pomůžu.
pad
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od pad »

Bezva, to tvoje video už jsem viděl před nedávnem a líbilo se mi to uspořádání OSB údajů, takhle to chci taky :)
Všiml jsem si na tvém éru, že máš vysílač video vzadu za vrtulí, kdepak máš gyro? Já jen že v návodu silně nedoporučují dávat gyro poblíž reglu, vysílače video apod.
no_gold

#4 Příspěvek od no_gold »

No já nemám gyro... na co? Neplánuji autopilota, dosah video TX je cca 500m ( viz další video: http://www.youtube.com/watch?v=qGxlCHxq2j8 ), už bych musel měnit anténu na Rx a navíc další zařízení do AXN nenacpu.
Umístění antény vzadu je zatím nejvýhodnější, když jsem ho měl nad těžištěm, tak většinu času stínilo křídlo. Takhle mám problémy jen, když letím přímo k sobě.
pad
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od pad »

Sorry, špatná otázka, nikoli gyro ale GPS modul.
no_gold

#6 Příspěvek od no_gold »

A jo, GPS modul je na hrbu, tedy cca v těžišti. Regulátor mám ve špici, vysílač na ocase a blízko GPSky je jenom přijímač. Zatím bez problémů. Budu všechno časem instalovat do něčeho většího ( asi FPVRaptor), protože musím ještě přidat ContourHD a přestože by to chudák AXN unesl, už to prostě není kam dávat.
pad
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od pad »

Regulátor ve špici, ale kablíky k motoru tedy vedou pod GPS?
Ještě jsem si všiml, že někde u videa máš napsáno že používáš tx s výkonem jen 25mW, není to chyba? Není to spíš ta verze 200mW
no_gold

#8 Příspěvek od no_gold »

Káblíky k motoru vedou cca 5-7cm od GPSky... Samozřejmě kabely od GPS jsou v určitém místě blízko ke kabelům k motoru. Ono OSDčko leží na těch kabelech ( je v trupu).. ale fakt jsem nezaregistroval žádný problém.
pad
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od pad »

Já právě přemýšlím, že bych alespoň zkusil šoupnout vysílač AV tak jak ho máš ty nebo na jednu půlku křídla. Pokud by vysílač byl vzadu na trupu tak nevím kam s GPS, snad leda dopředu do čumáku pod kryt kabiny .... a pokud by byl vysílač na křídle tak GPS dát buď dozadu na trup nebo na druhou půlku křídla.

No a varianta stávající je dát GPS dozadu na trup, vysílač AV je vpředu u baterií.
no_gold

#10 Příspěvek od no_gold »

Nevím jaký máš model. a jaký vysílač AV.. Jestli 5.8 tak musíš najít místo kde je nejlepší výhled.. Při použití speciálních antén se to dá umístit různě. S prutovkou to podle mně jde jenom za vrtuli.
pad
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od pad »

pad
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od pad »

Koukám do návodu k zapojení OSD a jsem z toho trochu jelen.
Na obrázcích z manuálu je zapojení pro napájení kamery s TX 5V nebo 12V. U 5V verze mi jaksi chybí napojení "plus" na nějaký zdroj ... u 12V verze mi není jasné, jestli je napájení samostatnou baterií a nebo je to baterie též pohonná.

Já to potřebuju zapojit na jednu baterii 3S LiPol, vysílač a kamera by měly být 12V (hobbyking, 5,8GHz, 200mW).

V příloze takový neumělý pokus o zakreslení pospojování komponent. Je tahle moje představa správná nebo zcela mimo? Není zakresleno připojení modulu GPS.

Horní dva obrázky jsou převzaté z manuálu k OSD.

Spodní větší je moje tvorba. Zřejmě je blbost propojovat plus z OSD do kamery resp. TX AV.
Přílohy
aeo_osd_apache_schema1.jpg
schema zapojení osd
schema zapojení osd
Naposledy upravil(a) pad dne čtv 01.12.2011 9:32, celkem upraveno 1 x.
pad
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od pad »

.... v návaznosti na předchozí příspěvek ....
Není mi úplně jasné kam případně píchnout samostatný zdroj napětí pro AV vysílač, zdali na mainboard do "volt aux" a nebo přímo do AV vysílače?
no_gold

#14 Příspěvek od no_gold »

Zdar, mám to samé, mám napájený pohon i OSD Video TX z jednoho zdroje - 3s LiPol (2200mAh). Myslím že ten nákres máš dobře. Já nemám akorát využitý audio kabel mezi Tx a OSD - zvuk beru z integrovaného mikrofonu v Tx.
5V variantu jsem neřešil.

Pokud bys měl samostatné napájení pro video Tx ( a kameru) tak bych napájení připojil přímo k Tx a paralelně dal výstup na volt aux, abys měl napájení sledované v OSD.
no_gold

#15 Příspěvek od no_gold »

Promiň, beru zpět. už jsem doma a já to mám zapojené trochu jinak ( nevím jestli dobře ale funguje to). Posílám obrázek.
Přílohy
aeo_osd_apache_schema-dan.jpg
Odpovědět

Zpět na „FPV, točení videa a focení“