http://pepin65.rajce.idnes.cz/ach_joo/
Oprava kompozitového modelu
Oprava kompozitového modelu
nakonec jsem se rozhodl pro pokus o opravu,tak sem dám asi občas nějakou fotku,jak to patlám
Třeba to někomu pomuže,případně mi někdo poradí,jak příště jinak.
-
Abu
- Kontaktovat uživatele:
Re: Oprava kompozitového modelu
Pekne si to rozstipal
Nosnik kridla vydrzel ?
Nosnik kridla vydrzel ?
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
A takovýto zápich se podaří jakpak? Chyba pilota nebo selhalo řízení?
Abu píše:Pekne si to rozstipal![]()
Nosnik kridla vydrzel ?
Vrchní a spodní pásnice je nepřerušená,pouze se ránou odlepila od stojiny-zřejmě balsa v uhlíkové punčošce-to ruplo-stojina,včera jsem přilepil jen ty pásnice zpět k nosníku-stojině,dnes se o křídlo opřel a zdálo se,že má smysl pokračovat,takže jsem z té přední části,kde chyběl ten kus odpadlé části křídla tu odskočenou a včera slepenou část pojistil alespon z té přední přístupné části rohově nahoře i dole uhlíkovým rovingem.Popraskané ale neoddělené části křídla jsem jen porovnal a nabodoval řidkým sekundákem,přední upadlou část jsem přitáhnul tou lepenkou rovnou na epoxyd-potřené oba spoje.Nejspíš až zítra po délce pobodovaných prasklin vyvrtám cca po 3 cm dirky,kudy vmáčknu dovnitř epoxyd a nechám ho postupně odhadem stékat po vnitřních prasklinách.Pak křídlo zvrchu obrousím,přetmelím nerovnosti auto polyesterem,odbrousím co pujde aby zustal puvodní potah sklem do roviny,ale zmizelo co nejvíc polyestertu a potáhnu vrstvou skelky,lehce přebrousim,znovu tmel a až to bude přijatelný přijde to stříknout,rozhodně ale barva až na jaře a po záletu,pokud to poletí a nerozloží ve vzduchu.
Ticcino píše:A takovýto zápich se podaří jakpak? Chyba pilota nebo selhalo řízení?
Těch baronoprášilovských teorií,co se vlastně stalo mě napadlo víc,nejvíc pravděpodoné mi ale přijde zastínění uhledně vedených krátkých antének duplexácovského 6 kanálu zastíněných uhlíkokevlarovým trupem pojištěné postavením modelu vuči mě za uhlíkový nosník a spojku křídla při opravdu veliké vzdálenosti modelu ode mě a nízko nad zemí.Nestalo se mi to poprvé a pouze s tímto modelem,jen jsem to poprvé nevybral
-
Abu
- Kontaktovat uživatele:
Preju silne nervy, hlavne pri tom tmeleni a BROUSENI, z toho me vzdycky muze vzit cert.
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
hele pekne :-d zavidim mikro kopresurek to ja vzdycky musim sprckou, ale pekna gynda :-d
tak at ti to de ... holt nekdy se stane, ja mel vic stesti nez rozumu, umreli mi prijimacovky minulej vikend a zrovna na svahu kdyz sem mel ero plne pritazeno v nozaku :-d
ero udelalo tri fakt utazeny kola v naprosto cistem utazenem nozaku (nechapu sam bych je nezalit :-d)
a zapichlo se do rozbahnene oranice, jesteze mam gondolu max uhlik = nestalo se nic, nechapal sem ...
uz sem to videl na totalku ... no a jindy mi rupla paka vejskovky a F3K sem si odnes v igelitce ono je to nekdy o nahode ...
budu sledovat ...
jo to brouseni je opruz ale pro mne je vzdycky nejhorsi ta piplacka pripravy aby clovek trefil geometrii to me muzou vzdycky omejt ....
tak at ti to de ... holt nekdy se stane, ja mel vic stesti nez rozumu, umreli mi prijimacovky minulej vikend a zrovna na svahu kdyz sem mel ero plne pritazeno v nozaku :-d
ero udelalo tri fakt utazeny kola v naprosto cistem utazenem nozaku (nechapu sam bych je nezalit :-d)
a zapichlo se do rozbahnene oranice, jesteze mam gondolu max uhlik = nestalo se nic, nechapal sem ...
uz sem to videl na totalku ... no a jindy mi rupla paka vejskovky a F3K sem si odnes v igelitce ono je to nekdy o nahode ...
budu sledovat ...
jo to brouseni je opruz ale pro mne je vzdycky nejhorsi ta piplacka pripravy aby clovek trefil geometrii to me muzou vzdycky omejt ....
SOVA is YouR CO-pilot
Cesta je mým cílem .......
KLM RC Sovy // KPM Model Kit Kladno
To broušení mě nevadí,jen mi sejří ten bordel okolo,co mi prdí jsou ty prodlevy než něco uschne,aby se dalo pokračovat,tady je naštěstí alespon trošku pomlácený skoro každý díl,takže když popatlám jedno křídlo,mohu se vrhnout hned na druhé 
tak na druhém křídle jsem ted dodělal opravu vytrženého pouzdra a kusu spodku křídla u jednoho šroubu,nejdřív jsem vlepil puvodní pouzdro,okolo to opatlal laminátovou střiží-nakrátko nasekaná skelka,podvlíknul trochu prosycený molitan,pod puvodní potah,kam to šlo podvlíkl první vrstvu skelky,pak z vrchu ještě dvě,pak odseparoval mikrotenovým pytlíkem,připlácnul tvrdý karton s malým přesahem na puvodní neporušený spodek křídla,přez to mirelonovou pružnou podložku,která snad odpruží klenutí profilu po stažení rovným kouskem plovoučky.tak snad se to spíš promáčkne dovnitř,to uvidím až zítra.
Ranní oprava druhého křídla už zavadla,tak snad dnes ještě stihnu navrtat dírky a vmáčknout epoxyd do vnitřních prasklin,abych zítra mohl brousit,tmelit a potáhnout to zvrchu skelkou alespon z jedné strany.
další fotky:
ps:nejhorší je udržet neopatlaný foták
Ranní oprava druhého křídla už zavadla,tak snad dnes ještě stihnu navrtat dírky a vmáčknout epoxyd do vnitřních prasklin,abych zítra mohl brousit,tmelit a potáhnout to zvrchu skelkou alespon z jedné strany.
další fotky:
ps:nejhorší je udržet neopatlaný foták
super ... moc pěkná práce
SOVA is YouR CO-pilot
Já si chci taky zkusit když už stejně nemám co ztratit,co a do jaké míry je vubec na těch kompozitových modelech reálné opravit a jak se to ve výsledku projeví po opravě v letu.I kdybych nemusel řešit peníze,stejně ten jiný nový model nikdo pravděpodobně nevyndá z regálu hned,což ted na zimu moc nevadí,ale v sezoně,to je problém,je fakt,že pokud bych pořídil stejný model,tak už nad tou zástavbou komponentu nepřemýšlíš hodiny a jen kopíruješ,ale do měsíce bych to těžko pořešil.tady to fakt byla totálka,ale trošku jsem pokročil a zatím se ta oprava zdá být reálná.Ono se to ale časově hodně zbrzdí až na těch detaílech,kdy polepíš prd,ale musíš počkat až to vytvrdne.
Tak druhé křídlo po ranním poslepení dílu v zlomech provrtané,vmáčklý epoxyd zalepené větší díry prosycenou plstěnou utěrkou a následně zatmelené dírky epoxy s mikrobalony,bohužel tímto asi ta bezprašná část opravy definitivně končí
Přidávám opět pár fotek
http://pepin65.rajce.idnes.cz/ach_joo
Přidávám opět pár fotek
ty jo luxxus, vyberem hudby si mne dostal
i za to palec nahoru, pan opravdu umi
jinak to perforovani jehlou to si prolil 285 kou s mikrobalonama, otocil a nechal do nich zatyct nebo to
si mel na bodovani vterinakem (ja prave kdyz sem opravoval maly promackliny sem to delal jenom vterinakem ale uvazoval sem nad necim pruznejsim jako je epoxi)
jinak to perforovani jehlou to si prolil 285 kou s mikrobalonama, otocil a nechal do nich zatyct nebo to
si mel na bodovani vterinakem (ja prave kdyz sem opravoval maly promackliny sem to delal jenom vterinakem ale uvazoval sem nad necim pruznejsim jako je epoxi)
SOVA is YouR CO-pilot
Milan Nes píše:ty jo luxxus, vyberem hudby si mne dostali za to palec nahoru, pan opravdu umi
V létě se mi v itálii na lanovce zaklíníl trup s motejlem,když to rvali ven,tak tu výškovku pomlátili a zlomili-změkla,já se málem složil,tak se do mě pustili,že tam mám vyvrtzat díru,nalejt trochu epoxydu,ohřát to fénem,zavrklat a už dál neprudit
tady jsem to dělal stejně,odhadem jsem držel vždy po vtlačování pryskyřice dírami planžetou prasklinu kolmo k zemi,nakonec jsem teprve přidal mikrobalony,abych ty dírky uzavřel,i trochu dotmelil nerovnosti ve spojovaných dílech před broušením,nežli to budu dorovnávat polyesterem před finálním skleněným potahem.
Tak opět jse trochu pokročil,včerejší lepení jsem obrousil pod vodou,přetmelil,opět přebrousil,na pečící papír poznačil kde bude tkanina,vystřihnul příslušný tvar a připlácnul na křídlo.Vakuovačku nemám,tak jsem to stáhnul mezi molitan,ted počkám až začne epoxy zatahovat a raději to zkontroluji pro případ,že se na to musí jinak,aby to šlo ještě strhnout.Přikládám opět další fotky.