Jak jsem stavěl Iona :-)

Větroně s pomocným elektromotorem a nejčastěji sklopnou vrtulí
Zpráva
Autor
graup15

Jak jsem stavěl Iona :-)

#1 Příspěvek od graup15 »

Možná se to bude někomu hodit:-)
Navíc, teď když je hnusné podzimní počasí, alespoň se modelaří hubou na diskuzi :-)

Ion je myslím dost profláknutý model, který létá fajn a pro takové to domácí kravení :-) rozhodně nezklame.
Tento kousek pro zákazníka z Moravy, byl postaven bez přijímačových baterií .Celý systém jede z UBEC reglu Spin.
Pohon ...MVVS Redliner, na 4S-2200mAh Lipol. Vrtule CAM Aeronaut 12/9. Serva All MKS. přijímač Jeti.

S čím jsem se (kurňa už podruhé!!) setkal při stavbě. Spojka křídla měla zemědělské vůle. Ale výrobce promptně poslal novou,která po dobroušení na přesno už jde bez vůlí.
Předvrtané díry pro upevnění křídla, hihi..těsně vedle velebnosti :-) Navíc nějak nerespektují, to, že profil křídla má sestupný úhel. Rozhodně není kolmo k trupu. Tzn, že šrouby aby dosedly kolmo na profil, musí jít do trupu taky pod úhlem!!! Ale to jsou jen maličkosti, které sice zdržují při stavbě, ale jdou lehce vyřešit. V případě děr na šrouby šejdrem, se díry vylejí směsí epoxy a sekané bavlny. Spasuje se křídlo a pod správným úhlem svrtá závit M5. Pak ze spodu se usadí duralové matky M5 a vše zaleje opět epoxy s bavlnou. A je to :-)
Přílohy
40mm/5/8 kužel od Pohodaletu. Osvědčená kvalita.
40mm/5/8 kužel od Pohodaletu. Osvědčená kvalita.
Bytelná 5mm tlustá přepážka pro motor.
Bytelná 5mm tlustá přepážka pro motor.
Uhlíkový facelift trupu. S již usazeným motorem a reglem. Držák reglu a přijímače je ještě přelaminován, proti odtržení.
Uhlíkový facelift trupu. S již usazeným motorem a reglem. Držák reglu a přijímače je ještě přelaminován, proti odtržení.
graup15

Re: Jak jsem stavěl Iona :-)

#2 Příspěvek od graup15 »

Co se nedá vyfotit, je umístění antén rx. Hluboko v trupu jsou na bocích přilepené trubičky a do nich pak při instalaci přijímače zastrčeny anténky přijímače.
Přílohy
Čumějící kablíky, jsou od regulátoru. Kde jeden je signál pro regl a druhý posílení napájení (pouze paralelní plus a mínus)
Čumějící kablíky, jsou od regulátoru. Kde jeden je signál pro regl a druhý posílení napájení (pouze paralelní plus a mínus)
Na tomto sedí přijímač, včetně kabelu k Vop a kabelům ke křídlu. Vše je fixováno k tomuto držáku. Tento se jako monoblok zašroubuje do trupu.
Na tomto sedí přijímač, včetně kabelu k Vop a kabelům ke křídlu. Vše je fixováno k tomuto držáku. Tento se jako monoblok zašroubuje do trupu.
Zmíněné díry pro šrouby křídla. Hezky je vidět kde v púvodních dírách vyšly, aby křídlo sedělo přesně.
Zmíněné díry pro šrouby křídla. Hezky je vidět kde v púvodních dírách vyšly, aby křídlo sedělo přesně.
graup15

#3 Příspěvek od graup15 »

Umístění serva Vop je nejdříve zpevněno podlaminováním uhlíkem a pak ještě 0,8mm překližkou. Je to hlavně kvůli zvednutí tloušťky stěny, pro pozdější zápustné šroubky M2, které drží duralové patky serva.
Přílohy
MPX konektory jsou vlepeny přímo do křídla a pak uzavřeny proti vytržení uhlíkovou destičkou. Tato roznáší sílu do plochy, neb díha křídla toho moc nevydrží. Jsou i pod úhlem korespondujícím se směrem kabelů k rx
MPX konektory jsou vlepeny přímo do křídla a pak uzavřeny proti vytržení uhlíkovou destičkou. Tato roznáší sílu do plochy, neb díha křídla toho moc nevydrží. Jsou i pod úhlem korespondujícím se směrem kabelů k rx
MPX konektory..pro každou polovinu křídla samostatný konektor. Tento je připájen na destičku a od ní pak kablík do RX.
MPX konektory..pro každou polovinu křídla samostatný konektor. Tento je připájen na destičku a od ní pak kablík do RX.
P1080530.JPG
graup15

#4 Příspěvek od graup15 »

Výrobce již k MKS servům dodává pěkné překližkové rámečky. Tak proč je nevyužít :-) Servo jde do nich pěkně na těsno. A aby šlo v případě poruchy vyměnit, není lepeno. Jen jsem přez patky serva dal potkúvky z 1,5mm ocelového drátu a tento je již přilepený. Ale v případě nouze jde mírnou silou vytrhnout a pak servo vyměnit.
No a to je vše, víc jsem toho už nestihl nafotit...model je již u majitele. :-)
Dalibor
Přílohy
P1080543.JPG
palo47svk
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od palo47svk »

Pekná práce Dalibore. Ale nenapadá ma k čomu je ten modrý a čierny konektor pod motorom :wink:
Máš fintu na zavedenie antén do trubičiek hlboko v trupe ? Ja mám na to veľmi jednoduché riešenie :wink: Keď bude potrebné, nafotím a pošlem.

Palo
graup15

#6 Příspěvek od graup15 »

Je to připojení výstupu z reglu. Jeden je plus,minus, signál a druhý pouze paralelka od plus ,minus. Tzn posílení paralelitou. Púvodní kabel zkrácen na minimum. Ideál by byl již dva kabely z reglu, ale to bohužel nejde.
PS...sice nejsem nadšený provozovat model jen na UBEC, ale přání zákazníka je prostě svaté :-) :-)
creagel

#7 Příspěvek od creagel »

Dalibore,kolik g prida ten uhlikovy tunning? Ja mam Maxika bez pridavneho tunningu uhlikem, motorizace je podle me slusna.I nekolik prvnich pristanich byla pekna rana. Ale ze by byla v mem pripade uhlikova vypomoc nutna se mi nezda. Spis mi to pripada jako zbytecna zatez a prace.
vitousek
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od vitousek »

creagel píše:Dalibore,kolik g prida ten uhlikovy tunning?...... Spis mi to pripada jako zbytecna zatez a prace.

Těch několik gramů navíc IONovi docela určitě neublíží - dost možná naopak. Mám jednoho cca 1400g a druhého 1800g. A hádej, který létá lépe :wink:
Rychlost, výška, myšlenka.Pro úspěšné létání je třeba mít alespoň dvě.
Milan Nes
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Milan Nes »

graup15 píše:Je to připojení výstupu z reglu. Jeden je plus,minus, signál a druhý pouze paralelka od plus ,minus. Tzn posílení paralelitou. Púvodní kabel zkrácen na minimum. Ideál by byl již dva kabely z reglu, ale to bohužel nejde.
PS...sice nejsem nadšený provozovat model jen na UBEC, ale přání zákazníka je prostě svaté :-) :-)

aha takže chápu že defakto si na kabel z + a - ho duplikoval ?
to proč to nejde přímo do reglu je to že by se tím ztratila možnost reklamace ?
tohle řešení mne doopravdy překvapilo :) taky už sem se chtěl zeptat proč to tam je ...
jak to pak je vlastně napojený na přijímač ? nebo jako jedno de solo do okruhu serv a druhý do
přijímače ? a přijímač pak nenapájí serva ?

nikde sem to ještě neviděl tak mne to překvapilo

jinak moc pěkná práce :) a nestalo se ti to že by neseděla výškovka respektive křídlo výškovka ?
já když sem stavěl IONa tak sem jí docela musel podkládat
SOVA is YouR CO-pilot
Cesta je mým cílem .......

KLM RC Sovy // KPM Model Kit Kladno
graup15

#10 Příspěvek od graup15 »

creagel píše:Dalibore,kolik g prida ten uhlikovy tunning? Ja mam Maxika bez pridavneho tunningu uhlikem, motorizace je podle me slusna.I nekolik prvnich pristanich byla pekna rana. Ale ze by byla v mem pripade uhlikova vypomoc nutna se mi nezda. Spis mi to pripada jako zbytecna zatez a prace.

Kolik to přidá jsem nepočítal,ale u Iona se opravdu musíš dostat na nějakou hmotnost..lehký létá hodně divně. A pevnost trupu na třískání o zem se zvyšuje o hodně. (Vyzkoušeno) :-) (někdy i nechtěně vyzkoušeno :-)
Milan Nes
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od Milan Nes »

jinak ja daval taky na vitouska a musim rict ze ION opravdu potrebuje vahu, jinak nema tu dynamiku
a lita hur ...

ono obecne nektery tyhle profily byly navrhovany na vetsi plosne zatizeni a s tim ze i maximalni kluz je ve chvili urciteho rozmezi zatizeni
- bavili sme se o tom zrovna s Leosem kdyz sem si ladil eroplán :)

ps. vylaminovani uhlikem trupu prida prd, nevim jestli kdyz sem si to laminoval ja tak na to padlo mozna
20-30 gramu L285 ky plus neco uhliku ? z toho sem nikdy nevypotreboval 285 ku do "dna" takze
bych to vubec neresil ... 50 gramu se v IONovi ztrati jak prd ...

Dalibor jeste spotrebuje urcite min, kdyz to ma tak krasne hladky :-d
SOVA is YouR CO-pilot
Cesta je mým cílem .......

KLM RC Sovy // KPM Model Kit Kladno
janch

#12 Příspěvek od janch »

Mám též MVVS Redliner a 4S,Spin66, vrtuli jsem dal 13".
Nyní spíše létám křídla MIni.
MAXION,IONPRO i mini,Jantar 3,6m MVVS 8E, EDGE 540-MVVS 80ccm, Graupner MC-20 HOTT.
OK1VOX
miglosch
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od miglosch »

Ahoj Dalibore,
chtěl bych se zeptat, jestli by jsi byl ochotný tu více rozepsat, jak se dělá ten uhlíkový tunning trupu? Vždy koukám, jak to máš pěkně udělané a mně by zajímalo, jak to je obtížné vyuhlíkovat bez větších zkušeností s laminováním...
- Brousí se ta vnitřní část trupu před tím vyuhlíkováním pro lepší přilnavost?
- jakou používáš uhlíkovou tkaninu?
- laminuješ to jednou vrstvou nebo dvěma?
- laminuješ to od špičky až po odtokovku z jednoho kusu, nebo to děláš postupně na více částí? nebo děláš zvlášť dno a boky trupu vždy z jednoho pásu tkaniny?
- jak dosáhneš toho, aby to krásně přilnulo k vnitřku trupu a byl takový pěkný hladký povrch? (slyšel jsem něco o nafouklé šprcce, dá se o tak použít, nebo máš jinou lepší fintu? :wink: )
- jediné co je mi snad jasné je, že používáš nejspíše epoxid L285 :)

chtěl bych se přiučit něčemu novému a byl bych vdečný za trošku rad jak na to (a určitě by nás bylo víc :wink: )...
děkuju
graup15

#14 Příspěvek od graup15 »

miglosch píše:Ahoj Dalibore,
chtěl bych se zeptat, jestli by jsi byl ochotný tu více rozepsat, jak se dělá ten uhlíkový tunning trupu? Vždy koukám, jak to máš pěkně udělané a mně by zajímalo, jak to je obtížné vyuhlíkovat bez větších zkušeností s laminováním...
- Brousí se ta vnitřní část trupu před tím vyuhlíkováním pro lepší přilnavost?
- jakou používáš uhlíkovou tkaninu?
- laminuješ to jednou vrstvou nebo dvěma?
- laminuješ to od špičky až po odtokovku z jednoho kusu, nebo to děláš postupně na více částí? nebo děláš zvlášť dno a boky trupu vždy z jednoho pásu tkaniny?
- jak dosáhneš toho, aby to krásně přilnulo k vnitřku trupu a byl takový pěkný hladký povrch? (slyšel jsem něco o nafouklé šprcce, dá se o tak použít, nebo máš jinou lepší fintu? :wink: )
- jediné co je mi snad jasné je, že používáš nejspíše epoxid L285 :)

chtěl bych se přiučit něčemu novému a byl bych vdečný za trošku rad jak na to (a určitě by nás bylo víc :wink: )...
děkuju

Víš co? Já až budu dělat fotoseriál o Energicu tak to tam vše popíšu .Ju? :-) :-)
Není to nic objevného a oproti výrobců kompozitových mašin umím naprosté hovxx :-) Stačí když se stavím ve SkunkSodomka-works a připadám si jako matlal :-)
volente
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od volente »

Dalibore mám takovou prosbu. Potřeboval bych vědět jak je široký trup z Iona v místě těch děr pro upevnění křídla, případně rozteč těch děr. A ještě jakou má hloubku křídla. Kdyby jsi byl tak hodný, potřebuju trup na křídlo co mám tak sháním něco podle rozměru aby to sedlo.
Děkuji
F 104 je můj sen
Odpovědět

Zpět na „Elektrovětroně“