Openpilot

Řídící desky, updaty FW, GPS, přenos dat souvisejících s copterami
Zpráva
Autor
Troll

Openpilot

#1 Příspěvek od Troll »

Sehnal jsem desku Copter control z projektu Openpilot. Více zde : http://www.openpilot.org/ . Pro ty co neumí AJ, je to další vyvíjená a v současnosti už i reálně koupitelná varianta ( bohužel zatím velice obtížně :( ) řídící desky do copterů. Jako zvláštnost bych uvedl, že to má umět i bezpádlovou hlavu pro heli. Jak budu mít čas, vyzkouším v nějaké levné šunce :) Je docela levná, ( cca 2200 Kč včetně poštovného z Anglie) procesor je asi čtyřikrát rychlejší než ten pro Arduino, jdou k tomu připojit další periferie a hlavně to má výborně zpracovaný obslužní program. . Mám ji namontovanou v hexacopteru. Zatím jsem provedl jenom základní nastavení a pár letů ( nemám bohužel čas) . Vypadá to velmi dobře, létá to prozatím srovnatelně s dobře naladěnou Wii . Precizní nastavení bude bohužel trošku náročnější na čas ( o poznání složitější než nastavit pár potencimetrů jako v Kk multicopteru ) a asi to nebude úplně snadné pro naprosté laiky. Pokud má někdo další nějaké zkušenosti, sem s tím . :) . Já budu pár dnů mimo, ale jak se vrátím , dodám další informace a zkušenosti. teda pokud bude mít někdo zájem.
DaggyMAC

Re: Openpilot

#2 Příspěvek od DaggyMAC »

Prosím ťa, odkiaľ si to kupoval. Keď sa dívam na tie ich stránky, tak EU obchod je v údržbe.
Troll

#3 Příspěvek od Troll »

Koupil jsem to tady : http://www.flyingwings.co.uk/ bohužel se zdá, že ten sortiment už zrušili. O ty desky je obrovský zájem, nestačí je vyrábět a nikde nejdou sehnat. Obvykle všude naskladní méně než je předobjednávek a tak se v obchodech ani neobjevují. :( .
madbull

#4 Příspěvek od madbull »

taky pěkná práce,jen jsem nikde nenašel zase návod jak to poslepovat a co kam přijde:-)určitě taky cesta quadcopteráře:-)dej vědět jak Ti to lítá a ukaž pak nějaké fotky zapojení;-) děkujem:.)
nerušit...bastlím :-)
Troll

#5 Příspěvek od Troll »

Lítá to prozatím uspokojivě, ještě jsem neměl čas to pořádně vyladit. Udělal jsem i nějakou tu fotku jak je to zbastleno. Je to prozatím opět jenom pokusný stroj takže žádná nádhera. Pár fotek je tady : http://troll427.rajce.idnes.cz/Openpilot_Hexacopter
Návod co kam zapojit je na stránkách co už jsem zde uvedl. Výborně udělán je nastavovací software. Lepší jsem zatím neviděl. Vše je názorné a konfigurace včetně kontroly nastavení vysílače a testu funkčnosti motorů je velice rychlá a snadná. :D
madbull

#6 Příspěvek od madbull »

sice jsem z angl maturoval, ale neovládám ji zas až tak dobře.Takže jsem použil translator a chápu.Vypadá to moc pěkně!!
Asi desetkrát jsem se dostal na slova nikde nic netřeba pájka :-D ale nenašel jsem nějaké schéma jak to pozapojovat.Neva.Je škoda, že to nikde nemaj a ani na stránkách USA kde to sice taky nemaj tak tam stejně píše, že to může prodat jen do usa a kanady:-(To je škoda.Budu to sledovat a když budou tak o tom budu velice uvažovat.Dej potom echo jak to lítá a tak.A neřikej, že to máš zbastlený prozatim.Muj skelet quadu vypadá o poznání hůř.Máš to pěkný:-)
Koukal jsem i na to video a dost věcí na něm nechápu..Koukal jsem taky, že na tom máš HK přijímač a tak se jen optám co používáš za vysílačku?Já jsem zabředl do Turnigy a tu budu používat.Mělo by to s ní jít také ne?Píšou tam něco o PWM místo PPM
Troll

#7 Příspěvek od Troll »

Zapojení je strašně jednoduché a blbuvzdorné. Konektory od reglů se připjí na konektory v desce, jinam se dát nedají. Dalším konektorem se připojí přijímač, propojovací kablík je v dodávce. Taky nelze nijak skazit. Jinak to prostě udělat nejde. Ta deska umí přijímač PPM i PWM, je to fuk. Buď se do přijímače strčí jeden standardní servokonektor pro všechny kanály, anebo všechny konektory pro každý kanál zvlášť. Propojovací kabel je rovněž dodán. Já tam momantálně mám zapojené všechno. Pokud máš žájem, stáhni si ten ovládací program, tam je vše na obrázkách co kam patří. Je to fakt geniální a velice uživatelsky příjemně udělané.
Rádio mám normálně Futabu FX-30, ale na tyhle žebráky zkouším Turnigy T9X flashnuté na jiný firmware ( Er9x ) . A to pouze ze zvědavosti jak to chodí ( zatím výborně 8O ) a taky mám na cestování vysílač na třískání v kufru.Nemusím vláčet velkou, špatně skladnou a drahou Futabu. Za ty prachy je to super. Moc se mi líbí, že přijímač Turnigy za dvě stovky umí PPM i PWM. :D
madbull

#8 Příspěvek od madbull »

právě, že jsem koukal na Tvoje foto a všiml jsem si, že jediné co je pozapojované je ta deska jednoduchým způsobem s rx a pak už jen reglíky.velice hezké.
Používám nově také Turnigy a za týden, když na mně bude mít RIMR čas tak jedu taky na er9x.
Rádio si zatim nemůžu vynachválit:-)
Jinak až bude možnost objednat tak objednám.
Jaký je rozdíl mezi tim PPM a PWM?Mám na vysílači nastavené PPM tuším a to druhé na tom snad ani nejde ale o ceně přijímačů se snad ani nebudem bavit:-)Koupil jsem si k tomu zrovna jeden tříkanál za dvě stovečky:-)No paráda:-)
Takže z těch stránek jak si to sehnal Ty tak by to mohli mít až naskladní jo?
Použiju na to klasiku co mám na quada teďkon kdyžtak.Turnigy motory a regly plushe.Stále se bojim aby chodily hlavně ty regly páč většina reglů maj prej s deskama problémy kvůli nějaké frekvenci přenosu.Zatim jsem se nedobádal k tomu jak to má fungovat:-(
Kdyby jsi ji někde našel prosimtě kde by se dala poslat do čr tak mi napiš.Koupim ji:-)
Troll

#9 Příspěvek od Troll »

Z přijímače může lézt signál PPM anebo PWM. Pokud PPM , tak se signál pro všechny serva ( nebo zde motory ) z přijímače pošle jedním třížilovým kabelem. Pokud PWM tak musíš z přijímače do desky přivést každý signál pro jenotlivý motor samostatným drátem. Takže třeba šest motorů´= šest kablíků. ( Doufám, že jsem to nesplet, holt starý člověk už si furt plete který způsob je který :( ) . To PPM má výhodu, že odpadne spousta kablíků. Teda v konečném důsledku . :) . Ani zdaleka všechny přijímače nemají vyveden PPM signál, ten Turnigy naštěstí ano. Ve zdířce BAT je i PPM výstup. To jenom pro info, kdybys chtěl použít třeba Wii anebo klony. Tam je třeba PPM anebo převodník což je další krám navíc. U desky Coptercontrol se dá snadno zvolit jestli bude signál z přijímače PPM, anebo PWM. Ta deska podporuje obě možnosti, což je značně výhodné.
V tom zmiňovaném obchodě už to nevedou, takže to tam určitě nekoupím, alespoň ne teď. Jestli to někdy bude jinak to netuším.
Motory a regly ti určitě chodit budou. Tahle deska umí nastavit frekvenci tak, aby to fungovalo a nic nevyhořelo. :D Fungovat to má tak, že do reglů pustíš co nejvyšší frekvenci jakou snesou. Pak bude regulační smyčka rychlá a bude to dobře létat. Normálně do reglu z přijímače leze 50Hz, tato deska dovolí velice snadno v programu nastavit i jiné frekvence bez složitého upravování čehokoli. Prostě se tam jenom napíše požadovaná frekvence. Pro každý kanál to jde samostatně.Takže třeba u tricopteru 400Hz pro regly a 50Hz pro servo. Tyhle regly ( i ty tvoje) snáší dobře až 400 Hz a tato hodnota se tam obvykle nastaví. Pokud by tam ale bylo servo, je třeba vědět, jakou frekvenci snese. Ta standardní pro analogy je 50 Hz, pokud by bylo víc , servo to nemusí vydržet a shoří. Digitální serva obvykle snáší 330 Hz i více.
tomiksvoboda

#10 Příspěvek od tomiksvoboda »

Troll píše:Z přijímače může lézt signál PPM anebo PWM. Pokud PPM , tak se signál pro všechny serva ( nebo zde motory ) z přijímače pošle jedním třížilovým kabelem. Pokud PWM tak musíš z přijímače do desky přivést každý signál pro jenotlivý motor samostatným drátem. Takže třeba šest motorů´= šest kablíků. ( Doufám, že jsem to nesplet, holt starý člověk už si furt plete který způsob je který :( ) . To PPM má výhodu, že odpadne spousta kablíků. Teda v konečném důsledku . :) . Ani zdaleka všechny přijímače nemají vyveden PPM signál, ten Turnigy naštěstí ano. Ve zdířce BAT je i PPM výstup. To jenom pro info, kdybys chtěl použít třeba Wii anebo klony. Tam je třeba PPM anebo převodník což je další krám navíc. U desky Coptercontrol se dá snadno zvolit jestli bude signál z přijímače PPM, anebo PWM. Ta deska podporuje obě možnosti, což je značně výhodné.
V tom zmiňovaném obchodě už to nevedou, takže to tam určitě nekoupím, alespoň ne teď. Jestli to někdy bude jinak to netuším.
Motory a regly ti určitě chodit budou. Tahle deska umí nastavit frekvenci tak, aby to fungovalo a nic nevyhořelo. :D Fungovat to má tak, že do reglů pustíš co nejvyšší frekvenci jakou snesou. Pak bude regulační smyčka rychlá a bude to dobře létat. Normálně do reglu z přijímače leze 50Hz, tato deska dovolí velice snadno v programu nastavit i jiné frekvence bez složitého upravování čehokoli. Prostě se tam jenom napíše požadovaná frekvence. Pro každý kanál to jde samostatně.Takže třeba u tricopteru 400Hz pro regly a 50Hz pro servo. Tyhle regly ( i ty tvoje) snáší dobře až 400 Hz a tato hodnota se tam obvykle nastaví. Pokud by tam ale bylo servo, je třeba vědět, jakou frekvenci snese. Ta standardní pro analogy je 50 Hz, pokud by bylo víc , servo to nemusí vydržet a shoří. Digitální serva obvykle snáší 330 Hz i více.

Ahoj,tak jsem připojil bluetooth modul a funguje to bez potřeby USB,mám ještě jeden... :)
To se bude ladit
tomiksvoboda

#11 Příspěvek od tomiksvoboda »

Hele hele...to az se mi podaří
http://www.youtube.com/watch?v=xBy7tU3mVF0
Troll

#12 Příspěvek od Troll »

Ahoj Tome . Jseš geniální :) . Ten Bluetooth pěkně zabal a nedávej z ruky, budu ho nutně potřebovat . Posledně když jsi šťouchal do Hexa dopadlo to jinak než na tom videu. Tudíž bude třeba ladit :lol: .
madbull

#13 Příspěvek od madbull »

vy máte taky tuhle desku?
Kde sehnala pán a kde nakoupit a za kolik?:-D
nee uvažoval jsem napsat přímo na ty stránky, ale kontakt tam nikde neni...třeba kdy budou k dodání a tak:-(
SteffyCZ

#14 Příspěvek od SteffyCZ »

Jaký máte názor na tuhle desku a celkově na jejich quadcopter ?

http://quadframe.com/collections/electr ... cts/mwii01
Radian, DX7
tomiksvoboda

#15 Příspěvek od tomiksvoboda »

SteffyCZ píše:Jaký máte názor na tuhle desku a celkově na jejich quadcopter ?

http://quadframe.com/collections/electr ... cts/mwii01

Ahoj,ta deska je čistokrevná multiwii,není špatná a když se odladí PID tak i stabilní,jen ten uživatelský konfort v tom openpilot vede
Odpovědět

Zpět na „Coptery - elektronika“