Zdroj FUSION 600W - poruchovost, problemy ?

Nabíječky, zdroje, přístroje
Zpráva
Autor
Marwei

Zdroj FUSION 600W - poruchovost, problemy ?

#1 Příspěvek od Marwei »

Ahoj,

chci si k baterkam 5000 mAh 6S koupit novou nabijecku a zdroj. Nabijecku mam vybranou (RAY C60), ale vaham nad zdrojem. Nasel jsem FUSION - zdroj stabilizovaný 600W s regul. 230V/5-15V 0-40A.

http://www.astramodel.cz/podrobnosti_prehled.php?kod=FO-FS-PS600ADJE

Fusion se mi libi, splnoval by moje pozadavky. Chci se zeptat vas, kdo ho mate nebo jste o nem uvazovali a nakonec zvolili z nejakeho duvodu jiny, na vase zkusenosti - poruchovost ci jine neduhy.

Zda se mi vhodny - dobry, ale pry by udajne nemel byt spolehlivy a byt casto reklamovany (?). Zkratka, ze neni o co stat a lepsi by pry byl napr. POWER X-40 stabiliz.zdroj spínaný 13,8V, 40A.

http://www.telink.eu/cz-detail-100349-power-x-40-stabiliz-zdroj-spinany-13-8v-40a.html

Diky za zkusenost nebo nazor,

MArtin
HK450v2HUDGESMD500; TRT450PROMB; TREX 550E ; Blade130X; Goblin 500
AURORA 9;SPECTRUM 8
Nakadah
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od Nakadah »

Ano na Xpower sem slysel pak nepeknych veci. A ten druhy je s cenou uplne mimo - cena z rise snu pana obchodnika.

http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... duct=13416

Nak
Marwei

#3 Příspěvek od Marwei »

Nakadah píše:Ano na Xpower sem slysel pak nepeknych veci. A ten druhy je s cenou uplne mimo - cena z rise snu pana obchodnika.

Nak

... takze podle Tebe zas neni dobry XPOWER ?

Moje otazka je ale hlavne na ten FUSION 600W.

Martin
HK450v2HUDGESMD500; TRT450PROMB; TREX 550E ; Blade130X; Goblin 500
AURORA 9;SPECTRUM 8
Mikelo

#4 Příspěvek od Mikelo »

Fusion už mi nabil tak 150 cyklů různých akumulátorů, možná i o trochu více. Právě s nabíječkou C60 a zatím bez problémů. Dá se sehnat levněji než u Astry, oni mají vůbec svérázné představy o cenách.
Pozor z HC je třeba připočítávat DPH a CLO a pošta vyjde při váze přes 2,5 kg taky dost. Není vše z číny automaticky výhodné.
madyr
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od madyr »

C60 a Fusion 600W spokojenost.Vnitřek zdroje není provedením horší než cokoliv ostatního co dělají číňani.
FlyBear

#6 Příspěvek od FlyBear »

Nakadah píše:...A ten druhy je s cenou uplne mimo - cena z rise snu pana obchodnika.

Nak

Z říše snů "pana obchodníka"? Ty asi neumíš počítat :cry:

Zdroj z HC dle tvého odkazu stojí 67 USD. K tomu pak - vzhledem k hmotnosti dost přes 2,5kg - připočítej cca 40 USD poštovné. Na to celé přihoď 20% DPH a máš cca 128 USD. To jest cca 2 170 Kč při dnešním kurzu deviza prodej.

To je víc, než cena od Telinku 1 980 Kč včetně dopravy kurýrem na dobírku, EU záruky, rychlosti dodávky...........
FlyBear

Re: Zdroj FUSION 600W - poruchovost, problemy ?

#7 Příspěvek od FlyBear »

Marwei píše:...a lepsi by pry byl napr. POWER X-40 stabiliz.zdroj spínaný 13,8V, 40A.

http://www.telink.eu/cz-detail-100349-power-x-40-stabiliz-zdroj-spinany-13-8v-40a.html

Rozhodně ano. Pokud se jedná o výkonný a spolehlivý zdroj k nabíječce, pak jdi raději do toho Power X-40.
wisiwig

#8 Příspěvek od wisiwig »

taky jsem teď přemýšlel o dalším a napadlo buď ten z HC nebo FUSION - zdroj stabilizovaný 600W s regul. 230V/5-15V 0-40A.

moc jsem se teda tady o tom FUSION nedozvěděl, ale zaujal mě...
FlyBear

#9 Příspěvek od FlyBear »

Ono záleží taky na tom, na co ten zdroj vlastně chceš. Pokud to má být k výkonné nabíječce, tak bych doporučil raději na to dedikovat spolehlivý zdroj s jediným výstupem a pevným napětím, jako například ten POWER X-40.

Proč tam vnášet potenciální rizika tím, že použiješ zdroj s různým nastavitelným napětím?

U nabíječky C-60, která umí nabíjet dvojici 6S LiPo proudem 10A, už je i ten 13,8V/40A velmi blízko své hranice výkonnosti.

A pokud potřebuješ nejen výkonný zdroj k nabíječce, ale ještě občas něco laboratorního k bastlení či pokusům, tak si raději přišetři a kup zdroje dva: jeden POWER X-40 (nebo obdobný) a jeden nějaký obyčejnější s nastavitelným napětím (tam pak asi bude stačit podstatně nižší proudová zatížitelnost).
wisiwig

#10 Příspěvek od wisiwig »

zdroj bez nastavování V/A se mi zatím líbí parametrama ten z HC
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=13416

Je to v podstatě tak jak si psal, hlavní použití: k nabíječce, vedlejší - občasný bastl.
Ten FUSION se mi zdál takovej uni-kompromis-kvalita/výkon/cena/použití
Mikelo

#11 Příspěvek od Mikelo »

Flybeare, kecáš.
1. Spínané jsou všechny zdroje o kterých tu byla řeč.
2. Jaké riziko navíc u spínaného zdroje představuje regulace napětí? Spínané zdroje mají principiálně kratší životnost a větší choulostivost než zdroje lineární ovšem s možností regulace to nemá co dělat.
3. Doporučuješ Xpower a vzápětí uvádíš, že pro C60 je na hranici výkonu. Což je přesně ten důvod proč jsem jej k C60 nepořizoval i přes mnohem výhodnější cenu.
4. Na bastlení nejsou spínané zdroje vhodné. Pokud jde například o řezání odporovým drátem, nechtěné přepólování, zkratování a podobné případy, jsou mnohem spolehlivější a odolnější zdroje lineární (trafo). Například ALINCO DM 340-MW 0-15V/35A, nebo MAAS 1-15V/33A.
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od JirkaA »

Mikelo kecáš.

ad 2. proč kratší životnost a větší choulostivost spínaných zdrojů, máš pro to nějaký důkaz nebo je to jen tvoje domněnka?
Jaké riziko představuje regulace napětí? Co lidský faktor? Stačí bordel na stole a drbnout do nastavovacího prvku, nebo opomenutí že před připojením nabíječky bylo ze zdroje krmeno něco s vyšším napájecím napětím..
OK2WY
Mikelo

#13 Příspěvek od Mikelo »

Ad. životnost - vyšší zatížení součástek ve spínaných zdrojích oproti lineárním. Viz. například kondenzátory v PC. Taky netvrdím že jde o katastrofu, ani že všechny spínané jsou špatné a odejdou. Prostě obecně vzato ze dvou stejně kvalitních zdrojů s velmi vysokou pravděpodobností vydrží v provozu déle ten lineární.
Bavíme o případu, kdy uvažované nabíječky nemohou být zničeny ani při nastavení nejvyššího napětí (konkrétně na zdroji Fusion 15,4V). Takže riziko s tímto spojené je opravdu hódně pracně vykonstruované.
FlyBear

#14 Příspěvek od FlyBear »

Mikelo píše:Flybeare, kecáš.

Nekecám :wink:

Ani jednu z věcí, které uvádíš a podsouváš mi, jsem neřešil.

1. Nic o spínaných nebo jiných zdrojích jsem neuváděl (ani v jejich prospěch ani v neprospěch).

2. Znovu - nic o spínaném zdroji. Porovnával jsem dva zdroje uvedené OP, a to obecně. Tedy zdroj s nastavitelným napětím na výstupu versus zdroj s pevným napětím na výstupu. Rizika zdroje s nastavitelným napětím vidím pro běžného modeláře/neodoborníka tato: při obdobné cenové relaci považuji ten nastavitelný za náchylnější k poruchám + možnost nesprávné manipulace a tím zbytečné frustraci uživatele.

3. Power X-40 jsem doporučil proto, že v OP šlo o výběr ze dvou předem daných variant. Z nich právě ten Power X-40 považuji za lepší případ zdroje k nabíječce. A protože si myslím, že by se dal pořídit i výkonnější zdroj (ale taky asi mnohem dražší), například bych tam raději místo 13,8V/40A viděl 24V/30A, tak jsem upozornil na to, že i ten Power X-40 je skoro na hranici (pokud ovšem OP chce provozovat tu C-60 na maximu, což nemusí být pravda). Na druhou stranu - skoro na hranici ještě není totéž co za hranicí, že :wink:

4. Mikelo, to už snad bude obsese, stále mi tu podsouvat cosi se spínanými zdroji, ne? :D :D :D To ale neznamená, že nemáš pravdu. Při výběru zdroje pro bastlení - ano, souhlasím s tím, že lineární mohou být pro tebou uvedené případy vhodnější.
Mikelo

#15 Příspěvek od Mikelo »

Hlavně, že to nebereš osobně FlyBeare. Nějak jsem ty spínané zdroje moc akcentoval, ale pořád jen debata, bohužel ne v útulném koutku nad ležákem.
Odpovědět

Zpět na „Pozemní elektronika“