Problém s NiMH

NiCd, NiMH, LiPol, LiIon, LiFe, Pb...
Odpovědět
Zpráva
Autor
Radek1980
Kontaktovat uživatele:

Problém s NiMH

#1 Příspěvek od Radek1980 »

Mám NiMHi jako napájení přižhavování jsou to dva paralerně spojené články.
každý z nich má kapacitu 3500mAh takže celkem 7000mAh, když je dám nabít tak nabíječka nabíjí a nabíjí. Nabíjím to 2A nabíječka ukazuje že už tam nacpala 15000mAh a nabíjí a nabíjí baterky jsou při nabíjení teplé.
pokaždý jsem nabíjení ukončil já nikdy nabíječka.
Nemám nic čím bych změříl skutečnou kapacitu, ale ostatní baterky (Lipol, NiCD) to nabíjí bez problémů.

Nemáte někdo nějaký nápad...kde je problém?
Díky
Radek

Špatná zpráva je ta, že čas letí. Dobrá zpráva je ta, že vy jste pilot.
janvoz
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od janvoz »

Vím že se mi toto stalo u vysílačovek, tak jsem si pohrál s delta-peakem :) , ale tohle je dost možná něco jiného...
coro

#3 Příspěvek od coro »

To nabíjaš spojené paralelne? Nemusí sa prejaviť deltapeak..
Navyše to nabíjaš 2A čo je z 7Ah takmer 1/4C a to je najhoršia možnosť - ani to už nie je pre aku dobré keď sa prebíjajú (je to viac ako 1/10C) a ani to nie je dosť nato aby sa deltapeak prejavil a nabíjačka slušne vypla.. Ale platí že pri paralelnom spojení nemusí vedieť vypnúť pri hociakom prúde.
Pripoj na to tepelné čidlo a nastav vypnutie po prekročení teploty, napríklad ja používam 35 stupňov ale možno znesú viac (napr. nastav 40 stupňov ak by to vypínalo predčasne).
Boro

#4 Příspěvek od Boro »

Paralelne spajanie NiMh nie je stastne riesenie.Akumulatory nie su rovnake a vybijaju sa aj vzajomne.A pri nabija to uz vobec nepouzivaj.Jaden ma delta peak ale druhy este nema a drzi vyssie napatie.Preto nabijacka nemoze zaregisrovat pokles-delta peak.

pozdravuje

Boro
JMalik

Re: Problém s NiMH

#5 Příspěvek od JMalik »

Radek1980 píše:
Nemáte někdo nějaký nápad...kde je problém?
Díky

Vyhoď NiMh do popelnice (sběrného odpadu) a dej místo nich NiCd.
DaveLister

#6 Příspěvek od DaveLister »

Delta-peak je urceno pro seriovem spojeni clanku, u paraelniho zapojeni to nebude fungovat nejlepe.

Resenim by bylo nabijet to nadvakrat tak, aby tam pri nabijeni nebylo nic paraelne. Pokud nemas moznost pack rozpojit, jakoze asi nemas, tak to muzes nabijet malym proudem (treba 0,1C) a po cca 10 hodinach vypnout. S takhle malym proudem prebijeni baterky neposkozuje a tak nevadi kdyz to tam nechas trochu dele.
Pokud chces nabijet rychle muzes pouzit teplotni cidlo a vypinat pri nejake teplote. Jeste lepe pak podle delta(T)/delta(C), tedy prirustek teploty na dobitou kapacitu. Po naplneni baterka totiz zacne mnohonasobne vic topit :)
Odpovědět

Zpět na „Akumulátory“