Maketa Krajánka 3m

Název je dostatečně samovysvětlující...
Zpráva
Autor
Vigo
Kontaktovat uživatele:

Maketa Krajánka 3m

#1 Příspěvek od Vigo »

Ahoj,

Uvažuji o stavbě Krajánka ze zakoupených výřezů. Profil je NACA 4412 a primárně by to létalo bez motoru asi na svahu. Teoreticky bych asi pořídil i sundavací pylon. Jen by mě zajímalo jak podobné stroje létají? Nemám jasnou představu co očekávat.

Díky
Vigo
kocour
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od kocour »

Krajánka nemám, postavil jsem Spatze, což je něco jako hranatější Šohaj z 50. let z Německa, který lítal a větroň Asiago (něco jako italská Grunau Baby), který ještě neletěl. Ten 5kilový Špaček lítá dobře, sedí stabilně ve vzduchu, nepadá zdaleka tak po křídle jako moderní orchideje. Jen klouzavost je asi horší i pronikavost proti větru je asi horší. Chtělo by to se podívat na lítání těchle modelů a pokud budeš mít postaveno, vzít Krajánka s sebou. Nejlepší je, když zalítnutí zkusí někdo, kdo to s podobným typem umí. Jde o polohu těžiště, seřízení, výchylky kormidel atd.
Lítám blbě, ale rád http://www.kocour111.rajce.idnes.cz
pepin

#3 Příspěvek od pepin »

S těma historikama je opravdu problém s pronikavostí ve větru,je to vidět i u skutečných větronu,na Rané občas nějaký ten skutečný historik létá a v porovnání vuči modernějším Asw,nebo Blaníkum je krásně vidět,že dopředu proti větru se těm větronum o poznání moc nechce,osobně mám jednu lehoučkou 1,8m Salamandru-cca 1kg a jediné co jí sedí na svahu je vítr maximálně do 5ms,raději mín a ideálně termický komín,který vítr začne obtékat,pak je to radost-teda byla,potkal jsem se s kompozitem,takže čeká na opravu,předpokládám že se načeká dost dlouho :lol: Druhý model mám Habichta-akrobatický větron,2,2m rozpětí a váha asi 2kg,ten zase létá teprve od 5ms,termika mu vubec nevadí :lol: to už musí být sakra stoupák,aby na něj měl nějaký vliv.5eknu to naprosto otevřeně,staré modely se mi líbí,ale na lítání jsou k ho--nu at je to velký,nebo malý,bud fouká málo,nebo zase hodně,ideální je asi velikost okolo 4m a aerovleky.Viděl jsem ale létat Minimou,tuším od S2g nebo jak se ta firma jmenovala,mělo to něco okolo 3m,jeden den to majitel vesele honil téměř za bezvětří v termice,druhý den to hobloval ve větru na svahu,moc povedený model,opravdu to létalo pěkně-ostatně při tom rozpětí má Minimoa mnohem užší trup,nežli muj 2,2m Habicht.Né že by ty staré makety nelétaly,ale trefit se do ideálních podmínek je prostě problém a vláčet se s tím někam na svah mě bavilo jen když to bylo nové a byl jsem z toho nadrženej-čekal jsem od toho víc,než mi to dalo,to v každém případě.
Vigo
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Vigo »

Ahoj,

Díky za rady. Mě se mezitím trochu zkomplikoval investiční a časový plán a tak si nejdřív postavím Baby nebo Krajánka sám ze Styropuru potaženého papírem. Bude to taková zkouška o velikosti 2-2,2m

Ohledně pronikavosti podle mě hodně záleži na zvoleném profilu. Trup má samozřejmě taky vliv, ale víc ovlivňuje křídlo. Zkusím profil S3021 a uvidíme.

V každém případě děkuji za praktické rady.

Vigo
were
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od were »

S 3021 je myslim super volba, mam ho na vetroni 2,4m, polystyren potazeny dyhou a leta to skvele, ero ustoji i zatacku po kridle skoro na minimalce a letani je celkove naprosta pohoda, pronikavost samozrejme neni zadny extra zazrak, ale nejakych 8-10m/s bez zateze se da v pohode - na moje katolicke maketove poletani to i v silnejsim vetru staci
Nejlépe to nosí nad hlavou a ještě ke všemu směrem do slunce.
Nejlepší investice jsou peníze vyhozené do vzduchu.
Žádný učený ještě z nebe nespadl.
Vigo
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Vigo »

Jj Abu mě ještě doporučoval zvážit SD7037. Mělo by jít o modernější profil s podobnou charakteristikou.
Abu
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Abu »

Ale mam to jen vycteny, osobni zkusenost nemam.
S3021 jsem mel na Mefistovi (2m, 1.65kg) a litalo to tak nejak normalne, stredni rychlosti, stredni vykony, blbuvzdornost velika.
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
Vigo
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Vigo »

Jj jasná věc. Našel jsem zajímavé povídání o profilech
http://www.gliders.dk/sd_7037_and_sd_7032.htm

Ještě mě napadá MH32, ale to je asi zbytečně rychlé. Se zakřivením profilu nemám problém. Budu řezat odporovkou. Zaměření letadla bude spíš svah než termika
Vigo
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Vigo »

Nakonec si připravím šablony pro 3021. Měla by být trochu univerzálnější.
were
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od were »

Jinak s tim S 3021 je moje zkusenost, ze je potreba ho klapkovat - pri pohrani si s nastavenim odtokovky se mi vykony pocitove vyrazne zvedly, vylital jsem s tim pak na svahu i dost slabe podminky

Ale treba je to nemsmysl, vychazim jen z osobni pocitove zkusenosti ktera muze byt dost zkreslena

Jinak presne jak psal Abu, blbuvzdornost velika :D
Vigo
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od Vigo »

Nj, ale já klapky nebudu mít. Ani předloha je neměla, ale uvidíme co udělají křidélka. Budou přes polovinu rozpětí a třeba na Optimě jejich snížení o 2mm funguje báječně.
hellmut
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od hellmut »

Čau,
já bych se na tu "zkoušecí" velikost úplně vykašlal.
Ve dvoumetrovce se to bude chovat jako úplně jiný letadlo než ve třech metrech, bude to celkově méně lítavý a profil křídla na tom zas tak moc nezmění. Jestli máš čas a chuť si to ověřit, udělej to naopak - nejdřív větší :D
were
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od were »

Vigo píše:Nj, ale já klapky nebudu mít.

To je mi jasny, prave proto jsem zminoval - me ten profil zacal opravdu dobre litat az po naladeni odtokovky - a nebo jsem to ero proste vic dostal do ruky :D
Vigo
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od Vigo »

No mě je jasný, že 3m bude létat líp, ale já jsem chtěl stavět rozsyp a na ten mi teď kvůli zmněně plánů nezbyde čas. Postavím si tedy mě známou metodou podle obrázků na netu vlastní kousek. Výhoda je, že to budu moct brát i na menší svahy a nebudu se tolik bát.

Jinak i Baby má celkem štíhlé křídlo. Docela mě to překvapilo, ale štíhlost je 11,5. Maličko jsem tedy sáhnul do plánů a z původních 103mm u konce křídla bude 115. Jinak víc než polovina má hloubku 180, což bude vpohodě.
Zyrtec
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od Zyrtec »

Zdarec!
Taktiez staviam Z-24 maketu rozp. 2m klasicky konstrukcne riesenie balsa atd. . Mam ho dokonceneho asi na 80 % + ma samozrejme caka nejaka povrchovka. Ci to bude lietat a ako za akych podmienok? Jednoducho sa to da vyspekulovat porovnanim a skusenostami s inymi maketami a realnych strojov. Kedze origo z-24 ma opadanie 1:18 a moderne vrtrone okolo 1: 40 tak aj maketa tohto stroja bude mat podobne vlastnosti. Ked si lietal s niecim podobnym necakaj od Krajanka zazraky. Raz som videl lietat Grunau maketu, Krajanek je skoro to iste ale je vyvojovo novsi a kridlo ma modifikovane pre lepsie letove vlastnosti s modelom by to malo byt nieco aspon z dialky podobne.
Fachcim na 35 Mhz Kanal 79
Odpovědět

Zpět na „Větroně“