Zalitani Letounu

Jednou je možná elektrika nahradí, do té doby ale ještě budeme s nimi mít plno problémů. Tady nám třeba někdo poradí.
Zpráva
Autor
DefUnct

Zalitani Letounu

#1 Příspěvek od DefUnct »

Mel bych takovy dotaz (ano...dalsi :D ), nebyl by nekdo kdo bydli poblis me (Cernosice u Prahy) a ma zkusenosti s akrobatama ochotny me zalitat noveho letouna? Trpjelivost by byl bonus :lol:

Pripadne i chvilinku stravit zaucovani? Je to muj prvi akrobat a opravdu bych ho nechtel nekam poslat...hlavne kdyz uz jsem se k nemu konecne dostal.

Ovsem bych to potom nakym spusobem oplatil, trebas nakym zajezdem do hospody apres-let.
Filip 400 Sport - nechcete nekdo odkoupit Filipa? Bez Vybaveni? Rad bych to zkusil nacpat do normalne 400, ne Sport.

Toro 900 (se stavi)

Podzemni tajnou laborator a anglicko-cesky slovnik.
pp
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od pp »

Ja myslim, ze bys to moh' zvladnout sam, mas uvedeneho v seznamu Rapira 40 (anebo se jedna o zalet prave Rapira?) S tim zaletetem je to tak, ze zaletavac muze byt velmi dobry pilot, ale proste ti s tim treba nahodou bouchne a bude problem. Ja jsem treba svoji Cessnu zaletaval sam (a mel jsem hodne naletano s pylonakem EPP) a priznam se, ze ze mne tekl pot a klepaly se mi kolena. Nicmene Cessna prvni let prezila (ikdyz se kacela na jednu stranu, chtelo to drzet kontra kridelka). Na letisti jsem malem udelal kotrmelec z radosti. Ted je letani s Cessnou celkem rutina, nechapu ze jsem byl tak vyklepany... A treba na Extru jsem si k sobe "vzal" kolegu, ktery stal vedle, trimoval mi vysilac a diktoval mi jak mam letet, treba jako "vic motoru, ted uber, srovnej kridelka" atd... Opet to byl celkem stres ale zase to chtelo par letu a uz je to rutina...
Ja to treba vidim takto - pokud si zasadnim zpusobem nepletes packy (prava-leva) v letu od sebe a k sobe a uz neco jsi nalital a uz pristavas s motorakem (jedno zda elektro nebo spalovak) a budes-li s akrobatem litat kolem letiste, treba ploche zatacky (hlavne neakrobatit, pokud to neumis) tak se to da zvladnout. Pozadej nekoho z letiste, kdo dobre lita a pozadej ho, jestli by ti "nekecal" do rizeni. Stoupne si za tebe a bude ti do ucha radit. Takhle by to snad slo. Ale pokud si pletes smery pacek, tak potrenuj s EPPakem a akrobata si nechej na jaro (moje Cessna stala celou zimu v koute, nez jsem se vylital natolik, ze jsem si troufnul ji proletet. Jestli to delam dobre nebo ne, nevim, ale moje Cessna stale "zije" a lita....., a Cessny znamych z letiste jsou v popelnici....)

Nebo se treba domluv s nekym at te vezme na kabel, takhle jsem nechal kolegu s letiste proletet meho EPPaka... To je taky reseni.... Ale ja bych preferoval co jsem ti napsal vyse. (moje osobni zkusenost, ktera vsak nemusi fungovat u kazdeho, samozrejme)
Vzduchoplavec
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Vzduchoplavec »

Zde musim souhlasit s PP. Ja jsem notne precenil sve sily a prestoze si nehorazne pletu leva / prava, tak jsem poridil (ac cvicneho) akrobata a nestesti na sebe nenechalo dlouho cekat.

Zaletat ho neni zadny problem - start a vodorovny let s dotrimovanim zmaknes, pristani jakz-takz taky. Pokud mas pri prvnim startu vsechny ridici plochy v nulove poloze, tak by letadlo nemelo delat zadne neocekavane veci.

Problem je, ze si pak letadlo neuzijes a zmuzes se maximalne na krouzeni nad letistem. Ba dokonce s letadlem budes letat jeste mene "akrobaticky" nez s trenerem, protoze kazda chyba bude tvrde potrestana a budes se bat cokoliv zkusit.

Ja jsem precenil sve sily a Travel Air se vcera pri pomerne banalnim manevru zapichl do zeme a je na dranc. Ono se neni cemu divit, kdyz u kazdeho obratu premyslim, kam pohnout packou. To musi jit samo - bez premysleni... :?
Hans
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Hans »

Je pravda, že každý první let mi připadá strašně složitý a také se mi klepou ruce i kolena. Každý následující start je však lehčí a lehčí až se létání stává rutinou. Přesto mám také rád, když mi nový model zalétne zkušenější pilot a to můj brácha, který pak stejně také přiznává rozklepaná kolena. První lety provádíme spolu na kabel žák-učitel (FX14-FX18) nebo minimálně vedle mě stojí a radí, jak za který knipl zatahat :)
Když je pak nejhůř a je pár vteřin času, tak si vysílač přehazujeme z ruky do ruky, tedy v případě, že jsme odstartovali bez kabele žák - učitel a letíme na jeden vysílač. Krizovek moc ale zatím není. Kdyby se náhodou stalo, že by brácha co by zalétávač nového modelu s letadlem náhodou spadl, tak aspoň ví, že se na něj zlobit "moc" nebudu. Cizí model by zalétavat ale nešel a já taky ne. Pokud tedy nemáš zkušenějšího bráchu, zkus alespoň najít dobrého kamaráda, kterého musíš ale ujistit, že pokud ti to napoprvé rozbije, tak ho nezmidlíš a nepřestaneš s ním mluvit.
Hodně štěstí !
FuliAir

Se zkusenym clovekem to ma smysl

#5 Příspěvek od FuliAir »

Taky v podste zacinam. Se svym Excelem2000 mam neco kolem 50ti startu. Letadlo jsem zatim nerozbil (az na jedno opravdu lehke skrtnuti kridlem pri pristani, zlomil jsem vrtuli 1 kus) a to jenom diky zkusenym modelarum, kteri pri mne stali, zaletali mi letadlo a postupne mi predavali rizeni (letani plochych osmicek, potom start a nakonec pristani) dulezite je i ne jenom nejak letet, ale aby to i vypadalo. casto se stavaji veci, ktere nezkusenejsi modelar nevidi (u mne to byl problem s letadlem tezkym na ocas, jenom lehce, kdyz se to dovazilo tak se letovy projev dramaticky zlepsil) Moje druhe letadlo je Madness je to 1.6m rozpeti s 7.5 motorem neco na styl diablotina, ale bez osobniho trenera modelare nedam ani ranu, byla by to skoda rozbit. Mozna si reknete ze jsem srab, ale zvolil jsem tuto cestu a vyhovuje mi. Naopak modelare jako je Vzduchoplavec obdivuji (velice podrobne sleduji jeho modelarskou drahu, koukal jsem se na vsecny jeho videa, prave on me motivoval ze jsem z EPP vetrone presedlal na motoraky), ale je mi trochu lito tech rozbitych letal co ho to stoji :-) Kluci, v mich ocich to je hrdistvi a odvaha, ja jsem takovej spise jistotar. TAk at se vam dari a doufam ze se nekde potkame na letisti. Martin F

Zaver: Ja volim jistou radu a ruku osobniho trenera a zaletavace
Polynom
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Polynom »

klido jestli si to prostě nechceš zalitnout sam..... ale spíš by bylo lepší kdybys sis to zalit sam a jestli chces tak treba ja bych ti jenom radil co a jak....
wroum

#7 Příspěvek od wroum »

ja myslim, ze je lepsi si to rozbit sam :-D
Vzduchoplavec
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Vzduchoplavec »

Hehe, diky za slova "uznani"...
Ale muj pristup je veskrze spatny! Nejen ze, mam uz na konte nepeknou radku rozbitych letadel, coz stoji cas, nervy a penize, ale zaroven jsem se za tu sezonu NIC nenaucil!

Ono totiz neni prilis poucne, kdyz jdes jednou za tyden na start, ktery skonci fatalni havarii. 10 minut tydne to opravdu neni postacujici frekvence, aby se clovek neco naucil. Ba co hur! Timto stylem jsme se dokonale pripravil o sebeduveru.

S Canarym jsem letal pomerne odvazne a trouval jsem si na zakladni akrobaticke kousky. Ale od te doby, co mi ho sundal dedek se stejnym kanalem, to se mnou jde z kopce. Ted na konci sezony jsme schopen jen letat krouzky nad letistem a to jeste mizerne (viz vcerejsi destrukce Travel Airu)...

Bude to vyzadovat hodne usili se vratit alespon na puvodni uroven. Takze tvuj pristup je mnohem, mnohem lepsi a spravnejsi! To co predvadim ja neni hrdinstvi ale cira debilita. :oops:
Jezevec
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Jezevec »

Vzduchoplavec: Proč si nepořídíš nějakýho EPPáka na stříďák. Já mám např Komet od ŠAD a s tím jsem zezačátku třískal jak o život. Přijel jsem na letiště - vzlet a pád, zlomená vrtule. Po asi 5 levných vrtulích, jsem si pořídil nerozbitnou Ikarus a už to odnášelo jen EPP, ale Purex je všemocný :-) Nakonec jsem se s tím naučil obstojně lítat a dnes si vychutnávám dlouhé lety bez nehody ;-)
Calimero..
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od Calimero.. »

Já jsem si prošel asi vším co tu bylo již řečeno, Vzduchoplavcův styl jsem prováděl taky, ale ze sety, pár letů a vždy konec, nic jsem se nenaučil, škody byly značné, jak na sebevědomí, tak po finanční stránce. Pak jsem přešel na spalováky, prvního - Rapír 20 jsem si nechal zalétnou zkušeným kolegou, po pár letech jsem s tím taky praštil, ale tentokrát na technickou závadu ( v autě při přepravě jsem vyrval křidýlko z pantů, přišel jsem na to až ve vzduchu ). Druhého Rapíra jsem si včera zalítl sám, se zkušeným kolgou za zády i když původně měl zalítávat on, ale nevzal si rádio, on lítá pult já palce, to si neroufl. Pokud nasloucháš rad zkušeného tak to jde, ale nebýt jeho tak to asi taky dopadlo špatně. V podstatě snažit se jít do výšky a pak máš čas trimovat, srovnávat, zvykat si, jedinej problém je dostat to do vzduchu, pokud to má tendenci někam utíkat.Musíš být pozorný.Ale teď se mi to kecá, taky se mi klepaly nohy a musel jsem si pak sednout a zakouřit.

K tomu zalétávání kolegou, nejsem si jistej jak bych se tvářil kdyby mi s tím práskl, i když jsem dopředu ujišťoval, že pohoda. Znám se, pak bych si řekl, to sem si to mohl rozbít sám a mít to alespoň chvíli v ruce. Na tomhle letadlu jsem si dal dost práce a fakt by mě to mrzelo. Jsem rád, že jsem si to zalítl sám, alepoň není mezi náma žádná černá skvrna a ještě radši jsem, že je v celku.

Obrázek
Obrázek

takže můj závěr - sám se zkušeným kolegou v zádech se to dá zvládnout
FuliAir

Spalovak je spalovak

#11 Příspěvek od FuliAir »

To Jeevec: No, na tohle tema vedeme s klukama od elekter vasnive diskuze porad. Ja osobne nemam proti stridakum a EPP vubec nic, ale je to asi otazka vkusu. Okouzleni spalovacimi motory je v mem pripade velice silne. Nemuzu mluvit za Vzduchoplavce... Ale ten pocit zkroceni letadla se spalovacim motorem je uzasny a clovek je tomu casto ochoten hold obetovat i nejakou tu korunu navic za letadla a hlavne cas a nervy. Myslim ze casta chyba nas, zacinajicich modelaru (ted myslim sebe) je urcita zbrklost, podcenovani ruznych veci, ktere maji velky vliv na bezpecny provoz letadla. Uz je tomu par let co jsem intenzivne stavel makety na gumovy pohon, na letani nic narocneho (nerizeny let v hale), ale clovek dlouho zvazoval nez udelal nejakou kravinu. Spousta nas zacinajicich RC pilotu se vybavi takrka hotovou ARF stavebnici, stravi se nad tim 2 odpoledne stavby a jde se do vzduchu. Takze pak mame nekdy sklon veci urychlovat, delaji se chyby a letadla padaji jako hrusky. Proto si myslim, ze nejlepsi je opravdu co nejvice koukat na ty mazaky. Na druhe strane nekdy mne mate jak na jeden problem 3 zkuseni modelari reknou 5 ruznych nazoru :-) Takze nekdy je narocne prebirat od zkusenych jenom to dobre a ne zlozvyky. Jako priklad uvedu: Vysadil mi motor. V hodne blbe poloze, rozhodoval jsem se mezi pristanim do oranice, krovi stromy a pristanim po vetru. Tak jsem si vybral rychly obrat a mazal jsem po vetru na pristani na letiste (uz bych to asi proti vetru se svyma rukama neotocil :-() Byli tam dva modelari, a soucasne na mne rvali: Jeden rval "tahej...." druhy: "potlac ho...." Nakonec to dopadlo dobre, kompromis....

Ale spalovaky stoji zato! Alespon pro mne.
Jezevec
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od Jezevec »

FuliAir: Mně se taky víc líbí "hluk a smrad" spalováku, ale zatím jsem si na něj netroufl, proto jsem se rozhodl naučit na EPP. (Ono cena spalováku a elektro stříďáku je téměř stejná) Ale obrovská výhoda EPP je vyšší odolnost a jednoduchá a rychlá oprava (za 20 minut jsem po opravě zase ve vzduchu). Nechci tu rozebírat věčné spory mezi zastánci spalováků a stříďáků. Jen jsem prostě chtěl napsat, že jsem se vydal cestou nejprve EPP, pak konstrukční spalovák. Kdo ví jak to se mnou bude dál ;-)
Vzduchoplavec
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od Vzduchoplavec »

Jezevec & FuliAir: EPP jsem uz poridil (ostatne jsem zacinal na Easy Staru). Mam Extru 330 od VA models a pln nadseni a pomileneho sebevedomi jem s ni zacal v sobotu blbnout... a hned jsme s ni prasknul - prelomeny trup za motorem. Nastesti kouzelne EPP jsem slepil a skoro to neni poznat.

Takze jeste koupit novou vrtuli a zitra, hura, zase do vzduchu!

Mel jsme nejdrive k EPP odpor a rikal si, ze chci prece ridit poradne letadlo, s poradnym motorem a poradnym zvukem! Ale trochu jsem zmenil nazor. Ano, je skvele PILOTOVAT spalovak, ale je strasne s nim porad mlatit o zem.

Postupem casu jsem zacal zavistive pokukovat po malych EPP erech, ktera delaji psi kusy, o kterych se mi se spalovakem zatim nemohlo ani zdat.

Takze soucasna myslenka je: Trenovat na EPP a simulatoru a az to opet chytnu do ruky, tak zacit od zacatku = spalovak v hornoplosniku.

A hlavne se nenechat unest pocitem: "To prece musim zvladnout jako nic"
DefUnct

#14 Příspěvek od DefUnct »

Tak to jsem vubec necekal ze kdyz se dostanu domu ze tu toho bude tolik, diky moc! Je vzdy dobre slyset od zacatecniku jako ja stejne jak od zkusenejsich...potom se viz se clovek v tom sam neni :D

Ano jedna se o zaletani Rapiru, ktere se mi moc zalibilo a proste je to "presne to co jsem hledal" jestli vite co myslim, ale prave proto jsem 10X vic opatrnej s tim.

Ja jsem sel na veci uplne obracene pri navratu, nejdriv jsem si poridil Trainer 65, toho jsem jsi zalital sam...a bylo to opravdu o nervy. Jednou skrtle kridlo (zadna skoda krome trochu spiny a hliny), jednou kotrmelec (strhnul se podvozek) a pak konecne uspesny odlet a hodne mirne zatacky.
To vse behem jedne hodiny, no bohuzel pak zas za par dni a letu kdyz uz to bylo jak to melo bejt tak jsem zjistil ze jsou asi skoucene kridla (jen par stupnu ale prece) a pri zatace pred pristani se to zakroutilo do zeme.

No trup byl zniceny ale kridlo v poho (nechcete ho nekdo? :wink: )

Pak jsem se rozhodl jit do Fita, a muisim rict ze to byl vyborni napad, s tim jsem udelal vse sam, nikdy mi nespad a naucil jsem se orientaci a co se muze a nemuze. S tim jsem behem par tydnu naletal tak 35hodin....a pustil se do loopy a mirne akrobacie (ono to zvlada a jak leta pomalu tak se s tim krasne uci) S pristani jsem nikdy nemel problem, v jakyv koliv okolnosti, a tim myslim i vse ti casy co mi v nakym blbim momentu chcipnul ten stary motor (ted ma tu 12A)

Prave proto ted mam Rapira, chtel jsem neco symetrickeho, co neni uplne sileny 3D super acrobat, ale neco s cim se dal letat docela normalne a taky se ucit to acro. Je v tom ASP 6.5, nikdy to nebude vyset za vrtuli ale to vubec ted nechci :lol: spis bych jen chtel pomalu pokrocit.

Je fakt zajimave cist vse vase ruzne zkusenosti, taky by tohle bylo prvni letadlo co by me zaletal nekdo jiny, a musim rict ze bych to docela rad udelal sam (jelikos potom ten pocit kdyz se to povede je fakt super)...mozna mate pravdu s tim ze bych tam mohl mit nekoho kdo by mi do toho kecal a jen overil ze nedelam nakou uplnou blbost.

I kdyz na konec ten trener to odnesl, naucil me spoustu jen o tom jak s tim zachazet na zemi a i v letu...stalo to za to.
Filip 400 Sport - nechcete nekdo odkoupit Filipa? Bez Vybaveni? Rad bych to zkusil nacpat do normalne 400, ne Sport.

Toro 900 (se stavi)

Podzemni tajnou laborator a anglicko-cesky slovnik.
Vzduchoplavec
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od Vzduchoplavec »

Kdyz bys mel kridlo pasujici do Canaryho, tak ho hnedka beru. To bylo prima letadlo, ale Trener 60 je uz krapet velikej.

Rapira jsem videl vcera na letisti a byl to docela divocak. I kdyz ne uplne jehorsi. Ale proti Travel Airu to bylo preci jen jeste dynamictejsi.

Jinak tu metodu "zaletavam sam s radcem za zady" mohu vrele doporucit. Prvni let s Canarym jsem delal presne stejnym zpusobem. Sice jsem mel za sebou Aviatika, ktery tenkrat neumel o nic vic, nez ja, ale i tak to bylo dobre. Rikal mi, co bych mel delat a ja jsem nekravil, ale snazil se to delat. Tim padem jsem nezmatkoval a byl to perfektni zazitek, kdyz se letadlo uspesne vratilo na zem (rozumnej - keclo sebou do repky :wink: )
Odpovědět

Zpět na „Spalovací motory“