iCharger regenerative DSC

Nabíječky, zdroje, přístroje
Odpovědět
Zpráva
Autor
Sejny

iCharger regenerative DSC

#1 Příspěvek od Sejny »

Možná je to starý, ale co já vím tak o tom zde nepadla zmínka, tak snad se to někomu bude hodit :)

Funkce regenereative discharge lze využít nejen pro zpětné vybíjení do napájecí baterie nabíječe. Podstatné pro nás je onen vybíjecí výkon někde zmařit, jistě ne každý si bude pro tyto účely pořizovat nějaký trakční akumulátor jehož cena není malá a zato životnost velmi omezená. Jednoduchým fíglem lze tuto funkci použít i pro vybíjení do odporové zátěže.

Takže je k tomu potřeba nějaký výkonový rezistor, či topné těleso. Já jsem použil zátěž složenou s výkonových rezistorů s výsledným odporem 1,1Ohm a zatížitelností 800W. Další důležitá věc je pomocný zdroj pro napájení nabíječe, zde je vhodné použít zdroj s co nejnižším výstupním napětím, minimum pro nabíječe iCharger je 5V, já jsem použil zdroj 12V, i to lze. Nakonec budeme potřebovat ještě klasickou usměrňovací diodu určenou pro proud 20A a elektrolytický kondenzátor 4700mF/50V(já jsem použil 10000mF/50V, není to kritické).

Funguje to takto: V napájecím přívodu nabíječe je paralelně zapojená zátěž, onen elektrolytický kondenzátor a ještě přes sériovou diodu pomocný napájecí zdroj. Více napoví schéma:

Obrázek

V klidovém stavu je nabíječ napájen pomocným zdrojem, z pomocného zdroje teče i nějaký proud do zátěže, ten je závislý na ohmickém odporu zátěže a napětí pomocného zdroje. Pokud na nabíječi spustíme regenerativní vybíjení, tak se poměry v celém obvodu zcela změní. Nabíječ začne dodávat energii do zátěže, v důsledku toho napětí na zátěži a kondenzátoru začne stoupat. Následkem toho se pomocný zdroj zcela odlehčí a také se uzavře dioda, která je s ním zapojená v sérii. Pomocný zdroj je tak chráněn před zvýšeným napětím z nabíječe. V tomto režimu je i možno pomocný zdroj zcela vypnout, nabíječ napájí sám sebe, ale jen do té doby než ukončí vybíjení. Pokud by byl pomocný zdroj v tom okamžiku vypnutý, tak se i nabíječ úplně vypne(nebude mít napájení). Proto je vhodné tento zdroj nechat běžet naprázdno.

Na co je potřeba si dát pozor? Zejména je důležité použít správně dimenzovanou zátěž a nikdy ji neodpojovat během vybíjení! Mohlo by dojít k poškození nabíječe! Já používám v tomto režimu nabíječ k zatěžování zdrojů různých výkonů a výstupních napětí, při tomto využití je nutné aby přes zemní vodič nebyly propojené země zatěžovaného a pomocného zdroje, výstup jednoho z nich musí být zcela izolovaný! Někoho by mohlo napadnout, vykašlat se na onen velký elektrolytický kondenzátor, to ale silně nedoporučuji! Jeho úkolem je snížit impedanci zátěže a pochytat napěťové špičky produkované DC/DC měničem nabíječe. Bez tohoto kondenzátoru by mohlo dojít k poškození nabíječe! Dále je nutné věnovat pozornost správnému nastavení nabíječe, v nastavení je třeba zapnout regenerativní vybíjení, dále je nutno nastavit mezní napětí a proud na výstupu nabíječe dle skutečných parametrů použité zátěže, já mám nastavený regenerative current limit na 30A(maximum u 3010B) a regenerative voltage limit na 27V, nabíječ nepustí ven více než 810W a nemůže tak dojít k přetížení zátěže. Jak jsem již psal, je vhodné použít pomocný zdroj s co nejnižším výstupním napětím, v klidovém stavu alespoň nebude tento pomocný zdroj zbytečně topit do zátěže. Já jsem použil zdroj 12V, v mém případě tak v klidovém stavu teče do zátěže proud cca 11A, při zapnutém vybíjení samozřejmě nula. Je také dobré(nikoliv nutné) aby byl regenerative voltage limit nastavený výš než je napětí tohoto pomocného zdroje, pokud toto nebude splněno, tak budeme výkon pomocného zdroje zbytečně mařit v zátěži.

Někdo by mohl namítat, že iCharger nabíječe mají režim external expanding discharge, kdy stačí do série s vybíjeným akumulátorem zapojit zátěž, zde je ale nutné mít zátěž s poměrně přesným ohmickým odporem přímo pro daný případ, tuto funkci se mi na 208B ani na 3010B nikdy nepodařilo rozchodit. Výhoda mnou popisované metody je ve vysoké variabilitě, použitím jedné vhodné zátěže pak lze vybíjet cokoliv až do maxima nabíječe, u 3010B je to 1000W/30A.

Jako zátěž není nutné používat jen rezistory, pro tento účel by šly snadno použít i automobilní žárovky ve vhodném zapojení, výhodou zde je, že žárovky jsou již předžhavené z pomocného zdroje a nebude nám působit problémy závislost jejich ohmického odporu na teplotě. Na závěr bych jen dodal, že pro takovéto využití nabíječe je třeba nějakých znalostí elektroniky. Pokud tedy nevíte kdo to byl Ohm a Kirhof a neumíte pracovat s jejich zákony raději se do toho ve vlastním zájmu nepouštějte.

Já osobně mám tuto metodu ověřenou na nabíječích iCharger 208B a 3010B, v obou případech toto funguje naprosto bezvadně.

Na závěr foto v akci: http://sejny.rajce.idnes.cz/iCharger_regenerative_DSC/ Ta krabice s velkým větrákem vzadu je zátěž, pod nabíječkou je zatěžovaný zdroj. Nalevo od zdroje je vidět elektrolytický kondenzátor a dioda. Pomocný zdroj leží nahoře na polici mimo záběr :)
TRX E-Revo, NEU 1515, eZRun 80A, Futaba 3PM, iCharger 3010B, Mystery B6, Schulze LiPoCard.
TRX Revo 3.3 5309, TRX E-Revo VXL. Sbírám Traxxasy :)
m2
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od m2 »

Ten reostat z kabinetu fyziky je nádherný...
http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=72
Nakadah
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Nakadah »

Cim to, ze lidi dycky foti takove brutalne zapojene bastly bez ladu a skladu. Misto toho by to slo hezky uhledne polizt vedle sebe, at je patrne co je co, zapojit a pak vyfotit :)

Ale jinak dobry napad! Copak to mas za 20A diodu? Nak
Sejny

#4 Příspěvek od Sejny »

Nevím, možná se to někdy dočká učesání :) Já jsem použil dvojitou diodu STPS30L30CT. Zrovna se mi válela na stole. Na té diodě zas tak moc nezáleží, její zatížení závisí jen na tom jaké má pomocný zdroj napětí a na odporu zátěže.
TRX E-Revo, NEU 1515, eZRun 80A, Futaba 3PM, iCharger 3010B, Mystery B6, Schulze LiPoCard.
m2
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od m2 »

Nakadah píše:Cim to, ze lidi dycky foti takove brutalne zapojene bastly bez ladu a skladu.

Dobre si pamätám, ako si ma zvozil za rôznofarebné posteľné prádlo pri teste pohonu vo Volcane... a Volcano i napriek tomu lieta!! :P
Nakadah
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Nakadah »

sejny> ja myslel ze si pouzil nejakou krasku v celokovovem pouzdru a ona je to jen bidna dvojita schottka v TO220 ze spinaneho zdroje :D

m2> ani Jackson Pollock by neudelal lepsi kompozici :D Nak
m2
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od m2 »

Ak si zaťažený na diódy, tak do zdroja čo staviam (podobne ako Yetti charger - nie a nie zohnať vhodnú krabičku :lol: ) pôjde toto:

Obrázek

... no a prach na parapete som retušoval ako divý, dúfam, že ho na tom obrázku nezbadáš!!! :P
Sejny

#8 Příspěvek od Sejny »

Tahle kostka je aspoň značková a ne šunt z GM a GESu.... já teda s oblibou používám můstky ze sálových počítačů, jsou to čtyři alternátorové diody na dvou chladičích a celek tvoří kompaktní kostku. Skutečně nezničitelné :twisted:
m2
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od m2 »

Sejny píše:ze sálových počítačů

z plošáku napájacieho zdroja sálového počítača RS/6000 má Volcano motorovú prepážku... :twisted:
a.black
Kontaktovat uživatele:

Re: iCharger regenerative DSC

#10 Příspěvek od a.black »

Ahoj,
iCharger má funkci vybíjení do odporové zátěže. Je to jednodušší než riskovat regenerativní vybíjení tímto způsobem. :wink:
Spektrum DX7+Quanum telemetry, Yak 55 SP 1500mm, Mini Funtana, HK450 Pro+Tarot FBL, www.bales.ic.cz
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od TomasC »

A zkoušel jsi uchladit potřebný výkon??
Mám nabíjecí kufřík a tam jde regenerační vybíjení velmi dobře. Často používám.
[album]2064[/album]
eddiex

#12 Příspěvek od eddiex »

Prosim mam dotaz. Tyka se te regenerativni metody vybijeni . Chtel bych to pouzit pri "cyklovani" novych baterii LiPo. Tedy, chci pouzit program "Cycle", ale zaroven to chci spachat s vyuzitim rekuperace. Zdrojova baterie bude 55Ah, normalni autobaterie.
Nikde jsem nenasel jestli , a jak to muze fungovat. Zvlast rekuperace a zvlast cycle vim jak na to. Chci to udelat dohromady, abych nemusel na to cihat, kdy se vybile a dat nabijet a zase cihat a tak dokola.
Nenasel jsem to ani na forech, ani v navodech.
Taranis B; F450 s APM 2.5; Bixler 2
eddiex

#13 Příspěvek od eddiex »

Tak odpovim si sam. :D Ano funguje to regenerativni vybijeni i v kombinaci s programem "cycle". Prave jsem to vyzkousel a jede to .
Taranis B; F450 s APM 2.5; Bixler 2
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od TomasC »

Jede to, ale pozor. Nezačínat s na 100% nabitou zdrojovou baterkou. Účinnost vybíjení je slušná, tak ať to neomezuje.
Odpovědět

Zpět na „Pozemní elektronika“