Náhrada gumového svazku elektromotorem

Modely od vypuštění neřízené. Házedla, gumáky i volné motoráky. Jak soutěžní, tak rekreační
Zpráva
Autor
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Náhrada gumového svazku elektromotorem

#1 Příspěvek od TomasC »

Potřeboval bych poradit. Kolega v práci se rozhodl, že si postaví

http://www.rcm-pelikan.cz/index.php?sec ... t&id=45777
Obrázek

Ale chtěl by pohon pojmout jako elektro. Nemám problém s pohonem, ale s určením vhodného výkonu. 10W, 50W ??? Bude to volný model, takže to nevidím na předimenzování pohonu.

Myšlenka je stříďák, regl a procesor nastavený na vhodný čas. Klidně i nějaké "slábnutí tahu", aby model lépe přešel.
adamescu

#2 Příspěvek od adamescu »

skus to na minimakety.cz tam maju ludia veacsiu prax ... vsetko podla vyslednej vahy , ja by som siel asi na 10W to by v pohode mohlo utiahnut aj 100g volnaska ...
Lindbergh
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Lindbergh »

Já momentálně řeším podobný problém. Stavím maketu Fokker E.IV (1:20) podle plánků Radka Gregovskýho určenou na gumový pohon. Pohon jsem konzultoval osobně s panem Gašparínem, scházejí se pravidelně v Karlově sklípku na Karláku a jsou ve volňáscích kovaní. Navíc se zdají být fajn parta lidí (akorát je v tý hospodě dost nahuleno) Nebo to zkus na minimaketách.cz
KDO NEPADÁ, LÉTÁ POD SVOJE MOŽNOSTI!
zdekar

#4 Příspěvek od zdekar »

Mě by zajímalo třeba tohle:
http://www.rcm-pelikan.cz/index.php?sec ... t&id=45789
jestli zkoušel někdo tyhle prcky přestavět na rc pohon? :)
Na ty minimakety taky kouknu...
OPTIC 6 2,4Ghz Assan
helifish

Re: Náhrada gumového svazku elektromotorem

#5 Příspěvek od helifish »

TomasC píše:Potřeboval bych poradit. Kolega v práci se rozhodl, že si postaví

http://www.rcm-pelikan.cz/index.php?sec ... t&id=45777
Obrázek

Ale chtěl by pohon pojmout jako elektro. Nemám problém s pohonem, ale s určením vhodného výkonu. 10W, 50W ??? Bude to volný model, takže to nevidím na předimenzování pohonu.

Myšlenka je stříďák, regl a procesor nastavený na vhodný čas. Klidně i nějaké "slábnutí tahu", aby model lépe přešel.
Vim ze to sem nepatri ale nechce se mi zakladat nove vlakno, nicmemene ja ted stavim Nieuporta 11 od te same firmy ( http://www.rcm-pelikan.cz/index.php?sec ... t&id=45752 ) a nemate nekdo potuchu co je ve stavebnici za typ potahoveho papiriru (mikelanta,japan.... ) ?
TRex500, letadla AMR - Ultimate,VA models - Trinity, Ultimate, FMS - MSX v2, rádio Horus X10
Pajas
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Pajas »

Já mám od Guillow tohoto Pipera http://www.rcm-pelikan.cz/index.php?sec ... t&id=45767 a vím, že potah se dal vypnout vodou. Jinak si ale nehodlám tipovat, co tam je za typ.
GWSka
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od GWSka »

Co já osobně vím, tak mikelanta se dala krásně vypnout vodou. Ale nejsem si jistý, jestli je i jiný potahový papír, kterej se dá taktéž vypínat. Po případě se rád zase něco nového dozvím...
veka1
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od veka1 »

GWSka píše:Co já osobně vím, tak mikelanta se dala krásně vypnout vodou.

... kde jsi k takovému poznatku přišel? Vlastní zkušenost?

Ano i s Mikelantou se dalo pracovat mokrou cestou ,ale ne proto ,že by se vodou vypínala ) .

Pozn. pokud byla již přilepená ke kostře a pak namočená , nastal obvykle nepříjemný problém s povoleným a zvrásněným potahem, který šel jen stěží vypnot vypínacím lakem.

Mokrý postup se používal v případě potřeby potáhnout sférické neboli 3D plochy ( koncové oblouky , trupy ..) .
Mikelanta položená na vylakovanou kostru , ji po namočení ( orosení) celkem dobře okopírovala ( jako guma). Po vyschnutí a následném přilakování už netvořila vrásky .
Ty vznikali především při potahování 3D ploch jedním kusem suchého papíru.
Bohužel , mokrá byla háklivá na nešetrné zcházení .

PS. pro helifisch myslíš ,že v těchto stavebncích bude ruský papír? Žeby kooperace až tak pokročili?

veka1
GWSka
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od GWSka »

Veka 1:Omlouvám se za milnou odpověď, totálně jsem to popletl. Spletl jsem se. Až teď jsem si vzpoměl po tvém příspěvku, že je to jinak. Vím, že když jsem potahoval Mikelantou Káně, tak že jsem Mikelantu namáčel a povrch byl relativně vyplý, stačilo ho jen dopnout lakem.
jirka64

#10 Příspěvek od jirka64 »

Ty obtisky od Guillow'sů jsou prakticky nepoužitelné.Jsou strašně tlustý a vůbec nedrží. :evil:
Corsair Art-tech, větroň Asterix, QB-15,Corsair Top Flite nedokončený, F6F Hellcat a Ju-87 stuka série 500 od Guillow's.SE5a série 200 rozestavěný.
jirka64

#11 Příspěvek od jirka64 »

V těch Guillowsech není japan, dávaj tam nějaký svůj papír.Vypíná se lehce rozprášenou vodou.Na Guillow's fóru tam amíci doporučujou smíchat vodu s isopropylalkoholem asi poměr jeden díl vody a jeden díl propylalkoholu.On je rozpustný ve vodě.Osvedčil se mi ruční rozprašovač od malého balení oleje na opalování.Ten papír se vypíná tímto způsobem krásně, ale je dost choulostivý na proražení třeba stébly na louce.Izopropyl mají v lékárně nebo alespoň mívali.
Corsair Art-tech, větroň Asterix, QB-15,Corsair Top Flite nedokončený, F6F Hellcat a Ju-87 stuka série 500 od Guillow's.SE5a série 200 rozestavěný.
Pajas
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od Pajas »

Já mám teďka novou tu Stuku co má jirka64. Ale ještě jsem ji nezačal stavět. Je tam nějaká "zrada"?
jirka64

#13 Příspěvek od jirka64 »

Už asi jenom ta skutečnost že to je Štuka ,hodně se ji zúžuje křídlo bude to asi takový malý hajzlík.Ještě jsem s ní neletěl chci jí vybavit mini rc aparaturou od pana Gašparína.Vše co půjde odlehči nebo nahraď lehčí balsou.Ve stavebnici bývá většinou hodně těžká.Pak se takovej cvalík těžkej těžko nutí k letu.Ale je jinak tak ošklivá až je krásná.
Pajas
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od Pajas »

My jsme teďka stavěli BF-109 od Guillows no, některý díly maj mizerně vyseknutý, třeba ty přepážky v trupu a to jsou asi nejkomplikovanější díly a celý je vyříznout... Kdybych brousil, tak by nezbylo nic. Barvil jsi povrch?
jirka64

#15 Příspěvek od jirka64 »

Stříkal airbrush Humbrolkama.Nebo si vzít do kšeftu digiváhu a koupit nejlehčí krabičku.Ale zkouknout jestli je tam všechno.
Odpovědět

Zpět na „Volný let“