Nabíjení NiMH packu
Nabíjení NiMH packu
Předem sděluji, že jsem funkci "hledat" použil ale nejsem z toho moc chytrý...
Takže. Mám pack 4článků NiMH. Zatím jsem nabíjel jen LiPo. Mám nabíječku Raytronic C 14, ale nevím si s tím moc rady... Nabíječka chce zadat
- nabíjecí proud - 6A?
- vybíjecí proud - 0,5A?
- koncové napětí pro vybíjení - tady netuším
- delta peak 7-8mV/článek - takže 28-32mv?
asi dát cyklus VYBIT-NABIT
Je to tak dobře?
Takže. Mám pack 4článků NiMH. Zatím jsem nabíjel jen LiPo. Mám nabíječku Raytronic C 14, ale nevím si s tím moc rady... Nabíječka chce zadat
- nabíjecí proud - 6A?
- vybíjecí proud - 0,5A?
- koncové napětí pro vybíjení - tady netuším
- delta peak 7-8mV/článek - takže 28-32mv?
asi dát cyklus VYBIT-NABIT
Je to tak dobře?
Discus2 3,2m, EXTRA 330L 2,4m + DL50, FunJet 2x, ZOOM XXL
HELI: MINITITAN E325, T-REX 550 3gx
Jsou to tyhle http://www.profi-elektronika.cz/akumulator-nimh-conrad-energy-1800-mah-m/id/50-122596/
Těch 6A píšou v manuálu k nabíječce jako max.nabíjecí proud
Těch 6A píšou v manuálu k nabíječce jako max.nabíjecí proud
Discus2 3,2m, EXTRA 330L 2,4m + DL50, FunJet 2x, ZOOM XXL
Príjmačovky sa nabíjajú pomaly, 6A je brutus vhodný pre pohonové aku.
Ideálne je hlavne na začiatok takzvané "formovanie" - prebíjanie sady aby sa mohli všetky články nabiť naozaj naplno aj keď niektorý je viac samovybitý. Pritom tie články čo sú už plné nesmú byť zničené, takže prúd musí byť max 1/10C a teplota nesmie prekročiť 40 stupňov.
(1/10C je 180mA. Ak nastavíš 200mA, nevadí...)
Také nabíjanie trvá 16 hodín a musí toľko trvať, ale väčšina nabíjačov to bude sabotovať a vypínať sa na najdômyselnejšie hovadiny čo do nich autor naprogramoval. Napríklad "FLAT LIMITED".
Vybíjať to môžeš aj rýchlejšie, tam nemá význam čakať na pomalé vybitie - ak ten nabíjač zvláda vybíjací výkon a je to na slušných káblikoch.
Napíš akými káblikmi to je pripojené. Pri vybíjaní je na nich často podstatná napäťová strata a potom treba nastaviť iné napätie.
Pre 4-článok a malý vybíjací prúd, ak nieje pokles napätia na kábliku nijak výrazný, stačí vybíjať do 4,0V (1V/článok), nemá význam ísť hlbšie. Možno keď je na kábliku 1V strata tak aj hej, ale inak držia vyše 1,1V a po poklese k 1V sú už prázdne.
Cyklovanie novej sady je blbosť!!!
Rozhádzaná sada sa nejak nabíja, vypne sa to na DP po nabití prvého z článkov, a ostatné zostanú poloprázdne - potom sa na konci vybíjania tie nedobité poškodia až zničia. Pre 4-článok to nie je až tak kritické ako pre viacčlánkové sady, ale princíp platí. Nič to nerieši, ničomu nemôže pomôcť.
Má to význam na dobre zrovnanej pohonnej sade tesne pred súťažou, aby sa aku rozhýbali a držali napätie pri poriadnom prúde.
Ideálne je hlavne na začiatok takzvané "formovanie" - prebíjanie sady aby sa mohli všetky články nabiť naozaj naplno aj keď niektorý je viac samovybitý. Pritom tie články čo sú už plné nesmú byť zničené, takže prúd musí byť max 1/10C a teplota nesmie prekročiť 40 stupňov.
(1/10C je 180mA. Ak nastavíš 200mA, nevadí...)
Také nabíjanie trvá 16 hodín a musí toľko trvať, ale väčšina nabíjačov to bude sabotovať a vypínať sa na najdômyselnejšie hovadiny čo do nich autor naprogramoval. Napríklad "FLAT LIMITED".
Vybíjať to môžeš aj rýchlejšie, tam nemá význam čakať na pomalé vybitie - ak ten nabíjač zvláda vybíjací výkon a je to na slušných káblikoch.
Napíš akými káblikmi to je pripojené. Pri vybíjaní je na nich často podstatná napäťová strata a potom treba nastaviť iné napätie.
Pre 4-článok a malý vybíjací prúd, ak nieje pokles napätia na kábliku nijak výrazný, stačí vybíjať do 4,0V (1V/článok), nemá význam ísť hlbšie. Možno keď je na kábliku 1V strata tak aj hej, ale inak držia vyše 1,1V a po poklese k 1V sú už prázdne.
Cyklovanie novej sady je blbosť!!!
Rozhádzaná sada sa nejak nabíja, vypne sa to na DP po nabití prvého z článkov, a ostatné zostanú poloprázdne - potom sa na konci vybíjania tie nedobité poškodia až zničia. Pre 4-článok to nie je až tak kritické ako pre viacčlánkové sady, ale princíp platí. Nič to nerieši, ničomu nemôže pomôcť.
Má to význam na dobre zrovnanej pohonnej sade tesne pred súťažou, aby sa aku rozhýbali a držali napätie pri poriadnom prúde.
Naposledy upravil(a) coro dne pon 19.07.2010 17:27, celkem upraveno 1 x.
-
Doktor
- Kontaktovat uživatele:
Doctor2 píše:maroslong píše:To je jedno v akom sú stave. Ako už písal coro, prúd 1/10C im neublíži akúkoľvek dobu. Takže 180 alebo 200mA a kľudne 16 hodín.
dík, to jediný mi už nebylo jasný. jdu na to.
Já bych se s nima nesr**! Nabíjecí proud 0,2A v režimu "CHARGE". Delta peak na 5mV a start. Ať se C14 snaží. Když sama nevypne do 14h, tak bych to típnul sám. Pokud nevypne, tak zkusit snížit DP. Pokud ani potom nevypne, tak to nabíjet stylem 1/10C - 16h. Osobně bych ale takhle pod (ne)kontrolou žádnou aku mít nechtěl (do modelu).
-
Doktor
- Kontaktovat uživatele:
Předem upozorňuju, že o benzínových motorech v modelech nevim nic!
Ale určitě se nedá vůbec nic skazit použitím Sanyo NiCd KR 1200-1700. Nejsou až tak hmotný, a na rozdíl od NiMH se nechají inteligentně nabíjet. Nabíjení 1/10C -16h pro mě inteligentní nabíjení rozhodně není!
Koukni do ges
Ale určitě se nedá vůbec nic skazit použitím Sanyo NiCd KR 1200-1700. Nejsou až tak hmotný, a na rozdíl od NiMH se nechají inteligentně nabíjet. Nabíjení 1/10C -16h pro mě inteligentní nabíjení rozhodně není!
Koukni do ges
- maroslong
- Kontaktovat uživatele:
Ja mám na zapalko 4x Sanyo KR1400 (NiCD). Výhoda je v možnosti rýchlo nabiť, veľmi malé samovybíjanie a blbuvzdornosť. Ale keď už tie NiMH máš tak ich v pohode použi, nič nepokazíš. Ide len o to, že NiMH je dosť nepodarená technológia, treba sa o ne viac starať, pomalé nabíjanie, samovybíjanie atď...