nemam koule na otoceni vrtasu cumakem ke me
nemam koule na otoceni vrtasu cumakem ke me
Cau,
uzz asi tyden trenuju na simulatoru jednu figuru (asi 6 hodin cisteho casu). Letim od sebe pritahnu a vrtas miri cumakem k nebi a leti vzhuru, otocim o 180 stupnu a letim k sobe (mirne na sikmo aby me netrefil) proleti kolem me plocha otocka o 180 a zase to stejne. Zkousel sem i hororove scenare ze sem vyletel po prvni otoce krivo, nebo sem nahore vrtas zamotal a cekal v jake pozici bude padat a pak to resit. Ke koncu simulaci uz sem vubec nepadal.
Chtel sem to dnes vyzkouset nazivo ale proste nemam koule vrtas otocit k sobe, vzdy kdyz doslo na otaceni tak sem si to v 90 stupnich rozmyslel a heli sem otacel zpet ocasem k sobe.
To otoceni cumakem k sobe ma prijit samo nebo to proste mam otocit a prekonat strach?
uzz asi tyden trenuju na simulatoru jednu figuru (asi 6 hodin cisteho casu). Letim od sebe pritahnu a vrtas miri cumakem k nebi a leti vzhuru, otocim o 180 stupnu a letim k sobe (mirne na sikmo aby me netrefil) proleti kolem me plocha otocka o 180 a zase to stejne. Zkousel sem i hororove scenare ze sem vyletel po prvni otoce krivo, nebo sem nahore vrtas zamotal a cekal v jake pozici bude padat a pak to resit. Ke koncu simulaci uz sem vubec nepadal.
Chtel sem to dnes vyzkouset nazivo ale proste nemam koule vrtas otocit k sobe, vzdy kdyz doslo na otaceni tak sem si to v 90 stupnich rozmyslel a heli sem otacel zpet ocasem k sobe.
To otoceni cumakem k sobe ma prijit samo nebo to proste mam otocit a prekonat strach?
Logo 600 + spirit
- radek.domin
A zvládáš v pohodě visení kabinkou k sobě? To je základ.
Každopádně lítat proti sobě není moc dobrej nápad a možná ti tvuj instinkt radí dobře.
Obecně by se mělo lítat v takzvaném boxu. Představ si to jako obdelník (z pohledu z vrchu) s tím že ty stojíš uprostřed jedné jeho delší strany a jseš o pár metrů vně toho obdélíku. Let by měl vypadat tak že se přesouváš od středu jedné kratší stranu ke středu druhá kratší stranu. Na krajích provádíš různým způsobem obraty a přesně před sebou pak další akrobatické prvky. Takže pokud chceš trénovat souvrat, doporučuju ho dělat na krajích toho boxu. Pokud přemet, nebo výkrut, tak přímo před sebou.
To je samozřejmě teorie, ale čím víc se tomu v reálu přiblížíš tím líp. Každopádně by ses při lítáné neměl otáčet (tělem) a neměl by ses nikdy dostat za sebe. Tím taky zajístíš bezpečněj prostor pro případbý diváky, nebo ostatní modeláře. Let proti sobě teda není žádný problém, ale musíš mít jistotu že to včas zastavíš. Nejenom abys netrefil sebe, ale aby ses nedostal za sebe.
A jak jsem už řekl. Důvěru ti dodá když budeš bezpečně umět viset v jakýkoliv poloze. Tedy i kabinkou k sobě.
Každopádně lítat proti sobě není moc dobrej nápad a možná ti tvuj instinkt radí dobře.
Obecně by se mělo lítat v takzvaném boxu. Představ si to jako obdelník (z pohledu z vrchu) s tím že ty stojíš uprostřed jedné jeho delší strany a jseš o pár metrů vně toho obdélíku. Let by měl vypadat tak že se přesouváš od středu jedné kratší stranu ke středu druhá kratší stranu. Na krajích provádíš různým způsobem obraty a přesně před sebou pak další akrobatické prvky. Takže pokud chceš trénovat souvrat, doporučuju ho dělat na krajích toho boxu. Pokud přemet, nebo výkrut, tak přímo před sebou.
To je samozřejmě teorie, ale čím víc se tomu v reálu přiblížíš tím líp. Každopádně by ses při lítáné neměl otáčet (tělem) a neměl by ses nikdy dostat za sebe. Tím taky zajístíš bezpečněj prostor pro případbý diváky, nebo ostatní modeláře. Let proti sobě teda není žádný problém, ale musíš mít jistotu že to včas zastavíš. Nejenom abys netrefil sebe, ale aby ses nedostal za sebe.
A jak jsem už řekl. Důvěru ti dodá když budeš bezpečně umět viset v jakýkoliv poloze. Tedy i kabinkou k sobě.
Ja si vztdycky kazdy novy obrat vyzkousim na simu, proste vsechny mozne kombinace, jak by mohl vrtulnik vypadnout z obratu. Pak jsem vzal vrtulnik vysoko, aby kdyztak byl cas, s tim neco udelat. "Nasadil si plenky" a vzhuru do boje.
Vrtulnik mit vysoko a !!ve viditelne vzdalenosti!!. Zaklad je umet viset ve vsech polohach.
Ahoj Brnaku, pojd prekoname to spolu... od ponedeli muzu kazdej vecer od 19 hodin, coz je idealni doba na litani, protoze prestane vitr.
Proc to tu pisu, najdi si me stare prispevky pred cca 3 mesicama doctes se, jak jsem byl v naprosto stejne situaci jak...teda mel jsem vic na simu natrenovano umel jsem viset bez problemu, ale v realu jsem mel dost velkej blok. Nakonec nepomohlo nic jineho nez si odpocitat 3,2,1 otocka. Ja uz to udelas jednou tak uz s tim nebudes mit problem. Diky tomu ze je to stresova situace a ze ve stresu clovek jedna trosku prekotne a nevypocitatelne, musis v simu umet viset proti sobe opravdu na 120% !!
Abych pravdu rekl, tak v te dobe jsem mel pocit, ze nezvladnu ani maketove letani po obloze... bylo to velky zklamani, protoze ze simu jsem mel naopak pocit ze budu brzo mistr sveta, takze se nenech odradit, je to jen otazka casu a treninku. Stejnj problem potom budes mit i s orientaci heli na obloze, v zatackach a v naklonech v ni atd, vse se casem dostane do spravnych koleji. Kdyz jsem se to naucil ja, tak to zvladne 95% vsech lidi.
Proc to tu pisu, najdi si me stare prispevky pred cca 3 mesicama doctes se, jak jsem byl v naprosto stejne situaci jak...teda mel jsem vic na simu natrenovano umel jsem viset bez problemu, ale v realu jsem mel dost velkej blok. Nakonec nepomohlo nic jineho nez si odpocitat 3,2,1 otocka. Ja uz to udelas jednou tak uz s tim nebudes mit problem. Diky tomu ze je to stresova situace a ze ve stresu clovek jedna trosku prekotne a nevypocitatelne, musis v simu umet viset proti sobe opravdu na 120% !!
Abych pravdu rekl, tak v te dobe jsem mel pocit, ze nezvladnu ani maketove letani po obloze... bylo to velky zklamani, protoze ze simu jsem mel naopak pocit ze budu brzo mistr sveta, takze se nenech odradit, je to jen otazka casu a treninku. Stejnj problem potom budes mit i s orientaci heli na obloze, v zatackach a v naklonech v ni atd, vse se casem dostane do spravnych koleji. Kdyz jsem se to naucil ja, tak to zvladne 95% vsech lidi.
Vis proti sobě jsem začínal piruetou, nejdřív rychlou, pak jsem jí zpomaloval, a zpomaloval, během celý piruety hezky prořídit a najednou šup visíš kabinou proti sobě. Viset kabinou proti sobě nohama dolů je težší než viset kabinou k sobě nohama nahoru.
Frsky X10S Carbon
Heliny od Mikada, fpv race koptéry a trochu F3K
Heliny od Mikada, fpv race koptéry a trochu F3K
- oskar 007
- Kontaktovat uživatele:
já bych šel do toho s vámi... já už sem takovej načnutej ale aby to byla tutovka byl bych raději pod odborným dohledem. Rád bych si šel s vámi zalítat a do brna nebo někam tam bych zajel ale MSH má potíže s motorem.
Nemá žádný výkon. Tak snad příště. At to lítá
www.hrabanek-sroubky.cz
[img]http://alefnula.wz.cz/modely/rcmania/rcheliholics.png[/img]
[img]http://alefnula.wz.cz/modely/rcmania/rcheliholics.png[/img]
krtek2k píše:Vis proti sobě jsem začínal piruetou, nejdřív rychlou, pak jsem jí zpomaloval, a zpomaloval, během celý piruety hezky prořídit a najednou šup visíš kabinou proti sobě. Viset kabinou proti sobě nohama dolů je težší než viset kabinou k sobě nohama nahoru.
No... me to tak teda neprijde , ale vim jak to myslis, nohama dolu nesedi zadnej smer, kdezto nozkama nahoru sedi aspon klopeni
oskar 007 píše:já bych šel do toho s vámi... já už sem takovej načnutej ale aby to byla tutovka byl bych raději pod odborným dohledem. Rád bych si šel s vámi zalítat a do brna nebo někam tam bych zajel ale MSH má potíže s motorem.Nemá žádný výkon. Tak snad příště. At to lítá
Pro odbornej dohled musis do heliskoly
Ale je fakt, ze ted mam na tyhle zacatky idealni misto, nad polem kde litam vyrostla plodina, ktera ma snad 80cm vysoky husty stonky s listkama, podle me kdyby tam helina spadla, tak skody budou pri pouziti autorotace minimalni.(skoda, ze to tam nebylo pred par mesici) Zase na druhou staranu se bojim, ze dal bych vrtulnik hledal hodne tezko.
Takze klidne nekdy prijed, litam na jizni strane Brna takze na tvou stranu.
no prave ze viset kabinou k sobe neumim, ne ze by byly spatne reakce na pohyb heli ale sou zpomalene takze heli casem ujede nekam pryc. Kdyz na simulatoru heli proti me (ne primo proti me ale mirne bokem abych nemusel odskakovat) tak nemam vubec zadny spatny pocit z rizeni, kdyz heli leti tak ovladani kabinou k sobe je v pohode. Ted mluvim jen o simu.
ted skucnost:
Jo to cteni heli na obloze je porod, kdyz je dal tak vsechny krizovky byly jen o ztrate orientace heli v prostoru.
ted skucnost:
Jo to cteni heli na obloze je porod, kdyz je dal tak vsechny krizovky byly jen o ztrate orientace heli v prostoru.
Logo 600 + spirit
Jo to je jen predstavivost v prostoru, na zacatku vicemene reagujes na az na to, co heli ve vzduchu udela, za mesic za dva uvidis jak naopak impulzy pujdou od tebe, tedy ze zatocis a vicemene jen kontrolujes jestli heli dela to co jsi chtel aby delala. Kdyz to hodne prezenu, tak dnes bych treba byl schopnej zaletet zatacku poslepu, na prvnim miste je predstava o tom co chci udelat, na druhym provedeni prstama a na tretim vizualni kontrola a dorovnani smeru, vysky, jen se cim dal vic bude rozvijet moznost ovladat heli v kazdem okamziku, to je vlastne ten ideal , kterej se ucime. Tim padem dost eliminujes ze heli uvidis diky zrakovemu klamu, nejak invertovanou bud na druhou stranu naklonu, nebo i ocas misto kabinky, coz se za sera muze lehce stat.
Me se stale stava zrakovy klam kdyz treba letim podelne cca ve vzdalenosti 50m ve vysce 10m , nani nekdy poznat na ktero stranu se me heli naklani, ale staci udelat nejaky jemny manevr a heli svym pohybem ukaze spravnou polohu. Nejhorsi je kdyz tento klam netusis, tim spis potom nedokazes spravne reagovat protoze nez si mozek uvedomi, ze oci spatne vidi , je pozde. Takze je dobry vedet o techto nebezpecich a pokud mas podezreni ze muzou byt dve ruzny polohy podle toho co vidis, tak reagovat velmi opatrne a byt pripravenej nejen na tu druhou variantu, ale na vsechno.
No a prinejhorsim proste udelas bum..... vetsinou staci hodina sroubkovani je to zas ok, takze zadna traga
Ber tohle pouze jako radu zacatecnika zacatecnikovi, treba za 5 let budu rikat, ze je to jeste jinak.
Me se stale stava zrakovy klam kdyz treba letim podelne cca ve vzdalenosti 50m ve vysce 10m , nani nekdy poznat na ktero stranu se me heli naklani, ale staci udelat nejaky jemny manevr a heli svym pohybem ukaze spravnou polohu. Nejhorsi je kdyz tento klam netusis, tim spis potom nedokazes spravne reagovat protoze nez si mozek uvedomi, ze oci spatne vidi , je pozde. Takze je dobry vedet o techto nebezpecich a pokud mas podezreni ze muzou byt dve ruzny polohy podle toho co vidis, tak reagovat velmi opatrne a byt pripravenej nejen na tu druhou variantu, ale na vsechno.
No a prinejhorsim proste udelas bum..... vetsinou staci hodina sroubkovani je to zas ok, takze zadna traga
Ber tohle pouze jako radu zacatecnika zacatecnikovi, treba za 5 let budu rikat, ze je to jeste jinak.
error414:
Chapu jak se citis, mel sem zezacatku take problemy s letanim v realu proti sobe. Osmeloval sem se piruletamy jako krtek2k, a take sem se snazil vyset/premistovat bokem. Take sem zkousel zatacky o 90stupnu a pak se to jednou zlomilo.
Ale rozhodne sem mel uz letani proti sobe natrenovane na simulatoru, chce to proste poradne natrenovat na necisto na simu, aby si mel sanci vybirat krizovky, ktere ve stresove situaci pravdepodobne prijdou. Chce to trenovat a trenovat a jednou to prijde;)
Tak s polem mam nepeknou zkusenost z minule nedele
udelal sem se Sniperem 540stupnovej souvrat moc nizko a zavadil sem pri vybirani o pole. Nevim zda se to jeste dalo zvratit ale vypl sem motor a zahucel do pole. Komicke na tom bylo, ze sem si na vrtulnik pri hledani slapnul(proste v tom poli neslo nic videt)
Ale nastesti skody nebyli velike, jen podvozek, jedna paka v hlave a pricna hridel. Takzke huste pole vrtas urcite ochrani, jen se pak blbe hleda. A to mi jeste ten den uletel EasyGlider, ale uz to nebudu natahovat.
sorry za OT
Chapu jak se citis, mel sem zezacatku take problemy s letanim v realu proti sobe. Osmeloval sem se piruletamy jako krtek2k, a take sem se snazil vyset/premistovat bokem. Take sem zkousel zatacky o 90stupnu a pak se to jednou zlomilo.
Ale rozhodne sem mel uz letani proti sobe natrenovane na simulatoru, chce to proste poradne natrenovat na necisto na simu, aby si mel sanci vybirat krizovky, ktere ve stresove situaci pravdepodobne prijdou. Chce to trenovat a trenovat a jednou to prijde;)
psena píše:...
Ale je fakt, ze ted mam na tyhle zacatky idealni misto, nad polem kde litam vyrostla plodina, ktera ma snad 80cm vysoky husty stonky s listkama, podle me kdyby tam helina spadla, tak skody budou pri pouziti autorotace minimalni.(skoda, ze to tam nebylo pred par mesici) Zase na druhou staranu se bojim, ze dal bych vrtulnik hledal hodne tezko.
...
Tak s polem mam nepeknou zkusenost z minule nedele
sorry za OT
psena píše:Ahoj Brnaku, pojd prekoname to spolu... od ponedeli muzu kazdej vecer od 19 hodin, coz je idealni doba na litani, protoze prestane vitr...
Jo hosi hned bych sel s vami. Ale mam zatim malo nahradnich dilu.Behem 14. dni bych mel byt Ready.Na viseni cumakem od sebe mozna staci nahradni lyziny.Na viseni cumakem k sobe uz bych to videl na listy a mozna hlavni hridel.
Ne,to byla legrace. Mam rad trochu cerneho humoru.Jsem na tom stejne jako ty.V simu mam docela natrenovano (denne tak 2 hod.),ale radeji jeste chvili pockam. Protoze na place bych asi marne hledal klavesu SPACE.