Acrobat ze stavebnice vs vlasni stavba?
Acrobat ze stavebnice vs vlasni stavba?
Chtěl bych se zeptat na názory zdejších účastníku diskuse na výše položenou otázku. Tzv je Lepší koupit ARF model ze stavebnice nebo vše postavit a „vy-mazlit“, jde o to zda člověk doma může postavit kvalitnější v tomto případě myšleno lehčí, a pevnější stroj.
Takže abych trochu otázku specifikoval uvedu že se budeme bavit o akrobatickém letadlu na elektriku s rozpětím křídel max do 1500mm váha by se měla komplet ze vším pohybovat do 2kg čim měně tím lépe.
Takže do soutěže bych dal stavebnice od:
pamodels extraMX http://www.pamodels.cz/pa/eshop/1-1-LET ... -ARF-147cm)
Sebart: http://www.krill.cz/shop.php?category=15&k=138&p=395
(katana S50) popřípadě suchoj
S tím že doma by mělo vzniknout model minimálně stejné ideálně vyšší kvality tzv maximálně lehký, pevný a hlavně rovný. Počítal bych že většina dílu by se vyřízla na cncčku, použila by se lepší materiály 90g/dm2 balsa a podobně s tím že kvalitní plány modelu i relativně slušná dílna je samozřejmostí
Takže chtěl bych vědět od fóra zda si mysli že taková stavba je reálná pokud dáme PA models jako ideál váhy tak zda je reálne se s letovkou dostat pod 1600g s 4clankem 2200 baterek a zda to za to stoji.
BTW jsem modelář baví mě létat ale i stavět takže cenu peněz v čase neřeším zajímá mě hlavně zda se dá dosáhnout stejných nebo lepších letových vlastností doma v dílně.
(Jedná se o theory diskusi takže jakékoli nápady a názory jsou velmi vítané a předem za ně děkuji.)
Takže abych trochu otázku specifikoval uvedu že se budeme bavit o akrobatickém letadlu na elektriku s rozpětím křídel max do 1500mm váha by se měla komplet ze vším pohybovat do 2kg čim měně tím lépe.
Takže do soutěže bych dal stavebnice od:
pamodels extraMX http://www.pamodels.cz/pa/eshop/1-1-LET ... -ARF-147cm)
Sebart: http://www.krill.cz/shop.php?category=15&k=138&p=395
(katana S50) popřípadě suchoj
S tím že doma by mělo vzniknout model minimálně stejné ideálně vyšší kvality tzv maximálně lehký, pevný a hlavně rovný. Počítal bych že většina dílu by se vyřízla na cncčku, použila by se lepší materiály 90g/dm2 balsa a podobně s tím že kvalitní plány modelu i relativně slušná dílna je samozřejmostí
Takže chtěl bych vědět od fóra zda si mysli že taková stavba je reálná pokud dáme PA models jako ideál váhy tak zda je reálne se s letovkou dostat pod 1600g s 4clankem 2200 baterek a zda to za to stoji.
BTW jsem modelář baví mě létat ale i stavět takže cenu peněz v čase neřeším zajímá mě hlavně zda se dá dosáhnout stejných nebo lepších letových vlastností doma v dílně.
(Jedná se o theory diskusi takže jakékoli nápady a názory jsou velmi vítané a předem za ně děkuji.)
Technologicky, nástrojově a stroijním vybavením se specializovaným výrobcům nepřiblížíš.
Postavíš podobný model, s vynaložením obrovského úsilí.
Vývoj se zde vůbec nedá zahrnot, nemáš kapacitu nástroje ani finance, pokud ano, tak je zbytečné se ptát-se a vyvíjej a stav, pokud tě to baví.
Vyrábět kopyta na jedno použití je obrovsky časově náročné a drahé a to s nejistým výsledkem, pokud nemáš tecnologicky odladěný postup a praxi.
Můj názor je:
Stavět jen atypické modely, které nemají výrobce.
Raději model, nebo stavebnici upravit vylepšit.
Vše ostatní vyjde dráž a o časové náročnosti nemluvě.
Pokud se ti zdá, že to co píšu není pravda, tak se zařiď po svém a po čase se k tomuto tématu můžeš vrátit a podělit se o poznatky.
Postavíš podobný model, s vynaložením obrovského úsilí.
Vývoj se zde vůbec nedá zahrnot, nemáš kapacitu nástroje ani finance, pokud ano, tak je zbytečné se ptát-se a vyvíjej a stav, pokud tě to baví.
Vyrábět kopyta na jedno použití je obrovsky časově náročné a drahé a to s nejistým výsledkem, pokud nemáš tecnologicky odladěný postup a praxi.
Můj názor je:
Stavět jen atypické modely, které nemají výrobce.
Raději model, nebo stavebnici upravit vylepšit.
Vše ostatní vyjde dráž a o časové náročnosti nemluvě.
Pokud se ti zdá, že to co píšu není pravda, tak se zařiď po svém a po čase se k tomuto tématu můžeš vrátit a podělit se o poznatky.
OT
radis: tady mazáctví neznamená to jaké máš zkušenosti, jak jseš tu dlouho.... ale jak moc přispíváš do diskusí. Vezmi si kohokoliv se 4 hvězdičkama (třeba mě
), má označení "Zkušený debatér" to mluví za vše prostě hodně debatuje a to buď věcně nebo úplně ..... k ničemu
Pro admina: není to rozhodně žádný rejpání, jen jsem odpověděl na otázku a myslím že správně.
radis: tady mazáctví neznamená to jaké máš zkušenosti, jak jseš tu dlouho.... ale jak moc přispíváš do diskusí. Vezmi si kohokoliv se 4 hvězdičkama (třeba mě
Pro admina: není to rozhodně žádný rejpání, jen jsem odpověděl na otázku a myslím že správně.
Dlouho jsem toužil po vekým Piperovi po 1/4.Prodává ho Astra od Hangaru 9
,zdálo se my to předražený.Tak jsem pořídil 1/4 stavebnici od SIGu.Co jsem zhruba spočítal jen materiál( potah ,kola příslušenství atd.).No utratil jsem sice míň ale příště si určitě koupím ARF bo nemám tak šikovné ruce jako soudružky z číny které se tím živý
Tak že já hlasuju pro ARF stavebnici ,rozsyp pouze u toho co nikdo nedělá
,zdálo se my to předražený.Tak jsem pořídil 1/4 stavebnici od SIGu.Co jsem zhruba spočítal jen materiál( potah ,kola příslušenství atd.).No utratil jsem sice míň ale příště si určitě koupím ARF bo nemám tak šikovné ruce jako soudružky z číny které se tím živý
Tak že já hlasuju pro ARF stavebnici ,rozsyp pouze u toho co nikdo nedělá
Hoši hoši, kdeže je Český modelář. Osobně mě žádný ARF nenahradí pocit s dobře postavenýho éra. Třeba taková katana je konstrukčně tak jednoduchá na stavbu že by mě ani nenapadlo těco takovýho kupovat.
Teď se do mě můžete pustit proč je lepší koupit hotový éro....
Sbach 2200mm, Piper L4H 2500mm, Hawker huriccane 1950mm, F3K SHARK.
Letiště Cheb, www.rc.hys.cz
Letiště Cheb, www.rc.hys.cz
sharkcom píše:Hoši hoši, kdeže je Český modelář. Osobně mě žádný ARF nenahradí pocit s dobře postavenýho éra. Třeba taková katana je konstrukčně tak jednoduchá na stavbu že by mě ani nenapadlo těco takovýho kupovat.
Tak do Tebe
Naprosto to vystihnul radis v tom prvním příspěvku. Pokud vezmeš jako základ např. zmiňované PA, tak to doma nepostavíš lepší.
Podívej se na to jak je to udělané a když tak u tom popřemýšlíš, tak můžeš jenom vybrat lepší balsu . Dost práce a budeš mít éro se kterým s ohledem na pracnost budeš 3D akrobačku létat hodně opatrně. Vyvíjet něco vlastního, aby to mělo vlastnosti srovnatelné s tou špičkou je dnes doma nemožné. Oni postaví a rozflákají deset prototypů, než ty dáš dohromady jeden. Zaplatí se to potom v té sérii. Takže pokud je dotaz typu jestli se to dá doma postavit lépe, tak já si myslím, že ne.
Jiná věc je, pokud Tě víc baví stavět než létat. Potom bych ale asi spíš uvažoval o nějaké maketě, než 3D akrobatovi.
V tohle případě bych PA Model do hry nedával. Pokud si doma vmáčkneš uhlík do balzy,tak potom ano,protože v tomhle případě dělá váhu modelu ta kombinace dřeva a uhlíku. Navíc to má PA dost dobře udělané. Na druhou stranu jsem viděl kluky: www.jakubzakopal.wz.cz ,který doma postavil parádního Veloxe z rozsypu. Myslím,že je to kvalitní stavebnice z prkének a materiál bude taky dobrý. Je to věc vybavení,zručnosti a chuti. Teda myslím. Já bych do toho určitě nešel.
Podle mě to není zdaleka jednoznačné. Např postavit pipera z rozsypu není problém, o váhu tolik nejde, pevnostně je to letadlo boží (pokud se udělají funkční vzpěry) a defuckto o nic nejde. Postavit z rozsypu něco, co musí vydržet 12G, a nerozsypat se při 20ti (aby byla rozumná rezerva) už bude sakra problém. Technologie jako staví např PA určitě nevyjde levněji pokud to člověk bude dělat doma. kdo viděl například haubnu, tak ví, takové zpracování prostě doma udělá profík (Miloš Zavadil a jemu podobní) ale ne normální smrtelník. lispvání uhlíku do balzy taky nebude uplně sranda... půjde to, ale s nejistým výsledkem. Křídlo je kapitola sama pro sebe. Taky půjde, ale bude to šíleně pracné.
Vertigo 2m, Extra 330SC, Supertrino F3P (54g)+Lantsov 15", RCFactory Extra 330LT, JETI DS16