R60106 HFC - pracovní napětí

Přijímače, serva, regulátory, BEC, palubní napájení, ale i telemetrie
Odpovědět
Zpráva
Autor
Arx
Kontaktovat uživatele:

R60106 HFC - pracovní napětí

#1 Příspěvek od Arx »

Ahoj, včera jsem zkoušel tento přijímač v házedle - větroni. Všechno probíhalo jak mělo, až ke konci mi najednou ve vzdálenosti asi 100 - 150m přestal model reagovat na kormidla a v dost divokých obratech se začal řítit k zemi. Vítr ho odnesl asi 300m daleko a pak sebou praštil do řepky. Naštěstí zůstal viset na rostlinách, takže se mu nic nestalo. Odpojil jsem přijímačovou baterii, změřil jí a ukazovala 3,8V. Připojil jsem jí zpátky a přijímač párkrát červeno-zeleně probliknul a potom zhasnul. Koukal jsem se na internet a píšou tam, že pracovní napětí je 3,3 - 8,5V. Tenhle údaj se mi ale moc nepozdává. Spíš bych řekl, že limit je někde kolem 4V. Doma jsem baterii dal nabíjet a po půlhodině jsem jí připojil. Přijímač normálně pracuje.
Máte někdo podobnou zkušenost?
Tak teda dobře, já vám na to letiště chodit budu, ale běda vám, běda vám! jestli mi to nepude!
mirak
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od mirak »

Byla to pravděpodobně vybitá baterie. Napětí na prázdno není nějaký relevantní údaj. Důležitější je napětí při zátěži. V tomto případě při pohybu serv. Neznám tento konkrétní příjmač, ale mohlo se také stát, že pro serva to bylo už moc malé napětí a odjela do krajních poloh.
pkotatko
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od pkotatko »

Tyhle přijímače fungují na napětí kdy už jsou serva dávno mrtvá. To by jsi musel měřit co se dělo na palubě pod zátěží za letu. Tam to napětí bylo určitě daleko nižší.
Nedá mi si nerýpnout, co takhle lítat s nabitými baterkami ? Ale jasně, taky už jsem několikrát žuchnul na baterky......
Bell 206, Mi-8, nejaka letadla, Jeti DS-16
Gormen
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Gormen »

na 99% to byla Accu ,protože na 3,8 V bez zátěže .....to bude někde i kolem 3,4 V se zátěží, a to stejně zž většina serv nereaguje, je to pro ně moc málo ;-)
->MX 16s<-Piper J-3 CUB , Kawasaki Ki-61, motorový větroň Primera, AXN Floater-Jet, Mitschubischi A6M2 1:12 ve výstavbě
Avenger
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Avenger »

Právě toto je jeden z důvodů, proč si myslím, že přítomnost telemetrie na palubě je přínosem. Taky se mi často stávalo, že jsem na kopci hodiny blbnul se samokřídlem a úplně zapoměl na aku. Ale používal jsem alespoň "pípák" od Kolbiše, který mi hlídal stav aku, rušení na MHz pásmu a pomáhal model dohledat v poli. :)
Duplexák nehádá :!: Duplexák ví :!:
-----------------------------------------------
EGE, Mugi, FunJET, Atak, Benji, Tamahawk II, Rondo, Traxxas REVO, Graupner Taifun, MC-24 Gold, JETI Duplex, MVVS
Arx
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Arx »

Je mi jasný, že je to moje chyba a že jsem si měl baterii líp hlídat, ale měl jsem tak nějak zafixovaný, že dvakrát tři hodinky provozu v pohodě vydrží. Je ale pravda, že doteď jsem používal Spektrum AR500, možná má menší spotřebu než Futaba. Jinak kamarád lítá se Spektrem na jednočlánek malýho motoráčka a nikdy problém s napětím neměl, ani u přijímače ani u serv. Tam si ale může na reglu nastavit mezní napětí, což já nemůžu. Prostě příště budu muset po každým lítání pro jistotu nabít, nebo raději pořídit dvojčlánek LiPol. Já používám čtyřčlánek NiMh 650mAh. Když si ale vezmu třeba použitelnost přijímače R617 v házedle, tak je to skoro vyloučený, protože ten má pracovní napětí od 4,8V. Vypadá to, že se skoro všema přijímačema se počítá spíš pro provoz s dvoučlánkem a více LiPol + BEC, nebo pro přijímačovej čtyřčlánek, spíše pětičlánek s vyšší kapacitou.
Tak teda dobře, já vám na to letiště chodit budu, ale běda vám, běda vám! jestli mi to nepude!
Odpovědět

Zpět na „Palubní elektronika“