Včera se mi podařilo zahořet nový malý 6tikanálový přijímač. Při párování po připojení napětí z jednohočlánku lipol došlo k světelnému a potom i kouřovému efektu. Po chvílce když jsem si řekl že není už co zkazit byl pokus č.2. Přijímač se normálně přihlásil a funguje všech 6 kanálů, ovšem dosah nemám zatím ověřený. Poradí někdo co bazmek tam vyhořel?
http://www.rajce.net/u333074
Assan a kouřové efekty
Kouřový efekt
Sejny píše:Tantalový kondenzátor.... beztak to je jen nějaký blokovací v napájení... změř velikost a zajdi pro nový do gesu nebo gm.... na hodnotě skoro nezáleží.
To zní velmi pravděpodobně, myslím, že Sejny to trefil. Na dosah to určitě nebude mít vliv, ale pro svojí jistotu si ho klidně po výměně přezkoušej.
Símův axiom: Každý signál se zlepší, připojíme - li anténu
Vy oba máte doma zmíněný ASSAN, že jste to tak rychle diagnostikovali podle prťavý fotky? Podívám se doma na uvedený přijímač, co tam vlastně je původně za součástku.
Nepřipadne mi to tak triviální, kondík při připojení na napětí menší než je origo a ve správné polaritě nemá proč hořet, řekl bych. Zapátral bych proč, něco mohlo být jinak.
Byl to fakt jednočlánek? Nebylo to nejdřív připojené přepólovaně?
ASSANa mám (asi 8 ks 6 a 7 kanálů, 3 ks 4-kanály a jeden 6-kanál mikro), tak mně to zajímá...
Nepřipadne mi to tak triviální, kondík při připojení na napětí menší než je origo a ve správné polaritě nemá proč hořet, řekl bych. Zapátral bych proč, něco mohlo být jinak.
Byl to fakt jednočlánek? Nebylo to nejdřív připojené přepólovaně?
ASSANa mám (asi 8 ks 6 a 7 kanálů, 3 ks 4-kanály a jeden 6-kanál mikro), tak mně to zajímá...
Stačí jen otevřít oči a prohlídnout si i okolí dané součástky. Přepolováno nemuselo být..... tantalové kondíky tohle občas dělají..... dostanou pekelný svod a začnou se hřát dokud úplně neuhoří.
No do svýho přijímače se ale mrkni, aspoň mu řekneš přesnou hodnotu toho kondu.
TRX E-Revo, NEU 1515, eZRun 80A, Futaba 3PM, iCharger 3010B, Mystery B6, Schulze LiPoCard.
TRX Revo 3.3 5309, TRX E-Revo VXL. Sbírám Traxxasy :)
Sejny píše:Stačí jen otevřít oči a prohlídnout si i okolí dané součástky. Přepolováno nemuselo být..... tantalové kondíky tohle občas dělají..... dostanou pekelný svod a začnou se hřát dokud úplně neuhoří.
jo? tak to se mi u tantalu za cca 30 let nějak nepřihodilo...
ale jestli stačí otevřít oči... tak jo. Rád se přiučím :-)
Za ty léta co opravuju zejména měřící techniku jsem už viděl leccos a tohle dokážou snad jenom tantalové kondíky. Někdy je to takovej šrumec, že pod takto proraženým tantalem prohoří i DPS durch.
TRX E-Revo, NEU 1515, eZRun 80A, Futaba 3PM, iCharger 3010B, Mystery B6, Schulze LiPoCard.
- JirkaA
- Kontaktovat uživatele:
Tantal. Buďto byl načnutý, nebo jsi ho přepóloval, nebo ho číňan na desku osadil naopak
.
Jak už bylo řečeno, vezmi stejnou velikost, napětí 6,3 nebo lépe 10V, na hodnotě kapacity tak nezáleží (souvisí s velikostí, když tam nacpeš největší hodnotu na daný napětí ve stejným pouzdře neuděláš chybu).
Jak už bylo řečeno, vezmi stejnou velikost, napětí 6,3 nebo lépe 10V, na hodnotě kapacity tak nezáleží (souvisí s velikostí, když tam nacpeš největší hodnotu na daný napětí ve stejným pouzdře neuděláš chybu).
OK2WY