Čím zlepiť stavebnicu Andulka 2 ?

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Zpráva
Autor
puma
Kontaktovat uživatele:

Čím zlepiť stavebnicu Andulka 2 ?

#1 Příspěvek od puma »

Dobry den
Zo stavbou nemam zatial ziadne skusenosti a dostal som stavebnicu modelu Andulka 2 od firmy IGRA. Je to sutazny vetron kategorie A1. Chcel by som sa opytat akým lepidlom by bolo najvhodnejšie tento model lepiť?? ( velmi nerad by som pouzil purex pretoze sa mi nepaci jeho farba ani sposob akym vytvrdzuje.) Chcel by som aby to aj pekne vyzeralo a samozrejme drzalo. Kridlo ma plastove rebra lisovane do formy ako u modelov plastikovych stavebnic a k nim smrekovy nosnik + nabezna a odtokova hrana. trup a chvost tvori uhlikova trubka na ktoru sa lepi vyskovka a "kabina".
Za rady vopred dakujem!! :roll:
Skylady ;
SU-31 --> pripravuje sa
Andulka 2 --> prebieha stavba
Fox
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od Fox »

Sekunďák.
S epoxidem ani purexem toho moc nenaděláš pokud tam máš platy.
puma
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od puma »

Diky,,
takze mozem to vsetko polepit sekundakom?
Mne sa ta myslienka pozdava najviac pretoze to bude vsetko ciste a pevne :wink:
Prípadne už ked tu je toto vlákno.. chcem sa opytat tych ktori tuto stavebnicu stavali na postrehy zo stavby a príp. na co si dat pozor.
Skylady ;
SU-31 --> pripravuje sa
puma
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od puma »

Este 1 vec.. ten sekundak. Moze byt nejaky lacny z drogerie? alebo radsej nejaky Loctite napr. Super Atack?
diiky
Skylady ;
SU-31 --> pripravuje sa
Fox
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Fox »

Si kup normaálně tu flaštičku pelikánského středního sekunďáku.
Jako držet budou všecky o to bych strach neměl, ale co sem měl já tak byl hrozně říďoučký a vůbec s tou malinkou tubičkou se blbě dělalo.

Čím to budeš potahovat ?
Naposledy upravil(a) Fox dne pát 07.08.2009 13:42, celkem upraveno 1 x.
puma
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od puma »

tak to je dobra otazka.
Mam k tomu nieco tenucke biele asi to bude potahovy papier. Je to uplne jemne. K tomu mam tiez trochu respekt pretoze som nikdy nic podobne nerobil.
Skylady ;
SU-31 --> pripravuje sa
Fox
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Fox »

je k tomu nějaký návod? vážně by mně zajímalo jak se to bude lepit na ty plastové žebra. Ja jsem si taky jedny koupil pro strýčka příhodu.
Fox
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Fox »

má to vlákna jedním směrem (je to vlies - teplem srmšitelná polysterová netkaná textilie) anebo tak všelijak jak papír?
Fox
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Fox »

něco jsem našel

www.svor.cz/navody/BINGO.DOC píše:Potah – Načisto vybroušený model nejprve nalakujeme čirým řídkým zaponovým nitrolakem(bez plastových žeber) a po zaschnutí znovu opatrně obrousíme jemným brusným papírem. Tento postup opakujeme 2x až 3x. Tím máme model připravený k potahu. Z papíru nastřiháme 4 díly potahu(potahujeme každou polovinu zvlášť,nejprve spodní, pak vrchní část). Díly potahu nastříháme s přesahem asi 2-3 cm po celém obvodu.Při potahování postupujeme následujícím způsobem: nejprve potahujeme spodní stranu křídla. Papír nejprve přilakujeme lepícím nitrolakem po obvodu křídla ke spodní straně náběžné a odtokové lišty,koncového žebra,středového žebra a jednotlivých žeber,přičemž papír prsty rovnoměrně vypínáme. Je nutné zvolit takový tah, aby byl papír co možná nejlépe napnutý,ale neodtrhával se od prohnutí spodní strany žeber. Po zaschnutí laku papír ořízneme po obvodu křídla a hranu přihladíme prstem namočeným do lepícího laku. Horní stranu křídla potahujeme stejně jako spodní. Při ořezávání dolního i horního dbáme na to, aby se oba díly na náběžné liště o několik milimetrů překrývaly. Potažené křídlo lakujeme třikrát až čtyřikrát čirým napínacím nitrolakem.Nakonec křídlo ještě dvakrát přelakujeme vrchním lesklým nitrolakem. Obě vrstvy po zaschnutí velice jemně přebrousíme.Je nutné postupovat s maximální opatrností, abychom potah na žebrech neprobrousili. Před nátěrem vrchním lesklým nitrolakem je možné pro zlepšení vzhledu modelu přilakovat barevné doplňky z tenkého barevného papíru. Po důkladném vyschnutí posledního nátěru nalepíme samolepící obtisk.
arda1
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od arda1 »

Podle mě tam bude Mikelanta.
ICQ 638556901
maroslong
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od maroslong »

Takmer na 100% to bude papier, pravdepodobne Mikalenta. V dobe vzniku tejto stavebnice sa lepido Kanagomom, poťahovalo Lovosou alebo lepiacim nitrolakom a poťah vypínal napínacím nitrolakom. Teraz by som to lepil sekunďákom (ak funguje aj na tie plastové rebrá z ABS?), a poťahoval ako kedysi. Lacné sekunďáky majú obvykle kvalitu úmernú cene, česť výnimkám. Rozumné je kúpiť osvedčenú značku vo fľaške v modelárskom obchode a nešpekulovať.
arda1
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od arda1 »

Buď dobré vteřinové lepidlo v Modelářství a nebo Soudal Cyanofix-sice 20g je za asi 120 kajlí ale je fakt super. Co se týče těch plastových žeber dovoluji si tvrdit že ten vteřiňák bude o 100% držet víc než když jsme to kdysi patlali Kanagomem. :wink:
ICQ 638556901
bazuka

#13 Příspěvek od bazuka »

Lepíš-li poprvé, použij Kanagom (dá ti trochu víc času než CA).
Pro správný postup potahovaní si prečti Modelářské listy část první http://zd.wwwcity.cz/Modlisty/

Je to volný model, budeš potřebovat dost volného prostoru. Když je dobré počasí, dokáže i uletět. Vyzkoušeno :D
puma
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od puma »

Diky chlapi.
K tomu papieru. Zda sa ako by to malo vlakna jednym smerom ale neviem to tak presne urcit tak nechcem kecat. Je to uplne lahulinke az priehladne a pripomina mi to cukrovu vatu alebo pavucinu. Je to "chlpate" take jemne stetinky po povrchu.
K lepidlam. Kupil som 2 jedno je tekute LOCTITE SUPER ATTAK LIQUID a druhe je gel LOCTITE POWER GEL. obidva v tenkej tubicke 3g a 2g. Dufam ze to tym sekundakom bude OK. Este otazocka kde dat tekute a kde gelove?
Aj ten potah asi skusim CA.. uvidime
BTW vdaka za odkazy.. prestudujem a nejak to us zvladnem ;)
Naposledy upravil(a) puma dne pát 07.08.2009 18:37, celkem upraveno 1 x.
Skylady ;
SU-31 --> pripravuje sa
puma
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od puma »

Fox píše:je k tomu nějaký návod? vážně by mně zajímalo jak se to bude lepit na ty plastové žebra. Ja jsem si taky jedny koupil pro strýčka příhodu.

Navod som k tomu nemal.. pretoze ani stavebnica neje uplne kompletna. Mal to stary pan v garazi a nasiel to a podaroval s tym, ze on to uz nikdy neposklada. :lol:
Skylady ;
SU-31 --> pripravuje sa
Odpovědět

Zpět na „Dílna“