ASP 120AR(20ccm) - musí být ricín???
ASP 120AR(20ccm) - musí být ricín???
Ahoj. Koupil jsem nový motor ASP 20ccm 2T do EXTRY 1.8m od CMP a v návodu od Pelikána mě překvapila věta NIKDY NEPOUŽÍVEJTE PALIVO KTERÉ OBSAHUJE POUZE SYNTETICKÝ OLEJ. A dále píšou, že pro spolehlivé mazání a chlazení motorů ASP je vyžadováno palivo s ricinovým olejem.
Je to pravda? V originálním návodu nic takového není a je tam pouze zmiňováno "jakékoliv dobré modelářské palivo".
Létám motory Os Max na Rapicon F10 což je 18% synth a 10%nitro a nerad bych vozil dvě paliva.
Můžete mi prosím někdo říct, zda létáte ASP 20ccm 2T (nebo o někom víte) skutečně na ricín, nebo je čistá syntetika OK?
Díky moc.
Je to pravda? V originálním návodu nic takového není a je tam pouze zmiňováno "jakékoliv dobré modelářské palivo".
Létám motory Os Max na Rapicon F10 což je 18% synth a 10%nitro a nerad bych vozil dvě paliva.
Můžete mi prosím někdo říct, zda létáte ASP 20ccm 2T (nebo o někom víte) skutečně na ricín, nebo je čistá syntetika OK?
Díky moc.
- aviatik666
- Kontaktovat uživatele:
Už se to tady někde řešilo, můžeš klidně použít palivo se syntetickým olejem, ale zaběhnout na klasiku s ricinem 20/80. Nedoporučuje se přechod na syntetiku po delším používání ricinu, údajně syn. rozpouští karbon a motor ztrácí kompresi. Mám tenhle motor v SU-31 1,8m, a zatím v pohodě. ASP si nechají docela dost líbit.
A pro jaké motory by ta syntetika už teda měla bejt ? Používám už osmou sezonu výhradně syntetiku ( i na záběh - s bohatou směsí ) ve všech motorech - spalováky od 6,5 ccm ( níž mám elektriky ). Pochopil bych to u těch malejch kubatur, tam má ten ricin opodstatnění, ale u velkejch motorů je to nesmysl. Možná ty návody napráskaj na kopírce a používaj pro všechny motory - směrodatnej je originální manuál.
- aviatik666
- Kontaktovat uživatele:
Tohle píšou v originál návodu na ASP.
PALIVO
Motory A.S.P je možno provozovat na standardní palivo pro modelářské motory se žhavící svíčkou s obsahem 20% ricínového oleje Dvoudobé motory větších kubatur (nad 7,5 ccm) je obvykle vhodnější provozovat po záběhu s palivem s obsahem oleje sníženým na 15%. Přídavek nitromethanu není nezbytný (dokonce ani u čtyřdobých motorů), ale v každém případe zvýší výkon, spolehlivost volnoběhu i přechody do vyšších otáček. Pro čtyřtaktní motory (a dvoutakty větších kubatur) je vhodné používat palivo s mazivem tvořeným směsí syntetického ricínového oleje (např. rcm Pelikán Power Synth Mix 9/2 pro čtyřtakty) a malým přídavkem nitromethanu. Nikdy nepoužívejte palivo, které obsahuje pouze syntetický olej. Pro spolehlivé mazání a chlazení motory A.S.P. vyžadují palivo s ricínovým olejem.
já osobně si myslím že je to blbost, po záběhu lze použít palivo jen se syntetickým olejem.
PALIVO
Motory A.S.P je možno provozovat na standardní palivo pro modelářské motory se žhavící svíčkou s obsahem 20% ricínového oleje Dvoudobé motory větších kubatur (nad 7,5 ccm) je obvykle vhodnější provozovat po záběhu s palivem s obsahem oleje sníženým na 15%. Přídavek nitromethanu není nezbytný (dokonce ani u čtyřdobých motorů), ale v každém případe zvýší výkon, spolehlivost volnoběhu i přechody do vyšších otáček. Pro čtyřtaktní motory (a dvoutakty větších kubatur) je vhodné používat palivo s mazivem tvořeným směsí syntetického ricínového oleje (např. rcm Pelikán Power Synth Mix 9/2 pro čtyřtakty) a malým přídavkem nitromethanu. Nikdy nepoužívejte palivo, které obsahuje pouze syntetický olej. Pro spolehlivé mazání a chlazení motory A.S.P. vyžadují palivo s ricínovým olejem.
já osobně si myslím že je to blbost, po záběhu lze použít palivo jen se syntetickým olejem.
Taky, že to blbost je. Dneska už je technickej pokrok tak daleko, že snad výrobci dokážou zajistit výborný mazací schopnosti u syntetiky. Navíc ta syntetika vydrží vyšší teploty a tudíž se nepřepaluje, nekarbonuje a nezapejká. Kdy je motor líp mazanej - když z něj vychází čirý olej, nebo černý sračky ? Podle toho doporučení bych musel mít doma eště pixlu ricinu, kterou čas od času kvůli žluknutí vyhodím. Jak jsem psal - s dostatečně bohatým nastavením zabíhám řadu let motory rovnou na syntetiku a v životě jsem neměl ani náznak přidření. Před tí jsem lítal 20 let na ricin a motory ( starý MVVS ) jsem zadřel asi 2x.
Tak jsem konzultoval přímo v servisu ASP motorů a odpověď je asi taková, že syntetika by neměla být problém, dokonce ani na záběh, ale ten ricín tam doporučují ani ne kvůli mazání, ale kvůli chlazení. Tím že blije z motoru tak odvádí zbytkové teplo a tudíž chladí mnohem lépe než syntetika, která se spálí. Doslova mi řekli, že u motoru zabíhaného pouze se syntetikou hrozí větší riziko přidření z tepla než při záběhu s ricínem. Každopádně u 2T to prý takové riziko není, horší je to u 4T které jsou víc tepelně namáhané. A také prý záleží na konkrétním typu motoru, resp na kompresním poměru a tlacích které jsou v něm dosahovány. Každopádně ASP 15ccm a 20ccm 2T se prý servisují minimálně a nechají si dost líbit.
Přechod ze záběhu s ricínem na plnou syntetiku v provozu není vůbec žádný problém, protože za tak krátkou dobu se nevytvoří usazeniny karbonu, které by ta syntetika následně vyplachovala.
Přechod ze záběhu s ricínem na plnou syntetiku v provozu není vůbec žádný problém, protože za tak krátkou dobu se nevytvoří usazeniny karbonu, které by ta syntetika následně vyplachovala.
- pkotatko
- Kontaktovat uživatele:
Taky všechny motory ( je pravda že to jsou OS, nic jiného mi do baráku nesmí
) zabíhám na syntetiku. Ať už heli motory a nebo letecké. Jediné co poctivě hlídám je teplota. Při záběhu je motor neustále pod kontrolou teploměru a pak běží několik dalších nádrží na bohato. Nikdy jsem neměl problém.
Bell 206, Mi-8, nejaka letadla, Jeti DS-16
pkotatko píše:Taky všechny motory ( je pravda že to jsou OS, nic jiného mi do baráku nesmí) zabíhám na syntetiku. Ať už heli motory a nebo letecké. Jediné co poctivě hlídám je teplota. Při záběhu je motor neustále pod kontrolou teploměru a pak běží několik dalších nádrží na bohato. Nikdy jsem neměl problém.
Ahoj,
na jaký teplotě +- to udržuješ.
Jenda