ASP 120AR(20ccm) - musí být ricín???

Jednou je možná elektrika nahradí, do té doby ale ještě budeme s nimi mít plno problémů. Tady nám třeba někdo poradí.
Odpovědět
Zpráva
Autor
ddtdavid

ASP 120AR(20ccm) - musí být ricín???

#1 Příspěvek od ddtdavid »

Ahoj. Koupil jsem nový motor ASP 20ccm 2T do EXTRY 1.8m od CMP a v návodu od Pelikána mě překvapila věta NIKDY NEPOUŽÍVEJTE PALIVO KTERÉ OBSAHUJE POUZE SYNTETICKÝ OLEJ. A dále píšou, že pro spolehlivé mazání a chlazení motorů ASP je vyžadováno palivo s ricinovým olejem.
Je to pravda? V originálním návodu nic takového není a je tam pouze zmiňováno "jakékoliv dobré modelářské palivo".
Létám motory Os Max na Rapicon F10 což je 18% synth a 10%nitro a nerad bych vozil dvě paliva.

Můžete mi prosím někdo říct, zda létáte ASP 20ccm 2T (nebo o někom víte) skutečně na ricín, nebo je čistá syntetika OK?

Díky moc.
georg
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od georg »

Předpokládám že záběh musí být nejlépe na palivo 80,20 ale netušim proč by nešla syntetika. Má to pístní kroužek už tento motor?
kanál: 40 Mhz-81, 54, 53 a 2.4 Ghz Jeti DUPLEX
Modeláři Točná
aviatik666
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od aviatik666 »

Už se to tady někde řešilo, můžeš klidně použít palivo se syntetickým olejem, ale zaběhnout na klasiku s ricinem 20/80. Nedoporučuje se přechod na syntetiku po delším používání ricinu, údajně syn. rozpouští karbon a motor ztrácí kompresi. Mám tenhle motor v SU-31 1,8m, a zatím v pohodě. ASP si nechají docela dost líbit.
georg
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od georg »

Mám taky ASP a bez problému zatim.
kanál: 40 Mhz-81, 54, 53 a 2.4 Ghz Jeti DUPLEX
Modeláři Točná
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Doktor »

georg píše:Předpokládám že záběh musí být nejlépe na palivo 80,20 ale netušim proč by nešla syntetika. Má to pístní kroužek už tento motor?

Pístní kroužek by měli mít všechny motory s označením AR.
kf

#6 Příspěvek od kf »

A pro jaké motory by ta syntetika už teda měla bejt ? Používám už osmou sezonu výhradně syntetiku ( i na záběh - s bohatou směsí ) ve všech motorech - spalováky od 6,5 ccm ( níž mám elektriky ). Pochopil bych to u těch malejch kubatur, tam má ten ricin opodstatnění, ale u velkejch motorů je to nesmysl. Možná ty návody napráskaj na kopírce a používaj pro všechny motory - směrodatnej je originální manuál.
aviatik666
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od aviatik666 »

Tohle píšou v originál návodu na ASP.

PALIVO
Motory A.S.P je možno provozovat na standardní palivo pro modelářské motory se žhavící svíčkou s obsahem 20% ricínového oleje Dvoudobé motory větších kubatur (nad 7,5 ccm) je obvykle vhodnější provozovat po záběhu s palivem s obsahem oleje sníženým na 15%. Přídavek nitromethanu není nezbytný (dokonce ani u čtyřdobých motorů), ale v každém případe zvýší výkon, spolehlivost volnoběhu i přechody do vyšších otáček. Pro čtyřtaktní motory (a dvoutakty větších kubatur) je vhodné používat palivo s mazivem tvořeným směsí syntetického ricínového oleje (např. rcm Pelikán Power Synth Mix 9/2 pro čtyřtakty) a malým přídavkem nitromethanu. Nikdy nepoužívejte palivo, které obsahuje pouze syntetický olej. Pro spolehlivé mazání a chlazení motory A.S.P. vyžadují palivo s ricínovým olejem.

já osobně si myslím že je to blbost, po záběhu lze použít palivo jen se syntetickým olejem.
kf

#8 Příspěvek od kf »

Taky, že to blbost je. Dneska už je technickej pokrok tak daleko, že snad výrobci dokážou zajistit výborný mazací schopnosti u syntetiky. Navíc ta syntetika vydrží vyšší teploty a tudíž se nepřepaluje, nekarbonuje a nezapejká. Kdy je motor líp mazanej - když z něj vychází čirý olej, nebo černý sračky ? Podle toho doporučení bych musel mít doma eště pixlu ricinu, kterou čas od času kvůli žluknutí vyhodím. Jak jsem psal - s dostatečně bohatým nastavením zabíhám řadu let motory rovnou na syntetiku a v životě jsem neměl ani náznak přidření. Před tí jsem lítal 20 let na ricin a motory ( starý MVVS ) jsem zadřel asi 2x.
ddtdavid

#9 Příspěvek od ddtdavid »

Tak jsem konzultoval přímo v servisu ASP motorů a odpověď je asi taková, že syntetika by neměla být problém, dokonce ani na záběh, ale ten ricín tam doporučují ani ne kvůli mazání, ale kvůli chlazení. Tím že blije z motoru tak odvádí zbytkové teplo a tudíž chladí mnohem lépe než syntetika, která se spálí. Doslova mi řekli, že u motoru zabíhaného pouze se syntetikou hrozí větší riziko přidření z tepla než při záběhu s ricínem. Každopádně u 2T to prý takové riziko není, horší je to u 4T které jsou víc tepelně namáhané. A také prý záleží na konkrétním typu motoru, resp na kompresním poměru a tlacích které jsou v něm dosahovány. Každopádně ASP 15ccm a 20ccm 2T se prý servisují minimálně a nechají si dost líbit.

Přechod ze záběhu s ricínem na plnou syntetiku v provozu není vůbec žádný problém, protože za tak krátkou dobu se nevytvoří usazeniny karbonu, které by ta syntetika následně vyplachovala.
kf

#10 Příspěvek od kf »

S tím se nedá, než souhlasit, přesto ale tvrdím, že nastavením paliva při záběhu do bohata, že právě to protékající palivo krásně chladí, se dá tomu ricinu úplně vyhnout a motor zůstane krásně čistý.
pkotatko
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od pkotatko »

Taky všechny motory ( je pravda že to jsou OS, nic jiného mi do baráku nesmí :D ) zabíhám na syntetiku. Ať už heli motory a nebo letecké. Jediné co poctivě hlídám je teplota. Při záběhu je motor neustále pod kontrolou teploměru a pak běží několik dalších nádrží na bohato. Nikdy jsem neměl problém.
Bell 206, Mi-8, nejaka letadla, Jeti DS-16
JENDA01

#12 Příspěvek od JENDA01 »

pkotatko píše:Taky všechny motory ( je pravda že to jsou OS, nic jiného mi do baráku nesmí :D ) zabíhám na syntetiku. Ať už heli motory a nebo letecké. Jediné co poctivě hlídám je teplota. Při záběhu je motor neustále pod kontrolou teploměru a pak běží několik dalších nádrží na bohato. Nikdy jsem neměl problém.

Ahoj,
na jaký teplotě +- to udržuješ.

Jenda
pkotatko
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od pkotatko »

Při záběhu co nejnižší. Cca do 70°C. Při provozu v heli do 110°C max.
V letadle po záběhu už to moc neřeším. Tam se chladí dobře. Většinou. :D
Bell 206, Mi-8, nejaka letadla, Jeti DS-16
Odpovědět

Zpět na „Spalovací motory“