Toro 900 a potrebne vybaveni

Začínáte nebo chcete začít s letadlem.
Odpovědět
Zpráva
Autor
j.e.n.i.k.82

Toro 900 a potrebne vybaveni

#1 Příspěvek od j.e.n.i.k.82 »

Ahoj všichni,
jezdím zatím jen auta (hlavně crawler) a když už mám páčkovou 6k vysílačku, tak mě napadlo zkusit to i ve vzduchu. Tady jsem hledal a četl a nejvíce mi padlo do oka Toro 900. Ale teď mám dilema.

Telink nabízí verzi Toro 900 Tuning Professional ARF za 2899,-
http://www.telink.eu/cz-detail-100207.html

Potom Toro ARF pro střídavý pohon za 1090,-
http://www.telink.eu/cz-detail-99908.html

A ještě Toro 900 pro střídavý pohon za 890,-
http://www.telink.eu/cz-detail-99907.html

A já prosím o radu. Koupit levnější verzi a dovybavit nebo koupit TP?

Ještě je tam samokřídlo Vespid, ale to asi nebude tak dobré jako Toro
http://www.telink.eu/cz-detail-99906.html

Mám k dispozici LiPol baterie z HobbyCity 2S a 3S 1300mAh a 3S 2200mAh Flightmax, mám k dispozici 6k 2,4ghz Futabu a 4k přijímač. Nákup v cizině není žádný problém. Ale potřebuji poradit, co všechno ještě musím koupit, abych mohl létat. Vím, že regl, motor, vrtuli a serva, ale nemám představu o potřebných parametrech těchto komponentů. Na ceně záleží, protože je to můj první model a určitě bude nějaká nehoda, takže raději dva levnější pohony než jeden kvalitní :oops:

Děkuji za všechny rady a doufám, že se někdy potkáme na letišti..
Honza
Naposledy upravil(a) j.e.n.i.k.82 dne úte 12.05.2009 11:03, celkem upraveno 1 x.
Marek71
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od Marek71 »

Ja by som kúpil bez motoru a dokúpil set z HC za pár korún:
https://www.hobbycity.com/hobbycity/sto ... oduct=4853

Mal som tam tento motor a Toro o hmotnosti 400gr. to rozhýbalo veľmi slušne. Len tá vrtuľa tam bude veľká, je potreba nejakú 8", ja som tam mal GWS 8x4 HD. U motoru ale nieje gumičkový unášač,je treba ho objednať.

Servá by som tam dal lacné HXT900,vyhovejú v pohode. Vezmi pre istotu 3 kusy, pre prípad nehody, alebo ak by odišlo.
Truggy od TeamC - Torch E TR8Te
Moj RC web: www.mojefotogalerie.com/rc
j.e.n.i.k.82

#3 Příspěvek od j.e.n.i.k.82 »

Super.. Diky za odpoved... Koupim tedy tu za 1090, protoze ta uz je pripravena na osazeni.

Ten gumickovy unasec se jmenuje anglicky jak? Baterie budou stacit 3S 1300mAh co mam doma nebo mam vzit jeste jine?
Lukash
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Lukash »

Poletí to s tímhle motorem kolmo vzhůru? Já mám ve svým swiftu tu 300 s převodem a už mě to celkem nudí...
Jo, u toho esc je uvedeno, že je pouze na 3S lipo... 2S s tím nejdou provozovat? Díky Lukáš
vasin
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od vasin »

Mám Toror 900 v podstatě skoro s totožným setem jako napsal Marek vrtuli mám 8x4 a baterky nějaký 1300 z HC.

Model stoupá v kolmo (ono to moc nejde udržet jen kčidélky bez kormidla) ... prostě výkonu je slušně.

http://vasin.blog.cz/rubrika/toro-900

http://www.rcalbum.com/index.php?action=dtl&amode=&id=1131

Motor sem kdysi kupoval u MM models. A když sem používal dvoučlánek měl jsme vrtuli 9x5, ale tam bylo potřeba uříznout kousek křídla na obou stranách aby vrtule prošla.

Jinak odběry sme nikdy něměřil ani nepočítal, ale s 1300 baterkou vydržím cca 7- 8 minut motorového letu a to to jako moc nešetřím, průlety na plnej a jen v obrátce ubírám.
Naposledy upravil(a) vasin dne úte 12.05.2009 10:19, celkem upraveno 1 x.
Torro 900, HomeMade F3K(létá na svahu), F3K TurboGladiator, Tornado XX, Motýl (Lynx), 2M (e-větroň)
Marek71
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Marek71 »

Kolmo nahoru to poletí v pohode. S vrtuľou GWS 8x4 HD bol prúdový odber okolo 15A, ak sa dobre pamatám, príkon určite tých 160W. Možno by stálo za úvahu otestovať aj nejakú APC SF 7x6 (7x5 ?), príp. rovno objednať čínske kópie z HC.

Baterka 3s 1300 bude stačiť v prípade, že dokáže dodať potrebný prúd 15A, ja som tam mal 3s 1500 a potom 1200.

Gumičkový unášač napr. tento:
http://www.hobbycity.com/hobbycity/stor ... oduct=3738
j.e.n.i.k.82

#7 Příspěvek od j.e.n.i.k.82 »

Baterka by mela dat 20C trvale, takze do 20A se toho tolik nebojim :)

Jeste mi zbyva par gramu v baliku.. Nejake lepidlo z cinske nabidky? Aby mi to prislo komplet z HC a nemusel jsem nic shanet tady...
Marek71
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Marek71 »

http://www.hobbycity.com/hobbycity/stor ... oduct=6798

j.e.n.i.k.82 píše:Jeste mi zbyva par gramu v baliku.. Nejake lepidlo z cinske nabidky? Aby mi to prislo komplet z HC a nemusel jsem nic shanet tady...
j.e.n.i.k.82

#9 Příspěvek od j.e.n.i.k.82 »

Jeste jednou moc diky... Objednano a tesim se jak malej kluk :)
j.e.n.i.k.82

#10 Příspěvek od j.e.n.i.k.82 »

A jeste jsem upravil nazev vlakna, protoze se to tu pekne vsechno sepsalo a muze se to hodit i ostatnim.. Diky Marku71 a vasine
were
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od were »

Tak koukam ze uz jsi to objednal - jsem ti chtel napsat at u Tora na pohonu zbytecne nesetris - jednak kdyz je to zive tak je s tim hezke politani, ale hlavne do Tora nema cenu kupovat nejaky otloukaci motor ale clovek klidne hned muze koupit kvalitu - nez se vylitas tak s tim samozrejme nekolikrat prastis, ale je to tlacny motor, kdyz tam das vrtuli na gumickovy unasec tak ten motor bude naprosto v pohode. I kdyz to napikujes kolmo dolu pod plynem tak ti akorat vyleti baterky ale motoru se nic nestane.
Jinak pro prvni lety doporucuju hodit a hned stoupat a jakmile budes dost vysoko tak stahnout plyn na pul a klidne i na min. Casta zacatecnicka chyba je ze clovek i s erem, ktere ma velkou rezervu vykonu, lita na stejny plyn na ktery odstartoval a pak zbytecne lita 3x rychleji nez by mu stacilo - proto se asi ty zacatecnicka letadla delaji s motory co to akorat utahnou, clovek da proste plny plyn a pak se snazi ridit - ale to vubec neni pripad Tora. Takze rychle nahoru a pak stahnout plyn a hezky od zacatku se to snazit ulitat na mensim prostoru a budes v pohode - taky si ve vzduchu vyzkousej jak to klouze bez motoru at vis co cekat az pujdes na pristani. A at ti to hezky lita!
Nejlépe to nosí nad hlavou a ještě ke všemu směrem do slunce.
Nejlepší investice jsou peníze vyhozené do vzduchu.
Žádný učený ještě z nebe nespadl.
j.e.n.i.k.82

#12 Příspěvek od j.e.n.i.k.82 »

were to je v pohode.. u aut jsem taky zacinal malym a levnym a teprve kdyz jsem zjistil, co od toho ocekavam a co potrebuji, jsem porizoval neco lepsiho.. takze to neni zadna skoda a kdyz me to nechytne, tak me nebudou mrzet velke penize..

Jinak moc dekuju za rady ohledne letani. Nemas jeste dalsi tipy jak to nerozbit hned napoprve.. 8O Letat na simulatoru nebo muzu rovnou letadlem?
were
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od were »

Litani na simulatoru rozhodne nicemu neuskodi :D Zadnou dalsi radu uz nemam - teda byly by jich spousty, ale to nema cenu vypisovat. Napoprve urcite let kdyz nebude foukat a snaz se neprelitnout si primo nad hlavou - jak se pak za tim otacis snadno se ztrati orientace.
A jeste rada ohledne hazeni - Toro ma tlacnou vrtuli takze se neda hazet za trup jako bezna era, takze ho chyt za kridlo a mrskni do vzduchu jako kdyz hazis litacim talirem - ja to delam tak ze vysilacku mam v prave ruce, bradou pridam plyn a ero hodim levackou bekhendem pod uhlem cca 45 stupnu nahoru - samozrejme termin hazet ber s rezervou, staci jemne, Toro hned leti samo.
No a posledni rada - zkus sehnat nekoho kdo uz ma trochu nalitano, mam vyzkousene ze je dobre kdyz ti ten druhy rika co mas delat a kam mas letet a ty se soustredis jen na to abys to udelal. Taky ti to muze napoprve hodit at mas pripravene ruce na packach. Kdyz dodrzis teziste a vychozi polohu kormidel jak je to popsane v navodu (v neutralni poloze jsou trochu vyklopene nahoru aby vzniklo neco jako autostabilni profil) tak by ti to jen s mirnym dotrimovanim melo letet - Toro klouze dobre, ale musi se drzet natazene, takze nejake zaklouzavani nema cenu.
A to dotrimovani je dobre si nanecisto vyzkouset, abys zvladal sahnout na trim aniz by ses podival na vysilacku, to je zakladni dovednost nutna pro uspesny zalet - pripadne lepsi nez spustit oci z modelu je rict tomu druhemu at ti to podle tvych pokynu dotrimuje zatimco ty to budes drzet ve vzduchu - pripadne pristat, bajvoko to dotrimovat na zemi a znovu hodit s tim ze uz to poleti lip
Nejlépe to nosí nad hlavou a ještě ke všemu směrem do slunce.
Nejlepší investice jsou peníze vyhozené do vzduchu.
Žádný učený ještě z nebe nespadl.
vasin
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od vasin »

Co máte všichni s tím že se Toro nedá házet za trup?

Normálně ho házím tak jako Tormádo držim ho za konec trupu ukazovák a prsteníček položené na vrtuli, takže se jima mohu do Tora pěkně opřít .... a mrsknu to tam .. což udělá v pohodě výšku 2-4m když chci, a doplachtí to do tak 10m určitě ... během toho dám ruce na vysílačku a v pohodě přidám plyn a jedu.

Ono Toro s touhle výbavou bude někdu u váhy 400g a tak má prima setrvačnost a tak není důvod ho neházet prostě normálně.

Házení za křídlo "alá talíř" je taky v pohodě, ale ne moc pro začátečníka páč bude nízko u země a hodí to určitě mírně našikmo a tak než se chopí kniplů už taky může být na zemi. A hlavně proč budu do plynu hrabat obličejem ..no né?
Torro 900, HomeMade F3K(létá na svahu), F3K TurboGladiator, Tornado XX, Motýl (Lynx), 2M (e-větroň)
Abu
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od Abu »

Hazeni za kridlo mi nikdy moc neslo. Bez motoru, podobne jak pise Vasin, to bylo mnohem lepsi.
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
Odpovědět

Zpět na „Letadla - začátečník“