Doporučte vrtuli

Začínáte nebo chcete začít s letadlem.
Zpráva
Autor
Pawllik

Doporučte vrtuli

#1 Příspěvek od Pawllik »

Potřeboval bych poradit s výběrem vrtule, jedinou co zatím mám je MASTERKA K 14x8 a nějak se mi nepozdává, přijde mi že při plném plynu docela dost vibruje, až se mi povolují šroubky v modelu a dokonce mi upadl i přilepený pilot v kokpitu :) Vyváženou ji samožřejmě mám ale problém byl hned při nasazování na hřídel motoru kde měla malý průměr díry a musel jsem ji převrtat na větší tak jestli už tímto nedošlo k nevratnému poškození. Při provozu a pohledu z profilu se konce listů pohybuji v rozmezi 0,5 až 1cm nevím zda je to normální a je to dáno houževnatostí vrtule, je to můj první spalovák. Přemýšlím o vrtuli APC 14x8. Doporučené vrtule k motoru jsou 14x8, 14x10, 15x6, 15x8, 16x6. Jakou by jste mi tedy doporučili? Motor Saito FA115, Model Mustang P-51 rozp. 170cm, hmotnost 3,6 - 3,9kg
mnov

#2 Příspěvek od mnov »

Jo staré Masterky se vlnily celkem dost, ale už dělají i jiný typ podobný APC a ty jsou v pohodě. Doporučil bych APC nebo tu novější Master. Pak se dá také uvažovat o dřevěné např. JAS. Bohužel konkrétní rozměr nemohu doporučit, protože tento motor nemám.
Pawllik

#3 Příspěvek od Pawllik »

mnov píše:Jo staré Masterky se vlnily celkem dost, ale už dělají i jiný typ podobný APC a ty jsou v pohodě. Doporučil bych APC nebo tu novější Master. Pak se dá také uvažovat o dřevěné např. JAS. Bohužel konkrétní rozměr nemohu doporučit, protože tento motor nemám.

Co máš na mysli tím novější Master? Ta má je kupovaná někdy 01/2009 :) Vím jen že je několik typů s označením K, SCIMITAR, CLASSIC. Dřevěnou vrtuli tam dát nemůžu protože ji nedoporučuje výrobce motoru.
Pawllik

#4 Příspěvek od Pawllik »

mnov píše:Jo staré Masterky se vlnily celkem dost, ale už dělají i jiný typ podobný APC a ty jsou v pohodě. Doporučil bych APC nebo tu novější Master. Pak se dá také uvažovat o dřevěné např. JAS. Bohužel konkrétní rozměr nemohu doporučit, protože tento motor nemám.

Co máš na mysli tím novější Master? Ta má je kupovaná někdy 01/2009 :) Vím jen že je několik typů s označením K, SCIMITAR, CLASSIC. Dřevěnou vrtuli tam dát nemůžu protože ji nedoporučuje výrobce motoru.
mnov

#5 Příspěvek od mnov »

Mám na mysli tuhle:
Obrázek
mikvalik
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od mikvalik »

Já bych začal s rozměrem 15/6"
Pak by se vidělo
Ale napiš uživateli veka1
Pan ing. je expert na vrtule. Dokonce je takovej machr, že si upravuje i vrtule od Mejzlíka! Jeho vrtule bere jako dobrej polotovar. :wink: :arrow:
Velox Revolution II ZDZ 50NG
EasyStar II
LOOP VA
mnov

#7 Příspěvek od mnov »

Já bych to také viděl minimálně na 15x6. Ta co je na tom obrázku je zrovna tohoto rozměru a je to na benzinovém 2T motoru 15 ccm. Ten tvůj je 4T a ještě ke všemu větší obsah.
Pawllik

#8 Příspěvek od Pawllik »

mnov píše:Mám na mysli tuhle:

Tak tenhle typ jsem nikde nevidel, kde jsi ji sehnal?
mnov

#9 Příspěvek od mnov »

Koupil jsem to zde.
Pawllik

#10 Příspěvek od Pawllik »

ještě k té tvé vrtuli, tu díru jsi tam měl dost velkou, nemusel jsi to převrtávat jako já? Hřídel motoru mám se závitem M8 jen pro informaci jestli by mi tam šla... Středící kroužek asi nemá že?
mnov

#11 Příspěvek od mnov »

Pawllik píše:ještě k té tvé vrtuli, tu díru jsi tam měl dost velkou, nemusel jsi to převrtávat jako já? Hřídel motoru mám se závitem M8 jen pro informaci jestli by mi tam šla... Středící kroužek asi nemá že?

To už si bohužel nepamatuji, ale díry ve vrtulích zvětšuji dost často a nikdy s tím nebyl problém. Vyvažuju až po převrtání díry, tak by se to poznalo.
veka1
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od veka1 »

mikvalik píše:Já bych začal s rozměrem 15/6"
Pak by se vidělo
Ale napiš uživateli veka1
Pan ing. je expert na vrtule. Dokonce je takovej machr, že si upravuje i vrtule od Mejzlíka! Jeho vrtule bere jako dobrej polotovar. :wink: :arrow:

Ano máš pravdu,předsedo.

Jsou i vrtule ,které na rodíl od Tomášových a spousty dalších , rozumně použít ,případně upravit nejdou. :)

Napsal jsi pro kolegu doporučený rozměr (vcelku souhlasím),ale skus mu prosím vysvětlit , proč mu jeho vyvážená vrtule rozebírá model a nějak rozumně zdůvodni, proč se dřevěná vrtule pro daný motor nehodí, jak píše .

Ps. je možné jednotkovou změnou ( tj cca 1-2") stoupání a průměru vrtule , ovlivnit (znížit , nebo odstranit) vibrace?

veka1
Kerberos
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od Kerberos »

k nevhodnosti dřevěné vrtule nedoporučované výrobcem, výrobce píše (či někdo, kdo tvoří ty manuály) že nedoporučuje používat lehké dřevěné vrtule, kde by se překročili otáčky. ale používám na SAITu dřevěnou bambulu a není problém. a vyvážená vrtule. vyvážil jsi jí před tím než jsi jí provrtal a pak jsi vrtal ? a jsi si jistej že jsi vyvrtal střed, že nemáš díru k jedné straně ?
Pawllik

#14 Příspěvek od Pawllik »

Kerberos píše:k nevhodnosti dřevěné vrtule nedoporučované výrobcem, výrobce píše (či někdo, kdo tvoří ty manuály) že nedoporučuje používat lehké dřevěné vrtule, kde by se překročili otáčky. ale používám na SAITu dřevěnou bambulu a není problém. a vyvážená vrtule. vyvážil jsi jí před tím než jsi jí provrtal a pak jsi vrtal ? a jsi si jistej že jsi vyvrtal střed, že nemáš díru k jedné straně ?

Vyvažoval jsem až po převrtání díry, zdá se že ve středu to je ale ruku do ohně za to nedám, právě proto jsem jsi řekl že bych zvolil nějakou jinou třeba tu APC která má ten středící kroužek a tak nebudu muset nic vrtat a budu jsi jisty že to mám v ose. Dřevěná by byla samozřejmě fajn ale jak poznám jestli je lehká nebo ne :) U te tvé dřevěné, musel jsi to převrtávat nebo jak je to tam s tou středovou dírou?
Kerberos
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od Kerberos »

klidně dej i tu dřevěnou, bude to mít možná větší otáčky při volnoběhu, ale jinak tim ničemu neučkodíš, když zvolíš dobré stoupání a průměr. dřevěná Tě na zkoušení přijde levněji. zkus 15x6 a pak 15x8, je to stihač, tak to musí trochu utíkat :)
jinak 14x8 je doporučená na SAITO 100. na něm mám teď Bambulu 17x6. do WWI a otáčky mám cca 1800 - 6800.
otáčkoměr máš ? že bys nasadil vrtuli a změřil max. otáčky, abys motor nepřetáčel, ale u i uslyšíš.
nejlepší je, mít na letišti někoho s podobnejma motorama, kterej má taky nějaké vrtule a kdyžtak si na to zkoušení vrtuli vypůjčit, abys to nemusel kupovat a pak sušit někde v krabici
Odpovědět

Zpět na „Letadla - začátečník“