Obrusovani vrtuli pri vyvazovani

Budoucnost klepe na dveře. Zde se diskutuje o různých aspektech elektropohonu - motorech, akumulátorech a regulátorech, klidně i o převodovkách a vrtulích.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Canman

#1 Příspěvek od Canman »

Zajimalo by mne, jaky ma kdo nazor na obrusovani tezsiho listu vrtule pri vyvazovani. Obrusuje se list na predni plose, a nebo smerem k motoru? A duvod?
arda1
Kontaktovat uživatele:

Re: Obrusovani vrtuli pri vyvazovani

#2 Příspěvek od arda1 »

Canman píše:Zajimalo by mne, jaky ma kdo nazor na obrusovani tezsiho listu vrtule pri vyvazovani. Obrusuje se list na predni plose, a nebo smerem k motoru? A duvod?
Jaké vrtule chceš takhle "vyvažovat"?Odbrušuje se list na straně od motoru(pokud není vrtule v tlačném uspořádání-samokřídlo)je to pro to, aby se nezměnil činný profil vrtule.
Canman

#3 Příspěvek od Canman »

Vyvazuji vetsinou GWS a APC vrtule. Obrusuju je zepredu, ale slysel jsem uz ruzne nazory i zduvodneni a tak jsem si rekl, nebude naskodu to dat do diskuze.
blesk
Kontaktovat uživatele:

obrusovani vrtule

#4 Příspěvek od blesk »

nevim je to vubec nutne? ja sjem vrtule nikdy neobrusoval(z duvodu vyvažení)a zadne problemy jsem nezpozoroval,kdyz jsme uz u toho,mam na vrtuli gws trochu narazenou "odtokovku" co s tim opatrne ji narovnat nebo ji nechat tak? žádne složite upravy nechci protože ji stejne brzo zlamu,mam ji na slov-flieru
dik Blesk
amerlock

#5 Příspěvek od amerlock »

Co se týká vyvažování géwéesek,tak je mnohem jednodušší způsob.Nevěřil jsem tomu,ale bohatě stačí na vnitřní stranu(v tažném uspořádání ta co je blíže k motoru) nalepit kousek průhledné lepící pásky a roztočit.Pokud se vibrace sníží,tak je to v pořádku,pokud vrtule vibruje víc,tak pásku odlepím a přilepím na druhý list.Celá operace tak trvá snad jednu nebo dvě minuty... :D
A to že někdo tvrdí,že nevyvažuje a nemá problémy,tak to není argument.S nevyváženou vrtulí se prostě zbytečně okrádá o výkon a snižuje účinnost pohonu.Ale samozřejmě éro bude lítat i tak,snad jen o trochu hlučněji. 8)
Ještě dodatek,nutné to není,pokud se vrtule zrovna podaří vylisovat vyvážená,ale kdo někdy poznal jaký je rozdíl mezi vyváženou a nevyváženou vrtulí,tak zajisté nějakou tu minutku na vyvážení rád obětuje.
Canman

#6 Příspěvek od Canman »

Ze je vyvazovani nezbytne nutne jsem si uvedomil az v okamziku, kdy mi nevyvazena vrtule vyrvala cely motor i s lozem z trupu a letadlo se poroucelo k zemi. Byl to Trick 800 od Telinku a vrtule Aeronaut, myslim 8x6. Tu se mi nejak nepodarilo vyvazit vubec, a kdyz mi vytrhla motor podruhe, tentokrat pri zkousce otacek jeste v ruce, dal jsem ji do krabice k ostatnim nepotrebnym vecem a od te doby nepouzil.
Pokud je vrtule jen mirne narazena, tak bych to asi lehce zabrousil. Jestli je ale i jen nepatrne stipla rovnou bych ji vyhodil. V pripade, ze ti uleti cast listu ve velkych otackach, vibrace ti spolehlive zdevastuji cele ero. Rozhodne nelepit!!!
Canman

#7 Příspěvek od Canman »

Pro Amerlocka: Proc lepit pasku zrovna z vnitrni strany? Vim, ze obrusovanim menim profil listu. Pokud beru vrtuli jako kridlo, coz v podstate je, zmensim obrousenim zepredu trochu jeho vrchni zakriveni a tim i podtlak, ktery nad kridlem s nesoumernym profilem vznika. Ty mu (myslen vzduch) zase nalepenim pasky ze zadni, tedy spodni strany, postavis do cesty prekazku a tim zhlediska obtekani mu prodluzujes drahu a nutis ho obtekat turbulentne.( Coz ja obrousenim castecne taky. ) Je jasny, ze to neni po cele delce, ale jen v miste nalepeni pasky, ale ja taky brousim jen spicku. At uz pouzijes jednu ci druhou metodu, profil listu to zmeni. Zajimaji me nazory proc je ktera metoda lepsi, a na kterou stranu lepit pasku, ci kterou brousit.
Jeste musim dodat, ze metoda s paskou ma to vyhodu, ze je to vratna zalezitost, pasku odlepis a mas profil listu zase stejny jako pred upravou. :D
amerlock

#8 Příspěvek od amerlock »

Už je to sice dávno,ale byly zde (a nebo na diskuzi modelcentra) debaty,když dávám serva do křídla,tak co je lepší,jestli ho dát na spodní stranu profilu a nebo na vrchní.Nakonec to tam někdo vysvětlil tak(a já s ním v tomto souhlasím a tak nějak to i také cítím),že ta vrchní(klenutá strana)je mnohem důležitější a citlivější na změny.Přeci jen tam vzduch proudí rychleji a tak se tam změny projeví více.Pokud bys lepil pásky na list zepředu,tak si ji sice staticky vyvážíš,ale rozhodíš aerodynamicky.Stručně řečeno,ta spodní strana,není z aerodynamického hlediska tak moc důležitá,jako ta vrchní.Víc opravdu nevím.
Taylor

#9 Příspěvek od Taylor »

amerlock píše:Už je to sice dávno,ale byly zde (a nebo na diskuzi modelcentra) debaty,když dávám serva do křídla,tak co je lepší,jestli ho dát na spodní stranu profilu a nebo na vrchní.Nakonec to tam někdo vysvětlil tak(a já s ním v tomto souhlasím a tak nějak to i také cítím),že ta vrchní(klenutá strana)je mnohem důležitější a citlivější na změny.Přeci jen tam vzduch proudí rychleji a tak se tam změny projeví více.Pokud bys lepil pásky na list zepředu,tak si ji sice staticky vyvážíš,ale rozhodíš aerodynamicky.Stručně řečeno,ta spodní strana,není z aerodynamického hlediska tak moc důležitá,jako ta vrchní.Víc opravdu nevím.

Podle teorie je podtlak na vrchni strane kridla asi 3x vetsi nez pretlak na spodni strane, tj. vliv horni (saci) plocha kridla je na celkove vztlakove sile vetsi nez vliv spodni strany kridla.

Taylor
Odpovědět

Zpět na „Elektropohon“