T-Rex 600 E - náhon vyrovnávacího rotoru ocelovou strunou
ahoj, chci použít mechaniku T-Rex 600 E pro stavbu makety, a náhon vyrovnávacího rotoru řešit ocelovou strunou ... máte někdo s podobným řešením zkušenost? ... zajímá mě jestli se dají využít např. díly z mechaniky UNI2000 a podobně, nebo bude potřeba "vymyslet" a vyrobit vlastní řešení ... díky za každý tip nebo nápad ...
... mám na mysli ocelovou strunu, tak aby náhon mohl být veden maketovým trupem bez nutnosti použít u kardanu klouby, případně u řemínku kladky ... tento náhon se u maket běžně používá ... dodávaný "tuningový" kardan na T-Rexe mám ...
Ja mam jen zkusenost s Maxirem po havarce
Trubku me to zkroutilo o vic jak 30 stupnu, ale vrtulka se tocila dal:) (Mel sem tam 5 lozisek a uhlikovou tycku, ale rozhodne bych stim neletal).
Kdyz budes mit ohnutou trubku a vni dost lozisek tak by to tak mohlo jit, ale nemuzes stim udelat moc velke zakriveni, a budes v tom mit brutalni vzbrace. Anebo zkusit nejaky bovden z nahonu do tachometru, ale asi ti budou dost kolisat otacky, a bude se to tocit hodne stuha a dost uzirat vykon(to aby si tam dal dvakrat tak vykonej motor). Myslim ze na takovy zachyb to chce asi kardanuv kloub.
Trubku me to zkroutilo o vic jak 30 stupnu, ale vrtulka se tocila dal:) (Mel sem tam 5 lozisek a uhlikovou tycku, ale rozhodne bych stim neletal).
Kdyz budes mit ohnutou trubku a vni dost lozisek tak by to tak mohlo jit, ale nemuzes stim udelat moc velke zakriveni, a budes v tom mit brutalni vzbrace. Anebo zkusit nejaky bovden z nahonu do tachometru, ale asi ti budou dost kolisat otacky, a bude se to tocit hodne stuha a dost uzirat vykon(to aby si tam dal dvakrat tak vykonej motor). Myslim ze na takovy zachyb to chce asi kardanuv kloub.
Vcelku by mě zajímalo, kolik detailů pro stavbu mechaniky máš vyřešeno. Je mi jasné, co bude jako základ. Co se týče náhonu zadní vrtulky, tak tam bych určitě nevolil jakýkoliv "měkký" náhon. Ty síly tam jsou u takto velké vrtulky značné a již zmíněné problémy s kolísáním otáček, či s velkým odporem a vibracemi zamýšleného náhonu by vedly k mnoha kompromisům, né-li k zavržení celého projektu. Určitě bych volil torzní tyč s jedním, lépe s ohledem na počet otáček, dvěma kardanovými klouby. Samo, že jednotlivé točící prvky torzního náhonu do ložisek. Jelikož neznám přesný montážní záměr původního trupu do maketového, tak těžko říct, jestli lze využít původního vyústění torzní tyče, nebo bude potřeba přeložení do nižší polohy. Z tvého nákresu to tomu odpovídá, když si však představím trup na T-REXe, mám ho taky doma, tak by to mohlo vyjít bez přeložení. Držím palce, ať to dotáhneš do letového konce.
Náhon vrtulky ocelovou strunou jsem kdysi na vrtulníku měl.I dnes to myslím Vario ještě dělá. Kardan nebo řemen je lepší řešení ale i ta struna funguje. Bohužel jsem přesvědčen , že Tebou zamýšlené řešení se strunou nebude dobré. Tento ohyb je moc ostrý a šel by vyřešit jedině bowdenem, ale potřebný přenesený výkon je dost vysoký, bowden Ti bude při takovém ohybu brát hodně výkonu a nebude mít moc vysokou životnost. Já bych to řešil vloženou převodovkou.Zkus se podívat u Varia, ti mají na makety všechno možné. Je možno použít kardany i ozubený řemen ( řemeny Ti udělají na míru) . Za úvahu by stál i pohon ocasní vrtulky malým stříďáčkem.
... začal jsem tímto nejsložitějším "detailem" ... struna se mi zdála jako nejjednodušší řešení a zvolil jsem následující postup ... na provizorní "ocas" rozměrově shodný se zamýšlenou polomaketou a s využitím původního vyústění náhonu i samotné mechaniky vrtulky nahradit stávající kardan strunou ... teprve po ověření funkčnosti a letových zkouškách dojde na trup a další detaily zástavby ... předpokládám, že když bude struna fungovat s dvoulistým rotorem, bude funkční i se čtyřlistým ...