Levnější model pro úplného začátečníka

Začínáte nebo chcete začít s letadlem.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Bacon

Levnější model pro úplného začátečníka

#1 Příspěvek od Bacon »

Zdravím všechny.

Chtěl bych si pořídit nějaké levné letadýlko, se kterým bych zjistil, jestli mě to bude, nebo nebude bavit.

Chtěl bych něco v cenové relaci jako je Sky Lady II.

Co jsem tak koukal, tak by připadalo v úvahu:

Sky Lady II
Bellanca
Focus
Cessna (střídavý motor, trošku vyšší cena)

A zapomněl jsem říct, že bych rád vzlétal jak z ruky, tak ze země, takže Sky Lady, asi ne. A taky bych s tím chtěl polétat i venku, takže by se asi hodilo velké rozpětí, co? Easy Star by mě zase vyšla docela draho (na to, že nevím, jak dlouho mě to bude bavit).

Děkuji a omlouvám se za laický přístup =(
Naposledy upravil(a) Bacon dne ned 21.09.2008 23:41, celkem upraveno 1 x.
scarabeus

#2 Příspěvek od scarabeus »

Cessna by ti mela bohate stacit. Mas-li nejaky dotaz primo k ni, tak pres SZ.
Mirek12
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Mirek12 »

Bellanku prozatím vyřad, ze sklylady jsem se naučil
Bacon

#4 Příspěvek od Bacon »

Díky za rady =)

Uvidíme, jestli se vyjádří ještě někdo, samozřejmě můžete navrhnout i jiné modely.

Zatím se rozkoukávám v FMS simulátoru, ale bohužel jen na klasický joystick (knipl).
RayBan
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od RayBan »

Ahoj,

1) ze všeho nejdříve 14 dnů trénuj na simulátoru, i kdyby to měl být ten otřesný FMS. Jak propojit setovou RC soupravu by jsi se měl tuším dovědět tady na fóru. Až udržíš éro 2 minuty ve vzduchu a až uděláš 5 přistání po sobě, teprve potom vem skutečný model na louku.

2) další chyba začátečníka je, že koupí jen 1 aku, s tím že neví, jestli je to bude bavit - nebude. Dá jeden let a jdou domů :( s tím se nic nenaučíš. Nelituj koruny a kup další 3 akumulátory ( případně 1 další aku + rychlonabíječku do auta ).

3) nenech se odradit - dřív nebo později to rozsekáš na atomy. Jako všichni před tebou.

Držím palce a za 14 dnů napiš.

RayBan

P.S.: když už, tak bych vybral tu Cessnu
RayBan
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od RayBan »

Jinak jsem o Cessně na kterou odkazuješ slyšel, že je těžká. Teď jsem se díval na popis a má 39g/dm2, takže to bude mazec ... :D

Pokud ji zvládneš, tak strčíš Toma Cruise do kapsy.

RayBan
JM

Re: Levnější model pro úplného začátečníka

#7 Příspěvek od JM »

Bacon píše:Zdravím všechny.
Chtěl bych si pořídit nějaké levné letadýlko, se kterým bych zjistil, jestli mě to bude, nebo nebude bavit.

Tu Cessnu bych úplnému začátečníkovi vůbec nedoporučoval-už jen kvůli té vrtuli na čumáku.
Já začal takhle: Pár letů s Easystarem na simu FMS-na základní naučení to boooohatě stačí, pak jsem koupil WildHawka 4-kanál (pro začátek bez křidélek) a hned první let úplně bez problémů. A ani není pravda, že ho musíš rozsekat-záleží na přístupu. A jelikož jsem vycvičenej k opatrnosti při létání s vrtulníkem, žádná extra velká nehoda nebyla (jen jedna a né vlastní vinou-za letu praskla páka táhla na výškovce-ale žádná velká škoda-po slepení vteřiňákem po prasklině na křídle ani památky).
Takže já můžu doporučit Wild Hawka. Focus, jeho nástupce má prý nějaké mouchy...ale s ním zkušenost nemám, takže nemohu soudit.
Máš ode mne SZ, tak mrkni.
Bacon

#8 Příspěvek od Bacon »

Když koukám na ten Wild Hawk, tak co se vzhledu týče, líbí se mi =)

Samozřejmě bych raději vrtuli vpředu, ale je mi jasný, jak by to dopadlo :)

Hodlám to kupovat někdy po výplatě, tj. někdy po 5.10., takže do té doby mám čas to promyslet :)
zdekar

#9 Příspěvek od zdekar »

Mám Aerobird 3 a jsem moc rád, že to má vrtuli v zadu. Když při lítání na volné louce najednou skočí do cesty strom apd. :wink: tak je dobře, že ta vrtule je v zákrytu. S Wild Hawkem jsem nikdy nelítal, ale spousta lidí to tu popisuje jako dobré letadlo a je to i z odolného materiálu.

Bellancu bych nedoporučoval, viděl jsem to létat a byly s tím problémy (zřejmě něco s elektronikou). Spíše bych doporučil Super Cub než Bellancu, ale ten je zas o něco dražší.
OPTIC 6 2,4Ghz Assan
strigy

#10 Příspěvek od strigy »

já doporučuju toho wild hawka. rc soupravu asi nemáš ne?podle mě je ten simulator uplne zbitečnej až nato že tě to naučí neslpést strany a ni není nák zábavnej. wild hawk je idealní máš ho se vším za 3000. nebo bych se třeba po bendym 400 nebo si neco malího postavit.
Jetson
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od Jetson »

Jakožto úplný začátečník můžu Cessnu vřele doporučit. Právě jsem se vrátil z prvního létání a pohoda. Celý víkend jsem na radu zkušených vyčkával na bezvětří až jsem to dneska už nevydržel, využil toho, že zkušenější jsou všichni v práci a tak mne nemůžou zrazovat od mého úmyslu a šel za mírného větru létat. První start z ruky a asi po minutě přistání na asfalt na kola. Druhý start a vítr zesiluje. Přistání na poli, takže žádně poježdění. Při třetím startu jsem si nezkontroloval trimy, které jsou v tomto totálně blbě řešené a půjdu je za chvíli odštípat, takže letadlo šlo z ruky rovnou do oraniště. Při následném opakovaném startu odletěla jen vrtule, kterou jsem opravdu silně dotahoval, ale zatím jsem nepoužil žádnou chemii na zajištění. Nemaje u sebe imbus jsem pro tentokrát dolétal a s ohledem na vítr to asi bylo i dobře.
Předchozí zkušenosti pouze s 3D heli, což je větší adrenalin, ale nemá to s letadlem žádnou souvislost a všeobecně se moc o létání nedá mluvit (čest vyjímkám i když o nikom osobně nevím).
A jak tady píšou o simech, určitě také doporučuji. Sice zjistíš, že praxe je trochu jiná. Řekl bych, že horší (na simech je vše takové vyvážené, vytrimované, nevrtivé a terén nehází trávu pod kola či vrtuli), ale určitě alespoň nebudeš tahat za špatné páčky a také se naučíš hlídat směr letu a zrcadlové ovládání v případě otočení letadla k sobě...
Jo a jak koukám na toho wild hawka, tak nemá v základu křidélka. Já si teda létání bez křidélek nedokážu vůbec představit. Nevím, jestli je to tím, že jsem dost nalétal na normálních simech, ale prostě i když zkouším na rc simu něco bez křidélek, mám s tím problém. To už spíš zalétám bez SOP.
Bacon

#12 Příspěvek od Bacon »

Tak a teď jsem zase na vahách :(

Cessna vs. Wild Hawk :(
zdekar

#13 Příspěvek od zdekar »

Ten FMS je dobrej aby se člověk naučil co to udělá, když hejbne páčkou na nějakou stranu a k lepší orientaci jakou páčkou kdy hnout. Taky jsem začal na simulátoru ale praxe je trochu složitější (tedy alespoň v tom, že to letadlo se může rozbít). Při prvním letu šlo vše v pohodě až do momentu kdy jsem mířil letadlem do země(tuším že mi někdo radil, aby se udělal nějaký nízký průlet), v tu ránu jsem vše zapoměl a začal pohybovat páčkou na všechny strany :) ,letadlo dělalo horizontální lopingy asi ve 2m nad zemí. Naštěstí jsem to nějak vybral a pak přistál.

Takže hlavně na první let neblbnout (a nenechat si do toho kecat od někoho kdo tomu nerozumí).

Bacon píše:Tak a teď jsem zase na vahách :(

Pokud jsi to ještě neudělal, tak se podívej na youtube.com na to jak se s kterým líta. Myslím že videí je tam dost, možná ti to trochu pomůže pro co se rozhodnout.
OPTIC 6 2,4Ghz Assan
JM

#14 Příspěvek od JM »

Bacon píše:Tak a teď jsem zase na vahách :(

Jojo, výběr modelu je kolikrát těžší než létání samo :lol: :lol: :lol:
Tak ještě další hledisko: s Wild Hawkem se dá i plachtit, takže tě skoro neomezuje výdrž baterie (v létě se mi povedla chytit termika-parádní zážitek, na jednu baterku 1h20min ve vzduchu).
Ale né každého baví plachtit, takže máš zase o čem přemýšlet :D
Bacon

#15 Příspěvek od Bacon »

Mno, to plachtění mě zas tak neláká... :)

Mrknu na ten YouTube, třeba se mi podaří narazit na něco, co mě utvrdí :)

Cessna:
+ střídavý motor
+ křídélka

- plošné zatížení křídla
- vrtule vpředu

Wild Hawk:
+ cena
+ vrtule tlačná

- křidélka

Doplňte nějaké klady a zápory kdyžtak :)
Odpovědět

Zpět na „Letadla - začátečník“