Levnější model pro úplného začátečníka
Levnější model pro úplného začátečníka
Zdravím všechny.
Chtěl bych si pořídit nějaké levné letadýlko, se kterým bych zjistil, jestli mě to bude, nebo nebude bavit.
Chtěl bych něco v cenové relaci jako je Sky Lady II.
Co jsem tak koukal, tak by připadalo v úvahu:
Sky Lady II
Bellanca
Focus
Cessna (střídavý motor, trošku vyšší cena)
A zapomněl jsem říct, že bych rád vzlétal jak z ruky, tak ze země, takže Sky Lady, asi ne. A taky bych s tím chtěl polétat i venku, takže by se asi hodilo velké rozpětí, co? Easy Star by mě zase vyšla docela draho (na to, že nevím, jak dlouho mě to bude bavit).
Děkuji a omlouvám se za laický přístup =(
Chtěl bych si pořídit nějaké levné letadýlko, se kterým bych zjistil, jestli mě to bude, nebo nebude bavit.
Chtěl bych něco v cenové relaci jako je Sky Lady II.
Co jsem tak koukal, tak by připadalo v úvahu:
Sky Lady II
Bellanca
Focus
Cessna (střídavý motor, trošku vyšší cena)
A zapomněl jsem říct, že bych rád vzlétal jak z ruky, tak ze země, takže Sky Lady, asi ne. A taky bych s tím chtěl polétat i venku, takže by se asi hodilo velké rozpětí, co? Easy Star by mě zase vyšla docela draho (na to, že nevím, jak dlouho mě to bude bavit).
Děkuji a omlouvám se za laický přístup =(
Naposledy upravil(a) Bacon dne ned 21.09.2008 23:41, celkem upraveno 1 x.
Ahoj,
1) ze všeho nejdříve 14 dnů trénuj na simulátoru, i kdyby to měl být ten otřesný FMS. Jak propojit setovou RC soupravu by jsi se měl tuším dovědět tady na fóru. Až udržíš éro 2 minuty ve vzduchu a až uděláš 5 přistání po sobě, teprve potom vem skutečný model na louku.
2) další chyba začátečníka je, že koupí jen 1 aku, s tím že neví, jestli je to bude bavit - nebude. Dá jeden let a jdou domů
s tím se nic nenaučíš. Nelituj koruny a kup další 3 akumulátory ( případně 1 další aku + rychlonabíječku do auta ).
3) nenech se odradit - dřív nebo později to rozsekáš na atomy. Jako všichni před tebou.
Držím palce a za 14 dnů napiš.
RayBan
P.S.: když už, tak bych vybral tu Cessnu
1) ze všeho nejdříve 14 dnů trénuj na simulátoru, i kdyby to měl být ten otřesný FMS. Jak propojit setovou RC soupravu by jsi se měl tuším dovědět tady na fóru. Až udržíš éro 2 minuty ve vzduchu a až uděláš 5 přistání po sobě, teprve potom vem skutečný model na louku.
2) další chyba začátečníka je, že koupí jen 1 aku, s tím že neví, jestli je to bude bavit - nebude. Dá jeden let a jdou domů
3) nenech se odradit - dřív nebo později to rozsekáš na atomy. Jako všichni před tebou.
Držím palce a za 14 dnů napiš.
RayBan
P.S.: když už, tak bych vybral tu Cessnu
Re: Levnější model pro úplného začátečníka
Bacon píše:Zdravím všechny.
Tu Cessnu bych úplnému začátečníkovi vůbec nedoporučoval-už jen kvůli té vrtuli na čumáku.
Já začal takhle: Pár letů s Easystarem na simu FMS-na základní naučení to boooohatě stačí, pak jsem koupil WildHawka 4-kanál (pro začátek bez křidélek) a hned první let úplně bez problémů. A ani není pravda, že ho musíš rozsekat-záleží na přístupu. A jelikož jsem vycvičenej k opatrnosti při létání s vrtulníkem, žádná extra velká nehoda nebyla (jen jedna a né vlastní vinou-za letu praskla páka táhla na výškovce-ale žádná velká škoda-po slepení vteřiňákem po prasklině na křídle ani památky).
Takže já můžu doporučit Wild Hawka. Focus, jeho nástupce má prý nějaké mouchy...ale s ním zkušenost nemám, takže nemohu soudit.
Máš ode mne SZ, tak mrkni.
Mám Aerobird 3 a jsem moc rád, že to má vrtuli v zadu. Když při lítání na volné louce najednou skočí do cesty strom apd.
tak je dobře, že ta vrtule je v zákrytu. S Wild Hawkem jsem nikdy nelítal, ale spousta lidí to tu popisuje jako dobré letadlo a je to i z odolného materiálu.
Bellancu bych nedoporučoval, viděl jsem to létat a byly s tím problémy (zřejmě něco s elektronikou). Spíše bych doporučil Super Cub než Bellancu, ale ten je zas o něco dražší.
Bellancu bych nedoporučoval, viděl jsem to létat a byly s tím problémy (zřejmě něco s elektronikou). Spíše bych doporučil Super Cub než Bellancu, ale ten je zas o něco dražší.
OPTIC 6 2,4Ghz Assan
Jakožto úplný začátečník můžu Cessnu vřele doporučit. Právě jsem se vrátil z prvního létání a pohoda. Celý víkend jsem na radu zkušených vyčkával na bezvětří až jsem to dneska už nevydržel, využil toho, že zkušenější jsou všichni v práci a tak mne nemůžou zrazovat od mého úmyslu a šel za mírného větru létat. První start z ruky a asi po minutě přistání na asfalt na kola. Druhý start a vítr zesiluje. Přistání na poli, takže žádně poježdění. Při třetím startu jsem si nezkontroloval trimy, které jsou v tomto totálně blbě řešené a půjdu je za chvíli odštípat, takže letadlo šlo z ruky rovnou do oraniště. Při následném opakovaném startu odletěla jen vrtule, kterou jsem opravdu silně dotahoval, ale zatím jsem nepoužil žádnou chemii na zajištění. Nemaje u sebe imbus jsem pro tentokrát dolétal a s ohledem na vítr to asi bylo i dobře.
Předchozí zkušenosti pouze s 3D heli, což je větší adrenalin, ale nemá to s letadlem žádnou souvislost a všeobecně se moc o létání nedá mluvit (čest vyjímkám i když o nikom osobně nevím).
A jak tady píšou o simech, určitě také doporučuji. Sice zjistíš, že praxe je trochu jiná. Řekl bych, že horší (na simech je vše takové vyvážené, vytrimované, nevrtivé a terén nehází trávu pod kola či vrtuli), ale určitě alespoň nebudeš tahat za špatné páčky a také se naučíš hlídat směr letu a zrcadlové ovládání v případě otočení letadla k sobě...
Jo a jak koukám na toho wild hawka, tak nemá v základu křidélka. Já si teda létání bez křidélek nedokážu vůbec představit. Nevím, jestli je to tím, že jsem dost nalétal na normálních simech, ale prostě i když zkouším na rc simu něco bez křidélek, mám s tím problém. To už spíš zalétám bez SOP.
Předchozí zkušenosti pouze s 3D heli, což je větší adrenalin, ale nemá to s letadlem žádnou souvislost a všeobecně se moc o létání nedá mluvit (čest vyjímkám i když o nikom osobně nevím).
A jak tady píšou o simech, určitě také doporučuji. Sice zjistíš, že praxe je trochu jiná. Řekl bych, že horší (na simech je vše takové vyvážené, vytrimované, nevrtivé a terén nehází trávu pod kola či vrtuli), ale určitě alespoň nebudeš tahat za špatné páčky a také se naučíš hlídat směr letu a zrcadlové ovládání v případě otočení letadla k sobě...
Jo a jak koukám na toho wild hawka, tak nemá v základu křidélka. Já si teda létání bez křidélek nedokážu vůbec představit. Nevím, jestli je to tím, že jsem dost nalétal na normálních simech, ale prostě i když zkouším na rc simu něco bez křidélek, mám s tím problém. To už spíš zalétám bez SOP.
Ten FMS je dobrej aby se člověk naučil co to udělá, když hejbne páčkou na nějakou stranu a k lepší orientaci jakou páčkou kdy hnout. Taky jsem začal na simulátoru ale praxe je trochu složitější (tedy alespoň v tom, že to letadlo se může rozbít). Při prvním letu šlo vše v pohodě až do momentu kdy jsem mířil letadlem do země(tuším že mi někdo radil, aby se udělal nějaký nízký průlet), v tu ránu jsem vše zapoměl a začal pohybovat páčkou na všechny strany
,letadlo dělalo horizontální lopingy asi ve 2m nad zemí. Naštěstí jsem to nějak vybral a pak přistál.
Takže hlavně na první let neblbnout (a nenechat si do toho kecat od někoho kdo tomu nerozumí).
Pokud jsi to ještě neudělal, tak se podívej na youtube.com na to jak se s kterým líta. Myslím že videí je tam dost, možná ti to trochu pomůže pro co se rozhodnout.
Takže hlavně na první let neblbnout (a nenechat si do toho kecat od někoho kdo tomu nerozumí).
Bacon píše:Tak a teď jsem zase na vahách
Cessna vs. Wild Hawk
Pokud jsi to ještě neudělal, tak se podívej na youtube.com na to jak se s kterým líta. Myslím že videí je tam dost, možná ti to trochu pomůže pro co se rozhodnout.
OPTIC 6 2,4Ghz Assan
Bacon píše:Tak a teď jsem zase na vahách
Cessna vs. Wild Hawk
Jojo, výběr modelu je kolikrát těžší než létání samo
Tak ještě další hledisko: s Wild Hawkem se dá i plachtit, takže tě skoro neomezuje výdrž baterie (v létě se mi povedla chytit termika-parádní zážitek, na jednu baterku 1h20min ve vzduchu).
Ale né každého baví plachtit, takže máš zase o čem přemýšlet