nastavení serva

Všechno co je o modelech vrtulníků, ale nevejde se do jiné vrtulníkové kategorie.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Rotvík

nastavení serva

#1 Příspěvek od Rotvík »

Dobrý večer no vlastně už tak trochu ráno : D.V jednom článku na Netu jsem se dočetl že páka serva má svírat devadesáti stupňový úhel s tělem serva,což je celkem jasné,co jsem se ale nedočetl je jak velká je přípustná u vrtulníku odchylka od tohoto ideálního stavu?

Tenhle problém zrovna řeším,nejde mi seřídit servo které ovládá cikliku.Když ho nechám srovnat do základní polohy tak páka jde nasadit pouze tak že svírá úhel cca deset stupňů s tělem serva.
Zkoušel jsem ho i rozebrat a pootočit převodem,bez výsledku.Na vysílačce se to dá dohnat tím že je trimr nadoraz k jedné straně.

druhý dotaz: V jiném vlákně se byl dotaz jaká serva do Trex 450.Odpověď byla že třeba HS-65MG...což znamená Hitec a technické parametry:

Rozměry - 23,6x11,6x24mm

Hmotnost - 12,5g

Tah - 1,8/2,2kg/cm

Rychlost - 0.14/0.11

Mně by zajímalo jaké min. hodnoty může servo pro vrtulník typu trex450,MT,Walkera 60 mít. Tzn.jak maximálně může být pomalé a jakou musí mít min. sílu.......

Za případné odpovědi děkuji.
Naposledy upravil(a) Rotvík dne sob 20.09.2008 10:06, celkem upraveno 1 x.
Troll

#2 Příspěvek od Troll »

Nevím jaký typ serva tam máš, ale obvykle to jde vyřešit snadno. Zkus tu páku otočit o 180° pokud je dvouramenná, pokud čtyřramenná, vyzkoušej které z ramen sedí nejlíp. Páky se lisují tak, že při nasazení opačně každá strana svírá se servem trošku jiný úhel, vyber co bude nejlepší.Zbytek dorovnáš elektronicky ( pokud to Tvé rádio umožňuje) . Ta kolmost je důležitá, ale zase když to kolmé nebude, není to žádná obrovská tragédie. Lítat se s tím dá.
Jaká přesně síla a rychlost je minimální, to Ti asi nikdo neřekne. Nikde se to neuvádí, lidi to mají odzkoušeno empiricky a taky každý má jiné požadavky takže jeho minimální může být jiné než třeba mé minimální hodnoty. To servo HS 65 je parametry tak akorát. Co se týká síly, tak pod 1.5kg bych už určitě nešel,sice by to fungovalo ( mám vyzkoušeno) ale servo se už přetěžuje a šlo by brzo kukat a taky už pak jede hodně pomalu.Rychlost, pokud je to kolem 0.15 na 60° ( bacha na ty stupně- nekteří výrobci udávají rychlost na 60°, jiní na 45° výchylky) tak je to naprosto postačující pro většinu smrtelníků. Když je to už kolem 0.2 tak nic moc , už je to pomalé, nicméně ještě se tím dá celkem v pohodě létat i když na 3D divočiny to už v žádném případě nebude. Přes 0.2 sec už bych nešel. Pokud hodláš heli osadit nějakou elektronickou stabilizací ( např. Gyrobot) tak potřebuješ rychlá a silná serva aby ta stabilizace správně pracovala. Rychlá aby stíhala povely od elektroniky a silná aby je zátěž nezpomalovala a taky aby zvládla hýbat cyklikou. V tomto případě servo musí tahat přímo desku cykliky , chybí přepákování což je vlastně převod který zvětšuje sílu serva. Kromě jiného. Takže v tomto případě serva které se blíží 0.1sec a alespoň 2kg.
Rotvík

#3 Příspěvek od Rotvík »

Troll píše:Nevím jaký typ serva tam máš, ale obvykle to jde vyřešit snadno. Zkus tu páku otočit o 180° pokud je dvouramenná, pokud čtyřramenná, vyzkoušej které z ramen sedí nejlíp. Páky se lisují tak, že při nasazení opačně každá strana svírá se servem trošku jiný úhel, vyber co bude nejlepší.Zbytek dorovnáš elektronicky ( pokud to Tvé rádio umožňuje) . Ta kolmost je důležitá, ale zase když to kolmé nebude, není to žádná obrovská tragédie. Lítat se s tím dá.

Servo je setové HM179867,vrťas je Walkera 60.páka je bohužel jednoramenná takže nasadit jde jen buď vlevo nebo vpravo..
Koupil jsem to po bouračce a jedno servo je mrtvé.
Při pohledu proti vrtulníku je to to zadní nalevo.Na přijímači je zapojeno do AUX1.
Od kamaráda jsem dostal jiné :ART-tech, žádné jiné označení na něm není.
A protože si myslím (možná nesprávně ) že by se měli serva ,,párovat" tak jsem ho chtěl vyměnit se servem vlevo vpředu zap . do ELEV
a to setové přehodit dozadu aby na AUX1 bylo stejné jako naproti v AILE.
A tady právě narážím na problém,pokud ta serva jsou na svých (to se týká toho setového ) místech jsou kolmá.Pokud se je snažím prohodit tak je nutné obrátit páky (jedno jí musí mít vlevo a druhé vpravo ) a už nejde kolmost dohnat,pouze za pomoci trimů které jdou na doraz a už by nebyla žádná rezerva pro doladění za letu.

Jinak ty serva se zdají být stejně rychlá.Není to tedy měřeno stopkami jen vizuálně...:oops:

Omlouvám se za Ty ,,elaboráty " ale snažím se to popsat co nejlíp.

P.S.chtěl bych časem koupit jiná ale napřed potřebuju zjistit zda to bude vůbec lítat,řekl bych že je to dost rozhozené......
scarabeus

#4 Příspěvek od scarabeus »

Menis-li serva na cyklice, musis vymenit vsechna. Nelze vymenit jen dve a treti nechat jine (jina znacka nebo jiny typ). Cyklika se zveda vsemi tremi servy a je bezpodminecne nutne, aby jejich chod a rychlost byl naprosto identicky, jinak se bude deska cykliky zvedat nerovnomerne.

Tech 90 stupnu je opravdu dost nutnych a nemas dost pak na to servo, koupil bych jina serva, aby to sviralo co nejpresnejsi uhel. Trimr je vazne jen na jemne doladeni. V tvem pripade ani trimr nestaci a to mluvi za vse.
Troll

#5 Příspěvek od Troll »

No, při troše vědomostí a šikovnosti se dá servu neutrál trošku posunout když se v něm pohrabeš. Já bych to ale nedělal, zvláště na setovém servu z Walkery se to vůbec nevyplatí. Skutečně je třeba mít na CCPM hlavě všechny tři serva stejná. Musí chodit stejně, pokud je některé rychlejší, pomalejší nebo má jinde koncové body, tak Ti ten ten vrťas bude pochodovat různými směry i bez Tvého povelu při každém pohybu kolektivem. Tady je jenom jediné řešní. Koupit tři stejná serva. Doporučuji poohlídnout se radši po nějakých značkových. Kvalitní serva do Tvé heli se dají pořídit za cca 400-500Kč kus dokonce i digitání. Těm za dvě stovky ( nebo i méně) bych se vyhnul obloukem. Tady šetřit není vůbec rozumné.Nakonec se to o hodně prodraží.
helifish

#6 Příspěvek od helifish »

Na setovych servech u w60 se mi nikdy nepodarila udelat mechanicka kolmost pacek serv. Resil jsem to tak ze jsem mel packy serv mirne smerem vzhuru aby meli vsechny priblizne stejny uhel. Daladeni kolmosti desky cykliky jsem provadel pomoci tahel a ne trimu. Setove radio nema moznost subtrimu takze jak pises prijdes o moznost jemneho doladeni letoveho projevu. Pokud to udelas mechanicky jak jsem psal tak ti ta moznost doladeni zustane ale je to trochu zdlouhave. Podrzet heli v ruce, pridavat na kolektivu az do mirne snahy vrtulnicku uletet z ruky, v ruce vyhodnotit na kterou stranu heli "tahne", vypnout heli, pridat nebo ubrat na tahlech (otacenim ocka kuloveho kloubku) a znova. Tst provadet drzemin heli nad hlavou a v kleku, radio polozene na podlaze. Jinak pokud je to jedno ze serv cykliky tak je dobre je vymenit vsechny. Ja jsem vymenu provedl za serva SG91 za cca 200 kc jedno i s nahradnim prevodem. U techto serv nebyl jiz nebyl problem nastaveni kolmosti pacek.
TRex500, letadla AMR - Ultimate,VA models - Trinity, Ultimate, FMS - MSX v2, rádio Horus X10
helifish

#7 Příspěvek od helifish »

to troll digitalni serva jsou pro w60 naprosto zbytecna, leda by s nimi do boudoucnosti pocital do jine heli. Je to levna heli a nema cenu jeji cenu zbytecne prodrazovat. Pokud jej heli chyti tak ji stejne do 3/4 roka vymeni za MT Rexe pripadne za neco lepsiho. Jinak serva SG91 testoval i krtek v MT a jak psal spokojenost. Na hard 3D sice nejsou ale obloucky osmicky a podobne lety po obloze jsou OK. Prevod stoji 50 kc. (v rexovi mam futaby kde provod stoji 115 a jeste se nikde nedaji koupit - jen objednat samozrejmne plus postovne :( ) Jo jeste "malickost" :D pokud se rozhodnes pro vymenu serv tak budes muset upravit drzaky serv. Neni to zadne veda a ja jako prumerny "mechanik" jsem to zvladnul ve sveracku z burzy, pilnickem z baumaxu a v obyvaku :D
do emilu jsem ti posla dve fotky walkery60 a serv sg91
TRex500, letadla AMR - Ultimate,VA models - Trinity, Ultimate, FMS - MSX v2, rádio Horus X10
Rotvík

#8 Příspěvek od Rotvík »

Díky všem za podněty.Zatím se na žádnou 3D akrobacii nechystám ani v budoucnu.Jak už jsem psal jinde uznávám že už je to ,,machrovinka " (v dobrém slova smyslu ) ale prostě mně to neláká.Můj záměr je spokojené poletování....ale jak se říká: nikdy neříkej nikdy.... :D
Troll

#9 Příspěvek od Troll »

Kvalitní serva nejsou zbytečnost, to je nutnost pro jakýkoli vrtulník. Stačí když padám na ruce, nebudu si ještě přidělávat potíže a zvyšovat náklady na provoz haváriemi kvůli nekvalitním servům. Zvláště když jsou ke koupi ty kvalitnější za skutečně přijatelnou cenu. Proti SG 91 nemám ani to nejmenší, neměl jsem je v ruce a věřím že Krtek byl při testování spokojen. Ono je ale veliký rozdíl otestovat serva a trvale provozovat serva. Co se při pár desítkách letů jeví dobře, to se po pár stech letů může jevit naprosto odlišně. Nikomu můj názor nevnucuji, každý si samozřejmě do svého vrtulníku může dát cokoli chce, nemám proti tomu ani to nejmenší. Jenom jsem u heli už nějaké zkušenosti za opravdu značnou sumu peněz získal a je škoda aby ty peníze utráceli i další. Dají se použít lépe.
helifish

#10 Příspěvek od helifish »

Pro upresneni SG91 letal cca 1/2 roku. Ale taky nic nikomu nevnucuju :D :D . A jinak padat se na nekvalitu i na podstatne drazsi serva. :D :D a to zamrzi. Z vlastni zkusenosti vim ze w60 neni zrovna kvalitni stroj ja mel velike problemy napr se setovym gyrem, nez bych kupoval nove tak sla z baraku a zacal jsem od nuly s rexem a dx7. Pokud by ale fungovala tak by muj prechod nebyl tak rychly a letal bych ji asi dele. :D
Rotvík

#11 Příspěvek od Rotvík »

Ač nerad musím napsat že se mi nepodařilo nikde vyhledat servo SG-91... 8O
Všude na mně ,,vyskakuje " jen SG-90

Objednávkový kód: HELI-HM-TowerPro_SG-90
Výrobce: TowerPro
Dodací lhůta: Skladem

Technické údaje:

rozměry:.....23x12.2x29mm
moment:.......1.5kg/cm(staticky)
moment........0.5kg/cm
rychlost:.......0.3sec/60st. (4.8V)
napětí:..........4.2 - 6V
pr.teplota.....0st. - 55st.
váha:............10g
10us

V nabídce prodejce je uvedeno jako náhradní díl pro Walkeru HM 22....
Šlo by použít u 60ky ? znovu podotýkám že nebudu lítat 3D akrobacii.Můj cíl je dostat to vůbec po opravě do vzduchu....... :)
helifish

#12 Příspěvek od helifish »

koukni do emailu jinak dostaneš SG91 :wink:
Rotvík

#13 Příspěvek od Rotvík »

helifish píše:koukni do emailu jinak dostaneš SG91 :wink:

Jj. mažu tam,ráno když jsem koukal tak tam ještě nic nebylo :D .
Díky moc,odpovím......
Odpovědět

Zpět na „Heli - jiné“