Simulátory a něco o nich

Všechno co je o modelech vrtulníků, ale nevejde se do jiné vrtulníkové kategorie.
Zpráva
Autor
buff

Simulátory a něco o nich

#1 Příspěvek od buff »

Stále se tu objevují dohady o simulátorech jestli k něčemu jsou, nebo jsou k ničemu. Nejlepší by bylo, kdyby každej napsal něco o simu co má, svou zkušenost, v čem je dobrej a blbej, jakou má grafiku - reál, nereál, ovládání, uživatelské rozhraní, čím to honí (jestli vysílajdou ze setu, nebo jinou) Popřípadě jeli to zapojeno do usb, nebo jinak , je-li, nebo jde-li lokalizovat do cz atd. Popřípadě nějaké odkazy na recenze. To si myslím dá lidem co v tom tápou mnohem více. Kdo má chuť sem něco nadatlovat, tak prosím, ale žádné hádky co nikam nevedou.
Naposledy upravil(a) buff dne sob 13.09.2008 13:37, celkem upraveno 1 x.
buff

#2 Příspěvek od buff »

Možná trochu začnu. Mám pouze free sim FMS. Ten zná asi většina. A dále demo Reflex. Na FMS vítám, že je lokalizován, ale grafika opravdu stojí za prd. Bohužel ho ovládám jen klávesnicí. Vysílajda od easycopteru 2.4 GHz s ním přes konektor hosiden nekomunikuje. Takže klávesama uřídit vrťas nic moc. Nejlépe se mě řídí B1, s kterou docela umí lítat i náš pětiletej mladej, ale už nepřistane. Hry nehraju, ale FMS beru spíše jako hru, ve které se člověk tak nějak zorientuje, ale podvou, třech dnech mě přestal bavit.
Grafika v Reflexu se mě zdá už dostačující. Vrulníci vypadaj dobře. Nevím jestli se zdá hovořit o grafice. Nejsem programátor a neznám technologii výroby těhle simů. Ale řekl bych, že se nasnímá reálné prostředí, možná pak i model (nebo může bít vytvořen v 3d softu) a pak se to dá dohromady. A tohle už mě oslovuje. I když v tomhle softu toho není moc k nastavování (usuzuju podle projíždění menu atd) bych ho nejraději viděl v češtině. Nebo by stačilo, je-li při koupi obsažen nějaký cz popis funkcí a nastavování, aby se člověk co nevládne jazykem modrého bratra nemusel seznamovat stylem pokus omyl a podle překladu si našel kam šáhnout. Jen mě trochu štve, že při přehrávání dema mě obraz jakoby zaškube. Možná je to mým starším pc. Mám Pentium 4 2.4GHz, 1 GB paměti a grafiku Ati Radeon 9200se 128MB. Více zkušeností už nemám, tak jsem zvědav na ostatní :oops:
scarabeus

#3 Příspěvek od scarabeus »

Popremyslej o Phoenixu. Mam ho par mesicu a nemuzu si stezovat. Ovladam ho pres DX7, nastaveni je tam habadej, vcetne vetru atd, ruzny souteze tam jsou, nema ceny to vypisovat.

Brzo vyjde beta verze Phoenixu 2 a pote finalni verze. S vyvojari jsem domluven, ze udelam cestinu, cekam az dodelaji tu betu nebo final, poslou mi zdrojaky. Takze problem s lokalizaci by taky nemel byt...
mikvalik
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od mikvalik »

Dobrý den.
Rád bych zde zanechal svůj názot a byl bych velice rád, kdyby psal každý sám za sebe a nevyvracel mi to, co si myslím. Nekonečných sporů, urážek a pří by se na tomto foru jistě našlo dost a dost.
Tak tedy:
Mám asi nejznámější, nejrozšířenější a nejdiskutovanější simulátor FMS Alpha 8.5
Dle mého je to plně dostačující simulátor pro člověka, který si chce vyzkoušet, jak se takové éro řídí a celkem spolehlivě se na něm naučí základní reflexy a v reálu by si neměl zbytečně plést kniply a přemýšlet na kterou stranu dát výchylku, když se zrovna model nachází ne v zcela přirozené pozici.
Ve FMS se dají nastavit veškeré parametry větru - rychlost, směr, poryv. Netroufám si tvrdit, že tyto simulace dokáží věrně kopírovat realitu, ale jakýsi náznak tam je. Do určité míry to může začátečníka připravit třeba na takový boční poryv větru a ve skutečnosti by ho to nemuselo zas až tak zaskočit. Zkrátka ikdyž jen virtuálně již takovou situaci zažil, jistě bude klidnější, než člověk, který s takovouto situací neměl tu čest.
Mě osobně tento simulátor jistě pomohl. Chodil jsem na letiště klidnější a lety jsem si užíval.
Nebudu zde hovořit o reálném letovém projevu letadel v tomto simu, ale účel, ke kterému byl stvořen -tj. naučit pilota jak a v kterou dobu vychýlit tu kterou páku knikplu, splní.

Na ovládáni používám rádio Optic 6 Sport. Připojuji ho přes kabel s mono Jackem 3.5, který jsem si sám zhotovil do zvukové karty PC. Software pro detkci rádia mám Smart Proppo. Nikdy jsem s tímto neměl žádný problém. Vyndám krystal z rádia, zasunu jack do zdířky Trainer, spustím FMS a létám.

PS: doufám, že se to tady nezvrhne v osočování a napadání druhých uživatelů. Zamlouvá se mi prvotní myšlenka zakladatele tohoto vlákna, zanechat svůj názor a nepřesvědčovat někoho o opaku. Nechejme každého, komu by tyto příspěvky mohly pomoci, aby si výsledný obrázek udělál z různých názorů na danou věc sám.
Machs

#5 Příspěvek od Machs »

Hoj
ja litam v RF G4 s Optikem (na FF7 nemam kabel)
jediny co bych tomu tak nejak vytknul je, ze "nejak malo funguje gravitace" .. proste kdyz to clovek posle s plnym k zemi tak staci dat kolektyv do "viseni" a ono to samo nejak zastavi. V realu je potreba vic pritahnout aby se zastavil pohyb smerem dolu.
U letadel se me zda ze nejak malo funguje vyskovka (nevim jestli to neni tim mim kabelem?) .. i u akrobatu je loping nejak moc velkej ... v realu se to necha otocit na mnohem mensim polomeru.

Driv jsem mel AFPD
to bylo potreba mit pusteny tak na 130% rychlosti aby to vypadala nejak realne a u letadel divne fungovala smerovka (opet mozna kabelem) + horsi grafika nez u toho RF G4.

Kdybych mel porovnavat tyhle dva tak RF je lepsi ikdyz ma svoje chyby.

edit: Co takhel to presunout do sekce "Simulatory ..."
Hoki
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Hoki »

Já začínal (v simulátorech) s FMS a znám dost lidí, kterým pomohl v začátcích a to dostatečně. Dnes lítají s modely a kromě silnějšího větru se při lítání ničeho nebojí. Můj kámoš začínal na FMS a základy mu stačili natolik, že dnes lítá s 10kg éry. Já sám si pro potěchu při špatným počasí poletuju s Aero Fly Profesional de-luxe . 8)
nostromo

#7 Příspěvek od nostromo »

Nechtel jsem reagovat, ale neda mi to. Pro cloveka, ktery zacina a neni jeste rozhodnuty, zda se bude tomuto konicku venovat, je blbost kupovat poradny sim. Samozrejme, bude mu stacit klasicke FMS, ktery mu da alespon zakladni predstavu o tom, co ovladani modelu obnasi.

Ale pokud se rozhodne, ze konicek je pro neho vhodny, tak se investice do poradneho simulatoru vyplati. FMS je krasna vec, ale realitou se blize spise hracce, co se tyce vrtulniku z meho pohledu je FMS uplne mimo. A nemluve o uspore penez pri nacviku akrobacie.

Protoze letam vrtulniky, poridil jsem si Phoenixe, ktery je vynikajici na nacvik pilotaze vrtulniku, co ma navic Phoenix v ovladani u vrtulniku, to ztraci v simulaci letadel. Proto pro ovladani a simulaci vrtulniku bych doporucil neco jineho treba Reflex.
Jiří Kolář-BAN1

#8 Příspěvek od Jiří Kolář-BAN1 »

Začínal jsem v zimě na FMS. Potom mi kámoš půjčil AFP.Rozdíl velkej, ale páčkování jsem se naučil.Navíc zkouším i na simu pořád páčkovat, ikdyž padám. Vyplatilo se to. Při těch mých přehmatech jsem neztuhnul, a vždy to moje EPP dopadlo nějak na plocho, takže jsem zatím nelepil. Je pravda, že být to balsa, byl by to konec. V každém případě doporučuji simulátor. Hodně mi to dalo.
buff

#9 Příspěvek od buff »

Machs: ....edit: Co takhel to presunout do sekce "Simulatory ..."
Jo ať se to klidně přesune. Když jsem tohle vlákno zakládal neuvědomil jsem si to, proto, že lezu z 98% na vrtulníky. Tak prosím nějakého webmastera, nebo kdo to může udělat, ať to udělá. Díkes.
trey
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od trey »

nevim jak vám ale mě dal simulátor fakt hodně
Zero
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od Zero »

Machs píše:...U letadel se me zda ze nejak malo funguje vyskovka (nevim jestli to neni tim mim kabelem?) .. i u akrobatu je loping nejak moc velkej ... v realu se to necha otocit na mnohem mensim polomeru....

Tak si tam nastav vetsi vychylky,ja to taky tak delam,nebo si to tam zkus znova nakalibrovat,ja pouzivam rfg4 se simtransmitter 6,bez problemu,je to ok,akorat ted a to nevim proc mi prestal fungovat prepinac,nomrlane pri kalibraci ve windows se tam hlasi ale v rfg4 uz ne,fungovalo mi to bez problemu,ale pred tydnem najednou z niceho nic prestal...(pokud tam budou nejaky chyby tak me omluvte,pred chvili jsem prijel z letiste a jsem zelej zmrzlej az na kost)
http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=307&amode=
j3nda
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od j3nda »

vyzkousel jsem FMS, Aerofly, Real flight G3 a G4. FMS nema se simulaci nic spolecneho, je to asi jako kdybych se ucil jezdit autem v Need For Speed, je to dobre akorat na to, naucit se neplest si smery. RFG3 byl takovej divnej sim, rozcilovala me kreslena grafika - mel jsem v nem problem spravne rozpoznavat polohu modelu na vetsi vzdalenost. Aerofly byl asi muj nejoblibenejsi sim nez jsem poznal RFG4 - ani jeden z nich neni zcela dokonaly, ale ten RFG4 je precejen modernejsi - umoznuje napriklad vyuku letani s moznosti sledovat kniply instruktora, a vetsina letist je navrzena tak, ze let za sebe potresta narazem do nejake prekazky. Kazdopadne simulace neni ani v jednom z nich dokonala - letadlo i vrtulnik se ve skutecnosti chovaji trochu jinak, ale na nacvik spravnych reakci a akrobacie to staci a je to o dost levnejsi nez se skutecnym vrtulnikem a v porovnani s FMS je to jako nebe a dudy. Kdybych nemel sim, tak bych s vrtulnikem vydrzel ve vzduchu par vterin a nasledovala by tydeni pauza na shaneni dilu a opravu, takze bych velmi dlouho prekonaval ty nejkrusnejsi zacatky...
zdzd

#13 Příspěvek od zdzd »

kmarty

#14 Příspěvek od kmarty »

zdzd píše:...
Nevim jestli mezi verzi Phoenixu 1.04i a 1.05j doslo k nejake zasadni zmene (tedy spis v USB prevodniku nez v SW), pripadne jestli FC-18 nema opravdu nejaky hodne ujety PPM signal, ale vse co je popsane ohledne USB interface k Phoenixu, ty nutnosti kalibrace a ujizdeni, nic z toho s FF7(2.4GHz) neznam. Nastavil jsem to jednou a od te doby jsem na to nesahl.
Je fakt ze recenze je skoro rok stara, takze rozdily se soucasnym stavem byt mohou.

Za sebe muzu u Phoenixu akorat rict, ze mi moc nesedi aby se s MiniTitanem ci T-Rexem450 dala dat primo nadherne autorotace. Priznavam, ze jsem s ani jednim neletel v realu (natoz abych se pokousel o autorotaci), ale cekal bych ze to spis pujde k zemi jako sutr - teda, usuzuju to podle toho, ze uz tu na foru padly pochybnosti o autorotaci s malym vrtulnikem a zaroven ze walkera po vysazeni motoru pada k zemi snad jeste rychleji nez ten kamen.
Dal jsem si vsiml "bugu" v rezimu treninku viseni, kdy se vrtas chova jako by byl "pregyrovany". Chyba se mi projevuje jen v uvedenem rezimu, nikde jinde.
Vic toho pochopitelne k tomu nemuzu nic popsat, protoze nemam srovnani (ani s jinym, dostatecne dobrym*, simem ani s RC vrtulnikem jako takovym). Na to jsem az prilis v zacatcich abych si mohl dovolit popisovat neco vic.

*) Zadny z volne stazitelnych simulatoru se tomu nemuze ani zdaleka rovnat.
[i]MiniTitan[/i]
[i]Futaba T7C[/i]
[url=xmpp://kmarty@jabber.bluetone.cz][img]http://jabber.bluetone.cz/status/kmarty-phpbb.gif[/img][/url]
Vita_Valke
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od Vita_Valke »

2 buff:
jak uz jsem psal, prosel sem FMS, AFD a skoncil u Phoenixu, neda se to absolutne srovnat a uz bych ho nevymenil, stahni si demo Phoenixu a mrkni na ty tutorial videa
T-Rex 700E, Tarot 450 Pro, Blade mSR
EasyStar, Freeair-Mustang, Clik!
Odpovědět

Zpět na „Heli - jiné“