Rušení od elektrického ohradníku.

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Zpráva
Autor
skubas
Kontaktovat uživatele:

Rušení od elektrického ohradníku.

#1 Příspěvek od skubas »

Tak jsem se dnes byl ukázat synovcům s érem( gumolet) a po 15 s letu jsem sbíral kuličky.Zapojení reglu, kormidla fungují,motor se točí,jeden cuk serv s anténou u příjímače ,startuji s vědomím, že na vesniké louce ani v okolních lesích nikdo neletí,start a po 5 s začínám tušit problém,kopance,kolísání otáček, snažím se vypnout motor a přistát. Vypnutí se podařilo,přistání, už ne.U modelu na zemi ze dvou metrů serva reagují bez problému!Po uklidnění u kafe na zahradě se brácha zmiňuje o novém el. ohradníku u souseda vyrobeném za pár kaček s rozdělovače z mopeda podle nějakého návodu.Bohužel jsem nemohl zkusit funkci při vypnutí zařízení. Máte někdo podobnou zkušenot i z neamatérskými výrobky? Vybavení Tx Graupner MX-16 Rx Jeti Rex 5 .
Po přestávce se vracím k aktivní modelařině. http://galerie.rcserver.cz/index.php?action=dtl&id=955
Mirek12
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od Mirek12 »

tak jestli tam má něco zbastelno , tak to rušení bude určitě, už jenom fechtl zaruší kde co,televizi atp... sousedovi to chce zlikvidovat :lol:
thsoft
Kontaktovat uživatele:

Re: Rušení od elektrického ohradníku.

#3 Příspěvek od thsoft »

Máš přijímač s jednoduchým nebo dvojím směšováním, mám zkušenost že je to docela rozdíl, u dvojího mě to zatím ani necuklo, u jednoduchého stačí být 5m od zaplé mikrovlnky a dějí se věci.

Tom

skubas píše:Tak jsem se dnes byl ukázat s....
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od JirkaA »

Pokud si jsi stoprocentne jist puvodem ruseni (overit poslechem na vhodnem prijimaci pripadne spektralnim analyzatorem), neni nic jednodussiho nez pozadat o reseni Cesky telekomunikacni urad, spravu kmitoctoveho spektra. Nic to nestoji a pracuji tam obvykle dost kompetentni lidi.
sharkcom
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od sharkcom »

Jo já jsem lítal nedávno na louce a když jsem začal točit na přistání na polňačku vedle který vedl ohradník tak éro dostalo epileptický záchvat a buch za ohradník .... :roll:
Sbach 2200mm, Piper L4H 2500mm, Hawker huriccane 1950mm, F3K SHARK.
Letiště Cheb, www.rc.hys.cz
Marek71
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Marek71 »

Lietal som na lúke ohradenej el. ohradníkom, ale s 2,4GHz Assanom. Ohradník bol pod prúdom (testované na vlastnej koži :-) ) a žiadny problém som nezaznamenal.
Truggy od TeamC - Torch E TR8Te
Moj RC web: www.mojefotogalerie.com/rc
skubas
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od skubas »

Já si samozřejmě na 100% jistý nejsem.Lítal jsem předtímse stejným osazením bez problémů. Radio jsem, při vypnutém ohradní ku nezkoušel.Žádné rušení rádia a televize se po instalaci zařízení neprojevilo.Lítal jsem, ale cca 10m -20mod tohoto zařízení, antény na domcích jsou o dost dále.Chtěl jsem hlavně vědět jestli s ohradníkama má někdo podobnou zkušenost,protože jich určitě přibývá.Přijímač má jednoduché směšování.Jak vidím z příspěvků,asi mě čeká přezbrojení na 2,4.
Po přestávce se vracím k aktivní modelařině. http://galerie.rcserver.cz/index.php?action=dtl&id=955
skubas
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od skubas »

P.S. Marek71 .Moje Dora na tom ,včera byla hůř! Už jsem to ztmelil vteřiňákem a puřexem! Už mi na předku chybí dost kuliček, tak uvažuji po další ráně o výměně předku až po křídlo. :?
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Doktor »

Když sme u toho rušení. Může nějakým způsobem rušit potok, pokud letím v podélném směru s ním? :?
thsoft
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od thsoft »

Podle me jsme u jádra problému, ale nemám s tím takové zkušenosti jako určitě jiní. Co jsem měl možnost porovnat dvojí směšování je mnohem stabilnější při zarušení, jednoduché směšování cuká servama při jakémkoliv výpadku a to třeba až na doraz serva. Dvojí mi to nedělá.

Tom

skubas píše:J..... Přijímač má jednoduché směšování.Jak vidím z příspěvků,asi mě čeká přezbrojení na 2,4.
powder
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od powder »

thsoft píše:... Co jsem měl možnost porovnat dvojí směšování je mnohem stabilnější při zarušení, jednoduché směšování cuká servama při jakémkoliv výpadku a to třeba až na doraz serva. Dvojí mi to nedělá.

Aby nedošlo k zamlžení (ne)souvislostí:
Jednoduché nebo dvojí směšování NEMÁ nic společného s tím, jestli budou nebo nebudou serva při rušení "poškubávat".
Pouze přijímače se dvojím směšováním jsou odolnější proti některým druhům rušení (v zásadě pocházejících z jiných kmitočtů než je ten "naladěný").

Při ztrátě signálu (nebo silném rušení) je na procesoru přijímače aby situaci vyhodnotil a přešel do "safe" režimu. Pokud toto není v přijímači implementováno, pak serva tak známě :wink: poškubávají...
Jano10
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od Jano10 »

Prijmace s dvojitym zimiesavanim su odolnejsi voci ruseniu na zrkadlovej frekvencii primace s jednoduchým zmiesavanim su voci tomuto ruseniu velmi nachylne
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od JirkaA »

U toho ohradniku je predpoklad, ze diky extremne kratkym impulsum bude generovat sirokopasmove ruseni, navic vyzarovane do okoli velmi ucinne pomoci velke "anteny" - dratu ohradniku. Je tedy velka pravdepodobnost, ze diky sirokopasmovosti takovehoto ruseni to leze do prijimace primo na jeho frekvenci, v tom pripade nepomuze jakakoli selektivita.
Postupoval bych asi tak, ze bych zkusil alespon dva nejlepe ruzne prijimace, pripadne si poslechl kmitocet vhodnym komunikacnim RX (mohl by pomoci nejaky radioamater z okoli). Pokud by majitel rusiciho ohradniku byl ochoten spolupracovat, da se zkusit pri tomto prijmu ohradnik na chvili vypnout - pokud ruseni zmizi, je jasna pricina.
Pokud neni dohoda mozna, opravdu doporucuji pozadat o spolupraci krajskou pobocku CTU, adresy najdes na webu www.ctu.cz . Modelari maji stejne jako jini uzivatele kmitoctoveho spektra zarucenu stejnou uroven ochrany pred rusenim, nemusis se stydet urad o ochranu pozadat, ostatne jsou za to placeni z nasich dani.
Mam s podobnymi problemy zkusenosti z praxe (zivi me radiostanice pro IZS atd, navic jsem radioamater). CTU spolupracuje ochotne a bezproblemove, nestalo se, ze by nad problemem mavli rukou ani kdyz se jednalo o pouhe amaterske vysilani. Pokud je pricinou ruseni nejaka technicka zavada, neznamena vyjezd CTU zadne naklady ani pro puvodce ruseni, v prvni fazi jej pouze upozorni na jeho zavadu a ulozi mu ji odstranit. Pokuty rozdavaji teprve kdyz to do stanovene lhuty neucini nebo pri umyslnem ruseni. Nic to nestoji ani oznamovatele.
Nekdy jsou priciny ruseni docela kuriozni, resil jsem pripad intenzivniho ruseni radiove site CEZu, kde pricinou byl drak namotany do dratu VN, pri urcite urovni vlhkosti to prskalo a krasne sirokopasmove zarusilo pekny kus pasma. Castou pricinou jsou i praskle nebo jinak porusene izolatory na linkach VN a VVN.
skubas
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od skubas »

Já jsem si ještě vzpomněl, že pod tím místem vede dálkové telefonní vedení,(je tam stavební uzávěra), takže situace asi nebude tak jednoznačná.
Rozhodně je to soukromí pozemek,kde jsme mohli se svolením majitele ohradníku létat,tak do toho asi nebudu šťourat.Normálně tam nikdo nelítá.Ohradník nikoho neruší.Díky za odpovědi.
:wink:
Abu
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od Abu »

Ja myslim ze jakekoli telefonni vedeni bude splnovat mnohem prisnejsi pravidla pro vyzarovani (delam trochu v oboru) nez nejaky elektricky ohradnik. Certvi co tam je za menic ktery vyrabi vysoke napeti a klidne to muze byt i nejaky nehomologovany bastl. Plus ta velka antena (vedeni je pod zemi ve stinenem kabelu, ohradnik naopak).

Pekne to rozebral o par zprav vys JirkaA.
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
Odpovědět

Zpět na „Vysílače“