potensky 150W + MGM compro easy 18

Budoucnost klepe na dveře. Zde se diskutuje o různých aspektech elektropohonu - motorech, akumulátorech a regulátorech, klidně i o převodovkách a vrtulích.
Odpovědět
Zpráva
Autor
jenikKL
Kontaktovat uživatele:

potensky 150W + MGM compro easy 18

#1 Příspěvek od jenikKL »

Ahoj, jsem cerstvym majitelem letadla Dragon od firmy VA-Models. Vybavil jsem toto ero motorem potensky 150W a regulatorem easy 18 kvuli 4A BEC a mam nasledujici problem.

Kdyz pridam plyn na 30-40% a drzim ero v ruce, letadlo ma celkem slusny tah na start z ruky, ero hodim a tuknu na plyn tak do 50% tak se me motor kousne. Vetsinou se odsroubuje i vrtule a odpadne. Mel sem asi takto 5 spatnych startu. Tento problem vznika i za letu pri prudkem zvyseni vykonu.
A na zemi to same. Pridavam plyn, drzim ero v ruce , a asi na 50% plynu me motor chcipne. Udela to prisernej zvuk. A odpadne vrtule.

Setkal jste se prosim nekdo s timto problem ?
Vedeli by jste jak to resit ? Jsem bezradny. Ero skvele leta, jen ten motor :(

dekuji za pomoc
jenik
balamel
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od balamel »

me presne tohle delal pretizeny MGM easy 12,
zkus cvicne mensi vrtuli jestli to prestane
jenikKL
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od jenikKL »

kdyz to je divny. Mam t-rex 450 a v nem mam 35A regl. Pouzil jsem baterky z meho heli a vypocital jsem ze na 150W motor staci 18A regl.
A ta vrtulka je dodavana v pytliku primo s tim motorem jako set.
Ale jelikoz jsem vrtuli crashnul, tak ja to skusim. Ale radsi bych, aby se to nesekalo a melo to tah. Snad rozumite :(
Ladislav

Problém s motorem Potenky + ....

#4 Příspěvek od Ladislav »

Zdravím,
tipnul bych si, že jsi to koupil výhodně možná o nějakou stovku Kč levněji na internetu a ne u nějakého prodejce a praktika v pevném model. obchodě.
1. Pročíst dobře a pochopit návody, přikládané k výrobkům.
2. Odebírat alespoń jeden technický model. časopis.
3. Obracet se na prodejce, kde jsi to koupil !!!
4. Problém je v pravděpodobně v nastavení hodnoty tzv. předstihu regulátoru-jako u automobilu. Potenský má magnety motoru v celku z tzv. plastomagnetů a optimalizované sycení oproti valné části jiných motorů, tudíž vyžaduje nastavit předstih tuším 15 stupňů, což nemusí umět regulátor s automat. nastavením předstihu a nebo může být z výroby nastaven jinak a pak vypadne ze synchronizace ve vyšších otáčkách a při zatížení vrtulí či větší vrtulí. Podívej se na přiložený návod k motoru a regulátoru nebo na stránky www. výrobce...
zbyna
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od zbyna »

Měl jsem stejný problém se stejným motorem, dokonce ve stejném modelu, ale s regulátorem Jeti Advance 18A.
Při otáčkách více než 50% se za hrozného skřípění motor jakoby zadřel.
Chybou bylo špatné nastavení regulátoru, takže ho stačilo "jen" správně přeprogramoat pomocí karty.
Vrtule dodávaná s motorem je určitě OK, lítal jsem s ní krásně bez problémů, dokud se u ní nestrhl závit na kuželu, teď tam mám vrtuli APC SF 9/4,7.
jenikKL
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od jenikKL »

Diky za tip s predstihem. To bylo take to jedine co me napadlo.

A jestli mohu reagovat na Vase body
1) asi tak 10x
2) jedine internet
3) uz jsem udelal. A pak jeste zde na foru na Vas.

Dnes koupim vrtulku u Vanoucha a vecer skusim predstih. Tech moznosti je jen 6.

PS: Nakoupil jsem primo u VA-Models. A tak trochu citim skepsi ve vasem prispevku. Je to skoda. Nepovazuji se sice za odbornika na pocitacove problemy, ale lide se se svymi problemy na me obraci a ja jim takto neodpovidam. Ale chapu Vas,i ja kdyz musim uz po 60sate odpovidat na stejny problem ve forech MS, tak me to taky nebavi :). Zacinam s letadly, uz asi rok letam s heli, a moc me to bavi.

Dekuji za radu. Snad to zoufalci, me, pomuze.

PS: S usmevem jde vse lepe :).
jenikKL
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od jenikKL »

zbyna píše:Měl jsem stejný problém se stejným motorem, dokonce ve stejném modelu, ale s regulátorem Jeti Advance 18A.
Při otáčkách více než 50% se za hrozného skřípění motor jakoby zadřel.
Chybou bylo špatné nastavení regulátoru, takže ho stačilo "jen" správně přeprogramoat pomocí karty.
Vrtule dodávaná s motorem je určitě OK, lítal jsem s ní krásně bez problémů, dokud se u ní nestrhl závit na kuželu, teď tam mám vrtuli APC SF 9/4,7.

Dekujiii. Prave jsem si take vyhlidl APC vrtulku u Vanoucha a chystam se ji koupit. Easy 18 pujde preprogramovat. Bude to packova symfonie, uz se na to tesim.

Hned mam lepsi naladu.

PS: otocil jsem dragona na zada, delal jsem otocku kolem osy, a jaksi to zezvladl a sel k zemi. ale nezazmatkoval jsem a dokazal jsem ho posadit na bricho. ale baterka me udelala dirku. tak zalepim a budu litat dale. Vrtulka je uz na 3 kusy. Tak musim pro novou.
jenikKL
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od jenikKL »

Ahoj,

napipal jsem regulator s 15 stupnu predstihem a synchro je o.k.
Motor slape jak ma, uz se tesim az pujdeme do vzduchu. Díky vsem.
Odpovědět

Zpět na „Elektropohon“