Úprava repro skříně pro zlepšení zvuku sound modulu modelu

Přijímače, serva, regulátory, BEC, palubní napájení, ale i telemetrie
Zpráva
Autor
tpilot
Kontaktovat uživatele:

Úprava repro skříně pro zlepšení zvuku sound modulu modelu

#1 Příspěvek od tpilot »

Prosím o radu nebo názor
Jedná se o zvuk zvukového modulu imitjící zvuk motoru.
Níže jsou uvedeny fota modelu včetně zabudování zvuku a elektroniky.
Na fotografii,kde je vidět elektromotor je pohled zespoda, normálně je vše uzavřeno
http://www.fofo.cz/album/2991/sopwith-p ... i-2800-mm/
Na zemi při rolování a nastartování je zvuk slyšet perfektně, krásně jsou slyšet reakce na plynovou páku.Ve vzduchu se mi to na 100% nelíbí.
Zdá se mi , že není moc slyšet.
Pomohlo by např. basreflexová trubka do spodního krytu motoromého domečku respektive repro skříně. Zespoda motorového krytu je totiž nejvíce otvorů. Nebo máte jiný názor
Předem díky za pomoc
flyhawk
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od flyhawk »

V tomto smeru Ti asi moc neporadim, spis se budu ptat ja :) Kde si kupoval ten zvukovy modul a na kolik to asi tak prislo?
kofejn
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od kofejn »

Prvně zkontroluj zfázování reproduktorů. Takhle jak jsou ve skříni umístěné, by měly jít membrány, po přiložení 1,5V AAA na vstup(y) zesilovače, jedna dovnitř a druhá ven (ozvučnice). Basreflex by se spočítat dal, ale musely by být akustické parametry reproduktoru a objem skříně. Spíš by ale mohlo pomoct odpojit jeden reproduktor a nechat ho ve skříni, to je ekvivalent bassreflexu, ale problémem může být, že reproduktory (a skříň) jsou pro celé pásmo.
Pokud chceš dostat zvuk pod model bez přendání repro, tak použít odraznou desku, jenže ta musí být z tuhého materiálu a tudíž těžká :roll: (představ si zvuk jako světlo a desku jako zrcadlo)
Malé elektolety, zatím do 1kg
Update: elektrolety do 1.5kg
Vzduchoplavec
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Vzduchoplavec »

Tak me take zajima to same, co Flyhawka. Uz jsem videl nejaka vide se zvukovym modulem a udelalo to na mne vlky dojem!
zz
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od zz »

kofejn píše:Prvně zkontroluj zfázování reproduktorů. Takhle jak jsou ve skříni umístěné, by měly jít membrány, po přiložení 1,5V AAA na vstup(y) zesilovače, jedna dovnitř a druhá ven...

Troufám si tvrdit, že v tomhle nemáš pravdu, membrány reproduktorů musí jít po přiložení baterie obě ven! Pokud jsou stereo, i mono. Ale musí být zapojeny hlavně tak, aby odpovídaly ohmy na výstupu zesilovače a vstupu reproduktorů. Např. výstup Zes. je 4ohmy, tak dva 8ohmové reproduktory je třeba zapojit paralelně(vedle sebe). Aby měly odpor taky 4 ohmy.

Ale myslím, že problém může být hlavně v tom, že reproduktory vyzařují zvuk jen doleva, nebo doprava od éra, a ne všemi směry, což by mělo být jako u skutešného motoru.

Doporučuji dát ještě reproduktor do dna(třeba mezi kola).
kofejn
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od kofejn »

zz píše:Troufám si tvrdit, že v tomhle nemáš pravdu, membrány reproduktorů musí jít po přiložení baterie obě ven! Pokud jsou stereo, i mono.

I když každý míří na druhou stranu? Tohle je asi nejednodušší, co může vyzkoušet. Ale ono to zakrytování motorem bude dělat stejně bordel.
zz
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od zz »

kofejn píše:
zz píše:Troufám si tvrdit, že v tomhle nemáš pravdu, membrány reproduktorů musí jít po přiložení baterie obě ven! Pokud jsou stereo, i mono.

I když každý míří na druhou stranu? Tohle je asi nejednodušší, co může vyzkoušet. Ale ono to zakrytování motorem bude dělat stejně bordel.

Právě i tak. Pokud by to bylo: jeden ven, druhý dovnitř, tak by šel výkon (subjektivně) toho repráku, co jde dovnitř cca o 1/5 dolů...
Záleží ale taky na citlivosti reproduktorů, dále na tom, jestli je vyloženě středopásmový, nebo širokopásmový...
Obecně můžu doporučit, čím větší membrána (při použití stejné cívky) tím větší vyzářený výkon. Určitě bych tam reprák s gumou nedával. Celopapír a středopásmový bude určitě vhodnější.
A ještě bych doporučil nedávat do prostoru, mezi repráky žádnou veteš(baterie, motor...)
Doporučuji uspořádání: trup, pak-kostka(uzavřená reprobedna, popř s bassreflexem orientovaným ven z trupu), pak- motor.
Kdysi, jak jsem hrál ještě v kapele, tak jsem jakýchsi repro-beden postavil... 8)
kofejn
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od kofejn »

Tak jsem zase chytřejší 8) . Vycházím z toho, co jsem si naštudoval, před stavbou reproduktorů. Ale i tady platí: objem ničím nenahradíš :D .
tpilot
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od tpilot »

Díky všem za zajímavé podněty nejprve uvedu kontakt na výrobce
generátor pochází od firmy Benedini www.benedini.de
zvuk je od firmy za velkou louží http://www.aerosoundrc.com/ samozřejmě spolupracují.
Parametry : zesilovače 2 x 40W , 4ohmy výstupy
repro jsou CZ typ si nepamatuji, vybíral jsem podle hmotnosti v poměru s parametry mají 25W/max 50W 4 ohmy. mylím,že jsou 60-20000Hz ,papírová mmbrána,širokopásmové.Já ten katalog nemám taky u sebe, vybíral jsem to v prodejně.
Narovinu není to jednoduché tyto mají hmotnost jeden asi 360 g, byly tam i lepší, ale s hmotností 600-700 g,
Rozměry skříně, letadlo nemám u sebe, ležím v posteli s chřipkou a je ode mne 40km :cry: jestli si dobře pamatuji tak 22 x 19 x 18 cm.
Taky si myslím, že by bylo vhodnější, aby v repro skříni nic nebylo myslím motor a pod, ale tam je problém, sopwith měl strašně krátký předek a já potřeboval aby vše bylo vepředu a já nemusel dovažovat.
Repro do podlahy by možná šlo, ale chtěl jsem, aby nebyly vidět(ani žádné mřížky). O tomto budu přemýšlet. zkusím jestli jsou dobře zfázované. Díky kluci :wink:
arda1
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od arda1 »

Dle mě se musí výchylky reproduktorů sčítat a ne potlačovat. :wink:
ICQ 638556901
Kabriolin
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od Kabriolin »

Nepřínáším radu jen musim říci, že je to opravdu nádherné letadlo :!:
O to víc mě až štve, že v tom není benzínovej 4T a řešíš to šidítkem...fuj to úplně model degraduje ( pouze v mích očí!!! ).Jinak paráda :wink:
Master
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od Master »

No teda dávat bedny a zesilovač do letadla nic moc. Co tam dát benzín.
http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=87
tpilot
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od tpilot »

Kabriolin píše:Nepřínáším radu jen musim říci, že je to opravdu nádherné letadlo :!:
O to víc mě až štve, že v tom není benzínovej 4T a řešíš to šidítkem...fuj to úplně model degraduje ( pouze v mích očí!!! ).Jinak paráda :wink:

Plně tvůj názor chápu. Já jsem totiž v kontaktu s klukem co létá simulace soubojů s třímetrovými letadly z první světové války tak moc dobře vím co tam dávají za motory. Jinak díky za poklonu a na toto musím pouze říci, že jsem blázen, kterého nebaví dělat věci podle návodu a tímhle se bavím. Prostě vyrovnat postupně elektropohon benzíňákům. No asi benzínovému např sedmi válci ho nevyrovnám nikdy, ale aspoň přiblížit.
tady tě raním ještě jednou :wink: všiml jsem si,že máš Veloxe Revolution II tady je můj Velox 2,6m elektro: :D
http://www.fofo.cz/album/1121/velox-rozpeti-2600-mm/
další šidítko :P
tpilot
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od tpilot »

Master píše:No teda dávat bedny a zesilovač do letadla nic moc. Co tam dát benzín.

Kolegovi jsem již odpověděl. Kluci plně Vás ale chápu, před několika lety jsem mluvil stejně. Jenom doplním nedovedete si představi jaká je výhoda mít letadlo stále čisté. Podotýkám,že ten Velox létá již dva roky a je stále stejný. A vibrace taky odpadají. Kdysi jsem mimochodem měl i
3W myslím, že to bylo nějak 75cm a husquarnu upravenou z pily 60 cm, ale to je asi deset let.
Netroufám si, ale tvrdit, že elektra je lepší. Záleží jaké má kdo priority :wink:
hanz

#15 Příspěvek od hanz »

Chlapci, vzdy sa repraky fazuju na rovnaky smer vychylky. Len pri urcitych druhoch vyhybiek, ktore posuvaju fazu signalu o 180st. sa zapajaju repr. opacne ale tym su v skutocnosti prave zfazovane.Postavit a odladit aj dobre navrhnutu bednu je celkom narocne.Naprikla bedna musi byt v podstate vzduchotesna s vynimkou basreflexu kedy je v nej natrubok s presne stanovenym priemerom, dlzkou a umiestnenim, co sa asi nepodari splnit. Na tom lietadle to bude asi len o laborovani, co prinesie lepsi efekt.Drzim ti palce pri skumani a ladeni, daj vediet o vysledkoch.Mimochodom krasny model.
Dobrá nálada nevyřeší všechny vaše potíže, ale nasere tolik lidí, že stojí za to si ji udržet . JAN WERICH
Odpovědět

Zpět na „Palubní elektronika“