Messenger a elektrifikace
Messenger a elektrifikace
Ahoy, kolega na mě vyrukoval s otázkou, že má ze svých mladších let stavebnici Modela Messenger, dvouplošníček cca 600mm, hmotnost 100g, pohon Modela 0,27 CO2 (alternativně gumový svazek) a chtěl by to elektrifikovat a osadit RC.
Serva a přijímač je celkem bez problému, viděl bych to na 2x HS 50 (možná 55), popř. jiná této velikosti, a nějaký mikropřijímač. Předpoklad je konečná hmotnost kolem 200 - 250g, zdroj dvoučlánek LiPo kolem 500 - 800mAh.
Otázkou je, jaký motor? Snad 280 napřímo a JETI 12, nebo nějaký RAY combo set od Pelikána? A jaký, CD, nebo "lepší"? Co byste doporučili? Elektriky nedělám, tak se raději zeptám.
Serva a přijímač je celkem bez problému, viděl bych to na 2x HS 50 (možná 55), popř. jiná této velikosti, a nějaký mikropřijímač. Předpoklad je konečná hmotnost kolem 200 - 250g, zdroj dvoučlánek LiPo kolem 500 - 800mAh.
Otázkou je, jaký motor? Snad 280 napřímo a JETI 12, nebo nějaký RAY combo set od Pelikána? A jaký, CD, nebo "lepší"? Co byste doporučili? Elektriky nedělám, tak se raději zeptám.
Hitec Aurora 9X
-
Abu
- Kontaktovat uživatele:
Tohodle jiste znas
- http://galerie.rcserver.cz/index.php?action=dtl&id=56
Je teda trosku vetsi a cely z depronu, ale lita pekne a vykonu mu staci opravdu malo. Takze tomu mensimu bude stacit malicky motor, previnuta CD romka do 20g, odber 4A z dvojclanku. Ta 280ka by byla nechutne tezka a naprimo tam bude nesmyslne mala vrtulka. Ray se mi nelibej, klidne bych tam dal neco primo dovezeneho z Chiny. Hlavne lehky a aby na to sla rozumna vrtule (zhruba 7-8") a vykon uplne staci 35W.
Treba - http://www.hobbycity.com/hobbycity/stor ... oduct=6311
A serva radeji co nejlehci, max 6g. Asi by bylo vhodne udrzet vahu na 200g at to neni stihacka. Jestli nebude v sobotu foukat, muzu vzit Messengera do Dehtar, do auta se snad jeste vejde
Kdyz uz by to fakt nutne musel bejt ten Ray, tak asi tenhle RAY C1826/31 ty ostatni jsou zbytecne velky a tezky. A regl taky co nejmensi, 8A bude stacit s velikou rezervou.
Je teda trosku vetsi a cely z depronu, ale lita pekne a vykonu mu staci opravdu malo. Takze tomu mensimu bude stacit malicky motor, previnuta CD romka do 20g, odber 4A z dvojclanku. Ta 280ka by byla nechutne tezka a naprimo tam bude nesmyslne mala vrtulka. Ray se mi nelibej, klidne bych tam dal neco primo dovezeneho z Chiny. Hlavne lehky a aby na to sla rozumna vrtule (zhruba 7-8") a vykon uplne staci 35W.
Treba - http://www.hobbycity.com/hobbycity/stor ... oduct=6311
A serva radeji co nejlehci, max 6g. Asi by bylo vhodne udrzet vahu na 200g at to neni stihacka. Jestli nebude v sobotu foukat, muzu vzit Messengera do Dehtar, do auta se snad jeste vejde
Kdyz uz by to fakt nutne musel bejt ten Ray, tak asi tenhle RAY C1826/31 ty ostatni jsou zbytecne velky a tezky. A regl taky co nejmensi, 8A bude stacit s velikou rezervou.
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
Ahoj. Ja som prezmenu riešil opačný "problém". Dostal som motor RAY C1826/31. Nastala otázka kam s ním. Spomenul som si na stavebnicu gumáka MARABU, kde som si iba zväčšil plánik oproti originálu o 15% a dostal som sa na rozpätie cca 67 cm a dĺžku cca 54 cm. Po osadení horeuvedeným motorom s jogurtovkov GWS 6/3, baterkou LiPo 800mAh, 2x servo karson 8g a trochu tej bižutérie som sa dostal na letovku necelých 170g. V tejto konfigurácii sa dá vpohode nalietať okolo 30 minút, kde z baterky nevytiahnem ani 600mAh. Takže si myslím, že tento motor by mohol byť jedným z možných riešení, aj keď priamo tú tvoju stavebnicu nepoznám a neviem či sa tam ten motor dá nejako šikovne nainštalovať.
Ahoy, ta 280 mi také připadala velká a těžka (kolem 40 - 45g
). Myslel jsem také na něco od Belu, třeba toto:
http://www.bel-shop.eu/detail491.html
nebo toto: http://www.bel-shop.eu/detail490.html
popř. něco tomu podobného. Ještě to prohledám dle tvých odkazů. Baterka by vycházela hmotnostně 2S LiPo kolem 50g, motory (viz Bel) do 20g, serva HS 55 na 16g (HS 50 pak 12g), přijímač kolem 5 - 10g. Takže celkově by mohlo vyjít (+/-) 100g navíc, což by mohlo ještě fungovat.
Jinak v galerii je to přesně ono, akorát ten tvůj je asi o 10% větší než stavebnice (balsová).
http://www.bel-shop.eu/detail491.html
nebo toto: http://www.bel-shop.eu/detail490.html
popř. něco tomu podobného. Ještě to prohledám dle tvých odkazů. Baterka by vycházela hmotnostně 2S LiPo kolem 50g, motory (viz Bel) do 20g, serva HS 55 na 16g (HS 50 pak 12g), přijímač kolem 5 - 10g. Takže celkově by mohlo vyjít (+/-) 100g navíc, což by mohlo ještě fungovat.
Jinak v galerii je to přesně ono, akorát ten tvůj je asi o 10% větší než stavebnice (balsová).
Hitec Aurora 9X
-
Abu
- Kontaktovat uživatele:
Jo, ten motor od Bela by asi taky sel, vypada parametrama podobne jako ten Ray. Ale vetsi uz je rozhodne zbytecnej. S dvojclankem 800mAh by ses mel vejit do 45g, vetsi baterka je taky zbytecna (ja mam ve svym 3 roky starou zdechlou 1200 Etech a lita to na ni pres 18 minut).
Messenger
Model Messenger poznám, s motorom radu 280 radšej nesranduj - zabiješ ten model. Dopručujem malý outrunner, niečo ako POT 20W, alebo MP Jet "malý žltý", alebo nejakého "číňana", všeobecne motor tak do 20 gramov, servá Hs-55 môžu byť, aj keď vhodnejšie by boli z kategórie 4-6 gramových, Rx MZK Penta, regulátor do 6-8 gramov. Proste výbavu treba riešiť tak, aby si sa s letovou hmotnosťou nedostal nad 170-180 gramov. Potom by to nebol už Messenger ale Avia B-534 a to ešte s forsážou "BiBoLi"....
Messenger
....ešte ma napadlo, ten motor od BEL-a mi 3500 ot/V a malou vrtuľou pre tento model nepripadá najvhodnejší, vhodný je pre rýchlejšie modely. Ja by som volil motor s menšími nominálnymi otáčkami (1200-1800 ot/V), pri napájani 2SLiPol umožní použiť účinnejšiu vrtuľu s väčším priemerom...
Messenger
...tak nech sa darí!!!
-
Abu
- Kontaktovat uživatele:
Re: Messenger
JK píše:....ešte ma napadlo, ten motor od BEL-a mi 3500 ot/V ...
To je asi nekde zmatek, ten co jsem videl na tom odkazu ja mel kv prave 1800, coz je asi tak nejvic co bych dal, idealni by bylo kolem 1500.
3500ot/V je opravdu nesmysl, to je na 5" vrtulku do maly stihacky.
Originál CO2 Messenger som mal (srdcovka..), a lietal naozaj nádherne, napriek tomu že mi vtedy vyšiel ťažký. Mal vyše 170 gramov, to ako voľný model s Modela CO2, s originál podvozkom (ťažké výlisky z PS s oceľovými strunami).
Napriek hmotnosti a rýchlejšiemu letu oproti modelom Brigadýr a Tourist, dosahoval oveľa lepšie časy a celkový prejav bol neporovnateľný, perfektne kĺzal..
Prečo to píšem - neradím snažiť sa urobiť z neho slowfly, s vrtuľami 10/4,7 podľa mňa proste nepoletí. Originál bola 180/200mm čo je 7/8..
Napriek hmotnosti a rýchlejšiemu letu oproti modelom Brigadýr a Tourist, dosahoval oveľa lepšie časy a celkový prejav bol neporovnateľný, perfektne kĺzal..
Prečo to píšem - neradím snažiť sa urobiť z neho slowfly, s vrtuľami 10/4,7 podľa mňa proste nepoletí. Originál bola 180/200mm čo je 7/8..
-
Abu
- Kontaktovat uživatele:
No 10x4.7 urcite ne, ta by se asi ani nevesla. Ten muj trochu vetsi lita s 8x4.
DAFe, vzpomnel jsem si, ze doma nekde mam jeden malickej previnutej CDrom motorek, zkousel jsem ho ve Cmelakovi (1m, 360g http://galerie.rcserver.cz/index.php?action=dtl&id=66), ale na nej to bylo slaby, skoro nestoupal. Na Messengera by mel byt akorat, byl i motanej na vrtuli 8 -9" ( s 8x4 odbery kolem 5A), az ho najdu, tak ho zvazim, jestli se vejde do 20g... vzal bych ti ho v sobotu (protoze elektrifikaci je nutno podporovat!)
Vypada priblizne takhle (ten vlevo, ikdyz tohle neni primo on) -

DAFe, vzpomnel jsem si, ze doma nekde mam jeden malickej previnutej CDrom motorek, zkousel jsem ho ve Cmelakovi (1m, 360g http://galerie.rcserver.cz/index.php?action=dtl&id=66), ale na nej to bylo slaby, skoro nestoupal. Na Messengera by mel byt akorat, byl i motanej na vrtuli 8 -9" ( s 8x4 odbery kolem 5A), az ho najdu, tak ho zvazim, jestli se vejde do 20g... vzal bych ti ho v sobotu (protoze elektrifikaci je nutno podporovat!)
Vypada priblizne takhle (ten vlevo, ikdyz tohle neni primo on) -
-
Abu
- Kontaktovat uživatele:
Zadara, beru to jako misionarskou cinnost - sireni elektrtiny mezi priznivce oleje a cmoudu
Stejne se mi vali doma bez uzitku. Behal s normalnim reglem, mam pocit ze s MGM Easy 12 a Jeti ECO 8.
A kdyz bude slabej, nebo se mu nebude libit, tak ho muze venovat nekomu jinymu, nebo mi ho vratit, to je jedno, je skoda aby jen tak lezel v supliku.
A kdyz bude slabej, nebo se mu nebude libit, tak ho muze venovat nekomu jinymu, nebo mi ho vratit, to je jedno, je skoda aby jen tak lezel v supliku.