Otázky o F3K

RC házedla - kategorie, která má hodně blízko k "opravdovému" sportu.
Odpovědět
Zpráva
Autor
JMalik

#976 Příspěvek od JMalik »

Zkrať ty páky a směrovku řeš až toho naházíš víc a budeš si jistý, že to nikam nerveš silou, že to odlétá vždy stejně.
Páku na servu nech jenom tak dlouhou, aby to právě postačovalo pro požadovanou výchylku flaperonu ve funkci klapky. Taky to musíš mít předsazené na servu mimo neutrál, jinak zase musí být páka zbytečně delší. Pro funkci klapky skutečně použij maximální možný rozsah dráhy serva, zvedni rozsah výchylek v TX.

Taky neházej ze začátku nějakou šílenou silou. Jak začneš dělat technické chyby, budeš to špatně odstraňovat. Házel jsem teď v neděli, záda mám ještě dost na šrot, přesto jde hodit dost vysoko s minimem nějakého bejčení. :wink:
makyk
Kontaktovat uživatele:

#977 Příspěvek od makyk »

Kluci Ti už odpověděli.
Podle toho jak to popisuješ tak, si při hodu hrabeš do směrovky nebo křidélek. ( popisuješ že až po chvili to někam zatočí )
A flater jsou buď dlouhá páka na servu, nebo někdo zalepí páku do křidélek v délce materiálu cca 3-4 mm. ( myslím, že jsem u Ondry viděl, že je dává delší uhlíkové ) Páka se potom v křidélku z materiálem při větším tlaku pohybuje. Proto je důležité při lepení páku spojit jak se spodním potahem tak z horním a udělat ji dostatečně dlouhou.
makyk
Kontaktovat uživatele:

#978 Příspěvek od makyk »

takhle by měla ta páka být dlouhá. http://onca11.rajce.idnes.cz/Vypich_26. ... pidlem.jpg ( Ondro snad nevadí, že jsem použil tvoje foto :-) )
Polynom
Kontaktovat uživatele:

#979 Příspěvek od Polynom »

JMalik píše:To co píše Onca je velmi důležité = krátké páky na flaperonu, jinak to servo nemůže udržet.

opačně, krátké páky na servu a na flaperonu spíše větší
holda29
Kontaktovat uživatele:

#980 Příspěvek od holda29 »

Zkusim to zkratit, serva jsou nastesti zatim v kridle tak, ze jsou nedestruktivne demontovatelna.
Asi to bude tou technikou, chce ji to vypilovat. Vcera jsem s vypetim sil a maximalni mozne koordinace nehodil odhadem vic jak 20 m :)
JMalik

#981 Příspěvek od JMalik »

Polynom píše:
JMalik píše:To co píše Onca je velmi důležité = krátké páky na flaperonu, jinak to servo nemůže udržet.

opačně, krátké páky na servu a na flaperonu spíše větší

Ano, myslel jsem to tak , špatně napsal. Z dalšího textu už je to pak asi jasné. :oops:
holda29
Kontaktovat uživatele:

#982 Příspěvek od holda29 »

Inu tak asi vyreseno, tahla jsem dal bliz ose serva a dnes v bezvetri byla vetsina startu rovne a bez flatru. Jeste se to naucit jako vy a jsem spokojenej, zatim davam tak 1-1,5 minuty, jednou s bublinou kolem 3 min :)
JMalik

#983 Příspěvek od JMalik »

Jestli to rveš silou a házíš 20m, tak se nad tím zamysli a každopádně uber té síly.
Něco bude zásadně špatně. :wink:
holda29
Kontaktovat uživatele:

#984 Příspěvek od holda29 »

Neumim odhadnoutkolik to je, ale urcite to nervu na doraz. Je videt, ze ta technika je dulezita, kdyz jsem koncil, tak jsem hazel o dost vys, nez na zacatku.
Vic doladim, az se dostanu na zavody.
JMalik

#985 Příspěvek od JMalik »

Když takhle ze začátku nacvičuješ koordinaci pohybu, tak si klidně vezmi na procházce kus klacku a zkoušej pár kroků dopředu, otočku a hodit to.
Postupně se snaž napřed lehce zrychlit pohyb dopředu a hlavně otočku, až potom to zkoušej víc silově. S tím klackem to myslím naprosto vážně.
( Jestli máš psa, tak je užitek dvojnásobný :wink: )
holda29
Kontaktovat uživatele:

#986 Příspěvek od holda29 »

Pro vase pobaveni - http://www.youtube.com/watch?v=zmwxIQ5gugE
Na videu si pripadam jak slon v porcelanu, hlavne v ty finalni fazi :)
JMalik

#987 Příspěvek od JMalik »

Zatím největší chyba, že se to snažíš vyhodit nahoru a už tomu podřizuješ otočku. Začneš s křídlem na zemi (to je normální :wink: ). Pak to po 180° otočky zvedáš, aby jsi to na 360° tlačil dolů a následně už jenom rukou rval nahoru proti obloze.
Takhle chytneš křídlem o zem. Celá otočka má být přibližně v horizontu, hlavně to ke konci zrychluj. Ty to naopak zpomalíš před odhodem a rveš to zbytečně nahoru. Tam to poletí samo. Vypouštěj to klidně v horizontu, nezkoušej přizvedávat ten čumák.
holda29
Kontaktovat uživatele:

#988 Příspěvek od holda29 »

Zkusim, diky ;)
Karas
Kontaktovat uživatele:

#989 Příspěvek od Karas »

Ahoj, tak se napíšu nějaké poznatky z letošní sezóny. Jak jsem tu již psal, tak mám novou trubku a ocasky. Bohužel, zatím se mi nepodařilo éro vyladit aby to lítalo jako dřív. (myslím fáze hodu)
Mám dva dotazy. Když používáte pružinky, musíte taky před každým lítáním vychýlit VOP a SOP do max. aby pružinka správně pružila?
Když máte řiditelnou SOP, mixujete ji s křidélkama? Mě se zdá, že to vůbec nezatáčí a spíš se to tak divně kývá.
Dík.
JMalik

#990 Příspěvek od JMalik »

Mám na Stobelovi pružinky a dal jsem strunu 0,33mm místo Dyneemy, nebo lanka právě proto, abych to nemusel pokaždé přetrimovávat. Drží to požadovanou polohu absolutně přesně.
Jak to udělat jsem tady psal, musí to být provedené mechanicky dokonale, jinak to nemá cenu vůbec zkoušet.
SOP mám zmixovanou s křidélky, dá se to používat trvale, není třeba ten mix vypínat. Předpokladem je odladit správnou diferenciaci křidélek s poměrem mixování SOP. U každého letadla (i stejného typu) je to jinak v závislosti na poloze těžiště atd. Já osobně na přistání tenhle mix vypínám s vysunutím flaperonů dolů, dá se pak lépe řídit v silném větru a turbulenci. Ale tohle už je detail, to si každý nastaví podle svžch zvyklostí.

(Ten mix je master křidélka - už s diferenciací a slave směrovka. Řídíš pak křidélky)
Odpovědět

Zpět na „F3K/HLG/DLG“