Otázky o F3K
- maroslong
- Kontaktovat uživatele:
Tak či tak to väčšinou býva tak, že kolík je skôr rovnobežný so smerovkou cca... Ide asi o to, aby ked éro držíš za kolík a máš rovnaký kontakt na oboch prstoch (nejako sa neviem vykoktať) malo snahu byť v rovine, akoby pokračovaním ruky. Teda aby si pri pôsobení odstredivej sily pri hode nepáčil kolík na niektorú stranu... Je to blbé vysvetlenie ale snáď chápeš. 
pecold píše:Samozřejmě bych se rád podíval (a asi nejen já). Ta struna je ta, kterou prodává Hořejší?
Dal jsem to sem
http://www.rcmania.cz/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&p=513367#513367
pecold píše:Pánové, jedna technická, kdysi mě někdo upozozňoval, abych správně zalepil kolík a teď už nevím, jak to mělo být správně. Kolík má být kolmo ke křídlu(k potahu) nebo rovnoběžně se směrovkou? Prý je to lepší při hodu, ale nevím co.
Kolík dej rovnoběžně se směrovkou.
Prostředníček má asi každý delší než ukazováček a odstředivou silou v otočce je F3káčko tažené kolmo na tu vertikální rovinu.
Když si to představíš, tak z hlediska rozložení sil by byl ideální kolík na spodku blíž trupu, na vrchní části křídla blíž ke kraji křídla, aby jsi to tahal oběma prsty rovnoměrně.
To samozřejmě nelze vyrobit pevnostně a hmotnostně přijatelně. Pokud by jsi zkusil kolík ještě více odklonit, aby se odlehčil prostředníček už to zase bude klouzat a smekat se.
Prostě ten kolík rovnoběžně se směrovkou je nejlepší kompromis.
Dneska jsem zaletnul Isis, kupodivu jedina ujma je zelena nabezka smerovky od travy
I v dnesnim fucaku skvelej kluz, jen me trapi dve veci. Pri hodu mi ero po chvilce stoupani pomalu zataci doprava (hazu pravou), tri moc nepomaha, ale to mozna bylo tim vetrem a hazenim ne zcela proti, uvidim v bezvetri.
Druhy problem me prijde horsi, na kridelkach nemam zadny vakl, tahla opravdu natesno, serva v kridle drzi fest, ale jakmile se do hodu trosku opru (no vlastne docela hodne, zcela nekriticky mam silu jako prase, hod diskem mi neni cizi
), tak se nepekne rozflatrujou kridelka. Je to jenom spatnou hazeci technikou, nebo mam hledat problem v eru? Vim ze takhle z popisu se to asi blbe rekne, ale na zavody se kvuli casovemu vytizeni v nejblizsi dobe nedostanu.
Dik
I v dnesnim fucaku skvelej kluz, jen me trapi dve veci. Pri hodu mi ero po chvilce stoupani pomalu zataci doprava (hazu pravou), tri moc nepomaha, ale to mozna bylo tim vetrem a hazenim ne zcela proti, uvidim v bezvetri.
Druhy problem me prijde horsi, na kridelkach nemam zadny vakl, tahla opravdu natesno, serva v kridle drzi fest, ale jakmile se do hodu trosku opru (no vlastne docela hodne, zcela nekriticky mam silu jako prase, hod diskem mi neni cizi
Dik
Trimoval jsem jak kridelka, tak smerovku. Problem u vetsiho trimu byl, ze pak uz v kluzu letadlo zatacelo (zcela logicky). Obcas se mi podarilo vyhodit letadlo dobre, tomuhle bych jeste asi nechal par dnu na zjisteni, jestli je to vubec problem.
Nejak uplne nerozumim na co se ptas u te paky, pokud mas na mysli to, jak jsem zalepil uhlikovou paku kridelka, tak je podle me dostatecne pevne zalepena, 30-min jak v cele drazce pro paku, tak i udelan koutovej spoj. Na lepidle jsem nesetril, pri stavbe jsem dal prednost pevnosti pred honenim se za kazdym gramem (282 g)
Nejak uplne nerozumim na co se ptas u te paky, pokud mas na mysli to, jak jsem zalepil uhlikovou paku kridelka, tak je podle me dostatecne pevne zalepena, 30-min jak v cele drazce pro paku, tak i udelan koutovej spoj. Na lepidle jsem nesetril, pri stavbe jsem dal prednost pevnosti pred honenim se za kazdym gramem (282 g)
Nedal jsi moc velké páky na serva ke křidýlkům? Potom ti to serva neudrží a rozflutteruje se to. U D60 to dávám hned na tu nejbližší díru na páčce. A jestli ti to směrovka přetáčí do prava, tak jí máš na křivo zalepenou.(nezapopmeň, že je asymetrická - větším obloukem musí být k vrhačovi). Jinak je to éro na lítání a né trhání výškových rekordů za větru. Do fučáku si nech udělat celouhlík 
Naposledy upravil(a) onca dne pon 28.03.2011 22:43, celkem upraveno 1 x.
RCgliders.cz
Pokud zjistíš, že je problém skutečně v servech a napákování a nebudeš to chtít kuchat ven, tak je možné zkusit 2s lipol + BEC a na BECu nastavit 6V.
(Už jsem to takhle jednou řešil, pokud je to takhle ne hranici. První předpoklad samozřejmě je, že tam nesmíš mít nikde vůle v převodech serv, nebo pákách, to musíš bezpodmínečně odstranit vždy)
To co píše Onca je velmi důležité = krátké páky na flaperonu, jinak to servo nemůže udržet. Dej to tak, aby jsi na cca 130% výchylky serva dostal max. polohu flaperonu dolů. Výchylky pro funkci křidélek budou stačit vždy
(Už jsem to takhle jednou řešil, pokud je to takhle ne hranici. První předpoklad samozřejmě je, že tam nesmíš mít nikde vůle v převodech serv, nebo pákách, to musíš bezpodmínečně odstranit vždy)
To co píše Onca je velmi důležité = krátké páky na flaperonu, jinak to servo nemůže udržet. Dej to tak, aby jsi na cca 130% výchylky serva dostal max. polohu flaperonu dolů. Výchylky pro funkci křidélek budou stačit vždy
No je pravda, ze na D60 v kridlech mam paky, co jsou na nich puvodne namontovany a tahlo v te nejvzdalenejsi od osy otaceni, zkusim to schvalne predelat, jak pisete, dobrej postreh.
Ze by byla krive smerovka si nemyslim, pri lepeni jsem kolem toho behal jak pominutej jen aby to bylo rovne. V kluzu to leti k tomu rovne s kormidly v 0.
Ja mam asi dost pokriveny dojmy tim vetrem, fucelo opravdu hodne a z 2h litani to zaflatrovalo jen 2×, je mozny, ze behem hodu zrovna fouknul proti me silnejsi naraz...ale jeden nikdy nevi. Me to prave dost prekvapilo, vsechno jsem delal schvalne dost natesno bez vuli.
Na Minicoradu tak dobry nahony nemam a litam s tim jinaci prasarny a vse ok. Ale to asi srovnavam hrusky s jablkama.
Ze by byla krive smerovka si nemyslim, pri lepeni jsem kolem toho behal jak pominutej jen aby to bylo rovne. V kluzu to leti k tomu rovne s kormidly v 0.
Ja mam asi dost pokriveny dojmy tim vetrem, fucelo opravdu hodne a z 2h litani to zaflatrovalo jen 2×, je mozny, ze behem hodu zrovna fouknul proti me silnejsi naraz...ale jeden nikdy nevi. Me to prave dost prekvapilo, vsechno jsem delal schvalne dost natesno bez vuli.
Na Minicoradu tak dobry nahony nemam a litam s tim jinaci prasarny a vse ok. Ale to asi srovnavam hrusky s jablkama.