TERMIKA - fígle

Název je dostatečně samovysvětlující...
Odpovědět
Zpráva
Autor
LV
Kontaktovat uživatele:

Re: TERMIKA - fígle

#931 Příspěvek od LV »

Grugh píše:
PS: Jaké máte zkušenosti s mixem křidélka -> směrovka a termikou? Já jsem byl nucen tento mix v termickém módu vypnout, protože "ploché" zatáčky směrovkou při současné (velmi aktivní) korekci křidélky způsobovaly výraznou nestabilitu letadla.

Ja osobne som za kacira, lebo zasadne nepouzivam ziadne mixy kormidlo/kormidlo. Jedine teda butterfly. snazim sa vsetko upackovat.
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
mirek100
Kontaktovat uživatele:

#932 Příspěvek od mirek100 »

Jsem sice větroňář začátečník, ale létal jsem s vrtulníkem a tak celkem samozřejmě používám do zatáček směrovku. Nemám ji na mixu s křidélky, snažím se to uřídit ručně.
pepin

#933 Příspěvek od pepin »

[quote="LV

Ja osobne som za kacira, lebo zasade nepouzivam ziadne mixy kormidlo/kormidlo. Jedine teda butterfly. snazim sa vsetko upackovat.[/quote]
čistě m ladickà :D nerozvážnost.
Grugh

#934 Příspěvek od Grugh »

Já pár mixů používám a nemůžu si je vynachválit (i když nemůžu zaručit, že bych poznal rozdíl, pokud bych je vypnul :wink: ). Např. křidélka -> klapky nebo výškovka -> klapky (snap flaps).
Nebo při butterfly klapky -> výškovka (několika bodová křivka). Přistání je pak naprostá pohoda.
Jen s tím výše popsaným (křidélka -> směrovka) mám za určitých okolností problém.
Při zatáčce na rychlosti funguje také, resp. při zahájení a ukončení. V průběhu zatáčky packuju směrovku samozřejmě ručně (stejně jako výškovku).
Pepine, můžu se zeptat, jaký názor máš na to ty?
pepin

#935 Příspěvek od pepin »

Grugh píše:Jen s tím výše popsaným (křidélka -> směrovka) mám za určitých okolností problém.
Při zatáčce na rychlosti funguje také, resp. při zahájení a ukončení. V průběhu zatáčky packuju směrovku samozřejmě ručně (stejně jako výškovku).
Pepine, můžu se zeptat, jaký názor máš na to ty?

budu ale čistě teoretizovat, páč seriozní větronářské soutěže nelétám---jaký koli zásah do kormidel znamená odpor vzduchu, ztrátu--brzdu, odpor vzduchu--pokud budeš chtít stát na bedně na prvním fleku, bude to chtít opravdu odladit ten mix křidélka směrovka, při létání pro zábavu se ale neubráníš tomu to tam dotahovat, ale výsledek--ztráta.Nejtěžší je v termickém létání do toho třeba pět minut vubec nehrabat a nechat to kroužit jak volnáska.
kovaco

#936 Příspěvek od kovaco »

Pepine, máš svatou pravdu. Nechat model kroužit a kroužit.
Stork8 (3,82m),Maxi Swift(1,4m) /Futaba T18 SZ /Nabíječ CELLPRO POWERLAB 8/
mirek100
Kontaktovat uživatele:

#937 Příspěvek od mirek100 »

kovaco píše:Pepine, máš svatou pravdu. Nechat model kroužit a kroužit.

To mi teda moc nejde. Často při točení přitahuji výškovku až model zpomalí natolik, že se prosedne, jenže jak je vysoko, většinou si toho všimnu právě až při tom prosednutí. Levé kruhy jsou lepší, doprava je to bída.
Jak velkou výchylku klapek a křidélek máte v režimu termika?
kovaco

#938 Příspěvek od kovaco »

Ono hodně záleží na vyvážení modelu. Myslím, že to je tak 80% úspěchu. Výchylly asi záleží na tom o jaké éro se jedná. Myslím podle výrobce. Ostatní je v hledání termiky a to se člověk asi učí celý život. Dobře seřízený model doopravdy krouží celé minuty bez nutnosti zasahování do řízení. Najdi někoho v okolí zkušených pilotů. :D
Stork8 (3,82m),Maxi Swift(1,4m) /Futaba T18 SZ /Nabíječ CELLPRO POWERLAB 8/
RomanSadilek

#939 Příspěvek od RomanSadilek »

Tak je vidět, že studená fronta je tu, včera i dnes odpoledne naprosto super stoupáky, musím kouknout do logu skyassistanta ale hlášení po 50 metrech chodilo hoodně rychle :). Mohlo to být kolem 4ms.

Na Vikingovi má odtokovku 3mm dolů pro pomalý let, směrovku do křidýlek mixlou mám a řekl bych že pomáhá, zvlášť hodně vysoko, kdy letadlo moc vidět není.

Je pravda že každá výchylka do kormidel je ztráta, kroužit a nehrabat do řízení se dá s nějakým ušatým F3J, s mým f3E musím kormidlovat furt.
graup15

#940 Příspěvek od graup15 »

S Vikingem je termika lahoda...páč to má jasné a přesné chování. Já teď řádím s dřevěnkou Elipsoid Evolution...a i s tím se dá (ze 60m..pěkně hore). Jen by to chtělo jiná křídla a jiný profil na nich...:-)
No rozhodně mi tento modýlek dává hromadu nových zkušeností...

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=PK_G9X7oTL0[/youtube]
pepin

#941 Příspěvek od pepin »

mirek100 píše:Často při točení přitahuji výškovku až model zpomalí natolik, že se prosedne, jenže jak je vysoko, většinou si toho všimnu právě až při tom prosednutí. Levé kruhy jsou lepší, doprava je to bída.

Nejsem soutěžní pilot, tak to ber s rezervou a s komozitem létám pouze občas a když , tak na svahu ve větru kdy termiku moc neřešim, ale jako svátečnímu pilotovi mi vyhovuje u obyčejných polyš nějaký profil
--první letový režim--hlavně při motorovém letu, kormidla--klapky-křidélka v nule, , pokud moc nefouká ,rovnou po motorování klapkuji--opravdu nepatrně ale u ruzných modelu ruzně, někde pouze klapky, někde i křidélka, velikost výchylky ladím podle nejmenšího opadání v ustáleném letu bez termiky, na svahu se to proti horizontu ladí dobře, nad hlavou si to představit neumím, možná podle varia.v každém případě jde spíš o doladění profilu, než že by šlo o klapkování v režimu termika, ale v tomto modu létám--kroužím v termice nejčastěji, páč větší přiklapkování model už příliš brzdí a pokud není stoupák opravdu vydatný a přiklapkoval bych víc, končí to vždy bud právě tím zhoupnutím, nebo tendencí zavrtat, víc klapkuji již štelovatelně potákem přez vypínač--vlastně druhý termický režim, kde si odhadem předvolím výchylku--zase podle modelu, bud jen klapky--většinou, nebo i trochu křidélka a ještě si mohu dalším bočním potákem opět přez ten vypínač dotrimovat výškovku, abych za ní už po ustálení v kruhu nemusel tahat rukou klasicky kniplem, ale to jde opravdu využívat pouze když jsou ideální termické podmínky, a rychlý stoupáky až do stratosféry, jinak to větší zakřivení vždy zpusobí ztrátu rychlosti a model se někam zhoupne, takže ve své podstatě já vlastně vubec v termice nezakřivuji dolu, dolu jsem zakřivenej pořád, akorát to vypínám na motorový let, akrobacii a pokud potřebuji uletět z klesáku.

Dost dlouho jsem nemohl vubec pochopit, co kdo má na nějakých klapkách a co v tom vidí za zázrak, dával jsem tam právě veliké výchylky, model byl pak příliš pomalý, spíš ten vzduch jen hrnul a vrtal a vrtal.

moje odpověd, nejspíš si vubec nevšimneš, že se vubec něco hnulo, zvlášt u vyčvachtaných serv, kdy ten model neletí.
Grugh

#942 Příspěvek od Grugh »

mirek100 píše:Jak velkou výchylku klapek a křidélek máte v režimu termika?

Jsem začátečník a teoretik, tak spoléhám na návod od výrobce.
Normální režim: vše v rovině -> nejlepší klouzavost
Termický režim: 5-6 stupňů dolu -> nejmenší opadání
Bude to téměř jistě závislé na použitém profilu.
mirek100
Kontaktovat uživatele:

#943 Příspěvek od mirek100 »

Výchylku klapek jsem ubral skoro o polovinu, teď mám asi 2 mm (klapka je tuším 50 mm široká), křidélka mají stejnou výchylku. Kompenzaci VOP jsem si dal na otočný ovladač, vyladil výchylku a zadal napevno do mixu. Na točítku jsem ale možnost regulace nechal a skoro pokaždé, když trefím nějaký stoupák, stejně výchylku VOP maličko měním. Je to tím, že neumím točit, nebo je opravdu potřeba v každém stoupání ladit podle aktuálních podmínek?
pepin

#944 Příspěvek od pepin »

mirek100 píše: nebo je opravdu potřeba v každém stoupání ladit podle aktuálních podmínek?

v podstatě ano, pokud je opravdu termické počasí, nebo pokud se jde s modelem seřízeným na rovině létat na svah, je potřeba trochu potlačit, záleží i na těžišti, jestli je v neutrálním bodu, nebo je model trochu těžší na čumák, ale většinou je potřeba občas podle aktuálních podmínek výškovku trochu přetrimovat.
pepin

#945 Příspěvek od pepin »

Grugh píše:Normální režim: vše v rovině -> nejlepší klouzavost

ono bude určitě záležet i na velikosti vuli jak na pákách, tak i v převodech serva a kvalitě serva, takže polohy nastavené na zemi vubec nemusejí být stejné i v letu, stačí jednoduchý testík, seřídit na modelu vodorovně a pak ten model postavit čumákem na zem, dost často je pak--vše v rovině--vše nahoru--nejhorší klouzavost :oops: :D
Odpovědět

Zpět na „Větroně“