Pohon elektrovětroně 1800mm

Budoucnost klepe na dveře. Zde se diskutuje o různých aspektech elektropohonu - motorech, akumulátorech a regulátorech, klidně i o převodovkách a vrtulích.
Odpovědět
Zpráva
Autor
varok

Re: Pohon elektrovětroně 1800mm

#91 Příspěvek od varok »

pepin: Použiju tedy ten motor co jsem teď koupil s nižšími otáčkami 1000. Regulátor tedy ten Maytech a vrtuli zkusím tu 9/6. Baterii asi zatím kupovat nebudu až to zvážím a podle těžiště, jak jste psal minule. Moc děkuji za rady
varok

#92 Příspěvek od varok »

Kuta33: No zkusím co bude mít p. Vít v Ostravě, nebo si tu vrtuli předem objednám i s trámcem předem. Plast brát nebudu, něco podobného bylo na tom větroni původně s tím ss motorem.
pepin

#93 Příspěvek od pepin »

Kuta33 píše: Ještě bych doporučil aspoň duralový trámec, určitě se vyhni něčemu podobnému: https://www.pvmodel.cz/produkt/vrtule-sklopna-9-x-5-s-kuzelem-a-klestinou-4mm-u45369

já někde používám i plastové kužely
https://www.peckamodel.cz/cam-gear-prop ... 20-cm-10-8

--pokud na model sednou esteticky lépe než duralové, kde trámec vystupuje ven mimo kužel a graupnerácký sklopky pro trámec 6 pak sklopené hodně vystupují --nesednou sklopené u kuželu k trupu.

u těch menších rozměru o velikosti--7 až 10 mi většinou nejlíp sednou graupnerácký--bud s trámcem 6, nebo 8 u větších rozměru zase víc používám aeronaut. jen je to poslední dobou s těmi menšími graupneráckými už docela bída pokud nějakou potřebuji ted hned skladem na prodejně--mám to kousek k peckovi na šestku.

Pecka má ted hodně sklopek Foxy, s nimi zkušenost nemám, ale snad by to použitelný taky bylo.

Zase až tak bych to neprožíval, jediný co si u kuželu uhlídat, aby unašeč toho kuželu byl mechanicky komplet z duralu, vyhnout se celoplastovým kuželum které se na hřídelku motoru dotahují červíkem, nebo kde jde konusový trámec unašeče přímo do plastového konusu kuželu, to pak po ohřátí hřídelky motoru rádo komplet za letu uletí z modelu.
pepin

#94 Příspěvek od pepin »

varok píše:Kuta33: No zkusím co bude mít p. Vít v Ostravě,

Pokud máš možnost koupě v kamenném obchodě, až budeš mít motor v trupu, vem ho do té prodejny a vyberte kužel s listy které na ten model budou nejlíp pasovat a rozhodně nějaký typ, do kterého tam pak budeš mít i možnost koupit listy jiného rozměru . Jestli bude mít ta sklopka 9 stoupání 5,5----8 je vcelku jedno, nějak to poletí a motor ani regl nebude přetěžovaný i když s tím budeš ze začátku asi víc než plachtit létat jako s motorákem, až se trochu rozlétáš a na třeba 15 vteřin motoru budeš dvě tři minuty plachtit, zkus už použít vrtuli 10/6
rozhodně nekupuj žádnou vrtuli se stoupáním 5 a méně.
Kuta33

#95 Příspěvek od Kuta33 »

Pokud by nevyšel nákup v kamenné prodejně a objednával jsi přes net zvlášť kužel a zvlášť listy, ještě jedna poznámka. Myslím, že zrovna kolem průměru 9" existují listy s dvěma šířkama dříku. 6 a 8 mm? Ať to potom pasuje na trámec-kužel.
Rozdíl mezi chlapcem a mužem je pouze v ceně jeho hraček.
varok

#96 Příspěvek od varok »

Kuta33: To už si mi jednou říkal nebo psal, už nevím přesně a že mám vzít spíše ty širší.
varok

#97 Příspěvek od varok »

Dnes menší pokračování. Zkoušel jsem ten nový střídavý elektromotor, ale nešel tam dostat. Tak jsem musel opatrně odříznout ten kroužek na čele. Díry naštěstí pasují, ale dráty z elektromotoru trčí do boku a není tam tolik místa, tak jsem musel vyřezat dolů otvor a budu tam muset udělat zespodu něco jako falešný nasávač vzduchu. Montáž elektromotoru je z přední strany.
pepin

#98 Příspěvek od pepin »

varok píše:Dnes menší pokračování. Zkoušel jsem ten nový střídavý elektromotor, ale nešel tam dostat. Tak jsem musel opatrně odříznout ten kroužek na čele. Díry naštěstí pasují, ale dráty z elektromotoru trčí do boku a není tam tolik místa, tak jsem musel vyřezat dolů otvor a budu tam muset udělat zespodu něco jako falešný nasávač vzduchu. Montáž elektromotoru je z přední strany.

Uplně ti nerozumím jak to myslíš s tou dírou, u trupů kde se mi nevejdou kabely od motoru podél motoru v trupu, nebo hrozí, že je motor prošoupá je vedu bokem zvenčí trupu--bokem, né zespodu, abych je při přistávání neprodřel u zem.
CF3EDCFB-1AC2-4D0A-B89B-58C1BDD22D1C.jpeg

do trupu lezu kablíky od motoru až za motorem a s regulátorem je spojuji v trupu konektorama.
varok

#99 Příspěvek od varok »

Však tak jsem to udělal, ale ze spodní strany a jako kryt udělám takovou jakoby imitaci nasávače vzduchu. Něco podobného jako mají myslím Bellancy a Citabrie v krytu motory vpředu apod. Kolega v kroužku mi říkal že je mám dát shora, no už to mám zespodu.
Odpovědět

Zpět na „Elektropohon“