Taranis X9 Lite
Re: Taranis X9 Lite
U externího modulu vybrat protokol FlSky2A. FlySky je na starší přijímače. Správná fce telemetrie (tuším) vyžaduje interní modul vypnutý.
- Přílohy
-
- FS2A.png (4.45 KiB) Zobrazeno 1786 x
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
To: prikrylm
Díky, šlo to raz, dva
Teď k té telemetrii:
Mám do série zapojená čidla výšky (FS CAT01) a napětí (FS CVT01).
Vypnul jsem interní modul, ale nevím, kde a jak nastavit , či zobrazit telemetrické
údaje?
Díky, šlo to raz, dva
Teď k té telemetrii:
Mám do série zapojená čidla výšky (FS CAT01) a napětí (FS CVT01).
Vypnul jsem interní modul, ale nevím, kde a jak nastavit , či zobrazit telemetrické
údaje?
celý systém zapnout, čidla zapojit a:
v menu modelu, v obrazovce telemetrie vybrat "detekovat nové senzory", objeví se nové senzory, zastavit vyhledávání senzorů.
Pak přejít na obrazovku "Display" vybrat obrazovku na kterou chci a naskládat si tam, co chci vidět za hodnoty - tady je víc možností - čísla, "progres bar", LUA, to celé se dá stvořit na 4 obrazovkách
Vyskákat až na hlavní obrazovku, tam dlouze PAGE a zobrazí se telemetrická obrazovka, příp. další krátké PAGE další telemetrická obrazovka...
Tip: dlouhé PAGE v menu posune o stránku zpět (krátké o stránku vpřed).
Případné podrobnosti na dotaz.
v menu modelu, v obrazovce telemetrie vybrat "detekovat nové senzory", objeví se nové senzory, zastavit vyhledávání senzorů.
Pak přejít na obrazovku "Display" vybrat obrazovku na kterou chci a naskládat si tam, co chci vidět za hodnoty - tady je víc možností - čísla, "progres bar", LUA, to celé se dá stvořit na 4 obrazovkách
Vyskákat až na hlavní obrazovku, tam dlouze PAGE a zobrazí se telemetrická obrazovka, příp. další krátké PAGE další telemetrická obrazovka...
Tip: dlouhé PAGE v menu posune o stránku zpět (krátké o stránku vpřed).
Případné podrobnosti na dotaz.
- Přílohy
-
- screenshot_x9lite_23-08-29_12-22-58.png (1.16 KiB) Zobrazeno 1741 x
-
- screenshot_x9lite_23-08-29_12-22-06.png (1.23 KiB) Zobrazeno 1741 x
-
- screenshot_x9lite_23-08-29_12-20-45.png (1.4 KiB) Zobrazeno 1741 x
-
- screenshot_x9lite_23-08-29_12-20-26.png (1022 bajtů) Zobrazeno 1741 x
-
- screenshot_x9lite_23-08-29_12-20-07.png (1.57 KiB) Zobrazeno 1741 x
-
- screenshot_x9lite_23-08-29_12-18-04.png (1.61 KiB) Zobrazeno 1741 x
Díky, vysvětlil jsi mi to úplně parádně. Nastaveno během chvilky 
Ještě otázka:
Pozná Externí multimodul , různé příjmače (FS, Futaba, Spektrum atd...) automaticky a nebo musím přepínat manuálně v nastavení?
Jde mi oto, že když budu mít v každém modelu přijímač od jiného výrobce , jestli si to sám multimodul detekuje...
Pozná Externí multimodul , různé příjmače (FS, Futaba, Spektrum atd...) automaticky a nebo musím přepínat manuálně v nastavení?
Jde mi oto, že když budu mít v každém modelu přijímač od jiného výrobce , jestli si to sám multimodul detekuje...
Multimodul přijímač nepozná. V rádiu je potřeba nastavit protokol a mnohdy i subprotokol (např. ACCST + EU16) a pak je potřeba rádio s přijímačem správovat (tedy krom "autobind" protokolů, ty se párují při zapnutí rádia "samy").
Možná protokol DSM - modul schopen najít správný subprotokol - tedy začnu párovat DSM přijímač, na rádiu nastavím protokol DSM a subprotokol "Auto", v tomto případě si rádio s přijímačem "popvídají" a vybere se (asi) optimální protokol. Ale o jiném podobném "auto hledání" nevím.
Jediné, co umí "na všechny protokoly" (i WiFi
) je "spektrální analýza" - v menu modelu vyberu externí modul "MULTI" a vyberu libovolný protokol (jen, aby byl modul napájený). Vyskáču ven, dlouze "MENU" do systémového menu a úplně dole je "Spectrum(Ext)". Dokud se nevypne, běží zobrazení toho, co se ve vzduchu v rámci okolí 2,4GHz děje. Na obrázcích je vidět intenzivní signál WiFi, co mi tu svítí na stole. (reálná X9-lite, s reálným MPM modlem, screenshoty)
Možná protokol DSM - modul schopen najít správný subprotokol - tedy začnu párovat DSM přijímač, na rádiu nastavím protokol DSM a subprotokol "Auto", v tomto případě si rádio s přijímačem "popvídají" a vybere se (asi) optimální protokol. Ale o jiném podobném "auto hledání" nevím.
Jediné, co umí "na všechny protokoly" (i WiFi
- Přílohy
-
- screen-2023-08-30-153939.png (803 bajtů) Zobrazeno 1680 x
-
- screen-2023-08-30-153937.png (786 bajtů) Zobrazeno 1680 x
-
- screen-2023-08-30-153936.png (813 bajtů) Zobrazeno 1680 x
-
- screen-2023-08-30-153932.png (768 bajtů) Zobrazeno 1680 x
-
- screen-2023-08-30-154331.png (979 bajtů) Zobrazeno 1680 x
Mám mimo FlySky telemetrických příjmačů (které jsem úspěšně spároval) i pár Spektrum příjmačů SR515, SR315 a ty se mi spárovat nedaří. Myslím, že asi vybírám špatný protokol a subprotokol. Proto jsem se ptal na to, jestli to umí multimodul detekovat a nabídnout. Tak budu muset kombinovat a zkoušet. Teda pokud někdo neví jak ty Spektrum přijímače přesně nastavit ...
Jmenované přijímače jsou "autařské" a používají DSMR protokol. Ten přibyl poměrně nedávno. Takže zkus vybrat protokol DSM a subprotokol "R" (mělo by TO vypadat jako na obrázku). Pokud nevidíš subprotokol R je potřeba do modulu nahrát novější FW. Stáhnout ideálně tu: https://downloads.multi-module.org/
Nevím jestli se DSMR umí "najít", když se u DSM protokolu vybere "Auto", nemám takový přijímač, nikdy jsem nezkoušel.
Držím palce, dej vědět, jak TO dopadlo.
---
Nahrání FW do modulu (pokud nevíš) - nahrát stáhnutý fw na SD rádia, ideálně do složky FIRMWARE, systémové menu, SD karta, složka FIRMWARE, najít soubor FW, dlouze ENTER (podržet roller), z menu vybrat upload to external module (nebo tak nějak to je). Po chvilce by mělo být hotovo.
Nevím jestli se DSMR umí "najít", když se u DSM protokolu vybere "Auto", nemám takový přijímač, nikdy jsem nezkoušel.
Držím palce, dej vědět, jak TO dopadlo.
---
Nahrání FW do modulu (pokud nevíš) - nahrát stáhnutý fw na SD rádia, ideálně do složky FIRMWARE, systémové menu, SD karta, složka FIRMWARE, najít soubor FW, dlouze ENTER (podržet roller), z menu vybrat upload to external module (nebo tak nějak to je). Po chvilce by mělo být hotovo.
- Přílohy
-
- flash_external.png (2.01 KiB) Zobrazeno 1624 x
-
- DSMR.png (3.62 KiB) Zobrazeno 1626 x
Bylo to přesně ,jak jsi to napsal. Opět nastaveno a bez problémů funguje.
Ještě jednou díky
Ještě jednou díky
No a další prosba o pomoc:
Mimo letadla chci Taranise používat i na lodě a pozemní kolovou techniku a využít toho, že páka plynu zůstává v poloze (nevrací se po uvolnění do neutrálu).
Takže by to byl vlastně takovej "tempomat", ale potřebuji, aby se třeba po přepnutí dvoupolohového spínače aktivoval zpětný chod motoru.
Takže bych využíval celou dráhu plynu dopředu a po přepnutí spínače bych využíval celou dráhu plynu pro couvání.
Zkouším to nastavit v "logických spínačích", ale nedaří se.
Předpokládám, že Open TX to umí, ale já jsem špatnej programátor
Mimo letadla chci Taranise používat i na lodě a pozemní kolovou techniku a využít toho, že páka plynu zůstává v poloze (nevrací se po uvolnění do neutrálu).
Takže by to byl vlastně takovej "tempomat", ale potřebuji, aby se třeba po přepnutí dvoupolohového spínače aktivoval zpětný chod motoru.
Takže bych využíval celou dráhu plynu dopředu a po přepnutí spínače bych využíval celou dráhu plynu pro couvání.
Zkouším to nastavit v "logických spínačích", ale nedaří se.
Předpokládám, že Open TX to umí, ale já jsem špatnej programátor
Zkus https://www.opentx.cz/index.php/Prvn%C3 ... .AD_funkce
je tam i odkaz na video p. Mrázka, který podobné návody točil velmi polopaticky.
je tam i odkaz na video p. Mrázka, který podobné návody točil velmi polopaticky.
Opět perfektní odpověď na moje otázky. Rimr ve videu řeší přesně to, co jsem potřeboval vyřešit.
Prikrylm až pojedeš přez Olomouc, tak dej vědět a zajdeme na pivo, ať se ti revanžuju za tvou pomoc 
Ahoj,
EDIT: problém vyřešen - až čtvrtý kabel funguje. A to jsem je měl za funkční.
dostal se mi do pazourek Taranis X9 lite S a hned mám problém.
Ať dělám do dělám, nedokáži spojit/připojit rádio s PC - nic se neděje. Jen se začne nabíjet, nebo se objeví volba (joystick/SD) ale výsledek 0.
Přitom na stejném PC připojím svého Horuse X10 bez problémů.
Zkoušel jsem dva kabely, takže kabelem to asi nebude.
Máte někdo tip kde hledat chybu?
PC s W10, Comp 2.3.15
díky
EDIT:
opentx-x9lites
2.3.10-otx
2020-12-15
219
ISRM-X9lites
1.1.1/2.1.6EU
EDIT: problém vyřešen - až čtvrtý kabel funguje. A to jsem je měl za funkční.
dostal se mi do pazourek Taranis X9 lite S a hned mám problém.
Ať dělám do dělám, nedokáži spojit/připojit rádio s PC - nic se neděje. Jen se začne nabíjet, nebo se objeví volba (joystick/SD) ale výsledek 0.
Přitom na stejném PC připojím svého Horuse X10 bez problémů.
Zkoušel jsem dva kabely, takže kabelem to asi nebude.
Máte někdo tip kde hledat chybu?
PC s W10, Comp 2.3.15
díky
EDIT:
opentx-x9lites
2.3.10-otx
2020-12-15
219
ISRM-X9lites
1.1.1/2.1.6EU