Použití brushless motoru jako alternátoru

Budoucnost klepe na dveře. Zde se diskutuje o různých aspektech elektropohonu - motorech, akumulátorech a regulátorech, klidně i o převodovkách a vrtulích.
Odpovědět
Zpráva
Autor
dt

Re: Použití brushless motoru jako alternátoru

#91 Příspěvek od dt »

igorb píše:tvrdim ze ak sa podriadi ucinnosti

Aha, protože původně jsi napsal, že by to nemuselo jít tak spolehlivě. Spolehlivost není totéž co účinnost.
Otáčet to spolehlivě bude, i když možná ne s optimální účinností. Na tom se shodneme? :)
igorb

#92 Příspěvek od igorb »

ano, moze sa spolahlivo neotacat ak to neurobis dobre
Kovboj

#93 Příspěvek od Kovboj »

VTjr píše:Ale Kovboj mluvil jen o jednom rotoru! :wink:

... to jsem rozhodně nepsal :roll:
VTjr

#94 Příspěvek od VTjr »

Kovboj píše:... to jsem rozhodně nepsal :roll:

Však jsem to taky vzal zpět a omluvil se :)
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
HavelAircraft
Kontaktovat uživatele:

#95 Příspěvek od HavelAircraft »

Trošku jsem počítal ze známých údajů o motorech.
Jediné co mi chybí je jaký příkon potřebuje coptera která má nést 5,5kg závaží???

Řekněme že pro stabilní visení je potřeba 2kw.
Pak mi vychází potřebný výkon generátoru cca 4,2 kw.
Na hodinu provozu spalovacího generátoru v tomto případě potřebuji 2,4 kg paliva.
Není to počítané z přesných hodnot ale z hodnot obecných pro daná zařízení.
Celé je to myšlené samozřejmě jako systém deiselové lokomotivy s akumulátorem na pokrytí špikových odběrů

Výhody tohoto pohonu jsou jasné. Elektro pohon je v takovém případě méně výhodný.
Pro některé zastánce elektriky: zkuste si porovnat kolik kilogramů baterií je v elektromobilu na ujetí 200km. ( běžně cca 300kg) a kolik benzinu je potřeba na ujetí 200km ( v mém autě to vychází 13l )
www.havelaircraft.cz
info@havelaircraft.cz
Facebook- Havelaircraft
Sofin

#96 Příspěvek od Sofin »

HavelAircraft píše:Trošku jsem počítal ze známých údajů o motorech.
Jediné co mi chybí je jaký příkon potřebuje coptera která má nést 5,5kg závaží???

Řekněme že pro stabilní visení je potřeba 2kw.
Pak mi vychází potřebný výkon generátoru cca 4,2 kw.
Na hodinu provozu spalovacího generátoru v tomto případě potřebuji 2,4 kg paliva.
Není to počítané z přesných hodnot ale z hodnot obecných pro daná zařízení.
Celé je to myšlené samozřejmě jako systém deiselové lokomotivy s akumulátorem na pokrytí špikových odběrů

Výhody tohoto pohonu jsou jasné. Elektro pohon je v takovém případě méně výhodný.
Pro některé zastánce elektriky: zkuste si porovnat kolik kilogramů baterií je v elektromobilu na ujetí 200km. ( běžně cca 300kg) a kolik benzinu je potřeba na ujetí 200km ( v mém autě to vychází 13l )

Mně to vychází, že pro 7kg quadcopteru, z toho je 2,5kg motorgenerátor s pomocnou baterií a 1,5kg palivo bude potřeba pro vis výkon cca 1,2KW
HavelAircraft
Kontaktovat uživatele:

#97 Příspěvek od HavelAircraft »

V tom případě jsme na podobných číslech.
Tak hurrá stavět. Dál to jinak,než experimentálně nejde v našich podmínkách řešit.
Teorie s jakoukoliv rekuperací je nesmyslný výplod fantazie.
Takže bych sehnal motor cca 5hp ( o jednom docela pěkném vím)
Elektromotor. S měničem a změřit kolik proudu to dokáže trvale dodat.
www.havelaircraft.cz
info@havelaircraft.cz
Facebook- Havelaircraft
VTjr

#98 Příspěvek od VTjr »

Já chci jen nesměle poznamenat, že na hodinu nehybného visu vzducholodě, nebo spíš přivázaného aerostatu, spotřebujeme 0,000... kg paliva :mrgreen:
Ale jinak nic proti tomu projektu nemám a držím Vám palce aby se to povedlo. :wink:
Sofin

#99 Příspěvek od Sofin »

VTjr píše:Já chci jen nesměle poznamenat, že na hodinu nehybného visu vzducholodě, nebo spíš přivázaného aerostatu, spotřebujeme 0,000... kg paliva :mrgreen:
Ale jinak nic proti tomu projektu nemám a držím Vám palce aby se to povedlo. :wink:

Vzducholoď by byla taky zajímavá, ale nějak si nedovedu představit její transport. Jedině vypustit, napustit... kolik stojí hélium? :)
Navíc mě ten hybridní pohon opravdu zajímá hlavně jako výzva, než že bych to nutně potřeboval :D
VTjr

#100 Příspěvek od VTjr »

Sofin píše:...nějak si nedovedu představit její transport. Jedině vypustit, napustit... kolik stojí hélium? :)
...

No koukal jsem se, například tady http://www.airswimmers.sk/heliove-bomby ... wwodLXQASQ nebo tady http://www.aeromodel.sk/heliove-bomby/? ... tAodUzYAsA ty ceny jsou dost vysoké. :( Nebo tady zkusit se optat v Linde přímo pod názvem Balonplyn (asi je to Helium ale s nižšími požadavky na čistotu) http://prodkatalog.linde-gas.cz/interna ... yalias/342 ale cenu tam nevidím. Každopádně by asi mělo smysl kupovat 50l lahev, kde je pod talkem 200Bar cca 9m3 plynu. Nosnost 1m3 helia je asi 1,11kg (v případě vodíkové náplně by byla 1,20kg). Vodík je určitě mnohem levnější, ale nebezpečný.
Čili doprava asi bude opravdu dost problém, poněvadž na nosnost 5kg bude potřeba balón minimálně o objemu cca 5m3. :(
To by asi bylo nejlepší s tou vzducholodí na místo doletět. :wink:
Jen abys pak nedopadl jako Jára Cimrman s hrabětem Zeppelinem, když letěli z Mnichova do Stuttgartu a vlivem silného protivětru nechali Stuttgart daleko před sebou a přistáli ve Vídni. :lol: :lol: :mrgreen:
mhabr

#101 Příspěvek od mhabr »

VTjr píše:Jen abys pak nedopadl jako Jára Cimrman s hrabětem Zeppelinem, když letěli z Mnichova do Stuttgartu a vlivem silného protivětru nechali Stuttgart daleko před sebou a přistáli ve Vídni. :lol: :lol: :mrgreen:

Vím, že je to sice off-topic, ale nemohu si odpustit.
Když už chceš citovat klasiku, tak správně !!!
Správně je to takto: "Vlivem silného protivětru však nechali Stuttgart daleko před sebou a po sedmihodinovém letu na Brusel přistáli nedaleko Varšavy."

Takže jedniné správné byl ten Stuttgart.

Včera to bylo na ČT2.
dt

#102 Příspěvek od dt »

VTjr píše:na nosnost 5kg bude potřeba balón minimálně o objemu cca 5m3. :(

A proč zrovna 5kg? Gopro, 3-osý gimbal, malou baterku a RX na ovládání pan/tilt, do půl kila se musíš vejít sakumprásk. Tedy pokud se bavíme o upoutaném balónu na účel, za jakým ten původní dotaz přišel, tzn. timelapse snímkování z netradičních pohledů.
VTjr

#103 Příspěvek od VTjr »

mhabr píše:Vím, že je to sice off-topic, ale nemohu si odpustit.
Když už chceš citovat klasiku, tak správně !!!
Správně je to takto: "Vlivem silného protivětru však nechali Stuttgart daleko před sebou a po sedmihodinovém letu na Brusel přistáli nedaleko Varšavy."

Takže jedniné správné byl ten Stuttgart.

Tak to jsem se nedíval, škoda. :cry: Naposledy jsem si pouštěl desku "Hospoda na mýtince" snad před 15 lety, a člověk zapomíná - bylo to z hlavy, nikde jsem ten citát negooglil. :mrgreen:

Ale správně v něm byl nejen ten "Stuttgart" ale taky "silný protivítr" a "daleko před sebou" a i to že přistáli vzadu. :lol: Takže smysl toho fóru byl správný, o to tam šlo, no a detaily jsi opravil, díky :wink:

Ale máš pravdu je to už značně OT. :roll:
Naposledy upravil(a) VTjr dne pát 14.03.2014 12:42, celkem upraveno 1 x.
VTjr

#104 Příspěvek od VTjr »

dt píše:A proč zrovna 5kg? Gopro, 3-osý gimbal, malou baterku a RX na ovládání pan/tilt, do půl kila se musíš vejít sakumprásk. Tedy pokud se bavíme o upoutaném balónu na účel, za jakým ten původní dotaz přišel, tzn. timelapse snímkování z netradičních pohledů.

Máš pravdu, na to to určitě stačí. Ale těch 5 kg v diskusi někde padlo a berme to opravdu jen jako příklad. Faktem zůstává, že i předmět o objemu 1m3 se přepravuje dost špatně. :(
VTjr

#105 Příspěvek od VTjr »

Ještě poznámka k ceně toho helia.
:idea:
Asi by bylo dobré taky spočítat po kolika hodinách vrčení motorové kvadrokoptéry se cena spáleného paliva vyrovná ceně jedné heliové náplně aerostatu. Možná, že by to napouštění/vypouštění se nakonec ukázalo jako nejefektivnější jak z hlediska nákladů, tak i toho transportu.:wink:
Odpovědět

Zpět na „Elektropohon“