Poraďte s jakým modelem začít..

Začínáte nebo chcete začít s letadlem.
Odpovědět
Zpráva
Autor
coro

Re: Poraďte s jakým modelem začít..

#91 Příspěvek od coro »

pepin píše:Jeden muj soused z baraku ...

Holt ale na simu sa nenaučí ani vybrať správnu lúku ani správne počasie na lietanie..

Ja som mal to šťastie že ma naučili ako decko na vetroníka A2 a potom na CO2 modeloch som sa doladil.. Vrátane toho kam až sa musí bežať a ako dlho sa to hľadá.

A myslím si že to je dobrá cesta, mať model čo letí (ako voľný od štartu po pristátie a to aj z ruky do trávy ale aj na asfaltovom letisku) ako úplne prvý krok, a hrabať do toho letu rádiom až ako krok druhý.

Ale EPP je pre mladých "rýchlených" takisto cestou, podľa mňa.
A sim,.. ja to nemusím, asi to nechápem, alebo som nikdy nemal v ruke nejaký skutočne dobrý?
bv9
Kontaktovat uživatele:

#92 Příspěvek od bv9 »

Určitě nemá smysl se tady handrkovat jestli sim ano, či ne. Když tady ta možnost dneska je a pomůže a nic nepokazí, určitě není od věci zkusit, jak to létání s RC érem vlastně funguje. Ale je to každého volba, jestli tuto možnost tréningu využije nebo ne. :wink:
Sky Surfer,XENO,FunCub,Sky Cruise,Bixler II,Blazer,FrSky TARANIS-plus
pepin

#93 Příspěvek od pepin »

[quote="jyrry"]Tady řešíme jak začínat, jestli dobře čtu. Na přivyknutí že to doprava jede jen když jedu od sebe je dobré třeba autíčko/loď. Nahoru a dolu je myslím jasný.
/quote]
---------------------------------------------
ano, řešíme tu jak začínat, ale řešíme to v roce 2014, né třeba v roce 1980 .

PS: nahoru a dolu je každýmu doma v teplíčku samosebou jasný, ale osobně jsem přesvědčený, že až se to ero rozletí a rozklepou se kolena, tak to už tak uplně jasný co je nahoru a co dolu nebude, ono pak v té křeči ani nevědí, že s těma páčkama někam hejbou.

U pár začátečníku jsem už byl a pomáhal, je to vždy stejný, bud jim vyrveš vysílač a nějak to zachráníš, nebo je to na srágoru.

Ale pokud se tím i dnes chce samouk prokousat bez simulátoru, je to jen a jen jeho věc.

Já bych ale opravdu doporučil nakontaktovat se v místě svého bydliště na někoho se simulátorem a alespon něco málo tam nejdřív potrénovat, na tom simu se ty era pro další pokusný let opravujou podstatně rychleji než v reálu.
kesi
Kontaktovat uživatele:

#94 Příspěvek od kesi »

Ze své zkušenosti mohu s klidem jako první model doporučit i SkyFun:
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... rch=skyfun :wink:
Začínal jsem před několika měsíci defacto od začátku a na radu jednoho místního borce jsem si koupil právě tohle delta křídlo.
Po zvládnutí páčkování na simu se dá úplně v pohodě ukočírovat. S baterkou 1300mAh je dostatečně lehký i pro pomalý let. Ve vzduchu je také dobře čitelný a za mě to letadlo vypadá lépe, než začátečnické modely typu Beta, AXN, Alpha...

Mírné úpravy to chce, ale to chce skoro každej číňan. :D
pepin píše:PS: nahoru a dolu je každýmu doma v teplíčku samosebou jasný, ale osobně jsem přesvědčený, že až se to ero rozletí a rozklepou se kolena, tak to už tak uplně jasný co je nahoru a co dolu nebude, ono pak v té křeči ani nevědí, že s těma páčkama někam hejbou...

Rozklepaná kolena, to je přesný. :D
jyrry píše:Na simu nezískáš návyky řízení ani podle periferního vidění ani podle hloubky prostoru ani podle odhadu výšky...

Tohle úplně chápu, real je real. 8)
Naposledy upravil(a) kesi dne čtv 21.08.2014 5:13, celkem upraveno 1 x.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#95 Příspěvek od jyrry »

pepin píše:... řešíme tu jak začínat, ale řešíme to v roce 2014, né třeba v roce 1980 .....

No právě; na našem mladém vidím kolik času prosedí u PC, tak alespoň při modelařině by člověk měl vysmrádnout...
jyrry.webnode.cz
Shorty

#96 Příspěvek od Shorty »

[quote="pepin"]
---------------------------------------------
ano, řešíme tu jak začínat, ale řešíme to v roce 2014, né třeba v roce 1980 .

Pakliže řešíme lítání v roce 2014, tak z tvého pohledu podle mě neřešíme modelařinu, ale lítání s hračkou. Modelařina je snad i dnes, ne jen v r. 1980 o tom, že si to éro postavíš.
Zkoušel jsem i sim, ale moc mi to neříkalo. Snad na nácvik akrobacie, aby člověk neničil moc letadel, ale jinak na nic. Žádnej odhad vzdáleností, periferní vidění atd.
Když už nácvik na jisto, tak na šňůře( učitel-žák). Souhlasím s nějakým EPP, ale než drahýho Easy Stara, je lepší např. Trenér od Reicharda. Lítá pomalu a snadno se ovládá. To zvládne skoro každej. Měl jsem ho a naučil s ním několik lidí lítat jen s dozorem.
Samozřejmě i já mám hotovou koupenou Cessnu 480. Po letech jsem se k lítání vrátil a potřeboval jsem něco rychle a aby to mohli potom používat vnuci.
Jinak MODELAŘÍM ( stavím vlastní), ale prosím, jiná doba. Uspěchaná. Není čas stavět. Koupím a hotovo.
Nechci se nikoho dotknout. Jen to tak vidím já. Rok 1980 nebo 2014. Modelařina je o stavění alespoň ze stavebnice.
Co napíšu je jen můj názor, který nikomu nevnucuju.
semi
Kontaktovat uživatele:

Re: S jakým modelem začít / sim či nesim / filozofování.

#97 Příspěvek od semi »

Můj postup:
1. Skylady - po ní následovala delší pauza :(
2. Simulátor - moc mě to nebavilo, ale vydržel jsem dokud jsem si nepletl výchylky a jakžtakž jsem přistál.
3. RCF Flash
KMX, Edge RCF, Veloxity, MC, DF
DS-14
zdekar

#98 Příspěvek od zdekar »

pepin píše:Jeden muj soused z baraku ...

Jednodušší a levnější cesta:
1) Stáhnout si free RC simulátor (třeba RCDeskPilot) a s jakýmkoliv ovladačem (ideálně modelářskou vysílačkou) se naučit jak se to chová když to letí pryč, zpět, doprava, doleva a jak přistát aniž by člověk musel dát restart. :)
2) Pořídit vhodný EPP model (beta, toro, piper...) (klidně jako RTF a nebo už lepší vysílač a ARF letadlo) a jít na louku, kde není moc překážek v blízkosti startu a zopakovat si ty základy z předchozího létání na simulátoru. Hlavně to přistání... ve vzduchu se to může plácat jakkoliv, ale důležité je přistát bez poškození.
3) Zkoušet si s modelem víc a víc a prostě si lítat podle chuti. Později si třeba koupit pokročilejší model.
Složitější a dražší cesta:
1) Vykašlat se na simulátor - je to zbytečné, dyť na tom lítání nic moc není.
2) Koupit rovnou nějakou stíhačku nebo jiný pokročilý a dražší model a jít rovnou na věc... po vytažení elektroniky ze země a naskládání do igelitky, dojít domů a stáhnout si nějaký free RC simulátor (nebo si koupit nějaký profesionální) a s nějakým ovladačem...

Neříkám, že to tak musí být pro všechny. Někdo má přirozený talent na lítání a první let zvládne i bez pokusů se simulátorem, ale proč si ten simulátor aspoň nezkusit, když jsou i freeware verze. ;-)
OPTIC 6 2,4Ghz Assan
coro

#99 Příspěvek od coro »

zdekar, aj tak si myslím že si dal dva extrémy a existuje aj stredná cesta = použiť model z prvej možnosti čiže stabilný a pomalý, jedným slovom VHODNÝ, len preskočiť sim.
A myslím si že až tak veľký rozdiel to nebude, teda ak dotyčný už riadil aspoň autíčko z tesca za 6 eur a nepletie si teda strany pri pohybe smerom k sebe.
pepin

#100 Příspěvek od pepin »

coro píše:zdekar, aj tak si myslím že si dal dva extrémy a existuje aj stredná cesta = použiť model z prvej možnosti čiže stabilný a pomalý, jedným slovom VHODNÝ, len preskočiť sim.

Coro, myslím si, že všichni pamětníci staré doby včetně mě se k RC modelum dostali ale uplně jinou cestou, než se k ní dostává dnešní generace, my jsme začínali s volnými modely, takže jsme měli už nějaké zkušenosti se seřízením modelu a základama, které jsou nutné k tomu, aby ten model letěl sám a dobře jsme věděli, jak je především nutné seřídit těžiště a k tomu doladit výškovku.

Pokud ale i dnes po letech plných zkušeností jdeme zalétávat nový model, tak toho máme ve výsledku někdy plné ruce a není vyjímkou, že pokud je poblíž pomocník, tak i zkušení modeláři nezvládají zalétávaný model řídi a přitom současně i trimovat--což někdy díky nutné veliké kompenzaci ani ten trim nepobere a je nutné ho opravdu řídit nějakým odtlačením, přitažením výškovky a do toho ještě zvládat odtrimování křidélek--směrovky, aby ten model samovolně neklonil neustále na jednu stranu--jinými slovy, s neseřízeným a nezalétaným modelem toho někdy i my skušení máme opravdu plné brejle ten model vubec uřídit.

toto bude nejspíš čekat právě začátečníka, který začne nějakým svojim vlastnoručně slepeným modelem, kde bude s nejvyšší pravděpodobností třeba překroucené křídlo, trochu jinak seřízení náběhu křídla vuči výškovce oproti plánku, takže nebude ani pro toto seřízení platit těžiště, nějak tam vlepí motorovou přepážku, takže ero pod motorem si bude žít vlastním životem, ted to mrskne do vzduchu a má to ukočírovat ? to je pak boj, který dopadne dobře jen díky souhře štastných náhod.

Pokud se ale někdo touto cestou vydá, doporučil bych mu vcelku osvědčený systém, který fungoval právě již v dobách volných modelu.

je potřeba zapomenout na to, že je to rc letadlo, dojet, dojít na nějakou louku s vyvýšeným bodem a v mírném protivětru to letadlo házet a postupně seřizovat sice se zapnutým vysílačem, ale bez kompenzace řízeni.

prostě ten vysílač položit vedle sebe na zem ,model pouze zaklouzávat a podle toho jak se chová postupně vždy trošku odtrimovávat kormidla, pokud letí po čumáku dolu, trošku přitrimovat výškovku a zkusit znovu, tak dlouho, dokud ten model nepoplachtí jako volnásek, to samé křidélka, nebo směrovka, pokud sám někam zatáčí, trochu přetrimovat na druhou stranu a házet bez řízení tak dlouho, dokud z toho nebude ero, které letí samo relativně v přímém letu a bez houpání,stejně jako volnásek, pak muže teprve přijít na řadu samotný řízený let, kde už bude nejspíš jediný problém špatně vyosenej a potlačenej model, který se bude s největší pravděpodobností v motorovém letu zvlášt pokud bude použit výkonný pohon vzpínat a bude ho třeba v motorovém letu tlačit, ale když už nabere nějakou výšku a stáhne plyn, tak bude mít ve vzduchu ero, které už letí samo, třeba trochu houpe, třeba sám trochu zatáčí, ale v principu už letí a pokud letí to ero relativně samo, je už možné měnit jeho směr pouhým chvilkovým strčením do řídící páky, protože moje zkušenost je taková, že pokud začátečník drží kniply trvale v ruce, tak je schopný v těch nervech je z toho vysílače vyrvat a vubec o tom neví, prostě má ve vzduchu RC letadlo a má pocit, že je tedy potřeba pořád nějak s těma páčkama vexlovat, to se jim snažim rozmluvit a donutit je, aby vubec ty páky nedrželi, pouze do nich vždy jen trochu tukli, pokud to letí jinam.

co se týče poslední fáze--přistání--s modelem vyklesat, to není určitě problém, nasměrovat proti větru a ten model přestat uplně řídit a nechat ho přistát zase jako volnáska a raději se projít pro model 200m někam do pole,než ho rozhoupat ve snaze přistát u nohy.

to nikdy nezvládnou, jedou jim nervy na plný obrátky a jen do toho nesmyslně hrabou .

Ty samotné rádiem řízené lety to chce dělat opravdu krátké, spíš jen takové skoky, odstartovat, otočkou se vrátit zpět, opět otočit proti větru a sednou, dojít pro model, uklidnit rozklepaná kolena, urovnat v hlavě jak to ero letělo samo, a zda není potřeba ještě trochu trimovat, měnit těžiště a podobně, dát třeba cígo a jít na další skok.

Jedno takto ztrávené dopoledne, odpoledne a má ten nejhorší začátečnicke opruz za sebou.
coro

#101 Příspěvek od coro »

pepin mi prehovoril z duše a dopísal to komplet so všetkými detailami..
Ono to je totiž podľa mňa tak, že AK ten model zalietaný nebude jednoducho dobre (stabilne, poslušne), alebo to nebude model vhodný, začiatočník ho flákne alebo s tým bude "bojovať o život", aspoň potom čo si odletí z dohľadu, aj keby bol macher v počítačových hrách (na sime).

Proste ak máš základy v piesku, t.j. nevidíš že je krivý alebo si myslíš že ťažisko 10cm pred krídlom urobí model lepším, nepomôže ani nejmodernejšia technológia.
To sa týka aj toho pristátia, (pohopiť že dobré pristátie začína už ďaleko a relatívne vysoko a meter nad zemou už sa páčkami moc nekvedlá)..

Najväčší problém vidím v tom, že dnes mnohé takzvané modely pre začiatočníkov sú len nekvalitné, nie že by boli naopak presne rovné a konštrukčne premyslené, napríklad tak aby sa nakrivo zložiť nedali.
Ako príklad dám to čo mám teraz - PC Cessna (podľa mňa perfektný model na relax) - ale keď si dám krídlo čo len pár milimetrov šikmo alebo mimo stred, je to zrazu mrcha čo padá do vývrtky. Nemá tam žiadny zámok čo by ho rovno držal, len akúsi naznačenú šipku a na trupe proti nej nič.. Kto si nenakreslí druhú stranu, proste si nabije čumák. Kto si nakreslí, alebo niečo dolepí alebo aspoň dá pozor, má model ktorý môže na dráhe dobehnúť a zobrať rukou zo vzduchu alebo si pristáť do ruky a zároveň zvládne základ akrobacie (loopingy, výkruty, dokonca pekný súvrat..)..
Proste podľa mňa nie je vhodný pre začiatočníka aj keď letové vlastnosti na to má - lebo mu čosi konštrukčne chýba.
Za čias volňáskov sme stavali modely rovné.
Shorty

#102 Příspěvek od Shorty »

Víš co. Máte svým způsobem pravdu oba. Ovšem ne vše co prodejce deklaruje jako model pro začátečníka je pravda. Viz. tvůj příklad. Stejně jako jsem byl svědkem, jak prodejce tvrdil zákazníkovi, že ten model je prakticky nerozbitný. Když jsem řekl, že rozbít se dá vše, moc se mu to nelíbilo. Chápu. Přišel o kšeft. Já znovu říkám. Sim klidně, ale není to guru. Nejlíp je pod vedením zkušeného. A všude se někdo najde a celkem ochotně pomůže.
Co napíšu je jen můj názor, který nikomu nevnucuju.
pepin

#103 Příspěvek od pepin »

Shorty píše: Nejlíp je pod vedením zkušeného. A všude se někdo najde a celkem ochotně pomůže.

Pokud někdo takový po ruce je , tak o tom pak ale nemusíme debatovat tady na mánii, když se tady někdo ptá jak na to, tak vycházím z toho, že prostě nikdo po ruce není a že si to vyžere komplet sám, pokud má někoho po ruce a muže se připojit s vysílačem na kabel, pokud nebude učitel a žák trotl, klidně muže první kručky a pokusy o řízení zvládnout s rychlou kompozitovou mrchou--tady je to opravdu individuální, podle toho, jak a komu to jde a má na to talent.

prostě pokud zde mám radit jak na to, tak budu vždy spíš počítat s tou variantou, že je to debil, kterýho svět neviděl a radit postup taklový, který povede k nějaklému výsledku, i když na to ty bunky prostě nemá.

Když říkám debil, tak tím myslím na řízení RC modelu, ve svém oboru muže být klidně špíčka na transplantace orgánu.
samostatnému začátečníkovi bych opravdu vždy doporučil ----podle vlastních zkušeností asi nejspíš easyglidera a projít kruček po kručku tou procedurou jakl jsem popsal výš, ty tlačné varianty modelu s motorem na pylonku létají divně, to je takový bastlík, mezi větroněm a motorákem.

začínat se školním motorákem, nějakým hornoplošníkem, o tom si myslím své-----jako obchodník bych rozhodně raději teda prodal motoráka, než vubec nic, takže pokud začátečník lpí na motoráku a ohrnuje rypák nad větroněm, lepší opravdu prodat něco, než vubec nic, ale osobně mi přijde jakýkoli---hornoplošný začátečnický motoráček pro ty první kroky podstatně složitější, než větron, který i po vypnutí motoru plachtí a né se jen řítí k zemi.
arda1
Kontaktovat uživatele:

#104 Příspěvek od arda1 »

Proč by měl motorový hornoploch padat po vypnutí motoru jako cihla? Třeba Trenér s ušatým křídlem od Reicharda je dovoluju si říct přímo ideál na naučení .Tedy pokud chce člověk koupit hotový model - jinak když chce stavět tak třeba Ticholet nebo Ušák od Radka Skočdopole jsou přímo ideální- Radek
ICQ 638556901
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#105 Příspěvek od jyrry »

Pauza na vyčichnutí.
18.11.2014 edit:
tak snad...
jyrry.webnode.cz
Odpovědět

Zpět na „Letadla - začátečník“