Vyhledávač ztraceného modelu?
Re: Vyhledávač ztraceného modelu?
Ja jsem si zkusebne poridil gps tracker GPS Tracker TK102, stal asi 1000,- bez DPH a vykuchal jsem ho v ramci snizovani hmotnosti z krabicky.
Zatim jsem narazil na 2 problemy.
- ten mensi - mala GSM antena co u toho je nestoji za nic, kdyz tracker lezi na zemi tak chyta signal jenom v mistech s dobrym pokrytim a tam kde ja vetsinou litam (daleko od vetsiho mesta) dobre pokryti neni. Zkusil jsem koupit jinou antenu, placatou nalepovaci, ale nemel jsem uspech. Asi by se to ale dalo resit pevnou zastavbou do letadla a vyvedenim nejake jeste lepsi GSM anteny treba do smerovky.
- ten vetsi - me se projevuje klasicke ruseni elektroniky GSM vysilacem kdyz je aktivni (treba jako je oblibene bzuceni v reproduktorech kdyz je pobliz aktivni mobil) coz je za letu kazdou chvili. Priznakem je rozdvojovani textu z OSD a obcasne preskakovani obrazu (pro kombinaci DOSD + 5.8GHz vysilac), GSM modul je cca 30 cm od videovysilace a 20 cm od OSD, zatim se mi to jevi tak ze modul u me konfigurace pusobi vic problemu nez pripadne vyresi takze hledam dal jinou variantu.
Pro me jako nejlevnejsi se mi zatim jevi asi dokoupit GPS modul od frsky k telemetrii a zkusit pripadne dohledat ero podle poslednich ulozenych souradnic na vysilacce. Je to levnejsi nez kupovat nahravatko na videosignal abych si mohl souradnice pozdeji vzit z videa a notebook se mi sebou tahat nechce. Navic si myslim ze mi frsky vypadne pozdejc nez video. Az mi dorazi gps tak udelam par testu - zkusim parkrat pristat nekde hodne daleko od sebe kde to znam a uvidime jak to bude s presnosti.
Dohledani modelu docela resim protoze ted davam do kupy co nejjednodussi FPV system - neustale ladeni toho co mam uz mi zacina lizt krkem (nehlede na legalnost), zatim mam treba zkusenost ze 80 procent padu ktere jsem mel jde na vrub chyb stabilizace FY30A a zbytek na kombinaci OSD + RTH. Na video jsem zatim spadnul jenom jednou kdyz jsem zacinal a zaletel omylem pod horizont, ted uz si davam bacha - zakladem je znat dobre prostor kde clovek lita. A RTH jenom zbytecne svadi k tomu aby clovek lital dal nez je zdravo, tech par set metru navic co si clovek troufne nez to hodi failsafe v praxi nikoho nevytrhne. Takze mi zacina pripadat jako nejzabavnejsi varianta mit rozumne stabilni a riditelny a jednoduchy model, co nejjednodussi kombinaci kvalitni kamera/videovysilac s dobrym dosahem (kvalitni anteny vyladeny na pouzivanou frekvenci) a hlavne mit jasnou predstavu o dosahu radia a letat na jistotu s rezervou. Zbytek mozna resit frsky telemetrii (staci vyskomer a GPS a nastavit si alerty na vysilacce) na kterou se clovek obcas mrkne pod brejlema. A jeste jednou, je dobre znat misto kde clovek lita, takova pozemni priprava na google mapach + cvicne odmereni si vzdalenosti orientacnich bodu na mape predtim nez clovek neco vrhne do vzduchu se docela vyplati, vyzkouseno.
Pen
Zatim jsem narazil na 2 problemy.
- ten mensi - mala GSM antena co u toho je nestoji za nic, kdyz tracker lezi na zemi tak chyta signal jenom v mistech s dobrym pokrytim a tam kde ja vetsinou litam (daleko od vetsiho mesta) dobre pokryti neni. Zkusil jsem koupit jinou antenu, placatou nalepovaci, ale nemel jsem uspech. Asi by se to ale dalo resit pevnou zastavbou do letadla a vyvedenim nejake jeste lepsi GSM anteny treba do smerovky.
- ten vetsi - me se projevuje klasicke ruseni elektroniky GSM vysilacem kdyz je aktivni (treba jako je oblibene bzuceni v reproduktorech kdyz je pobliz aktivni mobil) coz je za letu kazdou chvili. Priznakem je rozdvojovani textu z OSD a obcasne preskakovani obrazu (pro kombinaci DOSD + 5.8GHz vysilac), GSM modul je cca 30 cm od videovysilace a 20 cm od OSD, zatim se mi to jevi tak ze modul u me konfigurace pusobi vic problemu nez pripadne vyresi takze hledam dal jinou variantu.
Pro me jako nejlevnejsi se mi zatim jevi asi dokoupit GPS modul od frsky k telemetrii a zkusit pripadne dohledat ero podle poslednich ulozenych souradnic na vysilacce. Je to levnejsi nez kupovat nahravatko na videosignal abych si mohl souradnice pozdeji vzit z videa a notebook se mi sebou tahat nechce. Navic si myslim ze mi frsky vypadne pozdejc nez video. Az mi dorazi gps tak udelam par testu - zkusim parkrat pristat nekde hodne daleko od sebe kde to znam a uvidime jak to bude s presnosti.
Dohledani modelu docela resim protoze ted davam do kupy co nejjednodussi FPV system - neustale ladeni toho co mam uz mi zacina lizt krkem (nehlede na legalnost), zatim mam treba zkusenost ze 80 procent padu ktere jsem mel jde na vrub chyb stabilizace FY30A a zbytek na kombinaci OSD + RTH. Na video jsem zatim spadnul jenom jednou kdyz jsem zacinal a zaletel omylem pod horizont, ted uz si davam bacha - zakladem je znat dobre prostor kde clovek lita. A RTH jenom zbytecne svadi k tomu aby clovek lital dal nez je zdravo, tech par set metru navic co si clovek troufne nez to hodi failsafe v praxi nikoho nevytrhne. Takze mi zacina pripadat jako nejzabavnejsi varianta mit rozumne stabilni a riditelny a jednoduchy model, co nejjednodussi kombinaci kvalitni kamera/videovysilac s dobrym dosahem (kvalitni anteny vyladeny na pouzivanou frekvenci) a hlavne mit jasnou predstavu o dosahu radia a letat na jistotu s rezervou. Zbytek mozna resit frsky telemetrii (staci vyskomer a GPS a nastavit si alerty na vysilacce) na kterou se clovek obcas mrkne pod brejlema. A jeste jednou, je dobre znat misto kde clovek lita, takova pozemni priprava na google mapach + cvicne odmereni si vzdalenosti orientacnich bodu na mape predtim nez clovek neco vrhne do vzduchu se docela vyplati, vyzkouseno.
Pen
PenJo píše:...ten vetsi - me se projevuje klasicke ruseni elektroniky GSM vysilacem kdyz je aktivni (treba jako je oblibene bzuceni v reproduktorech kdyz je pobliz aktivni mobil) coz je za letu kazdou chvili. Priznakem je rozdvojovani textu z OSD a obcasne preskakovani obrazu (pro kombinaci DOSD + 5.8GHz vysilac), GSM modul je cca 30 cm od videovysilace a 20 cm od OSD...
To by se dalo vyřešit ubastlením nějakého elektronického udělátka, které by se připojilo na jeden z výstupů přijímače a do cesty mezi napájení toho GPS/GSM vyhledávače a v případě ztráty spojení mezi RC vysílačkou a přijímačem tj. když by zmizel signál na výstupu přijímače tak by to udělátko teprve zapnulo napájení toho GPS/GSM vyhledávače. Díky tomu by za normálního provozu modelu byl ten GPS/GSM vyhledávač defacto vypnutý tj. neaktivní a nic by nerušil.
Drondys píše:PenJo píše:...ten vetsi - me se projevuje klasicke ruseni elektroniky GSM vysilacem kdyz je aktivni (treba jako je oblibene bzuceni v reproduktorech kdyz je pobliz aktivni mobil) coz je za letu kazdou chvili. Priznakem je rozdvojovani textu z OSD a obcasne preskakovani obrazu (pro kombinaci DOSD + 5.8GHz vysilac), GSM modul je cca 30 cm od videovysilace a 20 cm od OSD...
To by se dalo vyřešit ubastlením nějakého elektronického udělátka, které by se připojilo na jeden z výstupů přijímače a do cesty mezi napájení toho GPS/GSM vyhledávače a v případě ztráty spojení mezi RC vysílačkou a přijímačem tj. když by zmizel signál na výstupu přijímače tak by to udělátko teprve zapnulo napájení toho GPS/GSM vyhledávače. Díky tomu by za normálního provozu modelu byl ten GPS/GSM vyhledávač defacto vypnutý tj. neaktivní a nic by nerušil.
jj, dobrej napad. nejjednodussi varianta je asi vzit rc switch co mam doma a pres nastaveni failsafe jim zapinat ten tracker. z myho era baterka zatim po zadnem narazu jeste nevypadla. sice to neni optimalni ale lepsi neco nez nic, 100 procentni reseni stejne neni, vzdycky se muze stat ze to spadne do vody, nebo zapadne do skviry kde nebude signal, nebo selze monitorovaci bazmek ...
zapomel jsem zminit ze gps v tomhle trackeru neni moc presna, 30 metru zadna mira.
a taky je problem ta mizerna citlivost na mobilni signal. A jak se k trackeru pripoji nejaka externi antena s delsim privodem aby to melo gsm
signal i na mistech se spatnym pokrytim tak bude hrozit riziko utrzeni pri narazu.
Pen
PenJo píše:...nejjednodussi varianta je asi vzit rc switch co mam doma a pres nastaveni failsafe jim zapinat ten tracker...
Ano ten RC spínač s možností nastavení fail-safe je k tomu vhodný.
PenJo píše:...jak se k trackeru pripoji nejaka externi antena s delsim privodem aby to melo gsm signal i na mistech se spatnym pokrytim tak bude hrozit riziko utrzeni pri narazu.
Riziko bude vždycky, ale když propojovací koax k externí anténě nebude příliš napnutý a externí anténa i tracker bude dobře přichycená k modelu tak to riziko bude menší.
- robinj
- Kontaktovat uživatele:
Pánové nevím ale mě ten můj tracker GPS mojí Gps neruší?
Robbe FutabaFX 20
,Funtic Pelikán,SM Binary,Skywalker 1720 RCF su29 superlite series. MPX funcub NG
,Funtic Pelikán,SM Binary,Skywalker 1720 RCF su29 superlite series. MPX funcub NG
Nápodobne. Na dvoch lietadlách. A podobne kolegovi. Tak neviem, nemôže to súvisieť s pitvou a "odľahčením" toho trackera?
Take my love, take my land, take me where I cannot stand
I don't care, I'm still free, you can't take the sky from me...
- robinj
- Kontaktovat uživatele:
Jameson píše:Nápodobne. Na dvoch lietadlách. A podobne kolegovi. Tak neviem, nemôže to súvisieť s pitvou a "odľahčením" toho trackera?
nebo může mít jiný problém s něčím neukostřeným a podobně nebo nepoužívá LC filtry .Ty o tom víš víc než já ale používám tracker a FY 21 a osd a mám zvlášt napájení motor serva a zvlášt video a na current (proudovým) senzoru je ten LC filtr
Robbe FutabaFX 20
LC filter atd. filtruje rušenie spôsobené regulátorom a motorm, s inými zdrojmi žiarenia na palube to moc nesúvisí... Ale je tu ešte iná možnosť - GSM modul si dynamicky reguluje výkon podľa sily signálu z BTSiek. Tj. ak PenJo lieta v území so slabým signálom (čo potvrdil), tak GSMko vo vyhľadávači je vybudené možno až na 2W výkonu a to môže spôsobovať problém. My lietame asi 500m od najbližšej BTSky, takže tam GSMko ide "na voľnobeh". Ťažko súdiť, dalo by sa to zistiť iba lepším testovaním...
Take my love, take my land, take me where I cannot stand
Jameson píše:LC filter atd. filtruje rušenie spôsobené regulátorom a motorm, s inými zdrojmi žiarenia na palube to moc nesúvisí... Ale je tu ešte iná možnosť - GSM modul si dynamicky reguluje výkon podľa sily signálu z BTSiek. Tj. ak PenJo lieta v území so slabým signálom (čo potvrdil), tak GSMko vo vyhľadávači je vybudené možno až na 2W výkonu a to môže spôsobovať problém. My lietame asi 500m od najbližšej BTSky, takže tam GSMko ide "na voľnobeh". Ťažko súdiť, dalo by sa to zistiť iba lepším testovaním...
presne tak, u me sestavy to muze byt v podstate cokoliv a pri jine konfiguraci nemusi byt problem. u fpv trochu plati ze co zapojeni to original, staci vest jeden kablik jinudy a uz se to cele muze chovat jinak. jinak nepsal jsem ze to rusi gps, me to rusi video. Odstraneni krabicky urcite vliv nema, puvodni je plastikova. spouste lidi muze tenhle tracker dobre poslouzit a je za par korun v porovnani s cenou ostatnich veci ve vzduchu.
Pen
Mozem sa vratit k teme ? Prosim vas uz niekto pouzivate v modelu ten gps tracker TK102 ? Tiez ho mam doma, povodne kvoli synovi, ze ho bude nosti v taske ci bunde ked pojde von. Rozbehal som pekne lokaciu na mape priamo na webe, takze vidim polohu, data posiela, cez gprs na server. Dik.
Mam tento http://www.nikingstore.com/blog/tk-102- ... -tutorial/
Existuju k nemu aj softy na ovladanie pre smartphony.
Mam tento http://www.nikingstore.com/blog/tk-102- ... -tutorial/
Existuju k nemu aj softy na ovladanie pre smartphony.
Axial SCX10 Dingo/Tamiya TA-02T F150/HobbyZone Champ/EasyStar/QuadCopter
Fotky:bratko.rajce.idnes.cz
Fotky:bratko.rajce.idnes.cz
Jako nejspolehlivejsi vyhledavac ztraceneho modelu se mi osvedcila smerova antena s kterou jsem vzdy model s OSD bezpecne nasel s jedinou vyjimkou kdy se mi podarilo pristat do Berounky a voda mi vyzkratovala elektroniku
Cpat do letadla dalsi potencionalni zdroj ruseni ktery se spusti pri vypadavani signalu neni dobry napad.