DJI0300 - DJI - F300 Phantom pokračování

Fórum pro všechny DJI Phantomy.
Odpovědět
Zpráva
Autor
mouchanek

Re: DJI0300 - DJI - F300 Phantom pokračování

#886 Příspěvek od mouchanek »

zvuk motorů to dělalo stejný jako mně, já už do P2 nahodil firmware3.04 a klesá to tak pomalu, že už se to snad stát nemůže :D
Václav Procházka

#887 Příspěvek od Václav Procházka »

Marku jenom byla otázka času, kdo to sem napíše jako další. Prostě Phantom 1 létá o hodně bezpečněji s vrtulemi 8x4,5.
Jenom ještě taková drobnost, Phantom 2 má již novější NAZU V2 a ta si s vrtulemi 9 palců poradí o dost lépe, toť má zkušenost.
gardenroute

#888 Příspěvek od gardenroute »

Václav Procházka píše:Marku jenom byla otázka času, kdo to sem napíše jako další. Prostě Phantom 1 létá o hodně bezpečněji s vrtulemi 8x4,5. Jenom ještě taková drobnost, Phantom 2 má již novější NAZU V2 a ta si s vrtulemi 9 palců poradí o dost lépe, toť má zkušenost.
Venco nemyslim, a to z vlastní zkusenosti, a mohou to potvrdit i kluci, co letali na PPPPP, kde jsem P1 s 9443 vrtulemi ve vlastni konfiguraci predvadel, vc. toho prudkého klesani (s uplne stazenym plynem) ve vlastní turbulenci kolmo dolu az tesne nad zem s plnym plynem na posledni chvili, zadny problém (AUW 1250g).
A to nemluvim o stovkach mozna tisicich dalsich spokojenych uzivateleu techto konfiguraci (P1 + 9443 props) v zahranici, kteří to potvrzuji na RCG a PP. Mimoch. jsem sem daval radu videii, kde je videt stabilni a pohodovy let v ruznych režimech, vc. toho rychlého klesani. Mam sice jiné motory, ale moc neverim, ze by az tak toto ovlivnovaly...
A co se tyka NAZA V2, ma stejne letove algoritmy jako NAZA V1, je ale zase o neco rychlejsi, vykonnejsi a hlavne ma vice pameti pro další nove funkce, jako jsou nyni napr. i ty zakazane zony...
Ptaak 2 (Phantom 4 HDMI Mode) | FS Dominator HD2 | MarcoPolo Locator |
Marek_Km

#889 Příspěvek od Marek_Km »

Já mám spíš podezření, že není Naza jako Naza. Už kolikrát jsem vzpomínal třeba ten warmup. Někdo ho měl, někdo ne. Na stejné Naze a stejném firmware. I já jsem ten případ. Na tom prvním Phantomovi jsem ten dlouhý warmup měl, na tom současném není. Docela zvláštní.
Možná se sešlo víc faktorů. Zátěž mimo těžiště, velké vrtule, pofukující větřík, svislý sestup. Mimochodem proč v tom posledním firmware upravili tu rychlost sestupu. To není náhoda. Zvláštní, že někdo s těmi vrtulemi nemá vůbec žádný problém a někdo velký. A že by to bylo nedoladěnými zisky, to se mi moc věřit nechce. Asi fakt není Naza jako Naza (nebo Phantom jako Phantom)...
Edit: a svádět vinu na svislý sestup, nevím no. Pokud jsem na volném prostranství a můžu klesat jinak, dejme tomu, ale pokud bych měl přistát v omezeném prostoru, tak co pak? Toto je nejtvrdší pád, co jsem za ten rok a něco s Phantomy zažil. 2 pády byly slabší po přemetech do zemědělského porostu a jedno horší přistání do trávy. Tohle bylo dost tvrdé, odskákal to nejvíc gimbal. Teď jsem to dal narychlo celé dohromady, funguje naprosto vše, provedena pokročilá kalibrace, vše OK. Jen jsem nezkoušel doma aspoň zaviset. Musím teď odjet.
gardenroute

#890 Příspěvek od gardenroute »

Marek_Km píše:Mimochodem proč v tom posledním firmware upravili tu rychlost sestupu. To není náhoda. ...
Marku, náhoda to není, ale tato úprava se týká pouze P2, které jsou přetížené a objevily se u nich problémy s propady během takovýchto klesání u předposledních verzí FW, předchozí verze problém neměly. U P1 se firmware dlouho neměnil, víceméně nebyla asi nutnost, létá to dobře...
Václav Procházka

#891 Příspěvek od Václav Procházka »

Petře má P2 v četně H3-3D, mini iOSD, video přenosu na 5,8GHz (mimochodem vysílací systém 200mW i s anténou pouhých 14 gramů) mi váží celkem 1288 gramů. S GSM trackerem 1344 gramů. Věřím, že v jednotkách NAZY můžou být rozdíly. Mě také P1 s vrtulemi 9 palců létala a v bezvětří nebyl problém a to jsem nakonec v ziscích musel ze 125% na 85%, ale co je to za let, když se to v silnějším větru tymácí ze strany na stranu, ale s vrtulemi 8x4,5 palců daleko jistěji a stabilněji i v silném větru. Já raději létám tedy na jistotu.
Marek_Km

#892 Příspěvek od Marek_Km »

Možná ty zisky nemám úplně nejlepší, třeba byl problém v nich, nicméně zkoušel jsem to nějak naladit a kromě toho svislého klesání problém nebyl... Vzpomněl jsem si i na to napětí, když jsem to měl dnes připojené a projížděl kalibraci.
1.JPG
2.JPG
gardenroute

Nová výkonná baterie pro P1

#893 Příspěvek od gardenroute »

Objevila se na trhu (zatím jen USA) nová a výkonná 3S LiPo baterie 2800mAh (od Dinogy Lipo), fokusovaná přímo na P1, tzn. že by se měla vejít, i konektorově je přímo kompatibilní.

Grandpa Jake jí demonstroval na Y.T. (viz níže), a výsledky jeho, i dalších P1 pilotů jsou příjemné, dolet s AUW kolem 1100-1200 g se lidem zvýšil až na nějakých 10-12 min. (holý Phantom 1 až 18 min !), což je vynikající.
Diskuze o této (i jiných obdobných) je zde na PP.

Zkoušel jsem komunikovat s pár obchody v USA, nikdo jí ale bohužel nechce za běžných podmínek poslat do Evropy... Možná při nějakém větším množství.

Rád bych do těch baterek šel, ale v EU jsem je nenašel, myslím tyto konkrétní, které se do P1 vejdou bez úprav i se správným konektorem, i když Grandpa Jake doporučuje úpravu dvířek, baterka je přeci jen větší.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=u_an4DEyYhA[/youtube]
Naposledy upravil(a) gardenroute dne sob 05.07.2014 15:46, celkem upraveno 1 x.
Marek_Km

#894 Příspěvek od Marek_Km »

S tím měl přijít někdo na trh už dávno. Je to ale pořád řešení. Hlavně pro ty, co používají P1 s jednou aku. Já mám za tu cenu 2 ks 3S 2,2 Ah (V HK EU skladě) a delší let s o dost větší AUW. Mimochodem od brzkého rána jsem chtěl testovat mého opraveného Phantoma s původními 8". Bohužel doteď mi počasí nepřálo a nevypadá to růžově ani na zítřek...
Marek_Km

#895 Příspěvek od Marek_Km »

Jak jsem to dopsal, začalo se počasí lepšit a hned jsem toho využil a jel testovat ty původní 8045 vrtule. Ovladatelnost nejlepší, bohužel na to moje AUW to bylo moc. Daleko víc byly slyšet motory a vrtule, bylo vidět, jak se to s tou hmotností trápí. Napětí mi mizelo před očima. 1. pár starých baterek, které dávaly od 11 do 12 minut mi dal s těmito vrtulemi 8 minut a to už bylo v 2. stupni ochrany baterky a sedalo to. Při snaze to podržet co to dá mi Phantom z ničeho nic začal sedat tak rychle, že jsem to nečekal a dosedl dost tvrdě. Samozřejmě kvůli dolu vytočené anténě VTx opět problém. Vysílač to vyškublo a ten vzal s sebou OSD, oboje bylo na Duallocku, takže to byla rána. To nebylo nic. Odlouplo se mi čidlo z BL gimbalu, které bylo přilepené zespodu ramene, na kterém sedí kamery. To se přilepí. Bohužel tentokrát už to Mobius nerozdýchal a nejede. Respektive nenahrává. Neuložil ani celé video z tohoto letu a prostě nenahrává. Kartu přečtu, ale to je tak vše. Takže z něj mám drahou čtečku karet.
Co dál? Fakt nevím. S tímto setupem jsou ty 8" vrtule nedostačující. Asi dám zpět ty 9442, ovšem musel bych udělat změny. Buď zkoušet dál ladit zisky, ale nevěřím, že by to pomohlo. Gimbal, pokud mu nic nebude, bych každopádně muset posunout dozadu do těžiště, na nějakém pásku, nebo využít tu díru se závitem co je blíž k těžišti a zadní muset přidělat. To celé v případě využití gimbalu, ovšem když mám nefunkční Mobius a tu původní kamerku klíčenkovku už nechci používat, tak bych FPV kameru musel dát hodně do boku a asi gimbal dovážit. Přemýšlím, že gimbal úplně sundám, protože natáčení pro mě prioritou nebylo a měl jsem hlavně pro možnost sklopení FPV kamery. Tím bych ubral dost zátěže, ale hlavně přišel o hmotnost mimo těžiště, které mi podle mě působilo problémy. Další problém je ten, že z původní sady 9443 je minimálně 1, ale spíš 2 vrtule nepoužitelné. Náhradní sadu namontuji a tím pádem rezerva nedostatečná a dovolená se blíží. Z číny se mi to do dovolené rozhodně nestihne doručit, takže netuším, jestli si jej na dovču vůbec vezmu s sebou. Vzpomněl jsem si, že Petr (gardenroute) kdysi psal, že ty 9443 s DJI zámkem začal výrobce sám pro P1 vyrábět, tak se po nich podívám.
Když se daří, tak se daří. Ještě před týdnem bych nevěřil, že za pár dní budu mít takové problémy, nefukčního Mobiuse, dodrbaný VTx a i gimbal. Co už, stávají se horší věci... :|
Marek_Km

#896 Příspěvek od Marek_Km »

Tak už to mám hotovo. Gimbal dole. Vše funguje. Bez gimbalu a Mobiuse a nyní jen o s obyč GoPro držákem (+ 2ks lehčích Zippy) jsem na AUW 1132 g, takže úspora cca 220 g. Antivibrační desku od Telinku jsem nepoužil. Nebyl k tomu důvod. Původně jsem ji měl kvůli klíčenkové kamerce se CMOS snímačem. Teď mám namontovánu jen FPV kamerku s CCD snímačem, který nemá žádný jello efekt.
Hlavně mě bude mrzet absence možnosti manuálního náklonu (tilt) kamerky, kvůli které jsem ten BL gimbal bral. Co se dá dělat, no...
Doma jsem ještě zkusil zaviset a pokud vyjde počasí a čas, tak vyzkouším venku a poreferuju. Možná se dostanu na ještě zajímavější časy, než byly.
Hlavně teď vyřešit ty vrtule. Prosím pokud máte někdo tip na koupi vrtulí 9443 s DJI zámky, které by mi byly doručeny co nejdřív, sem s ním.
nighthunter

Re: Nová výkonná baterie pro P1

#897 Příspěvek od nighthunter »

gardenroute píše:Objevila se na trhu (zatím jen USA) nová a výkonná 3S LiPo baterie 2800mAh (od Dinogy Lipo), fokusovaná přímo na P1, tzn. že by se měla vejít, i konektorově je přímo kompatibilní.

Já jsem si zase všimnul na Hobbykingu dostupné Turnigy 2700mAh 3S, které by měly mít identickou velikost jako originální DJI 2200 mAh, takže jsou vhodné i Phantomů.
Za tu cenu bych je i zkusil, ale bohužel nejsou na německém skladu a jen 2 baterie se mi kvůli poštovnému nevyplatí.
Nezkoušel jste je už někdo, nebo nechcete to zkusit?

Kód: Vybrat vše

http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=56095
Marek_Km

#898 Příspěvek od Marek_Km »

Teď jsem ještě listoval v tématu pozpátku ve snaze najít nějakou lepší fotku Petrova (gardenroute) Phantoma zespodu z důvodu toho, že s 9443 vrtulemi nemá absolutně žádný problém. Teď už je mi to skoro jedno, protože jsem gimbal sundal, ale zajímalo by mě, jak to máš s tím těžištěm Ty. Pokud chytíš Phantoma za nejužší místo, kde se spojují ramena, převáží se dopředu, nebo ne? Mám pocit, že nohy a nějakou elektroniku máš vzadu, takže jej máš možná v rovnováze.
Mimochodem při tom listování jsem narazil, že ten problém měl kromě mouchánka, Ilaly, mně, i texmur, kterému to spadlo úplně stejně, dokonce z visu viewtopic.php?f=131&t=64638&start=165 7. příspěvek na stránce.
Prostě mám pocit, že díky 9443 vrtulím se poměrně hodně zvýšil letový čas hlavně u víc naloženého Phantoma, ale dost na úkor stability. Pak stačí asi víc hmoty mimo těžiště a větřík, k tomu svislý třebaže mírný sestup a neštěstí je na světě. Už když jsem poprvé ukazoval ty 9443 vrtule kamarádovi, co dlouho modelaří a koptéry staví komplet své, že ty vrtule, ač jsou pěkné, můžou dělat problém, že jsou hodně blízko sebe. Uvidím dál, třeba jsem ten problém s nevyvážeností odstraněním gimbalu odstranil. Je ale fakt zvláštní, že ten problém někdo má, někdo ne. A že takhle spadne nejen moje upravená P1, ale i všechny 3 P2...
gardenroute

#899 Příspěvek od gardenroute »

Marek_Km píše:Teď jsem ještě listoval v tématu pozpátku ve snaze najít nějakou lepší fotku Petrova (gardenroute) Phantoma zespodu z důvodu toho, že s 9443 vrtulemi nemá absolutně žádný problém. Teď už je mi to skoro jedno, protože jsem gimbal sundal, ale zajímalo by mě, jak to máš s tím těžištěm Ty. Pokud chytíš Phantoma za nejužší místo, kde se spojují ramena, převáží se dopředu, nebo ne? Mám pocit, že nohy a nějakou elektroniku máš vzadu, takže jej máš možná v rovnováze....A že takhle spadne nejen moje upravená P1, ale i všechny 3 P2...
Tak jsem vyzkoušel Tebou doporučený test těžiště, mám v těch místech na obou stranách instalované USB porty (na jedné NAZA, druhá strana USB pro iOSD MkII), takže se to dá chytit relativně dobře, Sám jsem byl překvapen, že se to nijak nepřevážilo, a je to asi vyvážené. Bude to asi dílem jiným podvozkem (je více posazen dozadu), dílem instalací vnitřních jednotek a dílem zadní montáže (instalační plato), kde je nyní FPV Tx, FPV Tx anténa a MarcoPolo tag. Zkoušel jsem to ale v rychlosti jen bez baterie a FPV antény, baterie to asi ještě rozhodí...
Jedna poznámka, nevím přesně, ale asi jediný zde mám motory Antigravity! (T-motors)
Ptaakovo břicho...
Ptaakovo břicho...
Naposledy upravil(a) gardenroute dne ned 06.07.2014 13:36, celkem upraveno 1 x.
Marek_Km

#900 Příspěvek od Marek_Km »

Tak jsem v tom pekelném horku testoval. Paráda. Dá se na to zvyknout, i když na nějaké hledání něčeho to díky absenci sklápění kamerky to asi moc nebude. Díky té menší hmotnosti a vyváženosti to teď létá naprosto jinak a taky i svislé klesání je teď daleko vyrovnanější. Oba staré páry baterek teď daly přes 14 minut (nárůst přes 2 minuty) a s novými jsem musel přerušit test, protože začala pípat vysílačka kvůli vybitým baterkám a já nechtěl riskovat. Stopky mi pak ukazovaly přes 20 minut, přestože jsem je při tom mezipřistání zastavil, ale radši pak dám přesnější měření, až příště poletím. Daleko líp se to ve vzduchu chovalo, z baterek to skoro nic nebralo, prostě super. Po dolítání jsem je vytahoval malinko vlažné, tak se jim to taky asi líbilo, přitom jsem se pořád pohyboval rychlostí mezi 30 - 40 km/h. Už to tak nechám. Původně jsem plánoval nějak jednoosý gimbal kvůli tiltu, ale zatím to odkládám. Jenom lituju, že jsem do toho gimbalu šel, protože jsem jej vlastně nepotřeboval a zbytečně mě to stálo ještě Mobiuse. Chybami se člověk učí. Ale konečně se dařilo a lítání bylo skvělé. A co z toho plyne za ponaučení?
8045 vrtule dobré do určitého AUW, pak je lepší použít 9443 ale s tím, že je vhodné mít koptéru vyváženou, protože velká vzletová hmotnost a hmota mimo těžiště s těmito velkými vrtulemi může způsobit problém. I těm, kteří ho doteď neměli. Vlastně všem se to stalo více méně nečekaně.
Sháním ty 9443 s DJI zámkem jako rezervní. Budu rád za jakýkoliv tip na koupi s rychlým doručením.
Petře dík za foto i tu zkoušku vyvážení.
Odpovědět

Zpět na „Coptery - DJI Phantom“