Pohon elektrovětroně 1800mm

Budoucnost klepe na dveře. Zde se diskutuje o různých aspektech elektropohonu - motorech, akumulátorech a regulátorech, klidně i o převodovkách a vrtulích.
Odpovědět
Zpráva
Autor
varok

Re: Pohon elektrovětroně 1800mm

#76 Příspěvek od varok »

DAF: Na fotkách už je potah VOP a SOP opravený. Použil jdem papír, i když nevím jedtli ten původní potah není vlies. A ohledně motoru apod. se domluvím s p. Kiwirou, ano je vedoucí našeho kroužku. Podle údajů na stránkách bighobby by měl stačit i ten 20A regulátor, ale jednalo se mi spíše o osobní zkušenosti ostatních. Ale i tak moc děkuji
pepin

#77 Příspěvek od pepin »

Pokud zvolíš 30A regulátor budeš mit rezervu a v létě ve vedru se nebude hřat tolik jako 20A.
hozyy

#78 Příspěvek od hozyy »

Také se do toho trochu vložím kolegové. Toto vlákno jsem se zájmem sledoval, jak se to vyvine.
Docela mě to ale potěšilo. Toho BEL AMI totiž mám v kostře, připraveného na potažení.
Kolega ale zřejmě zalétá dříve, tak se těším na zážitky. Myslím , že by to mohlo být dobře létavé.
varok

#79 Příspěvek od varok »

No já mám potah opraven, jen čekám do dalšího kroužku až mi zaschne spoj SOP na VOP. Měl jsem to rozebrané kvůli tomu potahování a SOP byla na spoji k trupu poškozená, tak jsem ji opravil. Už jen nainstalovat jiný elektromotor, regulátor, baterii a přijímač RC soupravy. Pak se snad povede a někdo mě zaškolí, třeba p. Kiwira.
varok

#80 Příspěvek od varok »

Pepin: Asi to tak udělám a dám regulátor raději s rezervou. Na bighobby píšou max. proud 20A, tak dám raději ten 30A, i když by možná stačil i 25A? Ať je raději rezerva jak píšete. Děkuji
DAF
Kontaktovat uživatele:

#81 Příspěvek od DAF »

Nečaruj. Třeba tenhle https://www.peckamodel.cz/hw30205200-sk ... -regulator regl umí ķratkodobě max až 40 A, BEC umí 5 V/3 A. Pepin zná a umí, takže mu věř.
Větrák nebude na motor létat nějak výrazně dlouho, za minutu (a to je už docela dlouho) nastoupá a pak jede bez něj, takhle se to může několikrát opakovat. Za ty "mezery" regl, pokud tu možnost mít bude (ventilace, možnost volného proudění vzduchu), vychladne.
Hitec Aurora 9X
pepin

#82 Příspěvek od pepin »

DAF píše:Nečaruj. Třeba tenhle https://www.peckamodel.cz/hw30205200-sk ... -regulator regl umí ķratkodobě max až 40 A, BEC umí 5 V/3 A. Pepin zná a umí, takže mu věř.
Větrák nebude na motor létat nějak výrazně dlouho, za minutu (a to je už docela dlouho) nastoupá a pak jede bez něj, takhle se to může několikrát opakovat. Za ty "mezery" regl, pokud tu možnost mít bude (ventilace, možnost volného proudění vzduchu), vychladne.

tady k tomu reglu bude nejspíš bezpodmínečně potřebovat koupit i programovací kartu--tedy alespon já jsem tady ten regulátor plynovou pákou nenaprogramoval ani náhodou, to je ten regulátor s reverzem---nic proti programovací kartě,osobně už kupuji raději regly které jdou programovat kartou, ale je to další investice.

https://2114988612.s1.eshop-rychle.cz/R ... A-d997.htm

https://2114988612.s1.eshop-rychle.cz/M ... -d1554.htm

Vrtule sklopka 9/6

baterii jednoznačně 3 článek.

Ale na nákup motor, regl, baterka bych nespěchal a vybíral až podle toho kolik asi tak bude potřeba dovážit čumák--blbost dávat do čumáku k baterii olovo , nabo naopak muset dovažovat ocas kuli těžké baterii--čím těžší ten model bude, tím víc hrozí, že ho při přistání poškodíš.

Pokud bys nakupoval u hnízdila, tak by ti na regulátoru tu brzdu nastavil--má to v nabídce že na přání regulátory naprogramuje .

Regulátory skywalker používám, problémy s nimi nemám, motor z odkazu jsem nedávno zkoušel v
podobně velikém větroni váhově pod 1kg, kolmo to nestoupá, ale létat se s tím dá v pohodě.

Baterie určitě až podle těžiště, na 3 minuty stoupavého motorového letu--plný plyn-- by stačila baterie o kapacitě od 1300ma.

Prostě pokud to jen trochu pujde, tak se pokusit vyhnout vepředu, nebo vzadu dovažování olovem---hlavně vzadu, čím těžší zadek, tím víc hrozí, že při přistání zlomíš trup.

Pokud by vycházel čumák lehký i s baterií 3čl 2200ma, ale nebyl problém dát do čumáku výkonnější větší a těžší regulátor, tak tam má hnízdil toho skywalkera i 30A.

https://2114988612.s1.eshop-rychle.cz/R ... A-d142.htm
guchar

#83 Příspěvek od guchar »

@varok Doporučovaná kombinace 3S baterka a 30A ESC (s patřičnou vrtulí) je rozumná rezerva, a finanční rozdíl nebývá žádný majlant navíc. Watty je lépe honit napětím než proudem. S menším proudem souvisí menší oteplení = delší životnost + větší spolehlivost.
DAF
Kontaktovat uživatele:

#84 Příspěvek od DAF »

Pepine, myslim, že pro začátek ta karta nemusí být třeba. Regl funguje z krabičky. Pravda, máme ho v motorových modelech, takže jsme neřešili brzdu. Musel bych se podívat, jak lze nastavit. Při výběru by měl umět poradit i prodavač, který by měl tyto věci znát, tedy pokud to není jen podavač.
Co za materiál je na potahu by snad mělo být jednoduché poznat. Zkus se zeptat vedoucího. Pokud vím, máš kolem sebe dost potenciálních konzultantů, stačí se ozvat.
Hitec Aurora 9X
varok

#85 Příspěvek od varok »

DAF: právě vedoucí mi říkal ať to opravím papírem. Je to cené nastříkané nějakou barvou, tak nepoznám čím je to potaženo.

Regulátor jsem se slušně ptal že mám doma ty 2 regulátory jak jsem psal, tak jestli je mohu použít. Ten Ray jsem kupoval kdysi asi v PVmodel nebo u Pecky a ten Maytech na bighobby.
pepin

#86 Příspěvek od pepin »

varok píše:.

Regulátor jsem se slušně ptal že mám doma ty 2 regulátory jak jsem psal, tak jestli je mohu použít. Ten Ray jsem kupoval kdysi asi v PVmodel nebo u Pecky a ten Maytech na bighobby.

Na zalétáni modelu bych raději volil výkonnější abys mohl třeba vyzkoušet i větší vrtuli.

Až ted jsem pochopil že jak motor tak i regulátory máš.

Rozhodně by bylo dobré, pokud máš nějaké regulátory a motor dával i odkazy o jaké regulátory a motor konkrétně jde.
DAF
Kontaktovat uživatele:

#87 Příspěvek od DAF »

V pohodě, papírem to samozřejmě jde také a protože, jak doufám, opravuješ jen praskliny, tak to ani moc vadit nebude. Vlies je ovšem pevnější a u tak velkého modelu dle mého názoru vhodnější jak na potažení, tak i později na případné opravy. Spíš si myslím, že bys měl, a mohl, spoustu otázek probrat a vyřešit právě se svým vedoucím. Tohle mě spíše zaráží. A vím, že jsi dostal nabídky na pomoc, ale nějak jsi je zatím nevyužil. Určitě není problém ptát se zde a dostávat odpovědi, ale osobní kontakt s ukázkou a vysvětlením mezi čtyřma očima dá víc, než několik stránek povídání zde.
Regly, které máš, budou určitě vhodné ke zvolenému motoru a model s touto sestavou určitě poletí. Volbu vrtule začni od doporučení výrobce a pokud se ti to nebude zdát, můžeš začít testovat. Dělám to poměrně běžně, např. na Plutu. Motor Turnigy 2826 1400kV, doporučená vrtule 8x4. Po záletu jsem dal 8x6, přeměřil proud (nepřesáhl deklarované hodnoty) a model s tím létá dodnes. Na jiném modelu jsem vyzkoušel asi 4 vrtule, než jsem se rozhodl pro jeden rozměr. Podobně to může být i s dalšími věcmi v modelu. Vrátím se k Plutu, kam jsem dal motor 2826 s 980 kV. Byla pro něj doporučená vrtule 9x4, která šla skoro na zem (sekačka trávy). Šel tam proto zmíněný Turnigy.
Hitec Aurora 9X
varok

#88 Příspěvek od varok »

Pepin: ano motory i regulátory mám doma. Jeden motor https://www.bighobby.cz/stridavy-elektr ... ass-hobby/ a teď jsem koupil ten samý ale s nižšími otáčkami 1000kV/V. DAF psal i jiní že je lepší motor s nižšími otáčkami, ale zkusím potom který bude lepší.
Regulátory mám Ray 20A, ale už se asi neprodávají, možná pod názvem Kavan, ale to si nejsem jistý. Druhý mám asi tenhle: https://www.bighobby.cz/stridavy-regula ... bec--2-3s/
pepin

#89 Příspěvek od pepin »

varok píše:Pepin: ano motory i regulátory mám doma. Jeden motor https://www.bighobby.cz/stridavy-elektr ... ass-hobby/ a teď jsem koupil ten samý ale s nižšími otáčkami 1000kV/V. DAF psal i jiní že je lepší motor s nižšími otáčkami, ale zkusím potom který bude lepší.
Regulátory mám Ray 20A, ale už se asi neprodávají, možná pod názvem Kavan, ale to si nejsem jistý. Druhý mám asi tenhle: https://www.bighobby.cz/stridavy-regula ... bec--2-3s/

Použij ten motor KV 1000, ten druhý--KV 1360 tady v tom větroni ani nezkoušej--ztráta času, musel bys použít v případě 3 článku malou vrtuli s malým stoupáním, bude to jen pištět , hodně žrát a nebude to táhnout, pokud bys použil dvoučlánek, nižší napětí bys musel dohonit vyšším proudem ale ve výsledku tady na ten větron stejně vyjde tahem lépe ta varianta tříčlánek plus motor s kv 1000.

ten druhý--KV 1360 si nech na nějakého stíhačkového, skoro plylonového motoráka tak do rozpětí 1m.

regulátor použij raději ten 30A maytech, sklopku bych doporučil 9/6, tím nic ze začátku nepokazíš a pak se časem teprve rozhodneš, jestli zkusit větší pruměr--10, nebo zustat u pruměru 9, ale stopání zvolit třeba místo 6--8 aby byl model trochu rychlejší.

Uplně zjednodušeně, pokud zvýšíš pruměr vrtule, model bude ochotněji stoupat víc kolmo, pokud zvýšíš stoupání, model poletí trochu rychleji ----to je vhodné ale spíš pro větroně se štíhlým profilem--kompozitové.
Kuta33

#90 Příspěvek od Kuta33 »

varoku vem si k srdci pepinovy rady. Ví o čem píše. :wink:
K tomu NEpoužití motoru s 1360 kV s tříčlánkem bych přidal ještě jeden důvod. Určitě budeš kupovat běžné sklopné listy Aeronaut, nebo Graupner, u těch občas v popisu najdeš upozornění na maximální otáčky 16000 ot/min. Prostou násobilkou 1360 kV x 12,6 V se dostaneš na 17136 ot/min. Vím, že v reálu je nikdy nedosáhneš, ale proč riskovat. Už mi takto jednou po prasknutí listu ve stoupání motor z trupu vycestoval a věř, že se to neobešlo bez opravy rozštípaného trupu. Ještě bych doporučil aspoň duralový trámec, určitě se vyhni něčemu podobnému: https://www.pvmodel.cz/produkt/vrtule-sklopna-9-x-5-s-kuzelem-a-klestinou-4mm-u45369
Rozdíl mezi chlapcem a mužem je pouze v ceně jeho hraček.
Odpovědět

Zpět na „Elektropohon“