Vlašťovka - bezpilotní letoun - metrový model zalétán video
Re: Vlašťovka - bezpilotní letoun
Ještě k těm KFm profilům:
viewtopic.php?f=23&t=39452
Odstupňováním tlouštěk desek (min. 1. třetiny) vytvořit profil (papírová ho má), a těžiště by se dostalo více dopředu.
Podvozek:
http://www.origami.cz/Fotky/vlastovka_nahled.gif
viewtopic.php?f=23&t=39452
Odstupňováním tlouštěk desek (min. 1. třetiny) vytvořit profil (papírová ho má), a těžiště by se dostalo více dopředu.
Podvozek:
http://www.origami.cz/Fotky/vlastovka_nahled.gif
- TomasC
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Nakreslil jsem detail spojení dvou desek kolem trubky.
Je to řez rovinou spoje. Hnědá je překližka 3mm, žlutá deska PS.
Desky bude nutné na krajích oříznout, ale to by neměl být problém.
Je to řez rovinou spoje. Hnědá je překližka 3mm, žlutá deska PS.
Desky bude nutné na krajích oříznout, ale to by neměl být problém.
- OPR
- Kontaktovat uživatele:
Omluvte mne ,že se vracím ještě k ÚCL.....
Pokud dotoho zatáhnete úřad ...... . Myšlenka. !
"....A co když věci naberou uplně jiného spádu? Bude opravdu naše dupnutí vyslyšeno tím chtěným směrem? Nepřinese to nakonec víc birokracie a možné i něaká ty zákazy?....."
Popravdě zastávám spíš osobní názor, že úřady z tohoto celého počinu vynechat. Trumfnutí Ameriky, to vítám
.
Vcelku se mi líbí čistota myšlenky. Viz.
Ano a třeba pomocí youtube. com udělat z Amíků něco, co neumí udělat ani vlaštovičku. To vítám.
"....A co když věci naberou uplně jiného spádu? Bude opravdu naše dupnutí vyslyšeno tím chtěným směrem? Nepřinese to nakonec víc birokracie a možné i něaká ty zákazy?....."
Popravdě zastávám spíš osobní názor, že úřady z tohoto celého počinu vynechat. Trumfnutí Ameriky, to vítám
TomasC píše:Prvotním nápadem je zpopularizovat modelářství, když se to povedlo naprosto zoufale fungující vlašťovce v USA, tak je třeba ukázat, že to dokážeme udělat fungující...... pokud by se pro takový projekt dokázala dát dohromady skupinka nadšenců kteří se znají z webu a zvládnout to. Toto by byl hmatatelný výsledek. A to nemluvím, jak by bylo zábavné pak takové letadlo provozovat na akcích. ...
Ano a třeba pomocí youtube. com udělat z Amíků něco, co neumí udělat ani vlaštovičku. To vítám.
OPR píše:Omluvte mne ,že se vracím ještě k ÚCL.....
Popravdě zastávám spíš osobní názor, že úřady z tohoto celého počinu vynechat. Trumfnutí Ameriky, to vítám.
Co mě osobně se týče, tak bych naopak si dal hmotností limit tak 19kg. Velká vlaštovka je zajímavá věc, ale po pravdě řečeno si myslím, že nad 20kg je ta byrokracie zcela v pořádku.
Myslím že optimální kompromis by byl snažit se dostat pod 20kg, aby to mohl být model nebo lehkým dovážením bezpilotní letoun.
- OPR
- Kontaktovat uživatele:
Luzr píše: ... Velká vlaštovka je zajímavá věc, ale po pravdě řečeno si myslím, že nad 20kg je ta byrokracie zcela v pořádku.
Bohužel, ač nerad, ale souhlasím.
- TomasC
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
PetrD píše:Nevybral jsi právě vhodný materiál, trubka na nosník by měla být správně duralová (AlCu4Mg), v rozměru 20x1.5 ji tam nemají, ale pro příklad 25x2 při stejných podmínkách unese 25kg při průhybu 166mm. (počítáno do meze kluzu Rp0.2 - bezpečné zatížení bych ovšem volil max. poloviční)
http://www.ferona.cz/cze/katalog/detail.php?id=34480
SUPER. Díky. Do projektu jsem tedy zahrnul trubku 25mm.
- TomasC
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
OPR, jirka578, Luzr: nějaký konstruktivní nápad, jak dosáhnout hmotnosti pod 20kg??
Názor beru, ale měl by obsahovat i nějaký přínos.
TomasC píše:OPR, jirka578, Luzr: nějaký konstruktivní nápad, jak dosáhnout hmotnosti pod 20kg??
Mno počkej, měl jsem pocit že jsi ve fázi návrhu a hmotnost nad 20kg je vstupní parametr....
No ale pokud chceš přínos tímto směrem, zatím nejtěžší je
Jedna deska PS o rozměru 100x50x5cm váží 0,5kg. Na křídlo bude potřeba 18desek. 9kg
IMO tato hmotnost je pro PS100, použij PS50 nebo PS75 a jsi na polovině či 75 procentech.
Nebo místo 5cm 3cm.
Jinak pokud už mám přinášet, přijde mě že elevony nakreslené na tvém návrhu jsou moc malé...
TomasC píše:SUPER. Díky. Do projektu jsem tedy zahrnul trubku 25mm.
Pokud by to vyšlo rozměrově, ještě lepší by byla 30x1.5 - asi o 10% menší váha, přitom o 20% vyšší pevnost.
http://www.ferona.cz/cze/katalog/detail.php?id=30728
Ovšem to co je v katalogu, nemusí mít taky Ferona nutně fyzicky na skladě, bylo by dobré si to telef. ověřit
- TomasC
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Protože předpokládám problémy s těžištěm, tak jsem opustil myšlenku serv u ploch.
Blok 3serv by se dal do první desky. Rozvod lanky ve stylu RCfactory strojů. Samozřejmě vhodně dimenzován.
Elevony se mi taky zdají pohledově malé, ale nebude to žádný 3D stroj.
30mm by byla určitě lepší, ale pak by zbylo málo materiálu na výztuhy.
Dobrý nápad použít lehčí PS. Určitě v ocasní části !!!
Blok 3serv by se dal do první desky. Rozvod lanky ve stylu RCfactory strojů. Samozřejmě vhodně dimenzován.
Elevony se mi taky zdají pohledově malé, ale nebude to žádný 3D stroj.
30mm by byla určitě lepší, ale pak by zbylo málo materiálu na výztuhy.
Dobrý nápad použít lehčí PS. Určitě v ocasní části !!!
- TomasC
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Máte někdo odkaz, kde by byla hustota polystyrenu společně se značením 100, 70 nebo 50?? Google nic.
Doma jsem si desku 1000x500x50 vážil, ale jaký je to PS nevím. Myslím, že modrý, ale jistota není.
A přitom je to velmi důležitá položka. Přeci jen polystyrénu tam bude 500litrů!!! Tedy půl kubíku
Máte někdo zkušenost s HV servy z Hobbykingu?? Třeba něco jako toto: http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... duct=18862
Bude třeba nejméně 7serv (6elevonů a háček) a i když jsem zastáncem kvalitních značek, tak taková serva Futaba, JR, atd.. prostě nejsou financovatelná.
Doma jsem si desku 1000x500x50 vážil, ale jaký je to PS nevím. Myslím, že modrý, ale jistota není.
A přitom je to velmi důležitá položka. Přeci jen polystyrénu tam bude 500litrů!!! Tedy půl kubíku
Máte někdo zkušenost s HV servy z Hobbykingu?? Třeba něco jako toto: http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... duct=18862
Bude třeba nejméně 7serv (6elevonů a háček) a i když jsem zastáncem kvalitních značek, tak taková serva Futaba, JR, atd.. prostě nejsou financovatelná.
TomasC píše:Máte někdo odkaz, kde by byla hustota polystyrenu společně se značením 100, 70 nebo 50??
http://www.epscr.cz/obj/226/Norma_kvality_2009.pdf
Ale je tam docela rozptyl:
50 11-15 kg/m3
70 13,5-18 kg/m3
100 18-23 kg/m3
- TomasC
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
jirka578 píše:http://www.epscr.cz/obj/226/Norma_kvality_2009.pdf
Díky, přínosný odkaz.