DJI si s tímhle problémem asi taky moc neláme hlavu.Evidentně je první verze Phantoma nepoučila;situace je stejná jako na P1.
DJI0300 - DJI - F300 Phantom pokračování
Re: DJI0300 - DJI - F300 Phantom pokračování
Dnes jsem na mém Visionu zjistil po zhruba 30ti baterkách taktéž praskliny na dvou ramenech pod mot.ložem.Koupil jsem ho nového tady v ČR.Nikdy nehavaroval,ani jiný incident.Reklamace není jednoduchá;řeknou,že jsem s tím asi praštil a hotovo
Ale ani ta nic moc neřeší,protože ten mizerný plast popraská pravděpodobně znovu.Prodejce mě řekl,že se s tím setkávají hodně často,dokonce mě i poradil,jak praskliny ve spodním dílu kolem motorového lože opravit.Super.Hračka za skoro třicet litrů.Vyhozený peníze!
DJI si s tímhle problémem asi taky moc neláme hlavu.Evidentně je první verze Phantoma nepoučila;situace je stejná jako na P1.
- gardenroute
Jak jsem již psal, největším původcem těchto prasklin jsou nevyvážené motory (motor), které způsobí takové vibrace, že se vytvoří takové praskliny. Doporučuji pravidelně ramena kontrolovat, ačkoliv jsem zatím neslyšel o případu, že by se v důsledku těchto prasklin rameno někomu ulomilo (!).raging píše:Dnes jsem na mém Visionu zjistil po zhruba 30ti baterkách taktéž praskliny na dvou ramenech pod mot.ložem.Koupil jsem ho nového tady v ČR.Nikdy nehavaroval,ani jiný incident.Reklamace není jednoduchá;řeknou,že jsem s tím asi praštil a hotovoAle ani ta nic moc neřeší,protože ten mizerný plast popraská pravděpodobně znovu.Prodejce mě řekl,že se s tím setkávají hodně často,dokonce mě i poradil,jak praskliny ve spodním dílu kolem motorového lože opravit.Super.Hračka za skoro třicet litrů.Vyhozený peníze! DJI si s tímhle problémem asi taky moc neláme hlavu.Evidentně je první verze Phantoma nepoučila;situace je stejná jako na P1.
Vibrace jdou zjistit poměrně jednoduše, pokud je instalována kamera v podvěsu (i bez gimbalu), stačí se proletět na plný plny (nejlépe v režimu ATTi), na videu ty vibrace budou dobře vidět, to byl např. můj případ. Po přezbrojení na Antigravity! motory to zmizelo. Samozřejmě to není řešení, ale já tu výměnu motorů stejně tehdy plánoval, takže jsem to dále neřešil. Ale komunikoval jsem to tehdá s Telinkem (který mě dodal nový case), jak píšeš, reklamace by asi byla složitá, ačkoliv pád na rameno by se asi takto neprojevil...
S DJI jsou mimoch. jakékoliv reklamace "velmi složité", to by si měl každý před nákupem uvědomit
Ptaak 2 (Phantom 4 HDMI Mode) | FS Dominator HD2 | MarcoPolo Locator |
raging píše:DJI si s tímhle problémem asi taky moc neláme hlavu.Evidentně je první verze Phantoma nepoučila;situace je stejná jako na P1.
No není divu, konstrukce ramen pod motory je stejná. Navíc třeba nějaké zesílení těch výztuh asi moc nepomůže, mě ty praskliny šly v obou případech přímo přes ty upevňovací "nálitky", takže vlastně přes ten nejsilnější materiál. Naprosto klasické únavové praskliny, šířící se od zdroje vibrací. Takže asi spíš vyvažovat, vyvažovat, vyvažovat, a až budete mít pocit, že je to vyvážené, tak znova vyvažovat :-O
Jinak důvod, proč jsem to vlastně detailně prohlížel, byl ten, že jsem na videu při delším letu max. rychlostí (a při stoupání na plný plyn) najednou objevil poměrně hrubé vibrace, které tam dřív nebyly. Nechci si ani představovat, co tam ten jeden motor, visící na 0,5 cm plastu a jednom šroubku vyváděl... je mi z toho těžko i teď zpětně jen jak to píšu...
Většinou lítám daleko katoličtěji, tak to tam klidně mohlo být už i déle.
EDIT: hihi GR jako vždy rychlejší
- gardenroute
No pokud se to někomu objeví (což není Tvůj, nebo můj případ) protože létá s nevyváženými vrtulemi, může si za to částečně i sám, takovými vibracemi trpí celé letadlo, mnoho noviců toto neví a jdou rovnou létat. Problém je samozřejmě motor, jeho příp. vyvážení je pěkná pakárna, a skoro lepší je ho vyměnit, protože to nikdy nebude 100% OK.off píše:...Naprosto klasické únavové praskliny, šířící se od zdroje vibrací. Takže asi spíš vyvažovat, vyvažovat, vyvažovat, a až budete mít pocit, že je to vyvážené, tak znova vyvažovat :-O Jinak důvod, proč jsem to vlastně detailně prohlížel, byl ten, že jsem na videu při delším letu max. rychlostí (a při stoupání na plný plyn) najednou objevil poměrně hrubé vibrace, které tam dřív nebyly......
Pokud by někdo potřeboval originál DJI motor, mám nějaké ještě v zásobě ty které byly v pořádku...
Myslel jsem si,že ty"nové"motory i samoutahovací vrtule budou už z výroby jakž takž vyvážené
já vím,jsem naivní trouba
no,ale co teď s tím?Zalít řídkým vteřiňákem,nebo jako Ondra epoxidem?
no,ale co teď s tím?Zalít řídkým vteřiňákem,nebo jako Ondra epoxidem?
Tak jsem tu z dlouhé chvíle malinko zaexperimentoval a zkusil vibrace bez vrtulí a s vrtulemi po jednotlivých motorech a v různých otáčkách. Vibrace jsme hodnotil jen subjektivně tak, že jsme mezi prsty držel příslušné rameno přímo pod motorem.
Vibrace jsem subjektivně hodnotil 0 (žádné) - 5 (max. dosažené).
Nejjednodušší je motor 1 - bez vrtule 0 vibrace, s vrtulí 0 vibrace. Lože není popraskané.
Motor 2 - bez vrtule 3, s vrtulí 1. Lože není popraskané.
Motor 3 - bez vrtule 2 (na cca 40% plynu 5), s vrtulí 1, popraskané lože.
Motor 4 - bez vrtule 3 (na cca 40% plynu 5), s vrtulí 1, popraskané lože.
Takže
1. 3 ze 4 motorů mají zřetelné vibrace.
2. Kupodivu vrtule (ty mám vyvážené) spíš zmírňuje vibrace.
3. Problém bude asi v rezonanční frekvenci v určitých otáčkách, kdy ty motory, co mají popraskané lože, mají citelnou špičku v oblasti cca 40% plynu při zatížení bez vrtulí, tj. s vrtulema to bude vycházet někde mezi 50 - 75% zatížení odhadem - třesně tam, kde se to používá nejvíc.
Nedokážu určit, jestli nemohou být vibrace způsobené třeba načatými ložisky, nebo zda jsou ty motory fakt nevyvážené, v každém případě efektivní a spolehlivé řešení je podle mě jen nákup kvalitnějších motorů
Překvapilo mě, že motor č. 2, ačkoliv má největší "průměrné" vibrace v celém rozsahu otáček, má lože OK. Kritické jsou zřejmě ty špičky.
Teď je otázka, nakolik budou "antigravity" s jistotou OK a jak je na tom ten upgrade set od DJI
Vibrace jsem subjektivně hodnotil 0 (žádné) - 5 (max. dosažené).
Nejjednodušší je motor 1 - bez vrtule 0 vibrace, s vrtulí 0 vibrace. Lože není popraskané.
Motor 2 - bez vrtule 3, s vrtulí 1. Lože není popraskané.
Motor 3 - bez vrtule 2 (na cca 40% plynu 5), s vrtulí 1, popraskané lože.
Motor 4 - bez vrtule 3 (na cca 40% plynu 5), s vrtulí 1, popraskané lože.
Takže
1. 3 ze 4 motorů mají zřetelné vibrace.
2. Kupodivu vrtule (ty mám vyvážené) spíš zmírňuje vibrace.
3. Problém bude asi v rezonanční frekvenci v určitých otáčkách, kdy ty motory, co mají popraskané lože, mají citelnou špičku v oblasti cca 40% plynu při zatížení bez vrtulí, tj. s vrtulema to bude vycházet někde mezi 50 - 75% zatížení odhadem - třesně tam, kde se to používá nejvíc.
Nedokážu určit, jestli nemohou být vibrace způsobené třeba načatými ložisky, nebo zda jsou ty motory fakt nevyvážené, v každém případě efektivní a spolehlivé řešení je podle mě jen nákup kvalitnějších motorů
Překvapilo mě, že motor č. 2, ačkoliv má největší "průměrné" vibrace v celém rozsahu otáček, má lože OK. Kritické jsou zřejmě ty špičky.
Teď je otázka, nakolik budou "antigravity" s jistotou OK a jak je na tom ten upgrade set od DJI
- gardenroute
Obojí je špička, Antigravity! hodně dobře zaplacená. DJI E300ka má ale zase v setu (o něco levnějším než set s Antigravity! motory) i 2 páry výborných vrtulí (+2 náhradní) na bázi 9443, plus nějaký materiál a nářadíčko. A "zdarma" k tomu ještě výborné 4x E300 regulátory, které se jistě dají prodat, nebo použít do jiného projektu. To za cenu ještě nižší, než Antigravity!. Je to na zvážení.off píše:...Teď je otázka, nakolik budou "[i]Antigravity!" s jistotou OK a jak je na tom ten upgrade set od DJI...[/i]
Ale ani v jednom případě by jsi chybu neudělal, obojí je hodně dobré až výborné řešení, vůbec bych se neobával nějakých problémů jako se setovými motory.
Za E300 ruku do ohně nedám, zkušenosti na fórech jsou ale výborné, za "Antigravity!" ruku do ohně dám, osobní a převzaté zkušenosti jsou vynikající, vč. potvrzeného delšího letového času, u P1 dost, o tom jsem psal v mém testu 9443 vrtulí, někdy v březnu tuším.
Tak to vidím takhle
http://www.pelikandaniel.com/?sec=product&id=74314
Bohužel t.č. mají u pelikánů poslední sadu, ale snad časem dorazí... to jsme zvědav...
http://www.pelikandaniel.com/?sec=product&id=74314
Bohužel t.č. mají u pelikánů poslední sadu, ale snad časem dorazí... to jsme zvědav...
Takže,ten,kdo si koupí kteroukoli verzi Phantoma,musí počítat s tím,že bude muset ještě dokoupit za 5 tisíc motory.Pokud nekoupí,riskuje,že mu popraská po velmi krátké době spodní kryt v okolí motorového lože i lože samotné.Pak si motory koupí stejně,jenže to už bude o 1400 Kč dražší,což je cena obou plastových krytů,protože spodní nelze zakoupit samostatně
Výborná obchodní strategie DJI 
- gardenroute
Nemyslím, že je to tak přesně, ty vibrace motorů nemusejí být z výroby. Stačí možná i nějaký celkem nevinný pád na hřídel motoru, čehož si člověk nemusí hned všimnout. Ani já nemohu říci, zda-li jsem měl vibrace od počátku, protože jsem neměl GoPro kameru od počátku, čekal jsem chvíli na její dodání, v té době ještě GP 3B nebyla běžně na skladě... Vibrace jsem zjistil až při létání s kamerou, a to jen na plný plyn, později ty praskliny.raging píše:Takže,ten,kdo si koupí kteroukoli verzi Phantoma,musí počítat s tím,že bude muset ještě dokoupit za 5 tisíc motory.Pokud nekoupí,riskuje,že mu popraská po velmi krátké době spodní kryt v okolí motorového lože i lože samotné.Pak si motory koupí stejně,jenže to už bude o 1400 Kč dražší,což je cena obou plastových krytů,protože spodní nelze zakoupit samostatněVýborná obchodní strategie DJI
Každopádně se to neděje nijak masově, ale dost lidí to již postihlo
Asi jsem měl smůlu na kus,létám tak katolicky,že už to ani víc nejde.Nikdy jsem ho nepoložil ani na bok,Phantoma převážím v kufru,prostě pořád v bavlnce... a to mám za to
Dost hořekování,teď budu přemýšlet,jak to opravit
raging píše:Asi jsem měl smůlu na kus,létám tak katolicky,že už to ani víc nejde.Nikdy jsem ho nepoložil ani na bok,Phantoma převážím v kufru,prostě pořád v bavlnce... a to mám za to![]()
Úplně bych nezavrhoval tu teorii, že to není nevyvážením, ale vykloktaným ložiskem.
O
tak už existují ony avizované držáky na záchrannou klíčenku (plováky) vytištěné na 3D tiskárně
[album]3936[/album]
https://www.dropbox.com/s/5aq7mj2lv5mov1q/waterbouy.mov
[album]3936[/album]
https://www.dropbox.com/s/5aq7mj2lv5mov1q/waterbouy.mov
Naposledy upravil(a) hravec dne čtv 05.06.2014 17:38, celkem upraveno 1 x.
F306 Phantom 2 s H3-3D, FPV 5,8 GHz 400 mW, 7" monitor diverz., iOSD mini, MarcoPolo, Waterbuoy
off píše:
Úplně bych nezavrhoval tu teorii, že to není nevyvážením, ale vykloktaným ložiskem.
O
Motory jsou bez vůlí,bez vrtulí běží hladce,tiše.Celkový nálet strojku je 10 hod.
raging píše:Motory jsou bez vůlí,bez vrtulí běží hladce,tiše.Celkový nálet strojku je 10 hod.
Tak to máš lepší než já, mě jeden motor hladce tiše, ostatní mají větší či menší vibrace - viz výše. V pátek bych měl mít první dva motory T300, tak je tam vrznu a dám zprávu, nakolik to bude změna .-)
A až dorazí zbylé dva, vyrobím nějaká měření, zda bude posun proti sériovým motorům.