Otázky o F3K

RC házedla - kategorie, která má hodně blízko k "opravdovému" sportu.
Odpovědět
Zpráva
Autor
lakotamm
Kontaktovat uživatele:

#691 Příspěvek od lakotamm »

Aj ja som rátal s tým, že to po niekoľkých desiatkach hodín budú na vyhodenie, ale že budú dobré len nejaké 3 - 4 hodiny (!) funkčné a následne prestanú dobre strediť som totálne nerátal.

V súčasnosti mám vôľu 2mm a to myslím, že stojí za zmienku. :lol:

Nové servá však budú za chvíľu - už v sobotu a do vtedy sa aj tak nebude dať lietať. :wink:

Takže to, že bez potlačenia sa model vzpína je normálne?

PS: Prajem všetkým pekné Vianoce! :wink:
Sky Lady - po 4 rokoch zhorela, Tornado XX, Cap 232, Super Zoom 2 - 460g, F3K Super Gee, Lynx E
milost
Kontaktovat uživatele:

#692 Příspěvek od milost »

Ono to neni jen tak. Někdo těžiště ladí podle dive testu, někdo podle pocitu při letu a letového projevu, někdo právě podle odhozu.

Vzpínání letadla je totiž na poloze těžiště závislý. Čim víc vpředu, tím víc se model při odhozu vzpíná.

Pomalu posouvej dozadu, a dej pozor, je to citlivé (na milimetry). Uvidíš, jak se bude křivka stoupání postupně měnit.
Kdo je bez miny, ať hodí kamenem.
lakotamm
Kontaktovat uživatele:

#693 Příspěvek od lakotamm »

Toto by zodpovedalo!

Zo začiatku som mal ťažisko nejakých 5mm za doporučeným a Super Gee sa nevzpínala. Ale, následne som pridal 10g olova dopredu, lebo sa model po potlačení nevracal do vodorovného letu.

Takže mám ťažisko dať dozadu a krídla mám nechať v predchádzajúcej polohe, alebo podložiť odtokovú hranu (prípadne nábežku)?

Vďaka. :wink:
Sky Lady - po 4 rokoch zhorela, Tornado XX, Cap 232, Super Zoom 2 - 460g, F3K Super Gee, Lynx E
milost
Kontaktovat uživatele:

#694 Příspěvek od milost »

Jo, to já nevim... hrej si.

Super Gee nemám, navíc musíš letadlo seřídit tak, jak vyhovuje tobě.
Můžeš začít hezky od začátku. Všechny úhly seřízení a náběhu do nuly, těžiště podle doporučení. A počítej s tim, že to bude běh na dlouhou trať...
Kdo je bez miny, ať hodí kamenem.
Polynom
Kontaktovat uživatele:

#695 Příspěvek od Polynom »

milost píše:Vzpínání letadla je totiž na poloze těžiště závislý. Čim víc vpředu, tím víc se model při odhozu vzpíná.

Pomalu posouvej dozadu, a dej pozor, je to citlivé (na milimetry). Uvidíš, jak se bude křivka stoupání postupně měnit.

jo jo je to tak. ale pokud chceš ladit těžiště podle hodu tak musí být správně úhel seřízení. pokud není tak vytvoříš pluh na vzduch na to pozor. ohleně toho podkládání náběžky... záleží na výrobci. můj názor je, že by výrobce měl zajistit aby každé jeho letadlo mělo stejný úhel serízení. u letadel z forem je to jasné ale u "popcornu" se to může dost měnit. já bych to spíš ladil VOP. podkládat křídlo se mi zdá zvěrstvo
veka1
Kontaktovat uživatele:

#696 Příspěvek od veka1 »

Polynom píše:.... já bych to spíš ladil VOP. podkládat křídlo se mi zdá zvěrstvo

... proč myslíš? Skus popsat výsledné projevy chování obou způsobů seřizování a vzájemně porovnat.

veka1
Polynom
Kontaktovat uživatele:

#697 Příspěvek od Polynom »

to nemá žádnou hlubší myšlenku. pokud budu podkládat křídlo, tak mi nebude celou plochou sedět na trupu a výsledná "fuka" bude mít na svědomí otlačené křídlo, vyžvechtané závity v trupu...
veka1
Kontaktovat uživatele:

#698 Příspěvek od veka1 »

Polynom píše:to nemá žádnou hlubší myšlenku. pokud budu podkládat křídlo, tak mi nebude celou plochou sedět na trupu a výsledná "fuka" bude mít na svědomí otlačené křídlo, vyžvechtané závity v trupu...

... ale notáák, skus ještě jednou, je v tom rozdíl z hlediska aerodynamiky a výsledné polohy letadla ve vzduchu .... :) jen to klidně rozveď.

pozn.z pohledu konstrukčního a technologického - dosedací plochu mezi konstrukčními díly můžeš vždy upravit dle potřeby, to není problém, ne?

veka1
Naposledy upravil(a) veka1 dne čtv 23.12.2010 14:08, celkem upraveno 1 x.
JMalik

#699 Příspěvek od JMalik »

veka1 píše:
Polynom píše:.... já bych to spíš ladil VOP. podkládat křídlo se mi zdá zvěrstvo

... proč myslíš? Skus popsat výsledné projevy chování obou způsobů seřizování a vzájemně porovnat.

veka1

U F3Káčka bude znovu pracně vytvářet ten přechod křídlo - trup, bude ho to stát hmotnost navíc......
Myslím si, že tu polohu trup - křídlo má výrobce vychytanou i u těch kuliček a problém nastane při osazování výškovky. Tam to většinou koncový uživatel lehce zmrší, nedoměří si to přesně a tohle bývá výsledek.
veka1
Kontaktovat uživatele:

#700 Příspěvek od veka1 »

JMalik píše:
veka1 píše:

veka1

U F3Káčka bude znovu pracně vytvářet ten přechod křídlo - trup, bude ho to stát hmotnost navíc......
Myslím si, že tu polohu trup - křídlo má výrobce vychytanou i u těch kuliček a problém nastane při osazování výškovky. Tam to většinou koncový uživatel lehce zmrší, nedoměří si to přesně a tohle bývá výsledek.

Jirko, moje poznámka nepobízí k zásahům go geometrie hotových odladěných strojů. 8) :lol:

Reaguji na výrok , že hejbání křídlem je zvěrstvo - což může být pravda pouze u hotovek,...měli by být odladěné.

Pokud se na problém dívám obecně , tak prioritně musím zvolit vhodný úhel seřízení mezi křídlem a vop a technologicky ho opravdu dodržet ( vzhledem k požadovaným výkonům a vlastnostem použité profiláže) .
Následně k tomu upravit úhel nastavení ,mezi křídlem a podélnou osou trupu.
Cílem je minimalizovat odpor trupu v nejfrektovanějším (nejdůležitějším ) režimu letu , tj,aby se trup na křídle nevozil v potlačené ,nebo natažené pozici. :)
Obecnou platnost výše uvedeného musí respektovat konstruktér, výrobce i zákazník ,který model kompletuje ,prostě to nejde obejít bez následků.

Něco takového jsem chtěl slyšet od Polynoma :wink: .

veka1
onca
Kontaktovat uživatele:

#701 Příspěvek od onca »

Hlavně ať nikoho nenapadne podkládat křídlo. Jak tu správně psali, je to zvěrstvo! Nejen, že si nasázíte další zbytečné gramy, ale většina gondol a trupů (nejen u F3K) se dělaná tak, aby byla špička ve vodorovné ose s letem a tudíž nebrzdila a měla co nejmenší odpor.
U všech káček není problém měnit úhel náběhu výškovkou i malým obroušením sedýlka pod VOP. To se běžně dělá i u kompozitů, protože každý pilot lítá s jiným nastavením, jak mu to vyhovuje.
RCgliders.cz
veka1
Kontaktovat uživatele:

#702 Příspěvek od veka1 »

onca píše:Hlavně ať nikoho nenapadne podkládat křídlo. ....ale většina gondol a trupů (nejen u F3K) se dělaná tak, aby byla špička ve vodorovné ose s letem a tudíž nebrzdila a měla co nejmenší odpor.

.. tipni ,jak se tvého ( pravdivého) tvrzení v praxi dosáhne... a nejde jen o špičku ,ale o polohu celého trupu vůči trajektorii letu resp. nabíhajícímu proudu vzduchu .

pozn. bavím se obecně, v rovině ladění návrhu ....tj. nejde řeč o zalítávaní komerčních strojů (s udanými parametry základního seřízení) na odpovídající fyzično a náturu uživatele = snaha o dosažení max. výkonů s konkrétním typem poletuchy.

Že není vhodné zasahovat do základní koncepce odzkoušeného házedla, obzvlášt v případech nedostatečného chápaní souvislostí je evidentní ... :wink:

PS. úhel náběhu je veličina za letu proměnná - nezaměňovat s úhly seřízení a nastavení , které jsou konstantní.

veka1
JMalik

#703 Příspěvek od JMalik »

Tady jde spíš o to, že pokud by se někdo pokoušel pokusně poměnit ten úhel seřízení nastavováním křídla vůči trupu, tak to jednak není technicky moc snadné, jednak to bude tak malý rozdíl změny polohy trupu, že změnu bude i špatně identifikovat, skoro bych se vsadil, že to vůbec nepozná, navíc je na to potřeba spousta času a letů.
Prostě spousta problémů, vedoucích v konečném důsledku k tomu, že to samozřejmě nějak dočuní a při razantnějším hodu to sebere po dílech.
Tady se diskutoval problém s těžištěm a dosažením té správné trajektorie letu po odhodu. K tomu musí v základu posunovat těžiště a dolaďovat to výškovkou. Pokud zjistí, že to už tak nějak přiměřeně letí, ale má podstatněji vychýlené kormidlo výškovky vůči stabilizátoru, tak by to chtělo něco udělat s tím úhlem seřízení pro zmenšení odporu....., prostě pohnout s tou výškovkou, křídlo nechat být, protože to jednoduše nezvládne a pokud by se rozhodnul experimentovat s tím úhlem seřízení na křídle, tak by měl mít dost vlastních chytrostí a nebude potřebovat naše rady.
Snad jsem to napsal nějak i laicky srozumitelně (a hlavně - jen v souvislosti s F3K, nevztahoval bych to obecně na jinou kategorii)
lakotamm
Kontaktovat uživatele:

#704 Příspěvek od lakotamm »

Takto, aby som to upresnil...

Ja som si robil sedlo krídla aj výškovky sám - všetko je to pripevnené na trubke a vybrúsené z balzy preglejky, lepidla a uhlíku.

Takže niektorý z uhlov na 100% nieje v poriadku. :wink:

Ťažisko mám podľa Light Hawku, čo je podobný model. Zajtra napíšem Honzovi Šteidlovi, ako to má on. :wink:

Vďaka :wink:

EDIT: U mňa sa mení uhol nábehu krídla voči trupu podstatne ľahšie ako uhol nábehu výškovky, aj keď je to v oboch prípadoch otázka 5 minút. :wink:
JMalik

#705 Příspěvek od JMalik »

lakotamm píše:Takto, aby som to upresnil...

Ja som si robil sedlo krídla aj výškovky sám - všetko je to pripevnené na trubke a vybrúsené z balzy preglejky, lepidla a uhlíku.

Takže niektorý z uhlov na 100% nieje v poriadku. :wink:

Ťažisko mám podľa Light Hawku, čo je podobný model. Zajtra napíšem Honzovi Šteidlovi, ako to má on. :wink:

Vďaka :wink:

EDIT: U mňa sa mení uhol nábehu krídla voči trupu podstatne ľahšie ako uhol nábehu výškovky, aj keď je to v oboch prípadoch otázka 5 minút. :wink:

Než to budeš desetkrát opižlávat a měnit, tak začni s tím posunováním těžiště a koriguj to výškovkou. Tak se dostaneš aspoň přibližně na to seřízení, potom to doladíš. Můžeš taky pro hod přizvednout flaperon tak o 0,5 -1mm nahoru. To pak nějak ručně, nebo letovým režimem( podle možností TX) dáš do nuly hned jak to vystoupá.
Aspoň přibližně by jsi to měl takhle dostat do stavu, aby to po odhození letělo pod přiměřeným úhlem nahoru (nesmí se to plazit v mírném úhlu po zemi, ani to chodit do lopingu). V letové fázi to mít ve stavu, aby nebylo těžiště tak vzadu, že to budeš stále korigovat výškovkou se ztrátami, ani příliš vpředu, že to bude ztrácet na výkonu velkým úhlem seřízení, nataženou výškovkou....
No, určitě to nenastavíš ideálně za 10,20......hodů. :wink:
Potom můžeš postupovat nastavováním flaperonu pro termiku, přeskok, zase pohýbat tím těžištěm, zkusit to za větru, v oleji, zase to lehce poměnit......, prostě si s tím pohrát a až to bude ve stavu, že to bude létat podle Tvých představ, tak uvidíš, že neexistuje univerzální nastavení, které by jsi od někoho okopíroval, protože každé letadlo je trochu jiné a hlavně každý upřednostňuje něco jiného, jinak létá.
Někdo vyžaduje max. výšku, vybírá si i takový typ F3K, někdo neháže tak vysoko, doladí to jinak pro tu letovou fázi.....
Odpovědět

Zpět na „F3K/HLG/DLG“